Gözlemevleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
İşlemler
Uzay teleskop
Yerçekimi dalga gözlemevi
Antimadde gözlemevi
Hava indirme gözlemevi
Radyo teleskop
Mikrodalga gözlemevi
Yer bazlı gözlemevi
Güneş teleskop
Neutrino teleskop
Kozmik ışın gözlemevi

Bu listede gözlemevleri alfabetik sıraya göre düzenlenmiş ve işlemdeki son yıllarına gelen pek çok gözlem evini de kapsamaktadır. Pek çok modern teleskop ve gözlem evi atmosferik türbülans ın etkilerinden korunmak için uzaya yerleştirilmiştir.

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Satellite image of Arecibo Gözlemevi
Adı Kuruluş Konum
Abastumani Astrophysical Gözlemevi 1932 Abastumani, Gürcistan
Abu Reyhan-e Birooni Gözlemevi 1976 Shiraz University, Şiraz, İran
Adolphson Gözlemevi 2013 Monmouth, Illinois, ABD
Advanced Composition Explorer (ACE) 1997 Dünya-Güneş L1 noktası
Airdrie Public Gözlemevi 1896 Airdrie, İskoçya
Aker Gözlemevi 1995 Safford, Arizona, ABD
Aldershot Gözlemevi 1906 Aldershot, Hampshire, İngiltere
Algonquin Radio Gözlemevi 1959 Algonquin Provincial Park, Ontario, Kanada
Allegheny Gözlemevi 1859 Pittsburgh, Pennsylvania, ABD
Ametlla de Mar Gözlemevi 1992 l'Ametlla de Mar, Catalonia, İspanya
AMiBA 2006 Mauna Loa, Hawaii, ABD
Anderson Mesa Station 1959 Flagstaff, Arizona, ABD
Angell Hall Gözlemevi 1927 Ann Arbor, Michigan, ABD
Ankara Üniversitesi Gözlemevi 1959 İncek, Gölbaşı, Ankara Türkiye
Antarctic Muon and Neutrino Detector Array 2002 Antarktika
Antarctic Submillimeter Telescope and Remote Gözlemevi 1994-2005 Antarktika
ANTARES (telescope) 2008 In the Mediterranean Sea near Toulon
Apache-Sitgreaves Observatory 2005 Overgaard, Arizona, ABD
Apache Point Gözlemevi Sunspot, New Mexico, ABD
Apatity Cosmic-Ray Station Apatity, Rusya
Apollo Gözlemevi 1969 Dayton, Ohio, ABD
Arcetri Gözlemevi Arcetri, Floransa, İtalya
Arecibo Gözlemevi 1963 Arecibo, Puerto Rico, ABD
Argentine Institute of Radio Astronomy 1966 Berazategui Partido, Buenos Aires Province, Arjantin
Armagh Gözlemevi 1790 Armagh, Birleşik Krallık
Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences 1954 Nainital, Uttarakhand, Hindistan
Ashton Gözlemevi 1983 Baxter, Iowa, ABD
Asiago Gözlemevi 1942 Asiago, İtalya
Astron (kapatıldı) 1983-1989 Son derece eksantrik yer merkezli yörünge
Astronomical Observatory Aurora 2011 Hechingen, Almanya
Astronomical Observatory of Lisbon 1867 Lizbon, Portugal
Astronomy Centre 1982 Todmorden, İngiltere
Astronomy Tower of the Sorbonne 1885-1909 (only for amateur use since 1980) Paris, Fransa
Astrophysical Institute Potsdam 1992 Potsdam, Almanya
Atacama Pathfinder Experiment (APEX) 2003 Llano de Chajnantor Gözlemevi, Şili
Australia Telescope Compact Array 1988 Narrabri, Avustralya
Australian Astronomical Gözlemevi 1971 Coonabarabran, Avustralya

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Badlands Gözlemevi 2000 Quinn, South Dakota, ABD
Baikal Deep Underwater Neutrino Telescope 1993 Baikal Lake, Rusya
Bangladesh Astronomical Observatory 2015 Dakka, Bangladeş
Baker Gözlemevi 1980 Marshfield, Missouri, ABD
Baksan Neutrino Gözlemevi 1977 Prielbrusye, Baksan Valley, Rusya
Ball State University Gözlemevi Muncie, Hindistanna, ABD
Barnard Gözlemevi (kapatıldı) 1859 Oxford, Mississippi, ABD
Bareket Gözlemevi 1990 Maccabim, İsrail
Bayfordbury Gözlemevi 1969 Hertfordshire, BK
Behlen Gözlemevi 1972 Mead, Nebraska, ABD
Beijing Astronomical Gözlemevi 1958 Beijing, Çin
Beijing Ancient Gözlemevi 1442 Beijing, Çin
Belgrade Gözlemevi 1887 Belgrad, Sırbistan
Belogradchik Gözlemevi 1961 Belogradchik, Bulgaristan
Benmore Peak Gözlemevi 1996 Mackenzie Basin, South Island, Yeni Zelanda
BeppoSAX (kapatıldı) 1996-2003 Alçak Dünya yörüngesi
Bergisch Gladbach Gözlemevi Bergisch Gladbach, Almanya
Berlin Gözlemevi 1711 Germany
Burrell Memorial Gözlemevi 1940 Berea, Ohio, ABD
Besançon Gözlemevi 1882 Besançon, Fransa
BESS 1993 Antarctic
Big Bear Lake Solar Gözlemevi 1969 Big Bear Şehri, California, ABD
Bisdee Tier Optical Astronomy Gözlemevi 2010 Bisdee Tier, Spring Hill, Tasmania, Avustralya
Black Moshannon Gözlemevi (kapatıldı) 1972 Pennsylvania, ABD
Blue Mesa Gözlemevi (kapatıldı) 1967 New Mexico, ABD
Bohyunsan Optical Astronomy Observatory (BOAO) 1996 Youngchun, Kore Cumhuriyeti
BOOTES 1985 İspanya
Bordeaux Gözlemevi 1878 Floirac, Fransa
Bosscha Gözlemevi 1923 Lembang, West Java, Endonezya
Boswell Gözlemevi (kapatıldı) 1883 Crete, Nebraska, ABD
Bowman Gözlemevi 1940 Greenwich, Connecticut, ABD
Boyden Gözlemevi 1889 Bloemfontein, Güney Afrika
Bradstreet Gözlemevi 1996 St. Davids, Pennsylvania, ABD
Bradley Gözlemevi 1950 Decatur, Georgia, ABD
Braeside Gözlemevi (kapatıldı) 1976 Flagstaff, Arizona, ABD
Brera Gözlemevi 1764 Milano, İtalya
Brooks Gözlemevi Toledo, Ohio, ABD
Brooks Astronomical Gözlemevi 1964 Mount Pleasant, Michigan, ABD
Brorfelde Gözlemevi Holbæk, Danimarka
Bucknell Gözlemevi Lewisburg, Pennsylvania, ABD
Bucharest Gözlemevi 1910 Bükreş, Romanya
Byurakan Gözlemevi 1946 Mount Aragats, Ermenistan

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Cima Ekar Observing Station
Adı Kuruluş Konum
Cagigal Gözlemevi 1888 Caracas, Venezuela
Cagliari Gözlemevi 1899 Cagliari, Sardinya
Calais Gözlemevi (kapatıldı) 1857 Calais, Maine
Calar Alto Gözlemevi 1975 Almería, İspanya
Caltech Submillimeter Gözlemevi Mauna Kea, Hawaii, ABD
Camille Flammarion Gözlemevi 1883 Juvisy-sur-Orge, Fransa
Campbelltown Rotary Gözlemevi 2000 Campbelltown, NSW, Avustralya
Canopus Hill Gözlemevi Hobart, Tasmania, Avustralya
Capilla Peak Gözlemevi Albuquerque, New Mexico, ABD
Capodimonte Gözlemevi 1812 Napoli, İtalya
Carter Gözlemevi 1937 Wellington, Yeni Zelanda
Catania Astrophysical Gözlemevi Katanya, İtalya
Cawthron Atkinson Gözlemevi 1883 Nelson, Yeni Zelanda
Celestial Gözlemevi Russellville, Arkansas, ABD
Centennial Gözlemevi 2004 Twin Falls, Idaho, ABD
Cerro Armazones Gözlemevi 1995 Atacama Desert, Şili
Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi 1962 Atacama Desert, Şili
Cerro Pachón Gözlemevi 2000 Atacama Desert, Şili
Chabot Space & Science Center 1883 Oakland, California, ABD
Chamberlin Gözlemevi 1890 Denver, Colorado, ABD
Changchun Astronomical Gözlemevi Changchun, Jilin Province, Çin
Chandra X-ray Gözlemevi 1999 Son derece eksantrik yer merkezli yörünge
Chianti Polifunctional Gözlemevi 2013 San Donato in Poggio, Floransa, İtalya
Chico Community Gözlemevi Chico, California, ABD
Cima Ekar Observing Station 1966 Asiago, İtalya
Cincinnati Gözlemevi 1843 Cincinnati, Ohio, ABD
City Observatory, Edinburgh 1818 Edinburgh, İskoçya
Clarke Gözlemevi 1897 / 1923 Dunkirk, New York / Alliance, Ohio, ABD
Class of 1951 Gözlemevi 1997 Poughkeepsie, New York, ABD
Cloudcroft Gözlemevi (kapatıldı) 1962 New Mexico, ABD
Coats Gözlemevi 1883 Paisley, İskoçya
Coit Gözlemevi Boston, Massachusetts, ABD
Collins Gözlemevi 2003 Corning, New York, ABD
Collm Gözlemevi Leipzig, Almanya
Colombo University Gözlemevi 1920s Colombo, Sri Lanka
Compton Gamma-Ray Gözlemevi (kapatıldı) 1991-2000 Alçak Dünya yörüngesi
Compton Gamma-Ray Gözlemevi (kapatıldı) 1991-2000 Alçak Dünya yörüngesi
Ulupınar Gözlemevi 2002 Çanakkale, Türkiye
Concordia College Gözlemevi Moorhead, Minnesota, ABD
Consell Gözlemevi 1987 Majorca, İspanya
Copenhagen University Gözlemevi 1861 Kopenhag, Danimarka
Cordell-Lorenz Gözlemevi Sewanee, Tennessee, ABD
COROT 2006 Polar orbit
Cosmic Background Imager (CBI) 1999 Llano de Chajnantor Gözlemevi, Şili
Côte d'Azur Gözlemevi 1988 France
Crane Gözlemevi Topeka, Kansas, ABD
Crawford Gözlemevi 1880 Cork, İrlanda
Creighton University Gözlemevi (kapatıldı) 1886-1955 Omaha, Nebraska, ABD
Crimean Astrophysical Gözlemevi 1945 Nauchnyj, Crimea
Črni Vrh Gözlemevi 1975 Idrija, Slovenia
Cupillari Gözlemevi La Plume, Pennsylvania, ABD
Custer Gözlemevi 1927 Southold, New York, ABD

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Daniel S. Schanck Gözlemevi (kapatıldı) 1865 Rutgers University, New Brunswick, New Jersey, ABD
Daniel Scholl Gözlemevi (kapatıldı) 1886-1966 Lancaster, Pennsylvania, ABD
Dark Sky Gözlemevi 1981 Phillips Gap, Wilkes County, North Carolina, ABD
Darling's Gözlemevi (kapatıldı) 1917 Duluth, Minnesota, ABD
Dearborn Gözlemevi 1889 Evanston, Illinois, ABD
Detroit Gözlemevi 1854 Ann Arbor, Michigan, ABD
David Dunlap Gözlemevi 1935 Richmond Hill, Ontario, Kanada
Dome C Antarktika
Dominion Gözlemevi 1905 Ottawa, Ontario, Kanada
Dominion Astrophysical Gözlemevi 1947 Saanich, Britanya Kolumbiyası, Kanada
Dominion Radio Astrophysical Gözlemevi 1960 Okanagan Falls, Britanya Kolumbiyası, Kanada
Dunsink Gözlemevi 1785 Dublin, İrlanda
Dyer Gözlemevi 1953 Brentwood, Tennessee, ABD

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Effelsberg 100-m Radio Telescope 1972 Bonn, Almanya
Ege Üniversitesi Gözlemevi 1965 Kemalpaşa, İzmir, Türkiye
Einstein Gözlemevi (kapatıldı) 1978 Alçak Dünya yörüngesi
Elginfield Gözlemevi 1969 Middlesex Centre, Ontario, Kanada
Ellis Observatory 2004 Sterling Hill Mining Museum, Ogdensburg, New Jersey, ABD
Embry-Riddle Gözlemevi 2005 Daytona Beach, Florida, ABD
Eskdalemuir Gözlemevi 1908 Dumfries and Galloway, İskoçya
European Gravitational Observatory 2003 Cascina , İtalya
European Southern Gözlemevi
1962
  • 1969
  • 1989
  • 2005
  • 1998
  • 1999
  • 2026
Atacama Desert, Şili

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Fabra Gözlemevi 1906 Barselona, İspanya
Fan Mountain Gözlemevi 1966 Albemarle County, Virginia, ABD
Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope 2013 Duyun, Pingtang County, Guizhou Province, Çin
Félix Aguilar Gözlemevi 1965 San Juan, Arjantin
Fernbank Gözlemevi Atlanta, Georgia, ABD
Fermi Gamma-ray Space Telescope 2008 Orbit
Fick Gözlemevi 1966 Boone, Iowa, ABD
Five College Radio Astronomy Gözlemevi (kapatıldı) 1976 - 2011 New Salem, Massachusetts, ABD
Flarestar Gözlemevi San Gwann, Malta
Foggy Bottom Gözlemevi 1951 Hamilton, New York, ABD
Foothill Gözlemevi Los Altos Hills, California, ABD
Ford Gözlemevi 1998 Ithaca, New York, ABD
Fox Gözlemevi Sunrise, Florida, ABD
Fox Park Public Gözlemevi 1999 Potterville, Michigan, ABD
Francis Marion University Gözlemevi 1982 Florence, South Carolina, ABD
Fred Lawrence Whipple Gözlemevi 1968 Mount Hopkins, Arizona, ABD
Fremont Peak Gözlemevi 1986 San Juan Bautista, California, ABD
Frosty Drew Gözlemevi 1980s Charlestown, Rhode Island, ABD
Fuertes Gözlemevi 1917 Ithaca, New York, ABD

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Galaxy Evolution Explorer (GALEX) 2003 Caltech, JPL
Gaocheng Astronomical Gözlemevi 1276 Dengfeng, Henan, Çin
Gauribidanur Radio Gözlemevi 1976 Gauribidanur, Karnataka, Hindistan
Gemini Gözlemevi 1999 Southern Operations Center: La Serena, Şili; Northern Operations Center: Hilo, Hawaii, ABD
Giant Meterwave Radio Telescope (GMRT) 1995 Pune, Maharashtra, Hindistan
Gifford Gözlemevi 1912 Wellington, Yeni Zelanda
Girawali Gözlemevi 2006 Pune, Maharashtra, Hindistan
Glen D. Riley Gözlemevi 1973 Naperville, Illinois, ABD
Godlee Gözlemevi 1902 Manchester, İngiltere
Goodsell Gözlemevi 1887 Northfield, Minnesota, ABD
Goethe Link Gözlemevi 1939 Brooklyn, Hindistanna, ABD
Goldendale Gözlemevi 1973 Goldendale, Washington, ABD
Gornergrat (HFSJG) (kapatıldı) 1967-2005 Gornergrat, İsviçre
Granat (kapatıldı) 1989-1999 Son derece eksantrik yer merkezli yörünge
Gran Telescopio Canarias 2006 Canary Islands, İspanya
Grant O. Gale Gözlemevi 1984 Grinnell, Iowa, ABD
Green Bank Telescope, Green Bank, West Virginia, ABD
Green Point Gözlemevi, 1961 Sutherland, New South Wales, Avustralya
Grenfell Gözlemevi 2012 Corner Brook, Newfoundland and Labrador, Kanada
Griffith Gözlemevi 1935 Los Angeles, Kaliforniya, ABD
Guillermo Haro Gözlemevi 1972 Cananea, Sonora, Meksika

H[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
HALCA (kapatıldı) 1997-2005 Eliptik dünya merkezli yörünge
Haleakala Gözlemevi Maui, Hawaii, ABD
Halley Gözlemevi 1987 Heesch, Hollanda
Hamburg Gözlemevi 1803 Hamburg, Almanya
Hat Creek Radio Gözlemevi 1950s Shasta County, California, ABD
Hard Labor Creek Gözlemevi Atlanta, Georgia, ABD
Hartung-Boothroyd Gözlemevi 1974 Ithaca, New York, ABD
Hartebeesthoek Radio Astronomy Gözlemevi 1961 Gauteng, Güney Afrika
Harvard College Gözlemevi 1839 Cambridge, Massachusetts, ABD
Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics 1973 Cambridge, Massachusetts, ABD
Haute-Provence Gözlemevi 1937 Alpes-de-Haute-Provence, Fransa
Haystack Gözlemevi 1964 Westford, Massachusetts, ABD
Hector J Robinson Gözlemevi 1964 Lincoln Park, Michigan, ABD
Helmos Gözlemevi 2007 Mount Helmos, Yunanistan
Helsinki University Gözlemevi 1834 Helsinki/Kirkkonummi, Finlandiya
Herrett Gözlemevi 2004 Twin Falls, Idaho, ABD
Herschel Space Gözlemevi 2009 Dünya-Güneş L2 noktası
Hida Observatory, Kyoto University 1968 Takayama, Gifu, Japonya
Hidden Valley Gözlemevi 1960s Rapid Şehri, South Dakota, ABD
High Energy Stereoscopic System 2002 Khomas Region, Namibia
Highland Road Park Gözlemevi 1997 Baton Rouge, Louisiana, ABD
Hinode 2006 Alçak Dünya yörüngesi
Hirsch Gözlemevi 1942 Troy, New York, ABD
Hobbs Gözlemevi 1974 Fall Creek, Wisconsin, ABD
Hoher List Gözlemevi 1954 Daun, Almanya
Holcomb Observatory and Planetarium 1954 Indianapolis, Hindistanna, ABD
Hong Kong Gözlemevi 1883 Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
Hopkins Gözlemevi 1838 Williamstown, Massachusetts, ABD
Howell Gözlemevi Starkville, Mississippi, ABD
Hradec Králové Gözlemevi 1961 Hradec Králové, Çek Cumhuriyeti
Huairou Solar Observing Station Beijing, Çin
Hubble Space Telescope 1990 Alçak Dünya yörüngesi
Hyde Memorial Gözlemevi 1977 Lincoln, Nebraska, ABD

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
IceCube Neutrino Gözlemevi 2010 Amundsen-Scott South Pole Station
Indian Astronomical Gözlemevi 2001 Hanle, Jammu and Kashmir, Hindistan
Instituto de Astrofísica de Canarias 1975 Canary Islands, İspanya
INTEGRAL 2002 Son derece eksantrik yer merkezli yörünge
Infrared Astronomical Satellite (IRAS) (kapatıldı) Ocak-Kasım 1983 yer merkezli yörünge
Infrared Space Observatory (ISO) (kapatıldı) 1995-1998 yer merkezli yörünge
Innsbruck Gözlemevi Innsbruck, Avusturya
IRAM 30m telescope 1984 Pico Veleta, İspanya
IRAM Plateau de Bure Interferometer 1988 Gap, Hautes-Alpes, Fransa
Iranian National Gözlemevi 2017 Mount Gargash, İran
Isaac Newton Group of Telescopes 1979 La Palma, İspanya
Iso-Heikkilä Gözlemevi (kapatıldı) 1935 (only amateur use since 1972) Turku, Finlandiya
Takiyüddin'in Rasathanesi 1571 İstanbul, Türkiye
İstanbul Üniversitesi Gözlemevi 1933 İstanbul, Türkiye

J[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Jack C. Davis Gözlemevi 2002 Carson Şehri, Nevada, ABD
Astronomical Observatory of the Jagiellonian University 1792 Cracow, Polonya
James Clerk Maxwell Telescope 1987 Mauna Kea, Hawaii, ABD
James Webb Space Telescope 2018 (planned) Dünya-Güneş L2 Lagrange noktası
James Wylie Shepherd Gözlemevi 2009 Montevallo, Alabama, ABD
Jakarta Gözlemevi 1968 Jakarta, Endonezya
Jantar Mantar 1727 Jaipur, Rajasthan, Hindistan
Jena Gözlemevi 1962 Jena, Almanya
Jewett Gözlemevi 1953 Pullman, Washington, ABD
Jodrell Bank Gözlemevi 1945 Cheshire, İngiltere
JAC JOHOR Astronomy 2014 Johor, Malezya
Jones Gözlemevi 1936 Chattanooga, Tennessee, ABD
Judson B. Coit Gözlemevi Boston, Massachusetts, ABD

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
KAIRA 2011 Kilpisjarvi, Finlandiya
Khajeh Nasiredin Gözlemevi ~1980 Tabriz University, Tebriz, İran
Kamioka Gözlemevi 1983 Hida, Gifu, Japonya
Kanzelhoehe Solar Gözlemevi 1943 Villach, Avusturya
Karl Schwarzschild Gözlemevi 1960 Jena, Almanya
Keck Gözlemevi 1993 Mauna Kea, Hawaii, ABD
Keeble Gözlemevi 1963 Ashland, Virginia, ABD
Keele Observatory 1962 Keele University, İngiltere
Kennon Gözlemevi 1939 Oxford, Mississippi, ABD
Kepler Space Gözlemevi 2009 Yerden geçen güneş merkezli yörünge
Kevola Gözlemevi 1963 Kevola, Finlandiya
Kielder Gözlemevi 2008 Kielder Forest, Northumberland, İngiltere, Birleşik Krallık
Kirkwood Gözlemevi 1901 Bloomington, Hindistanna, ABD
Kitami Gözlemevi Hokkaidō, Japonya
Kitt Peak National Gözlemevi 1958 Tucson, Arizona, ABD
Kleť Gözlemevi 1957 České Budějovice, Çek Cumhuriyeti
Kodaikanal Solar Gözlemevi 1899 Palani, Tamil Nadu, Hindistan
Konkoly Gözlemevi 1871 Budapeşte, Hungary
Kopernik Observatory & Science Center 1974 Vestal, New York, ABD
KOSMA Gözlemevi 1985-2010 Gornergrat, İsviçre
Kuffner Gözlemevi 1884 Avusturya
Kuiper Airborne Gözlemevi (retired) 1974 stratosferde 14 km
Kwasan Observatory, Kyoto University 1929 Kyoto, Japonya
Kvistaberg Gözlemevi İsveç
Kyung Hee Gözlemevi 1992 Seoul, Güney Kore

L[değiştir | kaynağı değiştir]

24" Clark Telescope Dome at Lowell Gözlemevi
Adı Kuruluş Konum
Laboratoire d'Astrophysique de Grenoble 2001 Grenoble, Fransa
Observatorio de La Cañada (La Cañada Observatory) 2002 Ávila, İspanya
Ladd Gözlemevi 1891 Providence, Rhode Island, ABD
Lake Afton Public Gözlemevi 1979 Wichita, Kansas, ABD
Lamont-Hussey Gözlemevi (kapatıldı) 1928 Bloemfontein, Güney Afrika
Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl 1898 Königstuhl, Heidelberg, Almanya
La Plata Astronomical Gözlemevi 1883 La Plata, Arjantin
La Silla Gözlemevi 1969 Atacama Desert, Şili
Large Millimeter Telescope Sierra Negra, Puebla, Meksika
Las Brisas Gözlemevi 1979 Colorado, ABD
Las Campanas Gözlemevi La Serena, Şili
Las Cumbres Observatory Global Telescope 2005 Küresel ağ
Laws Gözlemevi 1880 Columbia, Missouri, ABD
Leander McCormick Gözlemevi 1885 Mount Jefferson, Charlottesville, Virginia, ABD
Lee Gözlemevi 1873 American University of Beirut, Beyrut, Lübnan
Leiden Gözlemevi 1633 Leiden University, Leiden, Hollanda
Leipzig Gözlemevi Leipzig, Almanya
Leoncito Astronomical Complex 1986 Calingasta, San Juan, Arjantin
Levenhagen Gözlemevi Seattle, Washington, ABD
Lick Gözlemevi 1881 Mount Hamilton, San Jose, California, ABD
LightBuckets (commercial observatory) 2007 Rodeo, New Mexico, ABD
LIGO 1999 Hanford Site & Livingston Louisiana
Lindheimer Astrophysical Research Center (kapatıldı) 1966-1995 Evanston, Illinois, ABD
Llano de Chajnantor Gözlemevi 2005 Atacama Desert, Şili
Llano del Hato National Astronomical Gözlemevi 1975 Mèrida, Venezuela
Lockyer Technology Centre 2010 Sidmouth, Devon, İngiltere
Long Wavelength Array 2010 Socorro, New Mexico, ABD
Longa Vista Gözlemevi 2010 Itatiba, SP, Brezilya
Lowell Gözlemevi
1894
  • 1959
Flagstaff, Arizona, ABD
Lulin Gözlemevi 1999 Mount Lulin, Taiwan
Lund Gözlemevi 1749 Lund, İsveç
Luoxue Mountain Cosmic Rays Research Center 1953 Luoxue Mountain, Yunnan Province, Çin
Lyon Gözlemevi 1878 Saint-Genis-Laval, Fransa

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Macalester College Gözlemevi Saint Paul, Minnesota, ABD
Magdalena Ridge Gözlemevi (under construction) 2006 Socorro County, New Mexico, ABD
Malakoff Tower 1845 Recife, Brezilya
Majorca Gözlemevi 1991 Majorca, İspanya
Manastash Ridge Gözlemevi 1972 Ellensburg, Washington, ABD
Maragheh Gözlemevi 1259 Maragheh, İran
Margaret M. Jacoby Gözlemevi 1978 Warwick, Rhode Island, ABD
Maria Mitchell Gözlemevi 1908 Nantucket, Massachusetts, ABD
Marina Towers Gözlemevi (Not In Use) 1989 Maritime Quarter, Swansea, Wales
Markree Gözlemevi (kapatıldı) 1837 County Sligo, İrlanda
Marseille Gözlemevi Marsilya, Fransa
Martz Gözlemevi Chautauqua County, New York, ABD
Mauna Kea Gözlemevi 1967 Mauna Kea, Hawaii, ABD
Mauna Loa Solar Gözlemevi Hawaii, ABD
Maynard F. Jordan Gözlemevi 1901 Orono, Maine, ABD
McDonald Gözlemevi Davis Mountains, Texas, ABD
McKim Gözlemevi 1884 Greencastle, Indiana, ABD
McMath-Hulbert Solar Gözlemevi 1930 Lake Angelus, Michigan, ABD
MDM Gözlemevi Kitt Peak, Arizona, ABD
Mead Gözlemevi 2001 Columbus, Georgia, ABD
Medicina Radio Gözlemevi 1965 Medicina, Bologna, İtalya
Mees Gözlemevi Rochester, New York, ABD
Mehalso Gözlemevi Erie, Pennsylvania, ABD
Melbourne Gözlemevi 1862 Melbourne, Victoria, Avustralya
Melton Memorial Gözlemevi 1928 Columbia, South Carolina, ABD
Mendenhall Gözlemevi 2002 Stillwater, Oklahoma, ABD
Menke Gözlemevi 1994 Davenport, Iowa, ABD
Metsähovi Gözlemevi 1966 Kirkkonummi, Finlandiya
Meudon Gözlemevi 1876 Meudon, Fransa
Meyer-Womble Gözlemevi 1996 Mount Evans, Colorado, ABD
Michigan State University Gözlemevi 1969 East Lansing, Michigan, ABD
Observatoire Midi-Pyrénées
 
  • 1878
  • 1733
Headquarters: Toulouse, Fransa
Miller Gözlemevi 1976 Maiden, North Carolina, ABD
Mills Gözlemevi 1935 Balgay Hills, Dundee, İskoçya
MMT Gözlemevi 1979 Mount Hopkins, Arizona, ABD
Modra Gözlemevi 1988 Modra, Slovakya
Mohr Gözlemevi (yıkıldı) 1765-1780 Jakarta, Endonezya
Moletai Astronomical Gözlemevi 1969 Moletai, Litvanya
Molonglo Observatory Synthesis Telescope (MOST) 1960 Bungendore, New South Wales, Avustralya
Mont Mégantic Gözlemevi 1978 Mont Mégantic, Québec, Kanada
Monterey Institute for Research in Astronomy 1972 Monterey, California, ABD
Montevideo National Observatory Montevideo, Uruguay, 34°54.6′G 56°12.8′B / 34.91°G 56.2133°B / -34.91; -56.2133
Moore Gözlemevi 1978 Oldham County, Kentucky, ABD
Morgan-Monroe Gözlemevi 1966 Morgan-Monroe State Forest, Indiana, ABD
Morris Gözlemevi 1973 North Manchester, Indiana, ABD
Morrison Gözlemevi Fayette, Missouri, ABD
Moscow Cosmic-Ray Station Troitsk, Rusya
Mount Stony Brook Gözlemevi 1968 Stony Brook, New York, ABD
Mounds Gözlemevi Tulsa, Oklahoma, ABD
Mount Abu InfraRed Gözlemevi 1995 Mount Abu, Rajasthan, Hindistan
Mount Burnett Gözlemevi 1972 Mount Burnett, Victoria, Avustralya
Mount Cuba Astronomical Gözlemevi Greenville, Delaware, ABD
Mount Graham International Gözlemevi 1993 Mount Graham, Arizona, ABD
Mount John University Gözlemevi 1965 Lake Tekapo, South Island, Yeni Zelanda
Mount Laguna Gözlemevi 1968 San Diego, California, ABD
Mount Lemmon Gözlemevi Tucson, Arizona, ABD
Mount Pleasant Radio Gözlemevi Tasmania
Mount Stromlo Gözlemevi 1911 Canberra, Avustralya
Mount Suhora Gözlemevi 1987 Poland
Mount Wilson Gözlemevi 1904 Mount Wilson, Los Angeles County, California, ABD
Mountain Skies Gözlemevi 1997 Lyman, Wyoming, ABD
Mullard Radio Astronomy Gözlemevi 1957 Cambridge, İngiltere
Murchison Radio-astronomy Gözlemevi 2012 Murchison, WA, Avustralya

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Nachi-Katsuura Gözlemevi Nachikatsuura, Wakayama, Japonya
Nançay Radio Telescope 1965 Nançay, Fransa
Nanjing Astronomical Instruments Research Centre 1958 Nanjing, Jiangsu Province, Çin
National Astronomical Observatory (Colombia) 1803 Bogotá, Kolombiya
National Astronomical Observatory of Japan 1988 Headquarters: Mitaka, Tokyo, Japonya
National Astronomical Observatory (Mexico) 1967 Sierra San Pedro Mártir, Baja California, Meksika
National Observatory (Brezilya) 1827 Rio de Janeiro, Brezilya
National Observatory of Athens 1842 Atina, Yunanistan
National Optical Astronomy Gözlemevi
1982 Headquarters: Tucson, Arizona, ABD
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Türkiye
National Radio Astronomy Gözlemevi
1957 Headquarters: Charlottesville, Virginia, ABD
National Research Institute of Astronomy and Geophysics (NRIAG) 1903 Helwan, Mısır
National Solar Gözlemevi Sunspot, New Mexico, ABD & Kitt Peak, Arizona, ABD
Naval Research Lab. Radio Sta. Sugar Grove, West Virginia, 38°31.2′K 79°16.4′B / 38.52°K 79.2733°B / 38.52; -79.2733
Naylor Gözlemevi Harrisburg, Pennsylvania, ABD
Neuchâtel Gözlemevi 1858 Neuchâtel, İsviçre
Nice Gözlemevi 1879 Nice, Fransa
Nizamia Gözlemevi 1907 Hyderabad, Hindistan
Norman Lockyer Gözlemevi 1912 Sidmouth, Devon, İngiltere
Nordic Optical Telescope 1988 Canary Islands, İspanya
Norilsk Cosmic-Ray Station Norilsk, Krasnoyarsk Krai, Rusya
Northern Arizona University Gözlemevi Flagstaff, AZ, ABD
Northolt Branch Gözlemevi 2015 Londra, Birleşik Krallık
Northolt Branch Observatory 2, Shepherd's Bush 2016 Londra, Birleşik Krallık
Northolt Branch Observatory 3, Blandford Forum 2017 Londra, Birleşik Krallık
North Georgia Astronomical Gözlemevi Dahlonega, Georgia, ABD
North Otago Astronomical Society Gözlemevi Oamaru, South Island, Yeni Zelanda
Nyrölä Gözlemevi 1997 Jyväskylän maalaiskunta, Finlandiya

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
OAC (Observatorio Astronómico de Córdoba) 1871 Córdoba, Arjantin
OAO (Observatorio de Aras de los Olmos) 2008 Aras de los Olmos, Valensiya, İspanya
O'Brien Gözlemevi 1961 Marine on St. Croix, Minnesota, ABD
Observatoire du Pic de Château-Renard 1974 Saint-Véran, Fransa
Observatorio Astronómico Nacional (Colombia) 1803 Bogotá, Kolombiya
Observatorio Astronomico Nacional Tonantzintla 1961 Tonantzintla, Meksika
Observatorio Solar Carl Sagan 2000 Hermosillo, Sonora, Meksika
Observatory of the rue Serpente (kapatıldı) 1890-1968 Paris, Fransa
Oil Region Astronomical Gözlemevi Venango County, Pennsylvania, ABD
Onan Gözlemevi 1990 Norwood Young America, Minnesota, ABD
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi 2006 Samsun, Türkiye
Ondřejov Gözlemevi 1898 Ondřejov, Çek Cumhuriyeti
Onsala Space Gözlemevi 1949 Onsala, İsveç
Ooty Radio Telescope 1970 Ooty, Tamil Nadu, Hindistan
Orchard Hill Gözlemevi 1965 Amherst, Massachusetts
Orioloromano Gözlemevi 2007 Oriolo Romano, İtalya
Orion 1 (kapatıldı) 1971 Alçak Dünya yörüngesi
Orion 2 (kapatıldı) 1973 Alçak Dünya yörüngesi
Otter Creek Gözlemevi 1995 Meade County, Kentucky, ABD
Oulu Cosmic-Ray Station Oulu, Finlandiya
Owens Valley Radio Gözlemevi 1958 Bishop, California, ABD

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Pachmarhi Array of Cerenkov Telescopes (PACT) Pachmarhi, Madhya Pradesh, Hindistan
Palisades-Dows Gözlemevi 1987 Cedar Rapids, Iowa, ABD
Palomar Gözlemevi 1948 Palomar Mountain, Kaliforniya, ABD
Panzano Gözlemevi Bologna, İtalya
Paranal Gözlemevi 1999 Cerro Paranal, Atacama desert, Şili
Paris Gözlemevi 1667 Paris, Fransa
Parkes Gözlemevi 1961 Parkes, Avustralya
Paul Robinson Gözlemevi 1965 High Bridge, New Jersey, ABD
Peach Mountain Gözlemevi 1950 Dexter, Michigan, ABD
Perkins Gözlemevi 1931 Delaware, Ohio, ABD
Perth Gözlemevi 1896 Perth, Avustralya
Pic du Midi Gözlemevi 1878 Pic du Midi, Pyrenees, Fransa
Pico dos Dias Gözlemevi 1981 Minas Gerais, Brezilya
Piera Gözlemevi 1968 Barselona, İspanya
Pierre Auger Gözlemevi 2004 Malargüe, Arjantin
Pine Bluff Gözlemevi 1958 Cross Plains, Wisconsin, ABD
Pine Mountain Gözlemevi 1965 Bend, Oregon, ABD
Pistoia Mountains Astronomical Gözlemevi 1990 Pian dei Termini (San Marcello Pistoiese yakınında), İtalya
Planetarium i Obserwatorium Astronomiczne w Grudziądzu 1972 Grudziądz, Kujawsko-Pomorskie, Polonya
Pollock Astronomical Gözlemevi 2004 Hunting Valley, Ohio, ABD
Portage Lake Gözlemevi (kapatıldı) 1948 Dexter, Michigan, ABD
Poznań Gözlemevi 1919 Poznań, Polonya
Puckett Gözlemevi Ellijay, Georgia, ABD
Pula Gözlemevi 1869 Pula, Hırvatistan
Pulkovo Gözlemevi 1839 Pulkovskiye Heights, Rusya
Purple Mountain Gözlemevi 1929 Nanjing, Jiangsu Province, Çin

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Quito Astronomical Gözlemevi 1873 La Alameda Park, Quito, Ekvador

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Radcliffe Gözlemevi 1772 Oxford, İngiltere. Moved to Durban, Güney Afrika in 1939
Rainwater Gözlemevi French Camp, Mississippi, ABD
Ralph A. Worley Gözlemevi 1964 Shreveport, Louisiana, ABD
Rankin Science Observatory 1963 Appalachian State University, Boone, North Carolina, ABD
Rattlesnake Mountain Gözlemevi (kapatıldı) 1971 Hanford Reach National Monument, Washington, ABD
Real Instituto y Observatorio de la Armada (İspanya) 1793 San Fernando, Cádiz, İspanya
Red Barn Gözlemevi 2006 Ty Ty, Georgia, ABD
Red Buttes Gözlemevi 1994 Laramie, Wyoming, ABD
Riley Gözlemevi 1974 Naperville, Illinois, ABD
RIT Gözlemevi Rochester, New York, ABD
Ritter Gözlemevi Toledo, Ohio, ABD
Robert A. Schommer Gözlemevi Rutgers University, New Brunswick, New Jersey, ABD
Robert Brownlee Gözlemevi Lake Arrowhead, California, ABD
Robinson Gözlemevi Orlando, Florida, ABD
Robotic Lunar Gözlemevi (kapatıldı) 1995 Flagstaff, Arizona, ABD
Rogers Gözlemevi 1981 Traverse Şehri, Michigan, ABD
Rolnick Gözlemevi Westport, Connecticut, ABD
Rome Gözlemevi İtalya
Rothney Astrophysical Gözlemevi 1984 Priddis, Alberta, Kanada
Royal Observatory, Greenwich 1675 Greenwich, İngiltere
Royal Observatory, Edinburgh 1896 Edinburgh, İskoçya
Roque de los Muchachos Gözlemevi 1979 (officially inaugurated in 1985) La Palma, Canary Islands, İspanya.
Rosemary Hill Gözlemevi Bronson, Florida, ABD
Rozhen Gözlemevi 1981 Peak Rozhen, Bulgaristan.
Rutherford Gözlemevi 1920s New York Şehri, New York, ABD

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
San Fernando Observatory (SFO) 1976 Sylmar, California, ABD
Sankt Andreasberg Gözlemevi 2014 Sankt Andreasberg, Almanya
Sayan Spectrographic Cosmic Ray Complex Irkutsk, Rusya
SFA Gözlemevi 1976 Nacogdoches, Texas, ABD
Sagamore Hill Radio Gözlemevi 1963 Hamilton, Massachusetts, ABD
Shattuck Gözlemevi 1854 Hanover, New Hampshire, ABD
Seven Hills Gözlemevi 1996 Kearney, Nebraska, ABD
Şamahı Astrophysical Gözlemevi 1958 Şamahı, Azerbeycan
Şanghay Astronomical Gözlemevi 1962 Şanghay, Çin
Sherzer Gözlemevi 1878 Ypsilanti, Michigan, ABD
Sheshan Astronomical Gözlemevi 1900 Şanghay, Çin
Siding Spring Gözlemevi Siding Spring, New South Wales, Avustralya
Sidmouth Gözlemevi 1912 Sidmouth, Devon, İngiltere
Sierra Nevada Gözlemevi 1981 Sierra Nevada, İspanya
Silesian Planetarium and Astronomical Gözlemevi 1955 Chorzów / Katowice, Silesia, Polonya
Simeiz Gözlemevi Simeiz, Crimea, Ukraine
Skalnaté Pleso Gözlemevi 1953 Vysoké Tatry, Slovakia
Skinakas Observatory 1984 Crete, Yunanistan
Skylab 1973 Alçak Dünya yörüngesi; 1979’da tekrar girdi
Smith Gözlemevi 1880s Beloit, Wisconsin, ABD
Smithsonian Astrophysical Gözlemevi 1890 Cambridge, Massachusetts, ABD
Sobaeksan Optical Astronomy Gözlemevi 1978 Sobaeksan, Güney Kore
Sola Fide Gözlemevi Austin, Minnesota, ABD
Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) 1996 Dünya-Güneş L1 noktası
Solar Space Telescope 2009 709 km SSO; yaşamı: 3 yıl
Sommers-Bausch Gözlemevi 1949 Boulder, Colorado, ABD
Sonnenborgh Gözlemevi 1853 Utrecht, Hollanda
Sonoma State Gözlemevi 1976 Rohnert Park, California, ABD
Güney Afrikan Astronomical Gözlemevi
  • Cape Town
  • Sutherland
  • 1820
  • 1972
Observatory, Cape Town, Güney Afrika
Southern Astrophysical Research Telescope (SOAR) 2004 Cerro Pachón, Şili
South Pole Telescope 2007 Antarktika
Space Hard X-Ray Modulation Telescope 2010 550 km LEO
Spanish National Gözlemevi 1790 (İspanya)
Special Astrophysical Observatory of the Russian Academy of Sciences 1966 Zelenchukskaya, near Arkhyz, Caucasus Mountains, Rusya
Sperry Gözlemevi 1967 Cranford, New Jersey, ABD
Spitzer Space Telescope 2003 Heliocentric orbit
Springfield Gözlemevi 1968 Springfield, Massachusetts, ABD
Sproul Gözlemevi Swarthmore, Pennsylvania, ABD
Stardome Gözlemevi 1967 Auckland, North Island, Yeni Zelanda
Starkenburg Gözlemevi 1970 Heppenheim, Almanya
Štefánik's Gözlemevi 1928 Prag, Çek Cumhuriyeti
Stephens Memorial Observatory 1901 Hiram, Ohio, ABD
Steward Gözlemevi
1916 Tucson, Arizona, ABD
Stjerneborg 1581 Hven, İsveç
Stockholm Gözlemevi 1749 Stockholm, İsveç
Stokesville Gözlemevi Virginia, ABD
Stonyhurst Gözlemevi 1838 Lancashire, İngiltere
Strasbourg Gözlemevi 1881 Strasbourg, Fransa
Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy 2006 stratosferde 14 km
Stull Gözlemevi 1966 Alfred, New York, ABD
Stuttgart Gözlemevi 1920 Stuttgart, Almanya
Submillimeter Array Mauna Kea, Hawaii, ABD
Sudbury Neutrino Gözlemevi 1999 Sudbury, Ontario, Kanada
Sunriver Gözlemevi Sunriver, Oregon, ABD
Swift Gamma-Ray Burst Mission 2004 Alçak Dünya yörüngesi
Sydney Gözlemevi 1858 Sydney, Avustralya

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Table Mountain Gözlemevi Angeles National Forest, Wrightwood, Kaliforniya, ABD
Tacubaya Gözlemevi 1882 Tacubaya, Mexico Şehri, Meksika
Taeduk Radio Astronomy Gözlemevi 1986 Taejon, Güney Kore
Tamke-Allan Gözlemevi 1998 Roane County, Tennessee, ABD
Tartu Gözlemevi 1964 Tartumaa, Estonya
Teide Gözlemevi 1964 Tenerife, Canary Islands, İspanya
Ten Acre Gözlemevi Tribbey, Oklahoma, ABD
Terskol Peak Gözlemevi 1989 Terskol, Kabardino-Balkaria, Rusya
Thai National Gözlemevi 2013 Doi Inthanon, Chiang Mai, Tayland
The Dam Observatory 2017 Lake Tschida, North Dakota, ABD
The Heights Gözlemevi 1989 The Heights School, South Avustralya, Avustralya
Texas A&M Astronomical Gözlemevi College Station, Texas, ABD
Theodore Jacobsen Gözlemevi 1895 Seattle, Washington, ABD
Thompson Gözlemevi 1968 Beloit, Wisconsin, ABD
Tien Shan Astronomical Gözlemevi Almatı, Kazakhstan
Tuorla Gözlemevi 1952 Piikkiö, Finlandiya
Trieste Gözlemevi Trieste, İtalya
Turin Gözlemevi 1759 Pino Torinese, İtalya

U[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Udaipur Solar Gözlemevi Udaipur, Rajasthan, Hindistan
Ukrainian T-shaped Radio telescope, second modification 1972 Shevchenkove, Ukrayna
Ulugh Beg Gözlemevi 1420s Samarkand, Özbekistan
University of Alabama Gözlemevi 1950 Tuscaloosa, Alabama, ABD
University of Alabama Observatory (Eski) 1849-1890s Tuscaloosa, Alabama, ABD
University of North Alabama Gözlemevi Florence, Alabama, ABD
University of Illinois Astronomical Gözlemevi 1896 Urbana, Illinois, ABD
University of Londra Gözlemevi 1929 Londra, İngiltere
University of Maryland Gözlemevi College Park, Maryland, ABD
University of Michigan-Dearborn Gözlemevi 2007 Dearborn, Michigan, ABD
University of New Hampshire Gözlemevi 1985 Durham, New Hampshire, ABD
University of Oklahoma Gözlemevi Norman, Oklahoma, ABD
University of Puerto Rico at Humacao Gözlemevi[1] 1985 Humacao, Puerto Rico, ABD
Uppsala Astronomical Gözlemevi 1741 Uppsala, İsveç
Urania (Antwerp) Hove, Belçika
Urania (Berlin) Berlin, Almanya
Urania (Viyana) 1909 Viyana, Avusturya
Urania Observatory (Zürich) 1907 Zürih, İsviçre
Uraniborg 1572-1597 (yıkıldı) Hven, İsveç
Urumqi Astronomical Gözlemevi 1957 Urumçi, Xinjiang, Çin
U.S. Naval Observatory (USNO)[2] 1844
  • 1830-1844
  • 1955
Washington, ABD

V[değiştir | kaynağı değiştir]

Very Large Array Radio Gözlemevi
Adı Kuruluş Konum
Valongo Gözlemevi 1881 Rio de Janeiro, Brezilya
Vainu Bappu Gözlemevi 1968 Kavalur, Tamil Nadu, Hindistan
Astronomical observatory of Aosta Valley 2003 Nus (Aosta Valley, İtalya
Van Vleck Gözlemevi 1914 Middletown, Connecticut, ABD
Vanderbilt University Gözlemevi Nashville, Tennessee, ABD
Vartiovuori Gözlemevi (kapatıldı) 1819-1834 Turku, Finlandiya
Vassar College Gözlemevi (kapatıldı) 1865 Poughkeepsie, New York, ABD
Vatican Gözlemevi
1891
  • 1993
Headquarters: Castel Gandolfo, İtalya
Veen Gözlemevi 1970 Lowell, Michigan, ABD
Vega-Bray Gözlemevi 1990 Benson, Arizona, ABD
Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas Centrs Irbene, Latvia
Very Large Array 1980 Socorro, New Mexico, ABD
Very Long Baseline Array 1993 Çeşitli yerler
Viyana Gözlemevi 1753 Viyana, Avusturya
Vilnius University Gözlemevi 1753 Vilnius University, Litvanya
Višnjan Gözlemevi 1978 Višnjan, Hırvatistan
Vsetín Gözlemevi 1950 Vsetín, Çek Cumhuriyeti

W[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Warkworth Radio Gözlemevi 2008 Warkworth, Yeni Zelanda
Warner Gözlemevi (kapatıldı) 1882 Rochester, New York, ABD
Warner and Swasey Gözlemevi 1919 Cleveland, Ohio, ABD
Warren Rupp Gözlemevi 1985 Mansfield, Ohio, ABD
Warsaw University Gözlemevi 1825 Warsaw, Polonya
Washburn Gözlemevi 1881 Madison, Wisconsin, ABD
Weaver Student Gözlemevi Monterey, California, ABD
Weitkamp Gözlemevi 1955 Westerville, Ohio, ABD
West Mountain Gözlemevi 1981 West Mountain (Utah) ABD
Whitin Gözlemevi 1901 Wellesley, Massachusetts, ABD
Widener University Gözlemevi 2004 Chester, Pennsylvania, ABD
Wilder Gözlemevi 1903 Amherst, Massachusetts, ABD
Willard L. Eccles Gözlemevi 2009 Frisco Peak, Utah, ABD
William Brydone Jack Gözlemevi 1851 Fredericton, New Brunswick, Kanada
Williams Gözlemevi 1990 Boiling Springs, North Carolina, ABD
Winer Gözlemevi 1983 Sonoita, Arizona, ABD
Winfree Gözlemevi 1900 Lynchburg, Virginia, ABD
Wise Gözlemevi 1971 Negev, İsrail
Witte Gözlemevi 1984 Mediapolis, Iowa, ABD
WIYN Gözlemevi 1994 Kitt Peak, Arizona, ABD
Wyoming Infrared Gözlemevi 1975 Laramie, Wyoming, ABD

X[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Xiangfen Astronomical Gözlemevi 2100 B.C. Xiangfen County, Linfen Şehri, Shanxi Province, Çin
Xinglong Station (NAOC) Yanshan County, Hebei, Çin
Xinjiang Astronomical Gözlemevi 1968 Urumqi, Xinjiang, Çin
XMM-Newton 1999 Son derece eksantrik yer merkezli yörünge
Xujiahui Astronomical Gözlemevi 1872 Shanghai, Çin

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

The 40" refracting telescope at Yerkes Gözlemevi
Adı Kuruluş Konum
Arctic Space Weather Center Yakutsk, Rusya
Yale Student Gözlemevi New Haven, Connecticut, ABD
Yangbajing International Cosmic-Ray Gözlemevi Yangbajing Valley, Tibet, Çin
Yantra Mandir 1724 New Delhi, Delhi, Hindistan
Yerevan Cosmic-Ray Station Yerevan, Ermenistan
Yerkes Gözlemevi 1897 Williams Bay, Wisconsin, ABD
York University Gözlemevi Toronto, Ontario, Kanada
Yuba Şehri Astronomical Gözlemevi 2010 Yuba Şehri, California, ABD
Yunnan Astronomical Gözlemevi 1957 Kunming, Yunnan, Çin

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Kuruluş Konum
Zimmerwald Gözlemevi 1956 Zimmerwald, İsviçre

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Muller, R.J. (Nisan 1994). "The Humacao University Observatory". SAO/NASA Astrophysics Data System (ADS). Yaz 1994 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Records of the U.S. Naval Observatory". 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]