Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Haziran 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




2013 Akdeniz Oyunları'nda atletizm - Kadınlar çekiç atma mücadelesi 26 Haziran'da, Mersin'in Yenişehir ilçesindeki Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi'nde yapıldı. Dört ülkeden birer sporcunun mücadele ettiği etkinlikte, iki sporcu daha önceki oyunlarda da yer almıştı. Akdeniz Oyunları kurallarına göre, her ülke bir yarış kategorisi için iki sporcu gönderebilmektedir. Dört yıl öncesinde, İtalya'nın Pescara şehrinde düzenlenen 2009 Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluğa ulaşan İtalyan atlet Silvia Salis ile 2005 ve 2009 oyunlarında ülkesini temsil eden İspanyol atlet Berta Castells Akdeniz Oyunları'ndaki kadınlar çekiç atma müsabakalarına birden fazla kez katılan isimler oldu. Yapılan yarışma sonucunda Fransız atlet Jessika Guehaseim; 67,14 metrelik atışıyla altın madalyanın sahibi oldu. 66,16 metrelik derecesiyle gümüş madalyanın sahibi İspanyol Berta Castells olurken bronz madalya 62,52 metrelik atış yapan son şampiyon İtalyan Silvia Salis'e gitti. (Devamı...)

(Düzenle)


Lübnan, Eurovision Şarkı Yarışması'nda hiç yer almamıştır. Organizasyonu yayınlayan Télé Liban, 2005 yılında yarışmaya girmek için ilk kez başvuruda bulunmuştur. Yarışmaya Alin Lahud'un seslendireceği "Quand tout s’enfuit" adlı şarkıyla katılmak istenmiş; fakat Lübnan'ın İsrail'e ait olan içeriğin yayınını yasaklayan yasaları sebebiyle bu karardan daha sonra vazgeçilmiştir. Lübnan bunun sonrasında üç yıllık bir yasak almış, Lübnan asıllı Britanyalı şarkıcı Mika ülke adına yarışmaya katılma isteğini belirtse de günümüze dek ülke, yarışmaya başka bir katılım başvurusunda bulunmamıştır. 21 Ekim 2004 tarihinde, Télé Liban Genel Müdürü İbrahim el Huri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenecek olan 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lübnan'ın da katılmayı planladığını açıkladı. 3 Kasım 2004'te, Lübnan'ı temsil etmek üzere kanal tarafından Alin Lahud'un seçildiği açıklandı. Şubat 2005'in ikinci haftasında, şarkının İngilizce veya Fransızca olacağı, çünkü Lahud'un her iki dilde de iyi söylediği belirtildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Life on the Fast Lane", ayrıca "Jacques To Be Wild" olarak da bilinir, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun dokuzuncu bölümüdür. İlk kez 18 Mart 1990 tarihinde yayımlandı. John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Albert Brooks, Jacques rolüyle bölümde konuk oyuncu olarak yer aldı ve jenerikte adı "A. Brooks" olarak geçti. Bölümde Homer'ın düşüncesizliğinin Marge'ın bowling hocası Jacques'e vurulmasını nasıl hızlandırdığı ve Marge ile Homer'ın evliliğinde krize yol açtığı anlatılmaktadır. Bölüm için hazırlanan orijinal planda, Brooks (diyalogları doğaçlama yapan) Björn adlı İsveçli bir tenis antrenörünü seslendirecekti ve bölümün adı "Björn To Be Wild" olacaktı. Bölümde, Subay ve Centilmen filminin bir parodisi mevcuttur. Bölüm ayrıca 1990 yılındaki En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'nü kazandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Lütf-i Celil (Osmanlı Türkçesi: ﻟﻄﻒ ﺟﻠﻴﻞ Anlamı: "İlahi Lütuf"), Osmanlı Donanması'nın Lütf-i Celil sınıfının öncü gemisi olan zırhlı savaş gemisidir. Başlangıçta Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı özerk bir devlet olan Mısır Hidivliği tarafından sipariş edilen Lütf-i Celil, Osmanlı hükûmetinin Mısır'ı gemiyi teslim etmeye zorlaması ile Fransa'daki Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde yapım aşamasındayken Osmanlılara devredildi. Lütf-i Celil, 1877'de 93 Harbi sırasında aktif görevde bulundu ve Rus güçlerinin Tuna'yı geçmesini önlemek için operasyonlarda bulundu. 11 Mayıs'ta devriye gezerken bir Rus topçu bataryasıyla çatışmaya girdi. Geminin kazan dairesine isabet eden bir top mermisinin yol açtığı patlamada gemi mürettebatının çoğu ölürken gemi de battı. Tam boyu 64,4 m, genişliği 13,6 m olan Lütf-i Celil'in su çekimi 4,4 metreydi. Gövdesi demirden yapılmıştı ve burunda bir mahmuz yer alıyordu. Geminin deplasmanı normal yükte 2.540 metrik tondu. Mürettebatı 12 subay ve 110 denizciden oluşuyordu. (Devamı...)

(Düzenle)


Ninurta, veya bilinen diğer adıyla Ninĝirsu, erken Sümerlerde ilk ibadet edilen tarım, şifa, avcılık, hukuk, yazı ve savaşla ilgili antik Mezopotamya tanrısıdır. İlk kayıtlara göre, tarım ve insanları hastalıklar ile demonların güçlerinden koruyan şifa tanrısıdır. Daha sonraki zamanlarda ise Mezopotamya daha askerî bir hâle geldikçe, daha önceki tarımsal niteliklerinin çoğunu elinde tutmakla birlikte savaşçı bir tanrı olmuştur. Baş Tanrı Enlil'in oğlu olarak kabul edilmiştir. Sümerlerdeki ana tapınma merkezi, Nippur'daki Eşumeşa tapınağıydı. Ninĝirsu, Lagaş'ta kendisine ait tapınağı yeniden inşa eden Lagaş Kralı Gudea tarafından onurlandırılmıştır. Ninurta, sonradan zorlu bir savaşçı olarak Asurlular tarafından benimsenmiştir. Asur Kralı II. Aşurnasirpal, Ninurta için Kalhu'da bir tapınak inşa etmiş ve burası, tamamlanmasının ardından bölgenin en önemli tapınma merkezi olmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


II. Gubaz (Gürcüceგუბაზ II, YunancaΓουβάζης; ö. 555), yaklaşık 541 yılından suikasta uğradığı 555 yılına kadar Lazika'ya hükmeden kraldır. İlk başta Bizans İmparatorluğu'nun vasali olarak tahta çıktı ancak Bizans makamlarının ağır uygulamaları sonucunda Bizans'ın başlıca rakibi Sasani İmparatorluğu'ndan yardım almaya çalıştı. Lazika Savaşı'nın liderlerinden biriydi. 541'de Sasani ordusunun yardımı ile Bizanslılar, Lazika'dan gönderildi; ancak Sasaniler ülkeyi işgal etti. Bunun üzerine 548'de Bizans'tan yardım isteyen Gubaz, sonraki birkaç yıl boyunca Bizans'ın müttefiki olarak kaldı. İki imparatorluk Lazika'nın kontrolü için savaşırken, Petra Kalesi mücadelenin odak noktası olmuştu. Sonunda Gubaz, savaştan bir sonuç alınamaması üzerine Bizans generalleriyle kavga etti ve sonrasında generaller tarafından öldürüldü. Gubaz suikastının ardından Lazlar, bir süre Sasanilere karşı olan saldırılara katılmayı bıraktılar. (Devamı...)

(Düzenle)


Styx, Plüton'un en küçük doğal uydusudur. Keşfiyle 11 Temmuz 2012'de açıklanan Styx, New Horizons uzay aracı tarafından Temmuz 2015'te, Plüton ve gezegenin diğer uydularıyla birlikte görüntülenerek tek bir fotoğrafı çekildi. Gezegene en yakın ikinci uydu olup keşfi Temmuz 2011'de açıklanan Kerberos'un ardından gezegenin keşfedilen beşinci uydusudur. En uzun ekseninin uzunluğu yaklaşık 16 km olan Styx'in yörünge periyodu 20,1 gündür. Styx, Mark R. Showalter liderliğindeki bir ekip tarafından, Hubble Uzay Teleskobu'nun Geniş Alan Kamerası 3 tarafından 26 Haziran ve 9 Temmuz 2012 tarihleri arasında çekilen on dört grup görüntü kullanılarak keşfedildi. Keşif, 11 Temmuz 2012'de açıklandı. Styx, sistemin o ana kadar bilinen en sönük nesnesi olan Kerberos'un yaklaşık yarısı, Plüton'un ise yüz binde biri kadar parlaktı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Rockstar 101", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2009 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü Rated R'dan bir şarkıdır. Şarkıda rock grubu Guns N' Roses'ın Britanyalı-Amerikalı gitaristi Slash Rihanna'ya eşlik etti. 18 Mayıs 2010'da albümünün beşinci single'ı olarak yayımlandı. Rihanna, şarkının yazımını yapımcılar The-Dream ve Christopher "Tricky" Stewart ile birlikte tamamladı; vokallerin yapımı Makeba Riddick tarafından gerçekleştirildi. Albüm versiyonu hip hop tarzında olan parça, daha sonra satışa sunulan EP'sinde Dave Audé ve Mark Picchiotti gibi müzisyenlerin yaptığı remikslerle dans, dubstep ve elektronik müzik tarzlarını barındırdı. "Rockstar 101" müzik eleştirmenlerinden karışık geri dönüşler aldı, bazıları Rihanna'nın "kabadayılığını" överken bazıları "agresif" ses tonunu eleştirdi. Şarkı ABD Billboard Hot 100 listesinde 64 numarada yer aldı ve Hot Dance Club Songs listesinde iki numaraya kadar yükseldi. Tanıtımlar için Rihanna, Nisan 2010'da American Idol'da sahne aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


2 Eylül 1958'de, Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait bir Lockheed C-130 Hercules, Ermenistan SSC-Türkiye sınırı boyunca gerçekleştirilen bir keşif uçuşu sırasında Erivan'ın 50 kilometre kuzeybatısında, Sovyetler Birliği hava sahasında Sovyet Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-17 avcı uçakları tarafından düşürüldü. Sovyetler Birliği tarafından uçakta bulunan 17 kişiden 6'sının öldüğü açıklandı ve ölenlerin kalıntıları Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edildi, ancak diğer 11 kişinin varlığı reddedildi. Bu, bir Lockheed C-130 Hercules'in karıştığı ilk ölümlü olaydır. Düşürülen uçak Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait dört turboprop motorlu bir Lockheed C-130A-II-LM idi (seri numarası: 56-0528). İlk uçuşunu 1957'de yaptı ve Rhein-Main Hava Üssü, Batı Almanya konuşlu olarak 7406. Destek Filosunda kullanılmaya başlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Bermuda, 12-28 Şubat 2010 tarihleri arasında Kanada'nın Vancouver şehrinde organize edilen 2010 Kış Olimpiyatları'nda, kayaklı koşudaki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, ülkenin katıldığı 6. Kış Olimpiyatları olurken bir kayak disiplinindeki ilk katılımıydı. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Tucker Murphy, mücadele ettiği 15 kilometre serbest stil kategorisini 42:39.1'lik derecesiyle 88. sırada tamamladı. Bermuda, 1992'de Fransa'da düzenlenen Albertville Oyunları ile ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve daha sonra düzenlenen tüm Kış Olimpiyatları'nda yer aldı. Kayaklı koşucu Tucker Murphy, 2010 Kış Olimpiyatları'nda Bermuda'yı temsil eden tek sporcuydu ve Bermuda'nın bir kayak disiplininde yarışan ilk sporcusu oldu. Aynı zamanda Murphy, Bermuda'yı Kış Olimpiyatları'nda temsil eden üçüncü sporcu olmuştu. Hem açılış töreni hem de kapanış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Nótt, İskandinav mitolojisinde gece teşhisi olan tanrıçadır. Nótt jötunn Narfi ve Nór'un kızı, Thor'un büyükannesidir. Yggdrasill ağacının altındaki vadilerde doğmuştur. Hayvanı, Alfödr'in Nott ve Dagr'a verdiği atlardan biri olan Hrímfaxi'dir. Anonim Eski Norsça şiirlerin 13. yüzyıldaki derlemesi niteliğindeki Manzum Edda ve 13. yüzyılda yazılan Nesir Edda'da Nótt, Narfi'nin kızı olarak geçer ve Hrímfaxi (Nótt'un atı) ile ilişkilendirilir. Nesir Edda'da Nótt'un evlilikleri ve soyağacından bahsedilir. Nótt; ilki Naglfari, ikincisi Annar, üçüncüsü ise Dellingr ile olmak üzere her birinden bir çocuğu olan üç evlilik yapmıştır. Bir özel isim olan nótt kelimesi, Eski Norsça edebiyatında da geçer. "Vafþrúðnismál"ın 14. kıtası, At Hrímfaxi'nin "cömert tanrılara geceyi getirdiği"ni ve her sabah geminden düşen köpüğün, vadiye düşen çiyi oluşturduğunu söyler. (Devamı...)

(Düzenle)


2015 Emirates Cup, İngiliz futbol kulübü Arsenal'ın ev sahipliğinde, 25-26 Temmuz 2015 tarihlerinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen ve iki gün süren, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 8. sezonudur. Turnuva, Arsenal'ın yanı sıra; Villarreal, Lyon ve Wolfsburg'un katılımıyla organize edildi. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Villarreal ile Arsenal ve Wolfsburg ile Lyon takımları birbirleriyle maç yapmadılar. Emirates Cup'ın ilk gününde, Villarreal Wolfsburg'u 2-1'lik skorla mağlup ederken, Arsenal ise Lyon'u 6-0'lık skorla yendi. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Villarreal Lyon'u 2-0 ve Arsenal da Wolfsburg'u 1-0'lık skorla mağlup etti. Arsenal, Villarreal ile aynı galibiyet sayısında olsa da, daha fazla gol attığı için organizasyonda dördüncü kez şampiyonluğa ulaştı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Speechless", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga şarkıyı babası Joseph Germanotta'yı aort kapağının tedavisi için açık kalp ameliyatı olmaya ikna etmek ve genç hayranlarına ailelerinin değerini bilmelerini anımsatmak amacıyla yazdı. "Speechless", Gaga'nın "Ölüm Canavarı Korkusu" hakkındadır. 1970'lerin rock müziği esintili balad, eleştirmenlerden karışık geri dönüşler aldı. Queen'den izler taşımasından ve içtenliğinden dolayı övülürken "sahte göründüğü" için eleştirildi. "Speechless", Billboard Hot 100 listesine 12 Aralık 2009 tarihinde doksan dördüncü sıradan giriş yaptı. Gaga, şarkıyı canlı olarak 2010 Grammy Ödülleri, 2009 Amerikan Müzik Ödülleri, 2009 Royal Variety Performance ve The Monster Ball Tour'da söyledi. (Devamı...)

(Düzenle)


Karkamış (HititçeKargamiş, MısırcaKarkameşa, GrekçeΕὔρωπος, LatinceEuropus), geçmişi Erken Bakır Çağına dek uzanan ve günümüzde Türkiye ile Suriye topraklarında yer alan antik kenttir. Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olan Karkamış, Roma döneminden sonra önemini kaybetmeye başlamıştır. En eski yazılı bilgilerine ancak Aplahanda'nın krallığı döneminde rastlanılan Karkamış'ın bu dönemlerde vasal bir krallık olduğu ve halkının ticaret yaptığı saptanmıştır. Aplahanda'nın oğlu Yahdul-Lim'in ölümünün ardından gelen üç yüzyıllık dönem hakkında bir bilginin bulunmadığı antik kent sırasıyla Mitanni, Mısır, Hitit, Asur, Yeni Babil, Ahameniş, Makedon, Seleukos ve Roma hakimiyeti altına girmiştir. En parlak dönemini Geç Hititler döneminde yaşayan Karkamış Orta Çağdan sonra tamamen terk edilmiştir. Türkiye topraklarında kalan kısmının tescil tarihi 28 Ağustos 1986'dır. 1699 yılında keşfedilen antik kent 1910'larda Britanya Müzesi tarafından birçok kez kazılmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Avustralya, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na iki sporda mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İngiltere doğumlu olan, hayatının büyük bir kısmını Avustralya'da geçiren ve oyunların düzenlendiği dönemde Londra'da ikamet eden Edwin Flack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Avusturya adına yarışmış olarak kabul edilmektedir. Üç atletizm ile bir tenis etkinliğinde yarışan Flack, atletizmdeki 800 metre ve 1500 metre etkinliklerinde altın madalyanın sahibi olarak hem bu branşlardaki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu hem de ülke tarihinin ilk Olimpiyat madalyasını kazandı. Maraton yarışını ise tamamlayamadı. Flack, tenisteki tek erkekler turnuvasının ilk turunda elenirken çiftler müsabakalarında ise Britanyalı partneriyle mücadele etmesinden ötürü bu etkinlikte karma takımlar adına yarışmış olarak gösterilmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


"One of Us", ABD'nin ABC kanalında yayımlanan Lost dizisinin üçüncü sezonunun on altıncı bölümüdür. 11 Nisan 2007'de yayımlanan bölümün yazarları Carlton Cuse ve Drew Goddard, yönetmeni Jack Bender'dır. Elizabeth Mitchell tarafından canlandırılan Juliet Burke karakterinin merkezinde olduğu bölüm, dizinin altmış beşinci bölümü olarak yayımlandı. Bölümün adı sadece, ikinci sezonda yayımlanan "One of Them" bölümüyle değil, aynı zamanda Jack'in diğer kazazedeleri, Juliet'in Diğerleri'nden farklı olarak kendilerinden (bizden biri) olduğuna dair ikna etmesiyle de bağlantılıdır. Bölümün flashbackinde Dr. Juliet Burke (Elizabeth Mitchell) karakterinin neden ve nasıl adaya geldiği yer aldı. One of Us'ta Burke, Jack Shephard (Matthew Fox), Kate Austen (Evangeline Lilly) ve Sayid Jarrah (Naveen Andrews) ile birlikte kazazedelerin kamp alanına döndüklerinde Claire Littleton (Emilie de Ravin) gizemli bir hastalığa yakalanır. (Devamı...)

(Düzenle)


Margaret "Maggie" Simpson, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan kurgusal bir karakterdir. İlk kez 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night"ta göründü. Maggie, James L. Brooks'un ofisinin lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından yaratıldı ve tasarlandı. Groening, karaktere küçük kız kardeşi Margaret "Maggie" Groening'in adını verdi. The Tracey Ullman Show'da üç sezon yayımlandıktan sonra, Simpson ailesi, 17 Aralık 1989 tarihinde Fox'ta yayımlanmaya başlanan kendi şovuna sahip oldu. Maggie, Simpson ailesinin en küçük bireyi ve Homer ile Marge'ın küçük kızı, Bart ve Lisa'nın ise kız kardeşidir. Her zaman ağzında emziğiyle görülür ve yürürken elbisesine takılarak yüzüstü düşer. Maggie, konuşamadığı için Simpson ailesinin en az görülen ve duyulan karakteridir. (Devamı...)

(Düzenle)


Nasıl Delirdim?, Türk şarkıcı Hande Yener'in beşinci stüdyo albümüdür. 15 Mayıs 2007'de Erol Köse Production etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Elektronik, pop, house, downtempo, dans ve club ritimleri içerir. Şarkıcının 2006 yılında satışa sunulan Apayrı albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Albümdeki dokuz şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan Boaz Aldujeli, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir. Toplam 15 şarkıdan oluşan Nasıl Delirdim?, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı ve en iyi Türkçe albümlerden biri olarak gösterildi. Kayıtları T-Ekspres Studio'da tamamlanmıştır, çıkış şarkısı ve ilk klibi "Kibir (Yanmam Lazım)" olarak seçilmiştir. İkinci klip "Romeo" ve üçüncü klip "Yalan Olmasın" şarkısına çekildi, tüm kliplerin yönetmenliğini, albüm fotoğraflarını da çeken Kemal Doğulu üstlendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Ur Kraliyet Oyunu ya da bilinen diğer adıyla Yirmi Kare Oyunu ya da kısaca Ur Oyunu, ilk olarak 3. bin yılın başlarında antik Mezopotamya'da oynanan iki oyunculu strateji yarış türünde bir masa oyunudur. Döneminde Orta Doğu'da tüm sosyal statüdeki insanlar arasında popüler olmuş ve oyunun tahtaları, Girit ve Sri Lanka gibi Mezopotamya dışındaki yerlerde de bulunmuştur. Popülerliğinin zirvesindeyken manevi bir önem kazanmış ve oyundaki olayların bir oyuncunun geleceğini yansıttığına ve tanrılardan veya diğer doğaüstü varlıklardan mesajlar taşıdığına inanılmıştır. Ur Oyunu, Geç Antik Çağ'a kadar popülerliğini korumuş ve muhtemelen zamanla tavlanın ilk biçimlerinden birine dönüşmüş ya da yerini tavlaya bırakmıştır. Neticede Hindistan'ın Koçi kentindeki Yahudi nüfusu dışında her yerde unutulmuş ve bu halk, İsrail'e göç etmeye başladıkları 1950'lere kadar oyunun bir versiyonunu oynamaya devam etmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Tammy Abraham ya da Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham (d. 2 Ekim 1997, Camberwell), İngiliz kulübü Chelsea'de ve İngiltere millî takımında forvet pozisyonunda görev yapan İngiliz futbolcudur. Chelsea'nin akademisinden yetişen Abraham, kulübü adına ilk profesyonel maçına 2016 yılında çıktıktan sonra Championship takımı Bristol City'de bir sezon kiralık oynamıştır. Orada, kulübe özel Sezonun Oyuncusu, Sezonun Genç Oyuncusu ve en golcüsü ödülü kazanarak tek sezonda bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. Ardından Swansea City'de de bir sezon kiralık oynamış, ancak takımı sezonun sonunda Premier League'den küme düşmüştür. 2018 yılında bu sefer Aston Villa'ya kiralanmış ve orada kulübü adına 25 gol atarak 1977'den beri bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


"Stranger in a Strange Land", Lost dizisinin üçüncü sezonunun dokuzuncu ve toplamda elli sekizinci bölümüdür. Bölüm, Elizabeth Sarnoff ve Christina M. Kim tarafından yazılırken; Paris Barclay tarafından yönetildi. İlk kez 21 Şubat 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında yayınlandı. Bölümde, Kate Austen (Evangeline Lilly), Karl (Blake Bashoff) ve James "Sawyer" Ford'un (Josh Holloway) esas adaya yolculukları sürerken; Jack Shephard (Matthew Fox) ve Alex (Tania Raymonde) de Juliet Burke'ü (Elizabeth Mitchell) infazdan kurtarmaya çalışırlar. Flashbacklerde, Jack'in dövmeleri anlatıldı. Bai Ling'in konuk oyuncu olarak rol aldığı bölüm, eleştirmenlerden olumsuz yorumlar aldı. Flashbacklerde Jack Phuket, Tayland'dadır ve burada Achara (Bai Ling) adında bir kadınla tanışır. Daha sonra sevgili olurlar. Onun bir dövme salonu sahibi olduğunu öğrenen Jack; kendisine dövme yapmasını ister. (Devamı...)

(Düzenle)


"Moaning Lisa", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun altıncı bölümüdür ve 11 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Al Jean ile Mike Reiss tarafından yazıldı ve Wes Archer tarafından yönetildi. Ron Taylor, bölümde Bleeding Gums Murphy rolüyle konuk oyuncu olarak yer aldı. Bölüm, Lisa'nın depresyonunu ve saksafon çalarak bunu yüceltmeye çalışmasını anlatmaktadır. Televizyon eleştirmenlerinden olumlu yorumlar aldı. Lisa, bir sabah güçlü bir depresyon ile uyanır. Üzüntüsünü gidermek için saksofonunu yaratıcı bir şekilde çalmaya başlar fakat bu durum orkestra öğretmeni Bay Lango tarafından hoş karşılanmaz. Jimnastik öğretmeni ise halden anlamayan birisidir, Lisa'nın yakartopa katılmayı reddettiğini belirten bir notu ailesine yollar. (Devamı...)

(Düzenle)


"Speak Now", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Sözleri Swift'e, yapımcılığı da Swift ve Nathan Chapman'a ait olan şarkı, 25 Ekim 2010 tarihinde sanatçının üçüncü stüdyo albümü Speak Now'ın promosyon teklisi (single'ı) olarak, Big Machine Records etiketiyle satışa sunuldu. Swift şarkıyı bir arkadaşının ona anlattıklarından ilham alarak yazdı. Arkadaşının Swift'e, eski sevgilisinin yakında başka biriyle evleneceğinden bahsetmesi üzerine sanatçı, bu şarkıyı eski sevgilisinin başka bir kadınla evleneceğinde neler olabileceğini hayal ederek yazdı. Şarkıda akustik gitar kullanılmıştır ve şarkı eski sevgilisinin düğününü basan ve onu geri kazanmak isteyen bir kadının perspektifini anlatır. Şarkının sözleri olumlu eleştiriler aldı; şarkı Kanada ile Birleşik Devletler'de iyi bir ticari başarı elde etti. Speak Now hem Canadian Hot 100 hem de Billboard Hot 100 listesine sekiz numaradan giriş yaptı. Ayrıca bu, Taylor Swift'in Hot 100 listesine ilk ondan giriş yapan altıncı şarkısı oldu ve böylece beş şarkılık eski rekor kırıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Saint Lucia, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise yüzmede olmak üzere dört sporcuyla katıldı. İlk katılımını 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yapan Saint Lucia, dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona dördüncü kez sporcu gönderdi. Bu sporcuların en yaşlısı olan 32 yaşındaki Dominic Johnson, önceki oyunlarda da ülke adına yarışan tek sporcu konumundaydı. Ülke adına yarışan sporcuların hiçbiri eleme aşamasını geçemedi, dolayısıyla herhangi bir madalya da alamadı. Atletlerden cirit atma branşında yarışan Erma-Gene Evans ile sırıkla atlama branşında yarışan Dominic Johnson genel sıralamada 30, yüksek atlama branşında yarışan Levern Spencer ise genel sıralamada 27. oldu. 100 metre kurbağalama dalında yarışan yüzücü Danielle Beaubrun ise genel sıralamada 42. sırayı elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Oliver Kahn (Almanca telaffuz: [ˈɔlɪvɐ ˈkaːn]; d. 15 Haziran 1969), Alman eski futbolcudur. Kaleci pozisyonunda oynayan oyuncu, kariyerine Karlsruher SC yıldız futbol takımında başladı. İlk profesyonel karşılaşmasına 1987 yılında çıktı. 1994 yılında 4.600.000 Alman markı karşılığında kariyerinin sonuna kadar oynayacağı Bayern Münih'e transfer oldu. Sekiz Bundesliga, altı DFB-Pokal, bir UEFA Kupası (1996), UEFA Şampiyonlar Ligi (2001) ve Kıtalararası Kupa (2001) şampiyonluğu yaşayan Kahn, Alman futbolunun yakın tarihte yetiştirdiği en başarılı oyunculardan oldu. Bireysel çapta gösterdiği başarılar ona art arda dört UEFA Avrupa'nın En İyi Kalecisi, üç IFFHS Dünyanın En İyi Kalecisi ve iki kez de Almanya'da Yılın Futbolcusu ödülü kazandırdı. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda aldığı Altın Top Ödülü ile birlikte, turnuva tarihinde bu ödülü kazanan ilk ve tek kaleci unvanını elde etti. 1994'ten 2006'ya kadar Almanya millî futbol takımında oynayan Kahn, Andreas Köpke'nin millî takımı bırakmasından sonra sahaya ilk 11'de çıkmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Live Together, Die Alone", Amerika Birleşik Devletleri'nin ABC kanalında yayımlanan Lost dizisinin ikinci sezonunun final bölümüdür. Dizinin toplamında kırk sekizinci, ikinci sezonunun ise yirmi üçüncü ve yirmi dördüncü bölümü olan "Live Together, Die Alone", Damon Lindelof ve Carlton Cuse tarafından yazıldı, Jack Bender tarafından yönetildi. İlk kez 24 Mayıs 2006 tarihinde ABC'de yayımlandı ve 17,84 milyon kişi tarafından izlendi. Bölümü değerlendiren eleştirmenler, bölüm hakkında olumlu eleştiriler yaptılar. Bölümde, Desmond yelkenlisiyle istemeyerek adaya geri döner ve John Locke ile birlikte 108 dakikada bir bastıkları sayacı sıfırlamaya çalışırken diğer yandan kazazedelerden bazıları Diğerleri'nin elinde olan Michael'ın oğlu Walt'u kurtarmaya çalışırlar. Flashback sahnelerinde ise Desmond'ın adaya nasıl geldiği anlatılır. (Devamı...)

(Düzenle)


2004 Doğubayazıt depremi, 2 Temmuz 2004 tarihinde Türkiye saati ile ile 01:30'da Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 5.1 Mw veya 5.2 Mw büyüklüğünde meydana gelen depremdir. Deprem sonucu 18 veya bazı kaynaklara göre 17 kişi öldü. Deprem sonucu 32 kişi de yaralanmıştır. Depremde en büyük hasarı Yığınçal köyü görmüş, Kutlubulak ve Sağlıksuyu köylerinde de hasar meydana gelmiştir. Kandilli Rasathanesi'ne göre depremde 1000 bina hasar almıştır. Deprem, Ağrı, Iğdır, Kars ve Türkiye-İran sınırının İran tarafında, sınıra yakın olan bölgelerde hissedildi. Depremin şiddeti VII, derinliği ise 5 km veya 27,1 idi. Deprem sırasında köy sakinlerinin çoğunun yaylada olması can kaybını azalttı. Depremden sonra çeşitli kuruluşlar bölgeye yardım gönderdi, üç bakan bölgeye gitti, Yunanistan yardım teklif etti ve Fransa Türkiye'ye dayanışma mesajı gönderdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Zamanda sonlu farklar yöntemi, kısaca FDTD (İngilizceFinite-difference time-domain) ya da Yee yöntemi, hesaplamalı elektromanyetizmada kullanılan bir sonlu farklar tekniğidir. Zaman düzleminde çalışan bir yöntem olduğundan ötürü, elektromanyetik spektrumun mikrodalga veya görünür ışık gibi farklı bölgelerinde anten veya fotonik aygıt tasarımı gibi çeşitli problemlerin çözümünde kullanılır. Aynı zamanda bu özellik, simülasyonu yapılan sistemin geniş bir frekans yelpazesine tepkisinin gözlenebilmesini sağlamaktadır. Matris tersinmesi gerektirmeyen bu FDTD, en yaygın elektromanyetik simülasyon yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. FDTD yönteminin temeli, elektromanyetik teorinin temelini oluşturan Maxwell denklemleri'nin zamanda ve uzayda ayrıklaştırılmasına dayalıdır. Denklemlerdeki zamana ve uzaya bağlı kısmi türevlerinin sonlu farklar cinsinden yazılması ile yaklaşık bir çözüm elde edilebilir. (Devamı...)

(Düzenle)


Muin-i Zafer (Osmanlı Türkçesi:معین ظفر Zaferin yegane yardımcısı), 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için inşa edilen iki Avnillah sınıfı zırhlı korvetin ikincisidir. Geminin inşasına 1868'de başlandı, 1869'da denize indirildi ve ertesi yıl filoya katıldı. Merkezî bataryalı olan gemi, ana silah olarak kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm top taşıyordu ve saatte 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu. Muin-i Zafer 1877-1878'deki 93 Harbi esnasında Ruslara karşı Karadeniz'de görev yaptı ve Kafkasya'daki Osmanlı kuvvetlerine destek verdi. Savaştan sonra yedeğe alındı ve bakımsız durumda bırakıldı; 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında hizmete uygun durumda değildi. Savaştan sonra donanma yeniden yapılanma programı kapsamında Gio. Ansaldo & C. tarafından yeniden inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


İsveç, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ve modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'na bir sporcuyla katıldı. Oyunlardaki 14 ülkeden biri olan İsveç'i temsil eden Henrik Sjöberg; atletizm ve jimnastikte, toplamda beş farklı branşta mücadele etti. İlk olarak atletizm etkinlikleri kapsamında yapılan 100 metre yarışlarına katılan Sjöberg, eleme turunu geçemeyerek final aşamasına katılamadı. Sonrasında atletizmdeki disk atma ile uzun atlama ve jimnastikteki atlama yarışmalarında mücadele etti. Sjöberg, son olarak yüksek atlama branşında yarıştı ve etkinliği dördüncü sırada tamamlayarak oyunlardaki en iyi derecesini elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 1 Mayıs 2024, Çarşamba ; saat 04.00 UTC