Dominic Johnson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Madalyalar
 Saint Lucia adına
Erkekler atletizm
İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları
Bronz 2002 Manchester Sırıkla atlama
Panamerikan Oyunları
Bronz 2003 Santo Domingo Sırıkla atlama
Orta Amerika ve Karayipler Oyunları
Altın 2002 San Salvador Sırıkla atlama
Altın 2006 Cartagena Sırıkla atlama
Orta Amerika ve Karayipler Şampiyonası
Altın 1999 Bridgetown Sırıkla atlama
Altın 2001 Guatemala Sırıkla atlama
Gümüş 2009 Cali Sırıkla atlama

Dominic Laurence Johnson (d. 31 Ekim 1975), Saint Lucialı eski atlet. 1999 yılına kadar dekatlon, heptatlon ve çeşitli kısa mesafe koşularında yarışan Johnson, bu yıldan itibaren sürekli olarak sırıkla atlama branşında yarışmıştır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlanta şehrinde düzenlenen ve Saint Lucia'nın ilk kez katıldığı 1996 Yaz Olimpiyatları'nda ülkesini temsil eden altı sporcudan biri oldu. Ivan Jean-Marie, Maxime Charlemagne ve Max Seales ile katıldığı 4 x 400 metre bayrak yarışında eleme turunu geçemedi ve oyunlara veda etti.

1998 yılında, Arizona'nın Tucson şehrindeki 110 metre engelli yarışında elde ettiği 14,79'luk derecesiyle ülke rekorunu kırdı. Aynı gün dekatlonda topladığı 7632 puanla, bu branşta da ülke rekorunun yeni sahibi oldu. Salonda yarışmalarında da ülke rekorlarının sahibi olan Johnson, yüksek atlama (5,55 metre) ile heptatlon (5675 puan) branşlarındaki bu rekorları da 1998 yılı içinde kırdı. Ertesi yıl Barbados'un başkenti Bridgetown'daki Orta Amerika ve Karayipler Şampiyonası'nda 5,61 metrelik derecesiyle şampiyona rekoru kırarak yüksek atlama branşında altın madalyanın sahibi oldu. Yaklaşık bir ay sonra 1999 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda yüksek atlama branşında yer aldığı şampiyonayı sekizinclikle tamamladı. 1999'dan itibaren sürekli olarak sırıkla atlamada mücadele etti.

2000 yılında, Teksas'ın El Paso şehrinde sırıkla atlamada elde ettiği 5,7 metrelik derecesiyle kırdığı Saint Lucia rekoruyla kendi adına üçüncü rekorun sahibi oldu. Aynı yıl Sidney'deki Yaz Olimpiyatları'na katılsa da elemeleri geçemedi. Genel sıralamada ise 14.'lük elde etti. Katıldığı 2001 Orta Amerika ve Karayipler Şampiyonası'nda ikinci kez altın madalyanın sahibi oldu. Ağustos'ta, Kanada'nın Edmonton şehrindeki 2001 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da ülkesini temsil etti ve şampiyonadan 10. olarak ayrıldı. Ertesi yıl önce San Salvador'daki Orta Amerika ve Karayipler Oyunları'nda altın, sonra ise Manchester'ın ev sahipliği yaptığı İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda ülkesine bronz madalya kazandırdı. Bu iki madalyalı etkinliğin ardından Madrid'de katıldığı 2002 IAAF Dünya Kupası'ndan 4. sırada, madalyasız olarak döndü.

2003'te ilk kez yer aldığı Panamerikan Oyunları'nda üçüncü oldu. Birkaç ay sonra Paris'te düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nı 13. sırada tamamlamasının ardından, yaklaşık 3 yıl boyunca önemli bir organizasyonda yer almadı.

Verdiği aranın ardından 2006 İngiliz Milletler Toplulu Oyunları'na katıldı ve beşincilik elde etti. 2007 Panamerikan Oyunları'nda gelen beşinciliğin ardından, Pekin'deki 2008 Yaz Olimpiyatları'na katılma hakkı kazandı. Böylece üç kez Olimpiyatlara katılan ilk ve tek Saint Lucialı sporcu oldu. Ancak yarışmalarda elemeleri geçemedi ve 17. sırada tamamladığı oyunlara veda etti. 2009 yılından sonra ise herhangi bir müsabakaya çıkmadı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]