Simpsonlar'da yinelenen karakterler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Simpsonlar, oldukça geniş bir yardımcı karakter alanına sahiptir: ortak çalışanlar, öğretmenler, aile dostları, genişletilmiş akrabalar, kasaba halkı ve yerel ünlüler. Yazarlar esasen birçok karakteri tek seferlik şaka ya da kasabada gerekli fonksiyonlarını yerine getirme olarak tasarladı. Bunlardan bir dizisinin rolleri daha sonradan genişletildi ve hatta kendi bölümlerine sahip oldu. Dizinin yaratıcılarından Matt Groening'e göre, şov, geniş yardımcı karakteri Kanada skeç şovu Second City Television'dan benimsedi.[1]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

A[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Agnes Skinner (seslendiren: Tress MacNeille), Seymour Skinner'ın annesi ve ilk kez ilk sezonun "The Crepes of Wrath" bölümünde oğlunu utanç verici bir şekilde "Spanky" olarak çağıran yaşlı bir kadın olarak göründü.
  • Akira, Springfield'ta bir Japon restoranı The Happy Sumo'da garson olarak çalışmakta ve ilk kez ikinci sezonun "One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish" bölümünde göründü.
  • Allison Taylor, Lisa'nın bir meslektaşıdır ve 6. sezonun "Lisa's Rival" bölümüyle diziye giriş yaptı.
  • Artie Ziff (4. sezonun "The Front" bölümünde Dan Castellaneta tarafından seslendirilmesi dışında tüm bölümlerde Jon Lovitz karakteri seslendirdi),[2] Homer'a iflas etmiş olan şirketi verdikten sonra Homer, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan gerçek Artie Ziff olduğu düşünüldüğünden uzaklaştırıldığı "The Ziff Who Came to Dinner" ile ilk kez görülür.

B[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bebek Gerald, Maggie Simpson'ın baş düşmanıdır. İlk kez "Sweet Seymour Skinner's Baadasssss Song" bölümünde gözüktü ve bu bölümde Lisa, Geral'ı Maggie'nin rakibi olarak ifade eder.
  • Benjamin, Doug ve Gary, sırayla Harry Shearer, Hank Azaria ve Dan Castellaneta tarafından seslendirildi. Üçü de bir zamanlar Springfield Üniversitesi'nde Homer'ın yurttaki oda arkadaşıdır. Gary, kemerinde bir hesap makinesi taşımakta; Doug, kiloludur ve bir cep koruyucusu giymekte; Benjamin ise siyahidir ve çerçeveli gözlük takmaktadır.
  • Berna Hibbert, Tress MacNeille tarafından seslendirilmektedir. Dr. Julius Hibbert'ın karısıdır ve The Cosby Show programındaki Clair Huxtable karakterine dayanmaktadır. İki erkek ve bir kız çocuğu vardır.. Kocası gibi gülmektedir.
  • "Bleeding Gums" Murphy, Ron Taylor ve Daryl L. Coley tarafından seslendirildi. Murphy, bir caz müzisyeni, idol ve Lisa Simpson'ın akıl hocası oldu. Murphy, ilk adının dişçi olmasından geldiğini iddia etse de ilk adı, hiç açıklanmadı. Önemli rolleri "Moaning Lisa" ile "Round Springfield" bölümlerinde idi. Ayrıca başka bölümlerde de gözüktü.
  • Bay Burns'ün Avukatı, ya da diğer adıyla "Mavi Saçlı Avukat", Dan Castellaneta tarafından seslendirilmektedir. İlk kez ikinci sezonun "Bart Gets Hit by a Car" bölümünde gözüktü. Mavi saçları ve New York aksanı ile tanınmakta ve Springfield'ın en önemli ve en güçlü avukatıdır. Zaman zaman bir savcı olarak hizmet görmektedir.
  • Brandine Spuckler, Tress MacNeille ve partneri Cletus Spuckler tarafından seslendirilmektedir. Brandine ve Cletus tarafından klişe köylü olarak tasvir edilmektedir. Cletus ile bir yabancının kızıdır.

C[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cookie Kwan (Tress MacNeille tarafından seslendirildi), bir emlak komisyoncusudur. Klişeleşmiş hırslı kadın rolündedir.
  • Eleanor Abernathy, daha çok Crazy Cat Lady olarak bilinir, (Tress MacNeille tarafından seslendirildi) ilk kez "Girly Edition" bölümünde gözüktü. Klişeleşmiş akıl hastası birinin davranışlarını sergileyen bir karakterdir. Her zaman çevresinde birçok kedi vardır. Her bölümde anlamsızca çığlıklar atar ve/ya da yolda geçenlere kedi fırlatır. Lisa'ya kedilerinden birini, aynen Snowball II gibi görünen Snowball V, verir.

F[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Melvin Van Horne, bilinen adıyla "Figüran Mel", Simpsonlar çizgi dizisinde Dan Castellaneta tarafından seslendirilen kurgusal karakterdir. Palyaço Krusty'i başta olmak üzere çeşitli şovlarda figüranlık yapmaktadır. Kendisi, Figüran Bob hapse girince ve çeşitli yasadışı olaylara karışınca onun yerine gelmiştir.

Dr. Marvin Monroe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr. Marvin Monroe, psikoterapist olup ilk kez birinci sezon bölümü "There's No Disgrace Like Home"de görüldü. Homer, disfonksiyonel ailesiyle terapi görmek üzere Monroe'nun ücretini karşılamak için televizyonu rehin verir. Terapinin bir parçası olarak elektroşok terapisi denenir, ancak Simpsonlar'ın birbirlerine tekrar tekrar elektroşok vermeleri üzerine, bu şehrin ışıklarının sönmesine neden olur. Simpsonlar'a yardım etmenin mümkün olmadığını kabul eden Monroe, Simpsonlar'a verdikleri terapi ücretinin iki katını verir ve Simpsonlar yeni bir televizyon alır.

Monroe, "Some Enchanted Evening" bölümünde de gözükür.[3] "Some Enchanted Evening" senaryosunda Monroe, "kilolu, arka arkaya sigara içen, kompülsif yemek yiyen biri" olarak tanımlanır.[4] Monroe'nun sesi, psikiyatrist David Viscott'un sesine dayanmaktadır.[5]

Eddie ve Lou[değiştir | kaynağı değiştir]

Solda Eddie, sağda Lou. Elindeki fotoğrafta görülen kişi ise Smithers.

Eddie ve Lou, sırasıyla Harry Shearer[6] ve Hank Azaria tarafından seslendirilen,[7] Springfield'daki polis memurları. İlk kez birinci sezon bölümü "There's No Disgrace Like Home"de görüldü.[8]

Al Jean ve Mike Reiss Lou'nun adını, eski ABD Ulusal Beyzbol Ligi oyuncusu Lou Whitaker'dan esinlenerek koydu.[8] Azaria, Lou'yu seslendirirken aktör Sylvester Stallone'nun sesinden esinlendi.[9] Neredeyse her zaman Afro-Amerikan olmasına rağmen,[10] ilk göründüğü "There's No Disgrace Like Home" bölümünde sarı renktedir.

Lewis[değiştir | kaynağı değiştir]

Lewis, Afroamerikan karakterdi ve Springfield İlköğretim Okulu'nda Bart'ın sınıfında öğrencidir. Şovun açılış sekansında fagot oynadığı görülebilir. En küçük karakterlerden biri olmasına rağmen, Lewis, Springfield çocuklarını içeren sahnelerde sık sık görünür ve zaman zaman konuşur. Genellikle Richard iledir. Lewis'in önemli hiç diyalogu olmamasına rağmen Nancy Cartwright, Jo Ann Harris, Pamela Hayden, Tress MacNeille ve Russi Taylor tarafından dizi boyunca seslendirildi.

Richard[değiştir | kaynağı değiştir]

Richard, Springfield İlköğretim Okulu'ndaki kır saçlı bir öğrenci ve Bart'ın iyi arkadaşlarından biri. İlk kez "Bart the Genius" bölümünde görüldü. Nadiren konuşması nedeniyle spesifik bir seslendiricisi yoktur. Bu nedenle dizi boyunca, Nancy Cartwright, Jo Ann Harris, Pamela Hayden ve Maggie Roswell tarafından seslendirildi. İlk sezonlarda sıklıkla Bart, Lewis, ve Milhouse ile beraber dolaşsa da, daha sonraki sezonlarda sadece sınıfta ve kalabalık sahnelerde görüldü. Kısa bir konuşma sahnesinin olduğu "The Haw-Hawed Couple" bölümünde, Pamela Hayden tarafından seslendirildi. Dizi boyunca saç rengi, siyahtan griye, kahverengiye ve maviye kadar değişiklikler gösterdi. Bununla beraber, Simpsonlar çizgi romanlarında saç rengi hep gri olarak resmedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rabin, Nathan (26 Nisan 2006). "Matt Groening: Interview". The A.V. Club. 16 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2006. 
  2. ^ Jean, Al. The Simpsons: The Complete Third Season DVD Video.
  3. ^ Silverman, David (2001). Commentary for "Some Enchanted Evening", in The Simpsons: The Complete First Season [DVD]. 20th Century Fox.
  4. ^ Script for "Some Enchanted Evening", in The Simpsons: The Complete First Season [DVD]. 20th Century Fox.
  5. ^ Groening, Matt (2001). Commentary for "There's No Disgrace Like Home", in The Simpsons: The Complete First Season [DVD]. 20th Century Fox.
  6. ^ Richmond, Ray (1997). The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family. HarperCollins. ISBN 0-06-095252-0.  Richmond, p. 179
  7. ^ Richmond, p. 178
  8. ^ a b Jean, Al (2001). Commentary for "There's No Disgrace Like Home", in The Simpsons: The Complete First Season [DVD]. 20th Century Fox.
  9. ^ Azaria, Hank (2004). Commentary for "Homer's Barbershop Quartet", in The Simpsons: The Complete Fifth Season [DVD]. 20th Century Fox.
  10. ^ "'The Simpsons' and Blacks". Springfield Weekly. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2010.