Chicago

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Şikago sayfasından yönlendirildi)
Chicago, Illinois
City of Chicago
Chicago Şehri
Chicago'dan görüntüler montajı
Chicago, Illinois bayrağı
Bayrak
Chicago, Illinois mührü
Mühür
Takma adlar:
Rüzgârlı Kent, İkinci Şehir, Chi-Town, Dünyanın Domuz Kasabı, City of Big Shoulders, Çalışan Şehir, Beyaz Şehir
Sloganlar:
Urbs in Horto, Make Big Plans (Make No Small Plans), I Will
Chicago'nun Illinois eyaletindeki konumu
Chicago'nun Illinois eyaletindeki konumu
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Chicago, Illinois
Chicago, Illinois
Chicago, Illinois
Chicago'nun ABD'de konumu
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Birleşik Devletler
Eyâlet Illinois
KontlukCook County
İdare
 • Belediye BaşkanıBrandon Johnson (Demokrat)
Yüzölçümü
 • Şehir606,1 km²
Rakım182 m
Nüfus
 (2010)
 • Şehir8.711.000
 • Yoğunlukoto/km²
 • Metropol
9.461.105
Zaman dilimiUTC-06.00 (CST)
 • Yaz (YSU)UTC-05.00 (CST)
Alan kodları312, 773, 872, 847, 224

Chicago ([ʃɪˈkɑːgoʊ]), veya Türkçeleştirilmiş adı ile Şikago[1] Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfus bakımından (2010 yılı sayımına göre şehir merkezi nüfusu 2.695.598) en büyük üçüncü şehridir.

Illinois eyaletinde Michigan Gölü'nün güneybatı kıyısında yer alır. 1833 yılında kurulan şehir, 1885 yılında ilk gökdelenin bu şehirde yapılması ile de tarihe geçmiştir. Ünlü Sears Kulesi (110 katlı) bu şehirdedir.

Göle nazır olan şehir merkezinde gökdelenin ve renkli sokakların yanı sıra, çeşitli kanatlı hayvan türlerinin esenlik içinde rahatsız edilmeden yaşadıkları park ve bahçeler yer almaktadır.

Mutfak[değiştir | kaynağı değiştir]

Chicago Usulü Pizza (Deep Dish)

Chicago, şehrin etnik ve işçi sınıfı köklerini yansıtan çok sayıda bölgesel özelliği üzerinde hak iddia eder. Bunların arasında ulusal olarak tanınan kalın hamurlu pizza; bu tarzın Pizzeria Uno'da ortaya çıktığı söylenir.[2] Chicago tarzı ince kabuk da şehirde popülerdir.[3]

Bazı favori Chicago pizzaları arasında Lou Malnati's ve Giordano's yer alır.[4]

Genellikle sığır etinden yapılan bir sosisli sandviç olan Chicago tarzı sosisli sandviç, genellikle turşu çeşnisi, sarı hardal, acı biber turşusu, domates dilimleri, dereotu kokulu salatalık turşusu ve ekmeğinin üstünde haşhaş tohumu ve kereviz tuzu ile hazırlanır.[5] Chicago tarzı sosisli sandviç meraklıları, garnitür olarak ketçap kullanımına kaşlarını çatar ancak giardiniera eklemeyi tercih edebilirler.[6][7][8]

Eğitim ve Araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Şikago 1850'lerden beri ABD ve Dünya'daki en büyük eğitim merkezlerinden biri olmuştur. Şikago ve çevresinde ABD'nin en iyi üniversitelerinden olan Northwestern Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi bulunmaktadır. Bunun yanında sadece Şikago'da 100'den fazla yüksek öğrenim merkezi bulunmaktadır.[9][10]

Bunun yanında Şikago'da Fermi Ulusal Parçacık Hızlandırma Laboratuvarı ve Argonne Ulusal Laboratuvarı bulunmaktadır. Argonne ABD'nin Midwest bölgesindeki en büyük ulusal laboratuvardır.

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Chicago Bulls basketbol takımı olarak oldukça popülerdir. Michael Jordan ve yeni yıldız oyuncu Derrick Rose dünyaca ünlü oyuncularıdır. Bu takımın ev sahipliği yaptığı "United Center" adlı kapalı spor salonu Chicago'nun "Yakın Batı Taraf" semtindedir ve bu spor sezonu Ekim sonundan Nisan başına kadar devam etmektedir.

"United Center" spor salonu profesyonel Buz hokeyi sporunun kurucusu "orijinal altı" takımdan biri olan Chicago Blackhawks takımı tarafından da kullanılmaktadır. Bu takım yıllarca oyun hayatında bazen iyi bazen kötü olmuştur ama 2010'da en önemli buz hokey kupalarından olan "Stanley Kupası"'nı alarak yeniden popüler olmuştur. Bu profesyonel spor sezonu da Ekim sonundan Nisan başına kadar devam etmektedir.

Profesyonel Amerikan futbolu sporunun "NFL Ligi"'nde bulunan en tanınmış takımlarından olan Chicago Bears'in ev sahipliği yaptığı stadyum "Soldier Field" Chicago'nın "Yakın Güney" semtindedir. Profesyonel Amerikan futbolu yanında bu sporda çok önemli ve popüler olan üniversiteler arası Amerikan futbolu için Chicago'da "sözde amatör" üniversite takımları bulunmaktadır. Bunlar arasında şehir varoşlarından Evanston'da kampüsü ve "Ryan Fields" adlı 49.000 kişilik Amerikan Futbolu stadyumu bulunan Northwestern Üniversitesi (takma adı "Wildcats") çok isim yapmıştır.

ABD'de genellikle daha az önemli ve daha az popüler olduğu iddia edilen klasik futbol sporu için Chicago'da profesyonel Chicago Fire takımı ABD "Major League Soccer" liginde oynamaktadır. Bu takımın ana stadı Chicago "Güneybatı Taraf" semtinin yanındaki "Bridgeview" varoşunda konumludur. ABD'de kadın futbolu da, özellikle amatör takımlar için, çok popüler bir spor olmuştur. ABD kadın futbolu ünlü takımları arasında Chicago "Lisle" varoşunda bulunan "Benedictine Üniversitesi"'nde stadyumları bulunan "National Women's Soccer League (Ulusal Kadın Futbol Ligi)"'nde oynayan "Chicago Red Stars" takımı bulunmaktadır.

ABD'de çok popüler olan profesyonel (ve amatör) beyzbol sporu Chicago şehrinde çok önemlidir. Şehirde ünlü ulusal profesyonel beyzbol takımı olarak Chicago Cubs Chicago'nun "Kuzey Taraf" semtinde bulunan "Wrigley Field" stadyumunda; Chicago White Sox takımı ise Chicago'nun "Güney Taraf" semtindeki "Ü.S. Cellular Field (Comiskey Park)" Stadyumunda oynamaktadır. Her iki takım da profesyonel olup Chicago'da bir yüzyıldan daha uzun tarihleri bulunmaktadır. Bu spor için sezon Nisan'dan Ekim başına kadar uzanmaktadır ve her iki takım da bu uzun sezonda kendi stadyumlarında 81 tane maç yapmaktadırlar. Şehirde bu iki beyzbol takımı olması Chicago'luları birbirine gayet rakip iki kampa böldüğü iddia edilmektedir.

Dünya profesyonel eğlence güreşleri profesyonel eğlendirici güreş için 1952 yılında ABD'de kurulan güreş eğlence sporu şirketi WWE Chicago merkezlidir ve bu şirketin ürettiği televizyon programları dünya çapında yüzden fazla ülkede, değişik dillerde gösterilir.

Takım Spor Lig Stadyum
Chicago Bulls Basketbol National Basketball Association United Center
Chicago Fire Futbol Futbol Major League Toyota Park
Chicago Bears Amerikan Futbolu NFL - National Football League Soldier Field
Chicago Cubs Beyzbol Beyzbol Büyük Ligi:National Ligi Wrigley Field
Chicago Blackhawks Buz Hokeyi National Hockey League United Center
Chicago White Sox Beyzbol Beyzbol Büyük Ligi:National Ligi U.S. Cellular Field (New Comiskey Park)]]

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Chicago dünya çapında 28 kardeş şehre sahiptir:[11]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "T.C. Dışişleri Bakanlığı Şikago Başkonsolosluğu". 1 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  2. ^ Bendersky, Ari (8 Mayıs 2012). "Chicago's Deep Dish History: It All Started With Uno's". Eater.com. 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  3. ^ Fischer, MD, Stuart J. "Chicago: Landmarks, Pizza, Politics, and Jazz". American Academy of Orthopaedic Surgeons. 2 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  4. ^ Gemignani, Tony. (2014). The pizza bible : the world's favorite pizza styles, from Neapolitan, deep-dish, wood-fired, Sicilian, calzones and focaccia to New York, New Haven, Detroit, and more (First bas.). Berkeley. ISBN 978-1-60774-605-8. OCLC 879642419. 
  5. ^ "Classic Chicago Hot Dog". Emril Lagasse. 1999. 15 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2007. 
  6. ^ "Recipe Detail: Chicago Style Hot Dog". 15 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Gibson, Kelly; Portia Belloc Lowndes (2008). The Slow Food guide to Chicago: Restaurants, markets, bars. Chelsea Green Publishing. s. 384. ISBN 978-1-931498-61-6. 9 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2010. no self-respecting Chicagoan would think of using ketchup as a condiment ... 
  8. ^ Fodor's (2009). Fodor's Chicago 2010. Fodor's. s. 352. ISBN 978-1-4000-0860-5. Erişim tarihi: 18 Şubat 2010. Make sure to never add ketchup to your Chicago-style hot dog: a major no-no among hot dog aficionados. 
  9. ^ "Colleges in Chicago | Cappex". www.cappex.com (İngilizce). 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  10. ^ "Best Colleges in Chicago". 31 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Chicago Sister Cities (İngilizce)". 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]