Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Şeb (mesaj | katkılar)
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: Eski yer adları konusunda yardım
162. satır: 162. satır:


* Evet, TDK sözlüklerinde eskiden "Hıristiyan"dı, şimdi "Hristiyan" olmuş. Yeni bir değişiklik bu, o yüzden halen "Hıristiyan" yazanları anlamak mümkün. [[Kullanıcı:ANADOLU|ANADOLU]] ([[Kullanıcı mesaj:ANADOLU|mesaj]]) 17:34, 26 Aralık 2013 (UTC)
* Evet, TDK sözlüklerinde eskiden "Hıristiyan"dı, şimdi "Hristiyan" olmuş. Yeni bir değişiklik bu, o yüzden halen "Hıristiyan" yazanları anlamak mümkün. [[Kullanıcı:ANADOLU|ANADOLU]] ([[Kullanıcı mesaj:ANADOLU|mesaj]]) 17:34, 26 Aralık 2013 (UTC)

== Eski yer adları konusunda yardım ==

[https://tr.wikipedia.org/wiki/Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj:B%C3%B6d%C3%B6%C5%8Bt%C4%B1l#Alman_Seferi Burada] bahsettiğim konuda ilgisi ve/veya bilgisi olanlar mesaj atabilir mi?--[[Kullanıcı:Rapsar|Rapsar]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Rapsar|Efendim?]]</sup> 22:48, 30 Aralık 2013 (UTC)

Sayfanın 22.48, 30 Aralık 2013 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


eften püften

Tr. Viki sayfalarında çok sayıda eften püften, ayakları yere sağlam basmayan kaynak var. yine tr. viki sayfalarında maalesef çok sayıda taraflı kaynak var. öyle ki bugün dilediğiniz iddiayı herhangi bir kitap, gazete yazısı, blog vb. aracılığıyla kaynaklandırmanız işten bile değil. diğer dillerdeki projelerde güvenilir/ g. olmayan kaynak listeleri var. yani herhangi bir kaynak (sözde kaynak) güvenilirlik ya da kd.lik nedeniyle şikayet edildiği zaman, tartışılır, uzmanların görüşü alınır falan. sonda aynı kaynağın güvenilmez, taraflı falan olduğuna karar verilirse, güvenilir olmayan kaynaklar listesine alınır. bir daha da hiçbir maddede kullanılamaz. yani tekrar tekrar uğraşılmasına gerek kalmaz o kaynkla ve o kaynağa dayandırılan bilgiler içeren maddelerle. bir de bunun tam tersi var elbette. yani herhangi bir kaynağın güvenilirliğine karar verilirse, o kaynak bir daha zan altında bırakılamaz. bu listeler hem gereksiz tartışmaların çıkmasını önlüyor, hem devriyelerin işini kolaylaştırıyor, hem de ansiklopedinin ciddiyetini arttırıyor. siz de böyle birşey yaparsanız (yapabilirseniz) yararınıza olur belki. ANADOLU (mesaj) 14:52, 4 Aralık 2013 (UTC)

"." ve "," diye yeni işaretler çıkmış. Kullanın :) Bu imzasız yazı 178.233.176.248 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

sö-devlet

Serj Sarkisyan maddesindeki içeriğin "belli bir devletin bakış açısını taşıdığı, sistemik yanlılığın bulunduğu" iddia edilmektedir. Topluluğun tartışmaya katılmasını önemle rica ediyorum. Saygılar. -esc2003 (mesaj) 14:14, 6 Aralık 2013 (UTC)

"topluluğun" derken? ANADOLU (mesaj) 13:30, 8 Aralık 2013 (UTC)

İBP sorumluluğu

  • SiLveRLeaD, İBP için sorumlu olmak amacıyla aday olmuştur. İlgilenenlerin burada topluluk olarak, fikir belirtmeleri rica olunur.--i.e.msj 23:56, 12 Aralık 2013 (UTC)

Vandalizm

  • Bu aralar, fazla mı Vandalizm almaya başladık? Yoksa bana mı öyle geliyor? --i.e.msj 21:43, 18 Aralık 2013 (UTC)
Anonim edit sayısı okul dönemlerinde çok artıyor yaz dönemlerinde ise azalıyor. Bu olağan bir döngü. Ben şu an filtrelerin iyi çalıştığını düşünüyorum. Abuselog sayfasına göz atarsanız orası da en az son değişiklikler kadar yoğun. Bazı ısrarlı vandalları engelleme yönünde ilerleme kaydettik. Bunun dışında vandalizm yapmakta kullanılan (sayfalar bozulurken) kullanılan kelimeleri bildirirseniz filtreleri daha da geliştirebiliriz.--Alperen (mesaj) 11:41, 19 Aralık 2013 (UTC)

özellikle ödev konularında vandalizm görülüyor. bir ara bu konuda bir liste yapmaya başlamıştım öğrencilerin çok uğradığı maddelerle ilgili olarak. öncelikli düzenlenmeleri, mesela bir işbirliği projesi yapılması söz konusu olabilir. biliyoruz ki, daha gelişkin maddeler daha az vandalizme uğruyor. geliştirilebilir ama şimdilikbir kenara not ettiklerimi yazayım buraya belki el atanlar olabilir diye. ışık tayfı halide edip adıvar, destan, dağ, koşuk, trigonometri, inkılapçılık, atatürkçülük,yansıma, solunum sistemi, vitamin, dolaşım sistemi, folklor, çevre kirliliği, duyu sistemi, manzum hikâye, ölçme, biyoetik, Millî Edebiyat, Kaşgarlı Mahmut, Gülten Dayıoğlu --kibele 12:36, 19 Aralık 2013 (UTC)

Bilgilendirmeler için teşekkürler.--i.e.msj 13:23, 19 Aralık 2013 (UTC)
Şu sayfada çarpıcı bir bilgi var: [1] Aktif editör sayısı 2008'deki ile aynı ama sayfa görüntüleme sayısı o zamana göre dört kat artmış. Bu da vandalizm yükünün o derece artmış olması demek (gerçi filtreler 2010'dan sonra gelmişti sanırım). Onu hesaba katsak bile aynı kullanıcı sayısına yaklaşık üç kat vandalizm düşer. Uzun dönemde bakarsak evet, vandalizm sorunumuz çok ciddi. Aynı yıl içindeki mevsimsel farklılıklar bunu pek hissetirmeyebilir doğrusu. (2013'ün ikinci yarısında başlayan artış ne o öyle!!!). Bence bu bilgiyi dikkate alarak gelişmiş ve çok vandalizm alan sayfaları yarı korumaya almamızın vakti geldi. (Örn. futbol takımları, futbolcular vs.)--Alperen (mesaj) 21:06, 19 Aralık 2013 (UTC)
Yemin ederim, aklımdan geçeni okumuşsun Alperen. Bende bu sayfayı arıyordum. Biraz da ben inceleyeyim, sonra dönüş yapmayı düşünüyorum.--i.e.msj 21:46, 19 Aralık 2013 (UTC)
Aslında bir önceki yılın Ekim ayına göre günlük ortalama madde sayısı 68 iken, bu yıl aynı ayda 54'e düşmüşüz. Aktif Vikipedist sayısı da, 2012 yılı Ekim ayında 434 iken, bu yılın aynı ayında sayı 368'e düşmüş. Çok aktif Vikipedist sayısı ise 59'dan, 55'e düşmüş. Burada ise daha detaylı bir istatistik var--i.e.msj 21:58, 19 Aralık 2013 (UTC)
2013'de yaşanan 100 milyon adetlik görünüm artışını sorgulamak lazım. Bunun belirgin bir sebebi olmalı. Belki arama motorlarında biraz daha görünür olduk vs.--Alperen (mesaj) 16:11, 20 Aralık 2013 (UTC)
2 milyon dolarlık hibeden sonra oldu, ne olduysa :)--i.e.msj 18:38, 24 Aralık 2013 (UTC)
Siteye ilk defa girenlere bir mesaj yayınlamak gerekiyor. Burası herhangi bir mecranın sitesi değildir. İnsanlar katılmadıkları fikirleri görünce düşmanlık besliyorlar. Halbuki düşman olacak kimse yok. Bunu belirtirsek zararlılar azalır.--Kafkasmurat 13:19, 26 Aralık 2013 (UTC)

Interviki yardım gerekli: İngilizce

en:Özgür doğrugöz zaten farklı bir adla tr:wp burada var mı? Birisi en:wp de makale yazdı, ve birçok Türk şablonlar vardır çünkü birisi farklı bir adla bir sayfa onu kopyalanan olsaydı tabii ki sadece yanlış Wikipedia konuldu yeni bir sayfası olduğunu mümkün olsa da, ben, merak.

(Ben Google Translate kullanılır) hiçbir Türkçe konuşurlar, bu yüzden garip yazı için özür dilerim.

Does en:Özgür doğrugöz already exist here at tr:wp with a different name? Someone wrote the article at en:wp, and because it has many Turkish templates, I wondered if someone had copied it from a page with a different name, although of course it's possible that it is a new page that simply was placed in the wrong Wikipedia.

I speak no Turkish (I used Google Translate), so I'm sorry for the awkward writing.

Nyttend (mesaj) 15:44, 19 Aralık 2013 (UTC)

Konuyla ilgili bir bilgilendirme yapmaya çalıştım hem gösterilen sayfada hem de kullanıcının kendisine.--RapsarEfendim? 09:19, 20 Aralık 2013 (UTC)

Dört aydır sonuçlandırılmayı bekliyor, ilginize. -esc2003 (mesaj) 22:17, 19 Aralık 2013 (UTC)

  • Bu maddedeki tartışmaya katılırsanız sevinirim. Konu dilbilgisinden çok ansiklopedik içerikle ilgili.--Abuk Sabuk 16:17, 20 Aralık 2013 (UTC)

Spam Linkler

Arkadaşlar maddelerde gezinirken sadece Türkçe Wiki'ye ait bir özellik görüyorum. O da aşırı spam linkler. Özellikle haber- portal vs. siteleri Wiki'den bağlantılar alarak Google'da yükseliyorlar. En sonra alkasız bir maddede "haber3.com" linkine rastladım. Bu tür sitelere Wiki'den yüzlerce bağlantı veriliyor. Dış bağlantıları gözden geçirip insanların yanlış yönlendirilmesine ve tarafların haksız kazanç sağlamasına izin vermemeliyiz.--Kafkasmurat 11:57, 21 Aralık 2013 (UTC)

Haber3 isimli siteyi neden spam olarak belirttiğinizi sorabilir miyim?--i.e.msj 17:12, 21 Aralık 2013 (UTC)
Site değil, linkler spam. Bir ansiklopediye kaynak olmayı bırakın, çoğu bilgi bile içermiyor. Her yerden kopyala yapıştır bilgiler. Tüm haber siteleri böyle. Anadolu Ajansı hariç hepsi amatör webmasterlarca kopyalanıyor denebilir. Ben Wiki'nin iyi bir okuyucusuyum ve buna çok şahit oldum.--Kafkasmurat 23:42, 21 Aralık 2013 (UTC)
Kısmen katılıyorum. Bir tarih maddesi için mesela, "içeriğini herhangi bir kaynağa dayandırmayan" sitelerin kaynak olarak gösterilmesi doğru değil.--RapsarEfendim? 10:36, 22 Aralık 2013 (UTC)
@Kafkasmurat Yukarıda ANADOLU isimli kullanıcının, konuyla ilgili açtığı bir başlık var. Benzer bir konu ve kaynakları derecelendirelim diyor. Türkçe kaynak sıkıntısı var ve çoğunlukla Türkçe Vikipedi'ye yoğun özgeçmiş katkıları yapılıyor. Elbette tamamen bir genelleme yapamayız ama, biyografilerde bazen bu tür siteleri kullanmak gerekli olabiliyor. Şimdi siz, Rapsar gibi tarih vb. daha doğruluk gerektiren yerlerde bunları kullanmayalım mı diyorsunuz? Yoksa hiçbir yerde haber siteleri kullanılmasın mı diyorsunuz? Buna bir açıklama getirebilir misiniz?--i.e.msj 11:04, 22 Aralık 2013 (UTC)
Hemen yapılabilir bir önlem önerebilirim. Bazı siteler siteden çıkan linkleri sayar. Mesela 50'den fazla link çıkışlarına bakabilir ve sitenin niteliğine göre robotlarla silebiliriz. Bundan başka En. Wiki'de belirtildiği gibi [2] erişim tarihi ve saire bilgileri girilmemiş kaynaklar genellikle risklidir. Bunlar hemen denetlenebilir. Tüm linklerin "nofollow" yani sitenin garantisi altında olmadığının belirtilmesi de güzel bir önlemdir. Bu dışarı bağlantı olayı çok riskli. Ben Türkoloji konusunda fark ettim. Ne olduğu belirsiz "ergen milliyetçi" sitelere bağlantılar var. İnsanlar buralara yöneliyor. Sonra da ansiklopedik kaynak sanıyor. En azından "Google pagerank" kıstası da getirilebilir. Google her sayfaya puan verdiğinden kaliteli olmayan sayfaları uzman incelemesinden geçirerek yayımlayabiliriz.--Kafkasmurat 19:04, 22 Aralık 2013 (UTC)
Yapılabilir fakat çok ama çok uzun süre alacaktır. Bunda hemfikiriz sanırım :) Bunun yanı sıra hiçbir zaman bitmeyecek Vikipedi projesinde, çok kısa bir süre içerisinde yine benzer linkler sayfalara eklenecektir. Devriyeler köy çeşmesine fazla katılım göstermediklerinden dolayı, okumadıklarını düşündüğüm köy çeşmesinde; bu konunun en azından onların bilgilenmesi amacıyla biraz daha kalmasından başka bir şey yapamam. Çünkü, benim kabul etmediğim bir dış bağlantıyı başka bir devriye kabul edebiliyor. Daha az önce, buna benzer şekilde bir devriyenin ekşi benzeri onayladığı dış bağlantıyı geriye almak zorunda kaldım. Belki, konuya daha kısa çözümlü ANADOLU'nun belirttiği gibi alternatifler de gelebilir. Umarım, Türkçe Vikipedi gelecekte, daha çok sayıda uzun süreli aktif kullanıcılara sahip olur.--i.e.msj 18:15, 24 Aralık 2013 (UTC)
Çok bağlantı verilen siteleri kaldırmak uzun sürmez. Teknik bilgisi olan arkadaşlar daha iyi bilir. Robotlar yapabilir sanırım. Ayrıca bazı engellenmiş üyelerin bağlantılarına tümden bakılmalıdır. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Matbaac%C4%B1l%C4%B1k&diff=12177919&oldid=12177906 --Kafkasmurat 13:16, 26 Aralık 2013 (UTC)
Seri olarak eklenen ve "ansiklopedik değer taşımayan" bağlantıları buraya ekleyebilirsiniz. Yahut bir hizmetliye mesaj atıp, direkt olarak listeye eklenmesini sağlayabilirsiniz.--RapsarEfendim? 15:07, 26 Aralık 2013 (UTC)
Öğrendiğim iyi oldu. --Kafkasmurat 12:43, 27 Aralık 2013 (UTC)

Türkiye mi? Türkiye Cumhuriyeti mi?

  • Danışma masasına gelen bir istek üzerine, ben Şablon:Türkiye Millî Eğitim Bakanları şablonunu, doğru olduğunu düşünerek (ki hala doğru olduğunu düşünüyorum) Şablon:Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanları şablonu sayfasına aktardım ve bu doğrultuda maddelerde gerekli değişiklikleri yaptım. Ancak bu esnada maddelerde bir ikilik olduğunu gördüm. Ben daha önce şablonu Türk Süvarisi'nin bu ada taşıdığını fark etmemiştim. Kendisi bana gönderdiği mesajda bu durumu belirtti. Topluluğa bu önemli olayı danışma ve bu doğrultuda karar alınması gerektiğini hissettim. Şimdi, Türkiye Cumhuriyeti bakanlıklarının sayfaları sizce nasıl olmalı? Örneğin;
Önemli bir konu, çünkü Türkiye adalet bakanları listesi ve ilgili olarak Şablon:Türkiye Adalet Bakanları, Türkiye içişleri bakanları listesi ile bağlantılı olarak Şablon:Türkiye İçişleri Bakanları gibi pek çok maddenin ve şablonun adının değişmesi gerekecek. Lütfen bu konuda yorum yapar mısınız? Veya daha önce bu konuda alınmış bir topluluk kararı var mı?--i.e.msj 11:53, 22 Aralık 2013 (UTC)
  • Yukarıda belirtilmiş olduğu şekilde uzun uğraşlar sonucu yapmış olduğum değişikliklerle şablonların ve maddelerin ismini kısaltma yoluna gittim. Bakanlıkların ve görev yapmış bakanların sayfalarında bir çok değişiklik yaptım. Ben bu değişiklikleri yaptığımda T.C. ile ilgili yapılan tartışmalar yoktu. (Değişiklikler Ekim 2012 tarihinde tarihinde benim tarafımdan yapılmıştır.) Bu çalışmalar ilgili sayfaların isimlerinin kısaltılması amacıyla yapılmış olup kesinlikle bir art niyet taşımamaktadır.--Türk Süvarisi ileti 12:07, 22 Aralık 2013 (UTC)
  • Vikipedi'de tüm ülkeler için tanınan, kısa adlarını kullanırken (Uruguay Doğu Cumhuriyeti, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, İsveç Krallığı vs) Türkiye için bu şekilde bir ayrım yapılması doğru değil. Ancak, kurum adlarında esas adları bırakmak (Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı gibi) gerekiyor.--RapsarEfendim? 13:09, 22 Aralık 2013 (UTC)
  • Kurum adlarının kısaltılması gibi bir durum yok. Bakanlıkların tam isimleri esastır. Bu ileride ayrı bir tartışma konusu olabilir. Lakin şu anda asıl tartışma konumuz olan bakanların listeleri ve bunlarla ilgili şablonlarda kısa isim kullanılması şeklindeki kanaatimi yineliyorum.--Türk Süvarisi ileti 15:44, 26 Aralık 2013 (UTC)
Arkadaşlar lütfen bu tartışmaya katılım gösterebilir misiniz? --i.e.msj 12:28, 27 Aralık 2013 (UTC)

Merhaba İncelemeelemani. Son konuştuğumuz konu üzerinde belirtmiş olduğum değişiklikleri geri alabilir miyiz? İyi çalışmalar.--Türk Süvarisi ileti 10:52, 27 Aralık 2013 (UTC)

Selamlar. Bence şu anda almasak daha iyi olacak. Çünkü, her ne kadar sizin bunu geriye almış olduğunuzu fark etmeden bu işlemi yapmış olsam da, bende tam tersi işlemi yani tamamına Cumhuriyeti eklemesini yapmak istiyorum. Bu durumda, her ne kadar size yapsanız da karışmayacak olsam da; (Hem bu aralar izne ayrılacağım hem de bu durumu yani yapacağınız değişiklikleri köy çeşmesinde belirtmem gerekecek.) topluluğun fikrini belmememiz gerektiğini düşünüyorum. Saygılar.--i.e.msj 12:18, 27 Aralık 2013 (UTC)

Size daha önce de izah etmiştim. Olabildiğince kısaltma gayretiyle bunun için çok uğraştım. Bir çok değişiklik yaptım. Günlerimi aldı. Usulsüz herhangi bir değişiklik yapmadım. Emeklerimin heba olmasına çok üzüleceğim. Bu şartlar altında topluluk kararının çıkması zor görünüyor. Başka bir tavsiyeniz var mı? --Türk Süvarisi ileti 12:24, 27 Aralık 2013 (UTC)

Bence tekrar günlerinizi vermeyin. Buna gerçekten üzülürüm. İnanın doğru olan, kısaltma yapmadan kullanmak. Fakat, buna sizi ikna edemediğim için topluluğa danıştım. Yarın bitmesi gereken bir projede değiliz ki? Zamana ihtiyaç var. --i.e.msj 12:27, 27 Aralık 2013 (UTC)

Düşüncenize saygı duyuyorum. Fakat ben de sizin düşüncenizi destekleyemiyorum. O zaman Cumhurbaşkanı, başbakan, ne bileyim diğer önemli makamlara da bunu nasıl yazacaksınız. "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı" şeklinde mi? Bunu neye benziyor biliyor musunuz? "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı, veya İsveç Krallığı Kralı" gibi bir şeye. Gerçekten anlayabilmiş değilim. Diğer dillerdeki vikipedilerde böyle şey görmedim. Burada şahit oluyorum. Ayrıca size bu talepte bulunan her kimse ne amaçla bu talepte bulunmuştur? Bunu öğrenebilir miyim? Ben bir gerekçe sunuyorum. "Şu şu nedenlerden dolayı böyle olmasının taraftarıyım" diyorum. Sizin gerekçeleriniz nelerdir? Bunları hiç konuşmadık.--Türk Süvarisi ileti 12:35, 27 Aralık 2013 (UTC)

Aslında örnekler ile beni onaylamışsınız (Şablon:Rusya Federasyonu devlet başkanları). Unutmadan İngilizcesi de aynı isimle; en:Template:Presidents of the Russian Federation. Ayrıca bakınız: Vikipedi:Türkçe_yazım_kuralları#K.C4.B1saltmalar ve TDK kısaltmalar listesi. Bir kurumun adı Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı olup, nasıl olur da bakanların listesi ve şablonun adı Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı olur? Bende bunu anlayabilmiş değilim. Belki burada denildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti yerine T.C. kullanılabilir ama belirttiğiniz durum bana göre mantıklı değil. Bence sadece Türkiye Cumhuriyeti yerine T.C. kullanılabilecek bir veya iki bakanlık veya kurum var. Diğerlerinde Türkiye Cumhuriyeti olarak kullanmak elzemdir. Bkz. (en:United States Census Bureau - en:Director of the United States Census Bureau ve fazlası: en:Template:United States topics) --i.e.msj 12:46, 27 Aralık 2013 (UTC)

Aramızda iletişim sorunu var göründüğü kadarıyla. Bakanlık isimlerinin değiştirilmesi şu anki konumuz değil. Ben sadece bakanların listesinin bulunduğu sayfaların ve şablonların isimlerinin değiştirilmesine karşı çıkıyorum. Şablonların başlıklarını göreceksiniz ki "Türkiye Cumhuriyeti" ibaresi yer alıyor. Çoğuna ben ekledim.--Türk Süvarisi ileti 13:03, 27 Aralık 2013 (UTC)

Bizim neyi tartıştığımız önemli o zaman? Ben köy çeşmesinde bunu tartıştığımızı düşünüyordum. Çünkü siz Şablon:Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanları şablonunu Şablon:Türkiye Millî Eğitim Bakanları şablonuna taşımıştınız. Zaten maddenin adı Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı... Şunu söyleyeyim; Türkiye diğer ülkeler gibi yalnızca Türkiye değil, Türkiye Cumhuriyeti adını kabul etmiş bir ülkedir. Yani sadece Türkiye'yi sadece Jandarma (Türkiye) gibi maddelerde kullanıyoruz. Hatta, tüm Vikipedi'lerde böyle. Yukarıda gösterdiğim basit örnek bile bunu doğruluyor; Bkz. (en:United States Census Bureau - en:Director of the United States Census Bureau ve fazlası: en:Template:United States topics)...--i.e.msj 13:11, 27 Aralık 2013 (UTC)

ize ne kadar anlatmaya çalıştıysam da inatla tutumunuzu değiştirmiyorsunuz. Sorduğum sorulara cevap vermiyorsunuz. Ne diyebilirim ki artık.--Türk Süvarisi ileti 13:19, 27 Aralık 2013 (UTC)

İnatla ne alakası var Allah aşkına? Daha nasıl bir cevap bekliyorsunuz anlamış değilim. Sorduğum soru basit. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı bakanları nasıl olur da? Şablon:Türkiye Millî Eğitim Bakanları'na dönüşür? Size kısaltmaları gösterdim. Vikipedi'den ve diğer dil Vikipedi'lerinden kaynaklar örnekler gösterdim. Bence asıl anlamak isteyen bu durumda siz oluyorsunuz. Neyse, tartışma benim açımdan bitmiştir. Teşekkürler.--i.e.msj 13:26, 27 Aralık 2013 (UTC)

Gayet iyi anladım. Ama bana tam isim olan "Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı" isminin kısaltma olduğunu söylemeyin. Kendi lehinize uygun deliller sunuyorsunuz. Bu nedir peki? Burada Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim bakanlığı mı yazıyor? Ya da bu nedir peki? Burada Hollanda Krallığı Dışişleri Bakanlığı mı yazıyor. Burası devlet kurum değil.--Türk Süvarisi ileti 13:39, 27 Aralık 2013 (UTC)

Konuşmamızın başından bu yana diğer dilleri ilk önce örnek gösteren ben değildim, sizdiniz. Onların bu şekilde yapmış olması burada böyle yapacağımız anlamına gelmez. Hatırlar mısınız? Jandarma (Türkiye)'yi hem burada hem de İngilizce Vikipedi'de siz Türk Jandarması adına taşımış ama bu değişikliğiniz kabul edilmemişti. Ben bu konuda sizin sabit fikre sahip olduğunuzu düşünüyorum.--i.e.msj 13:47, 27 Aralık 2013 (UTC)

O zaman kafanıza göre değişiklik yapın. Söyledikleriniz bunu gösteriyor. Kimin bu konuda sabit görüşlü olduğu belli. Tekrar ediyorum. Burası bir devlet kurumunun internet sayfası değil, biz kurumlara bakmayız. Sitenin kuralları çerçevesinde hareket ederiz. Benim yaptıklarım kurallara uygundur. Size yine bir örnek veriyorum. Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın tam ismi "Merkezi Yönetim Dışişleri Bakanlığı"'dır ("Ministerie van Buitenlandse Zaken Rijksoverheid"). Ama sayfada ne olarak adlandırılıyor: Dışişleri Bakanlığı (Hollanda). Demek istediğim tam da bu. Biz en basit şekilde adlandırırız.--Türk Süvarisi ileti 14:06, 27 Aralık 2013 (UTC)

Sizce bu tartışmada kim haklı? Yorumlarınıza ihtiyacımız var, çünkü; biz TürkSuvarisi ile bu konuda hiç ilerleme kaydedemiyoruz.--i.e.msj 14:40, 27 Aralık 2013 (UTC)

Arkadaşlar, Allah rızası için bu konuda fikri olan yok mu? Türk Suvarisi, tartışmanın sonucunu bile beklemeden yaptığım değişiklikleri geriye alıyor. 1, 2. Bana inatçı diyene, bakar mısınız? --i.e.msj 15:23, 28 Aralık 2013 (UTC)
  • Türkiye Cumhuriyeti...Bakanlığı şeklindeki adlandırmalar kulağa daha aşina sanki. Ama yaygın ad hangisi diye bakıldığında "Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı" daha çok sonuç veriyor. Kararsız kaldım. -esc2003 (mesaj) 15:51, 28 Aralık 2013 (UTC)
Sevgili esc, zaten bakanlık isimlerinde herhangi bir sıkıntı yok. Bu konuda TürkSuvarisi ile anlaşıyoruz. Fakat, sorun bakan listeleri ve şablonları hakkında. Bu halde, bakanlar listesinin adı Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim bakanları listesi şeklinde mi olmalı? Yoksa, Türkiye Millî Eğitim bakanları listesi mi olmalı. Sadece bununla ilgili fikir belirtseniz bile, aynı isim şablon için de geçerli olacaktır. Saygılar ve katılımınız için çok teşekkür ederim.--i.e.msj 16:09, 28 Aralık 2013 (UTC)
  • Rapsarın yorumunun yerinde olduğunu düşünüyorum. Ülke adları standart olarak ünvansız biçimde en kısa haliyle madde olarak açılıyor. (Gerçi bu arada Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler gibi tanımlar standartlaşmış bu durumu kendiliğinden değiştirerek ünvanlarını da içermiş oluyor.) Ancak; resmi kurum adları söz konusu olduğunda bu tür bir kullanım yapay bir eksiltme görüntüsü veriyor. Şöyle ki Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı diye bir kurum veya o biçimde başlayan bir makam yok. Var olan diğer biçimi. Buradaki yorumlar kişiye değil konuya yönelik olduğundan herhangi bir biçimde alınganlığa yol açmamalı.--BabatolianİLETİNİZ... 16:28, 28 Aralık 2013 (UTC)
  • Resmi olarak ikisi de Türkiye'nin adıdır. Anayasada "Türkiye Cumhuriyeti" şeklinde 26 kez geçiyor. http://www.tbmm.gov.tr/anayasa.htm Şuradaki yazıda tüm ülkelerin isimleri tartışılmış. http://brenocon.com/blog/2007/08/its-all-in-a-name-kingdom-of-norway-vs-democratic-peoples-republic-of-korea/ 126 ülkenin resmi adı Cumhuriyet. Cumhuriyet olmayanlar 68 tane ama onların da farklı adları var. Neredeyse tüm ülkeler bir şekilde Cumhuriyet, devlet ya da birlik gibi isimlere sahipler. Ben her iki kullanımı da kabul ediyorum. Ancak Türkiye Cumhuriyeti daha yasal ve kesin bir ifade gibi. Türkiye Cumhuriyeti olsun isterim. Çünkü Türkiye adı dünyadaki birçok alana daha verilmiştir. İngilizce Wikide benzer açıklamalar: en:List of alternative country names --Kafkasmurat- 18:17, 28 Aralık 2013 (UTC)
  • "Türkiye milli eğitim bakanlığı" gibi bir kullanımı viki icadı olarak görüyorum. Orijinal isimler kullanılmalı bence de. --Sadrettin mesaj 18:54, 28 Aralık 2013 (UTC)
  • Sadrettin'e katılıyorum bence de orjinal isimler kullanılmalı. --SiLveRLeaD mesaj 12:17, 29 Aralık 2013 (UTC)
  • Fikir beyan edenlere saygılarımı sunuyorum. Söz konusu maddeler aslında hep Türkiye Cumhuriyeti olarak açılmış fakat Türk Süvarisi'nin katkılarından da anlaşılabileceği gibi, yalnızca kendi fikrini gerçekleştirmek amacıyla bu değişikliklere girişmiş ve maalesef tüm bakanlık listelerini ve şablonlarını bu doğrultuda Türkiye.... bakanları şeklinde taşımış (Zaten bakanları kelimesinin baş harfinin küçük olması gerekiyor). Bu münasebetle, tartışmanın biraz daha devam etmesinin ardından; Türkiye Cumhuriyeti yönünde ortak kararlar çoğunlukta olduğu takdirde, değişiklikleri geriye alacağımı buradan kendisine bildiriyorum. Umarım Türk Süvarisi; burayı takip ediyordur.--i.e.msj 19:33, 29 Aralık 2013 (UTC)
Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı'dır. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı yapanlar Türkiye millî eğitim bakanı mıdır? Yoksa Türkiye Cumhuriyeti millî eğitim bakanı mıdır? Ayrıca sıkı bir giriş yapmışsınız maşallah. İlk üç değişiklik, köy çeşmesinde. Sıkça burada olanları bile burada göremiyoruz genelde. --i.e.msj 23:17, 29 Aralık 2013 (UTC)

saldırılar

  • Bugün sabahtan bu yana, belirli maddelere ağza alınmayacak kelimeleri ekleyip, bunun google'a yansımasını da sitelerinde birbirlerine anlatıyor ve gösterip eğleniyor, bu klavye kahramanları. Bir bilgi vereyim istedim. Çünkü son değişiklikler sayfasında yardıma çok ihtiyaç oluyor. Canınız sıkılırsa, uğramaktan çekinmeyin :) --i.e.msj 15:06, 22 Aralık 2013 (UTC)
Bu inci'den ne çektik bee... --SiLveRLeaD mesaj 15:55, 22 Aralık 2013 (UTC)
Zayıf insanlar. Klavye ile birlikte kahramanlaştıklarını zannediyorlar.--i.e.msj 15:57, 22 Aralık 2013 (UTC)
  • Bizzat Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nca engellenmiş bir nö-vandal sitenin vandal kullanıcılarının vandal saldırıları, sözde halk kahramanı, Türkiye mücahiti, vatan millet Sakarya.. Klavyenin Fatihleri. Yazık. - Lubunya 16:57, 22 Aralık 2013 (UTC)
  • İngilizce Vikipedi'de olduğu gibi çok ziyaret alan maddelerin ve pek çok sayfada kullanılan şablonların yarı koruma altına alınması gerekiyor bence.--B.S.R.F. 💬 17:55, 22 Aralık 2013 (UTC)
  • Arkadaşlar saldırı düzenlenen sayfaları listeleyebilir misiniz?--Alperen (mesaj) 21:56, 22 Aralık 2013 (UTC)
  • Anonim değişikliklerden izlediğimde gördüm şimdi. Lütfen bu tip toplu hareketlerde bana haber verin. Gereği yapılacaktır.--Alperen (mesaj) 22:10, 22 Aralık 2013 (UTC)
Ne demek, seve seve haber veririm :)--i.e.msj 22:16, 22 Aralık 2013 (UTC)
Bazı siyasetçiler hakkında Google'a yansıyan şeyleri ben de farkettim bugün. Onay verilmeyen değişikliklerin oraya anında nasıl yansıdığına da bi anlam veremedim. Aşırı hız felakettir.--Alperen (mesaj) 22:18, 22 Aralık 2013 (UTC)
şurada korumaya alınan sayfalar görülebilir. --kibele 22:21, 22 Aralık 2013 (UTC)
Ben ömrümde bu kadar gereksiz ve ahmakça bir örgütlenme görmedim.--Alperen (mesaj) 18:10, 23 Aralık 2013 (UTC)
Çok kaba da olsa bir önlem geliştirmeye çalıştım. Hizmetli/teknisyen arkadaşlar bu sayfanın notlarında yazdığı şekilde uygulama yaparlarsa sorun kalkacak. [3] Şu an için daha fazla detayı dışarıya veremiyorum malesef.--Alperen (mesaj) 20:18, 23 Aralık 2013 (UTC)
Şu an durum büyük oranda kontrol ediliyor.[4] Kesin vandalizm olanla olmayan arasında ayrım yapabilmek için büyük özen göstermeye çalışıyorum. O yüzden bunların bir kısmı hâlâ son değişikliklere düşüyor olabilir.--Alperen (mesaj) 21:01, 24 Aralık 2013 (UTC)
Az önce 50 tane değişiklik kaydı seçtim ve inceledim. Yalnızca bir tane virgül katkısının düzgün olduğunu gördüm. %98 iyi bir sonuç. Ellerine sağlık.--i.e.msj 22:09, 24 Aralık 2013 (UTC)

Seçkin/kaliteli içerik adaylıkları

Yetersiz katılım sebebiyle aylardır kapatılamayan adaylıklar mevcut. Konuyla ilgili arkadaşlar maddeleri değerlendirip, görüş bildirebilirse çok iyi olur.--RapsarEfendim? 20:01, 24 Aralık 2013 (UTC)

Şu tartışmalara da ilginizi rica ediyorum; Madde adı (Gay → Gey), Filistin porteli. - Lubunya 16:57, 30 Aralık 2013 (UTC)

Hıristiyan mı? Hristiyan mı?

  • Anonim bu değişikliği yapıp, çalışmayan bağlantıyı çıkartınca, dur bari TDK'dan çalışan bir kaynak bulayım dedim. İşte ondan sonra dumura uğradım. Yanılmıyorsam, eskiden TDK Hristiyan kelimesi için Hıristiyan diyordu. Yaptığım araştırmada ise; sanki fikir değiştirmiş gibi olduğunu gördüm. (Yoksa bugüne kadar birileri tarafından biz mi kandırıldık?) Biliyorsunuz, bu mesele çok tartışılmıştı. Bu nedenle burada bilgi verdikten sonra, taşıma için önermeyi düşünüyorum. --i.e.msj 15:33, 25 Aralık 2013 (UTC)
Allah Allah. Ben neredeyse eminim "Hıristiyan" olarak gördüğüme. Buraya göre 2007'de dahi böyle kullanılıyormuş.--RapsarEfendim? 17:44, 25 Aralık 2013 (UTC)
Yine aynı bağlantıda kokeni olan ismin orjinal, grekce versiyonu "hristos" transliterasyonuyla yazildigi icin, turkcesi de "hristiyan" olmasi gereken kelimedir... zira telaffuzunda da aslinda "h" ile "r" sesi arasinda bir "i" sesi yoktur. denmiş. Kaynak olarak almasak da doğru bir ifade olduğunu göz önünde bulundurarak, mantıksız bir tarafını göremiyorum.--RapsarEfendim? 17:47, 25 Aralık 2013 (UTC)
Doğrulamaları yaptığın için teşekkür ederim. Demek ki, biz değil onlar fikrini değiştirmiş :)--i.e.msj 01:43, 26 Aralık 2013 (UTC)

TDK Büyük Türkçe Sözlükte kelime "Hıristiyan" şeklinde değil de "Hristiyan" şeklinde yazıldığı görülmektedir. Türkçe Vikipedi'de Türkçe dil kuralları uygulandığına göre bu kelimenin de "Hristiyan" şeklinde kullanılması doğrudur.--Türk Süvarisi ileti 15:47, 26 Aralık 2013 (UTC)

Ben bugüne kadar hep öyle kullanıyordum ama Vikipedi'ye katkıda bulunmaya başladıktan sonra; topluluğun isteği yönünde hareket ettim ve Hıristiyan olarak çok defalar kullandım. Fakat bence de, Hristiyan olarak kullanılması daha doğru olacaktır.--i.e.msj 16:54, 26 Aralık 2013 (UTC)


  • Evet, TDK sözlüklerinde eskiden "Hıristiyan"dı, şimdi "Hristiyan" olmuş. Yeni bir değişiklik bu, o yüzden halen "Hıristiyan" yazanları anlamak mümkün. ANADOLU (mesaj) 17:34, 26 Aralık 2013 (UTC)

Eski yer adları konusunda yardım

Burada bahsettiğim konuda ilgisi ve/veya bilgisi olanlar mesaj atabilir mi?--RapsarEfendim? 22:48, 30 Aralık 2013 (UTC)