Yakub Bey (kaptan-ı derya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yakub Bey, Fatih ve II. Bayezid devrinde yaşamış denizci beylerden biridir. İstanbul'un fethinde gemi komutanıdır. Eflak, Trabzon ve Midilli, Kefe, Moton ve Koron seferlerine katılmıştır. Trabzon'un fethinden sonra Gelibolu Sancak Beyliğine ve Kaptan-ı Deryalığa atanmıştır. Midilli seferinin ardından Fatih Sultan Mehmet'in emriyle Çimenlik ve Kilitbahir kalelerini inşa ettirmiştir. Lapseki ilçesine bağlı Çardak kasabasında külliye inşa ettirmiş olup ayrıca Kilitbahir, Gelibolu ve Malkara'da da vakıf eserleri bulunmaktadır. Kabri, Çardak kasabasında Gazi Yakup Bey Camii'nin haziresindedir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kaptan-ı Derya Gazi Yakup Bey". Devlet Dergisi. 2020. 1 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  2. ^ "Anadolu'dan Rumeli'ye Türk-İslam Kültürünün İzleri: Çardak Kasabası'ndaki Tarihi ve Kültürel Varlıklar Örneği". Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi. 2022. 9 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022.