Topal Mehmed Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Topal Mehmed Paşa, (? - 1659), Osmanlı donanmasında 1656-1657 arasında kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamı.

Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaptan-ı deryalığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı donanmasının 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı sırasında 1656 yılında Çanakkale'de uğradığı yenilginin ardından Kaptan-ı derya Sarı Kenan Paşa'nın azledilip Eğriboz Muhafızlığına sürülmesinden sonra, Seydi Ahmed Paşa'nın kısa süreliğine bu görevde kalmasının ardından, 1656 Aralık ayında Kaptan-ı deryalığa getirildi.

Bir yıl önceki hezimetin ardından toparlanabilen zayıf donanmayla Venedik donanmasının Çanakkale Boğazı önündeki ablukasını kırmak için denize açıldı. 17-19 Temmuz 1657 tarihinde iki donanma arasında meydana gelen muharebede Osmanlı donanması karadan Köprülü Mehmed Paşa'nın desteğiyle zafer kazanarak Venediklileri çekilmeye mecbur bıraktıysa da, zaferde Topal Mehmed Paşa'nın denizcilik bakımından bir katkısı olmadı (muharebenin başında Osmanlı donanması 9 kadırga kaybetmişti).

Bununla birlikte, Topal Mehmed Paşa Ağustos ayında Ege Denizi'ne açılarak 31 Ağustos'ta Venedik işgalindeki Bozcaada'yı, ardından ise 12 Kasım'da Limni'yi kuşatıp geri alan Osmanlı donanmasına komuta ettiği gibi,[1] Limni'deki çarpışmalarda faal olarak cephe hattında yeraldı ve yaralandı.

1657 Aralık ayında görevinden azledildi.

Sonraki görevleri ve idamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Azledildikten sonra Sakız Muhafızlığına getirilen Topal Mehmed Paşa burada idare şekli nedeniyle halkın şikayetlerine konu oldu ve Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa tarafından idam edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Büyük Osmanlı Tarihi", Joseph von Hammer, c.11, s25-30
Askerî görevi
Önce gelen:
Seydi Ahmed Paşa
Kaptan-ı Derya
Aralık 1656 - Aralık 1657
Sonra gelen:
Deli Hüseyin Paşa