Yılmaz Argüden

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yılmaz Argüden (d. 1958, Eskişehir), Stratejist[1] ve Yönetişim Uzmanı.[2] Türk yönetici, danışman, iş insanı ve yazardır. ARGE Danışmanlık şirketinin kurucusu ve Yönetim Kurulu başkanıdır.[3]

Yılmaz Argüden
DoğumRecep Yılmaz Argüden
1958
Eskişehir
EğitimLise: Tarsus Amerikan Koleji

Lisans: Boğaziçi Üniversitesi

Doktora: Pardee RAND Graduate School
MeslekYönetici, danışman, iş insanı
OrganizasyonARGE Danışmanlık, Koç Holding, KalDer, UN Global Compact, Argüden Yönetişim Akademisi
EvlilikDidem Argüden
Çocuk(lar)Ege Argüden ve Gizem Argüden Oskay

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Argüden, 1958 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi. Ortaöğrenimini, Üstün Başarı Ödülü ile birlikte, 1976 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nde tamamladı.[4] Yükseköğrenimini 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde, hem birincilik hem de Spor Kurulu Başkanı olarak düzenlediği ilk uluslararası SportsFest nedeniyle Rektör Ödülü[5] alarak tamamladı. Hem lise hem de üniversite yıllarında okul basketbol takımlarında oyun kurucu olarak oynadı ve üç kez Türkiye Şampiyonu olmuştur. Doktorasını, NATO bursu ile, Stratejik Analizler konusunda, Üstün Başarı Ödülü ile birlikte RAND Graduate School'da yaptı.

İş hayatına Koç Holding'in Ar-Ge Merkezi'nde başlamıştır. RAND Corporation'da stratejik analizler uzmanı ve Dünya Bankası'nın krediler bölümünde, 1985-1988 yılları arasında, Kısım Amiri olarak görev yapmıştır ve bu dönemde 20 değişik ülke ile çalışmıştır.[6] Adnan Kahveci'nin daveti üzerine Türkiye'ye geri dönen Argüden, özelleştirme programının sorumluluğunu yürüttü ve Ekonomi konusunda Başbakan Mesut Yılmaz'ın Başdanışmanı olarak görev yaptı.[7] Kariyeri boyunca çeşitli ülkelerde 70’i aşkın şirketin yönetim kurulunda görev yapmıştır. Ayrıca Erdemir'in eski Yönetim Kurulu başkanı ve Sümerbank Holding ile PETKİM'in eski yönetim kurulu üyesidir.[8]

1991 yılında, şu an yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüttüğü, ARGE Danışmanlık şirketini kurdu. Bu şirket aracılığı ile yönetim stratejileri, kurumsallaşma, sürdürülebilirlik ve yönetişim alanlarında birçok şirkete ve kuruluşa danışmanlık yapmıştır. ARGE Danışmanlık, Türkiye'de UN Global Compact programını imzalayan ilk şirkettir. Avrupa Parlamentosu'nda kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile geleceği şekillendiren en iyi üç şirket arasında yer almış, Yönetişim ve Sürdürebilirlik alanlarında B20 Bilgi Ortağı olarak çalışmış ve Avrupa Kalite Vakfı (EFQM) ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) Gelişim Ortağıdır. Devlet Planlama Teşkilatı'nın oluşturduğu Kalkınma Stratejileri İstişare Konseyi Başkanlığını üstlenmiştir.[9] Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Geleceğin 100 Küresel Lideri arasında seçilmiştir.[10] 1993 yılında Eisenhower Bursu'nun Türkiye Fellows'luğunu kazanmıştır.[11]

Argüden, Avrupa'nın ve dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Rothschild & Co'nun Türkiye ofisinin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca deneyimlerini Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Harp Akademilerinde strateji dersleri vererek paylaşmaktadır.[12]

Argüden, OECD'nin Business at OECD Yönetişim Komitesi Başkanlığı ve IFC Kurumsal Yönetişim Danışma Kurulu üyesi olarak çalışmıştır. Argüden Yönetişim Akademisi'nin kurucusu ve mütevelli heyeti başkanıdır. Ulusal Ağlar Dünya Başkanı seçilmiş, UN Global Compact Yönetim Kurulu'nda üye olarak görev almıştır.[13]

Argüden, ayrıca uluslararası birçok iş konseyinin kuruculuğunu veyahut başkanlığını üstlenmiştir; Türk-Amerikan İş Konseyi'nde başkanlık,[14] Türk-Kanada İş Konseyi'nde kurucu başkanlık[15] ve Türkiye-Fransa İş Konseyi'nde başkan yardımcılığı[16] görevlerini yürütmüştür. Argüden, ayrıca Türk-Amerikan İş Konseyi'nden (TAİK) Üstün Vatandaşlık Ödülü almıştır.[17]

İMKB'deki ilk halka arzlarda, yabancı sermayenin özelleştirmelere yatırım yapmasında, Türkiye'de yatırım bankacılığının gelişiminde ve özelleştirme programının gerçekleştirilmesinde Argüden'in rolü bulunmaktadır.

Argüden, iş hayatında birçok şirkette bağımsız yönetim kurulu üyesi veya danışman olarak görev yapmıştır. Anadolu Grubu, Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Migros Türk, Akiş GYO, Bilim İlaç, Borusan Holding, DeFacto, Doğuş Otomotiv, Inmet Mining ve Vestel'de bağımsız yönetim kurulu üyeliği, danışmanlık ve komite üyeliği gibi görevleri yürütmüştür.[18]

Argüden, iş hayatı boyunca Kalite Yönetim Derneği'nin (KalDer) başkanlığını da yürütmüştür ve başkanlığı döneminde Ulusal Kalite Hareketi'ni başlatmıştır. Argüden, bunun haricinde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) kurucu üyesi ve mütevelli heyeti üyesi, TÜSİAD Kamu Reformu Çalışma Grubu eski Başkanı,[19] Özel Sektör Gönüllüleri Derneği kurucu üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) eski Yönetim Kurulu Başkanı, Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) mütevelli ve yönetim kurulu üyesi, Altınbaş Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Danışma Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.[20] Türkiye Basketbol Federasyonu eski Asbaşkanıdır. Boğaziçi Üniversitesi Spor Elçisi olarak seçilmiştir.

Argüden, profesyonel hayatı boyunca birçok meşhur ve tanınan isimler ile çalışmalar gerçekleştirmiştir; Galler Prensi (şu anda Kral) Charles, Bill Clinton, Gerhard Schröder, Kofi Annan, Ban Ki-moon, Klaus Schwab, Cyrus Vance, Belçika Kraliçesi Mathilde, Mary Robinson, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Mesut Yılmaz, Ekrem Pakdemirli, Kemal Derviş, Adnan Kahveci, Yaşar Okuyan; Vehbi, Rahmi, Mustafa, Ali ile Ömer Koç, Suna Kıraç, Güler ile Ali Sabancı, Cengiz Solakoğlu, Can ile İnan Kıraç, Tuncay Özilhan, Kamil Yazıcı, Nejat ile Bülent Eczacıbaşı, Ferit Şahenk, Ahmet Ertegün, Çetin Nuhoğlu, Aldo Kaslowski, Feyyaz Berker, Agah Uğur, Jan Nahum, Rifat Hisarcıklıoğlu, John H. McArthur, Üstün Ergüder, Eric de Rothschild, Muhtar Kent, Cem Kozlu, Faik Öztrak, Adil Karaağaç, İsak Antika, Ahmet Kocabıyık, Ahmet Nazif Zorlu, Ege Cansen, Aclan Acar, Michael Mullen, Xavier Bettel, Mark Moody-Stuart, Muammer Keskin, Yılmaz Büyükerşen, Ömer Dinçkök, İshak Alaton, Tarhan Erdem ve daha nice isimlerle tanışmış, görüşmüş ve çalışmıştır.

Danışman olduğu kurumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

ARGE Danışmanlık aracılığı ile; Koç Holding, Aygaz, Anadolu Grubu, Borusan Holding, Erdemir, TOBB, Şişecam, TAI-Lockheed Martin, Yapı Kredi, Bilim İlaç, Çalık Holding, Kibar Holding, DeFacto, Altınbaş, Eti, Sağlık ve Eğitim Vakfı, Turkcell, Migros Türk, Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Arçelik, Beko, Acıbadem Hastaneleri, Pegasus Hava Yolları, Çuhadaroğlu, Dumankaya, Çelebi, Doğuş Otomotiv, Marshall Boya, MAPFRE ve EnerjiSA şirketleri ile projeler geliştirmiş ve danışmanlık hizmetleri sunmuştur.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Argüden, profesyonel derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Piyanist Didem M. Argüden[21] ile evlidir. İki çocuğu bulunmaktadır; Ford'da otomobil tasarımcısı olarak çalışan oğlu Ege Argüden ve ARGE Danışmanlık'ta yönetici ortak olarak çalışan kızı Gizem Argüden Oskay.[22][23]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Global leaders look up to Turkish strategist". Hürriyet. 20 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2023. 
  2. ^ "How To Make Corporate Boards More Diverse". The Center for American Progress. 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2023. 
  3. ^ "Argüden - Uzun CV" (PDF). Dr. Yılmaz Argüden. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  4. ^ "SEV". Dr. Argüden. 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  5. ^ "Dr. Yılmaz Argüden'e "Boğaziçi Spor Elçisi" Ödülü". Türkiye Basketbol Federasyonu. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2023. 
  6. ^ "Dünya Bankası". Dr. Argüden. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  7. ^ "Ekonomi Başdanışmanlığı". Dr. Argüden. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  8. ^ "Özelleştirme". Dr. Argüden. 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  9. ^ "Kalkınma Stratejileri". Dr. Argüden. 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  10. ^ "Dünya Ekonomik Forumu". Dr. Argüden. 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  11. ^ "Eisenhower Bursu". Dr. Argüden. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  12. ^ "Vestel Yatırımcı İlişkileri". www.vestelyatirimciiliskileri.com. 19 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  13. ^ "Yılmaz Argüden". tkyd.org. 30 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  14. ^ "ABD ile İş İlişkileri Argüden'e Emanet". Dr. Argüden. 18 Nisan 2020. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  15. ^ "Türk-Kanada İş Konseyi Kurucu Başkanı". Dr. Argüden. 18 Nisan 2020. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  16. ^ "Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkan Yardımcısı". Dr. Argüden. 25 Temmuz 2020. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  17. ^ "Dr. Argüden'e Üstün Vatandaşlık Ödülü". Dr. Argüden. 15 Mayıs 2021. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  18. ^ "Özel Sektör". Dr. Argüden. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  19. ^ "Gelir İdaresi". Dr. Argüden. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  20. ^ "YKKD". Dr. Argüden. 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  21. ^ "37 Sanat Merkezi'nin yeni şubesi açıldı". NTV. 4 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  22. ^ Oksijen, Gazete (18 Haziran 2021). "Armut dibine düştü!". gazeteoksijen.com/yazarlar/elif-ergu-demiral/armut-dibine-dustu-33006. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
  23. ^ Akademisi, Argüden Yönetişim. "Gizem Argüden Oskay". Argüden Yönetişim Akademisi. 7 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023.