Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Temmuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

Ad değişim[kaynağı değiştir]

Kategori:Kuyrukluyıldız ve bunun taslak hali; "Kuyruklu yıldız" ayrı yazılacak şekilde aktarılabilir mi? Hürmetler.--a[.]med»»ileti 15:55, 26 Haziran 2010 (UTC)

TDK sözlüğüne göre ayrı yazılmalıymış ama Ömer Asım Aksoy'ın yazdığı kılavuza göre bitişik. Bence de bitişik yazılmalı. değiştirmeyelim.--Szoszv 20:49, 26 Haziran 2010 (UTC)

Merhaba Rapsar, sizi takdirle izlemekle birlikte bu kez katılmıyorum. Osmanlıca aramalarda 3 kat fazla sonuç verebilir, bu doğal. Ama doğru kullanım Osmanlı Türkçesi. İyi çalışmalar. --iazak 17:11, 9 Temmuz 2010 (UTC)
İazak sanırım rapsar la beni karıştırdın. Birde 3 kat fazla sonuç veren Osmanlı Türkçesi değil Osmanlıca.--Reality 13:05, 10 Temmuz 2010 (UTC)
Evet Reality, iki hata birden yapmışım. Önce yazım hatamı düzettim yukarıda. Üç kat fazla sonuç veren arama Osmanlıca. Cümlemin gidişinden ne dediğim anlaşılıyordu neyse ki. İkinci hatam hitabım, her ikiniz de takdir ettiğim vikipedistler olduğunuz için yanlışlıkla Rapsar yazmışım, kusura bakmayın. Bunu da kibarlıkla toparlamış olayım. :) Yalnız asıl konuya değinmemişsiniz, doğru kullanımın Osmanlı Türkçesi olduğunda ısrarlıyım. Çünkü Osmanlı Türkçesi, Özbekçe veya Hakasça gibi farklı bir dil değildir. Her zaman en yaygın olanın ansiklopedilerde öne çıkarılması, yanlış veya daha az doğru kullanımların benimsetilmesi gibi bir hataya neden olur. İyi vikilemeler. --iazak 14:05, 10 Temmuz 2010 (UTC)
Ottoman Turkish language bunun Türkçeye tam olarak çevirmeye kalksanız Osmanlı Türkçesi dili olur. Gördüğünüz üzere İngilizler dil kabul etmişler. Daha doğrusu madde adına bakarsanız öyle anlaşılıyor içeriği okursanız dil olmadığı 1928'te sona eren Türkçe'nin bir süreci olduğunu anlatıyorlar. Bende dil olmadığı kanısındayım ancak google books'taki akademik makaleleler göz atarsanız burada da 4 kat farklı bir üstünlükle Osmanlıca tabirinin hakim olduğunu görürsünüz.--Reality 18:49, 10 Temmuz 2010 (UTC)
    • Kısacası isim değişikliğini gerekli ve doğru bulmaktayım.--Reality 18:50, 10 Temmuz 2010 (UTC)
Bu konuda İngilizce vikiye bakmanın gerçekten hiç gereği yok. Osmanlı Türkçesinin farklı bir dil olmadığı çok açık. Yabancılar da Osmanlıca Türkçesi dili derken farklı bir dil olduğunu ifade etmiyor olmalılar. İfade ediş tarzının doğru olmadığını belirtmek gerek. (İngilizce vikiyi de gözümüzde büyütmeyelim lütfen. Yabancı İslam Ansiklopedisi gibi ansiklopedi denilemeyecek kadar bol hata dolu bir kaynaktan yararlanılarak Newsweek'te yazılmış bir makale nedeniyle, Atatürk'ün babasının Arnavut, annesinin Slav Makedon olduğundan eminler ve ne kadar sağlam delil gösterseniz dikkate bile almıyorlar. Yanıtları olmadığı zaman kolayca susuveriyorlar. Neyse İngilizce vikiyi düzeltmek bizler için daha güç.) Alfabe önemli de olsa, dilde bir detaydır. Cumhuriyet döneminin ne konuşma dilinde, ne yazı dilinde bir kopuş, radikal bir değişiklik söz konusu değildir. Örneğin Azeriler, her alfabe değişikliğinde dillerinin adını değiştirmeyi akıllarına bile getirmediler. Tarihçilerin tamamına yakını ile dilbilimcilerin tamamı bunun doğruluğunu teslim edecektir. Günümüz Türkçe okurları Yunus'un, Fuzuli'nin, Bektaşi'nin, Genç Osman'ın Türkçesini anlayabilmekte, ama bazı 20.yy. yazarların Türkçesini anlamakta zorlanabilmektedirler. Günümüzün İngilizce okurlarının Shakespeare'i anlamakta epey zorlanmasını, bizim divan edebiyatını anlamakta zorlanışımıza benzetebiliriz. Ama asıl karşılaştırmamız gereken Özbekçe, Kırgızca gibi Türkçenin akraba dillerinde durum böyle değildir, ciddi farklılıklar vardır. En yakın olan Türkmenceyi bile anlayabilmek için çalışmak gerekir. Son olarak tekrar belirteyim, bazı hatalı kullanımlar yaygınlaşabilir, akademik aramalarda da yaygın görünebilir, bu doğru kullanım olduğunu göstermez. O arama sonuçlarının çok büyük çoğunluğu tarih ağırlıklı okumalardır, gerekli olan dilbilim alanıdır ve bizzat bu konunun incelendiği çalışmalardır. Bu kez niceliğin hiç yararı yok. Dilbilimci vikipedist arkadaşları görüş bildirmeye davet ediyorum. İyi çalışmalar. --iazak 00:05, 11 Temmuz 2010 (UTC)

Başlık Değişimi[kaynağı değiştir]

iPhone OS -> iOS ----Coollandİletişim 13:47, 1 Temmuz 2010 (UTC) İstek yapıldı Yapıldı kendiniz de yapabilirdiniz üstteki taşı butonuyla...--Rapsar 08:11, 4 Temmuz 2010 (UTC)

Ad değişimi[kaynağı değiştir]

Avro==>Euro madde tartışma sayfasında bu konuyla ilgili bir tartışma var.--Drlp ileti 11:52, 5 Temmuz 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı Gökhan ilgilenmiş--Merube 89msj 18:07, 12 Temmuz 2010 (UTC)

Kategori adı[kaynağı değiştir]

Kategori:Güney Okyanusu'ndaki yeryüzü şekilleri
Kategori:Atlas Okyanusu'ndaki yeryüzü şekilleri
Kategori:Hint Okyanusu'ndaki yeryüzü şekilleri
Kategori:Deniz veya okyanuslara göre adalar

benzer sorun bunlarda da var. --a[.]med»»ileti 18:33, 8 Temmuz 2010 (UTC)

isim değişikliği[kaynağı değiştir]

Butan Millî Futbol Takımı adı Bhutan Millî Futbol Takımı adıyla değiştirilmeli... Deniz Utku'nun 3 yıl önce yaptığı hata hâlen duruyor. Bu ülkenin adının Bhutan olduğu kesindir ve hiçbir Türkçe kaynakta da "Butan" yazmamaktadır...--вяí¢αи76ileti 15:25, 9 Temmuz 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı Fagus tarafından taşınmış --Merube 89msj 18:07, 12 Temmuz 2010 (UTC)

Şablon:Bayrak'da oluşan bir durum Şablon:İtalyan-biyo-taslak'ı da etkilemiş belki başkalarını da etkilemiştir ama rastladığım bir tane bu. GKRY bayrağı taslak şablonunda da çıkmış.--a[.]med»»ileti 18:42, 9 Temmuz 2010 (UTC)

değiştirme[kaynağı değiştir]

Sorum şu siteye bi kaç bilgi almaya girdim fakat değiştirme olayını farkkettim. peki millet bunları kafasına göre değiştirince nasıl olcak ?

Vikipedi:Tarihte bugün/10 Temmuz sayfasının vikilerarası bağlarını <nowiki> içine alabilir miyiz? Ana sayfada çift interwiki görünüyor. --joseph msj 08:56, 10 Temmuz 2010 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı (Tarihte bugün sayfalarında önceden interwikiler yoktu, son dönemde botlar eklemiş.) Teşekkürler. --yabancım 09:05, 10 Temmuz 2010 (UTC)
  • "noinclude" olacaktı. Yanlış söylemişim. --joseph msj 09:12, 10 Temmuz 2010 (UTC)
  • İstek yapıldı Yapıldı Düzeltildi, teşekkürler. --yabancım 10:31, 10 Temmuz 2010 (UTC)

Foça hakkında detaylı bilgi[kaynağı değiştir]

İzmir ili Foça ilçesi hakkında daha detaylı bilgi ve daha çok resim eklerseniz çok memnun olurum

BÜLENT ECEVİT SAYFASI[kaynağı değiştir]

bülent ecevit sayfasında yer alan eski türkiye cumhuriyeti basbakanı ifadesinin değiştirilerek türkiye cumhuriyeti eski başbakanı yapılması daha uygun ve doğru olacaktır bilgilerinize arz ederim... MEHMET CAN KAYA78.173.221.22 12:56, 11 Temmuz 2010 (UTC)

isim değişikliği[kaynağı değiştir]

Mario Zagallo =≥ Mário Zagallo Bu imzasız yazı Sabri76 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 12 Temmuz 2010

İskitler. Aylardır devam eden değişiklik savaşları sonunda bir kullanıcı 1 ay engelleme cezası aldı. Ancak değişiklik savaşı anonim kullanıcılar tarafından devam ettiriliyor. Koruma altına alınmasını... teşekkürler, iyi çalışmalar.--CXX 05:07, 13 Temmuz 2010 (UTC)

Takip etmeyenleri yanlış bilgilendirmeyelim lütfen. Engelleme nedeni bambaşka bir konuda, "IRC'de dedikodu yapılması" isnadından kaynaklanıyordu. Hepimiz enerjimizi çalışmaya yöneltirsek vikipedi için daha hayırlı olur. İyi çalışmalar. --iazak 05:57, 13 Temmuz 2010 (UTC)
Yanlis yonlendirdigim falan yok. Degisiklik savasi aylarca surdu, sonunda bir kullanicinin 1 ay engelleme cezasi almasi uzerine bir suredir durulmustu. IRCde dedikodu mu yapmis artik hangi nedenle bilemiycem, enerjimi bu tur konulara harcamak istemiyorum. Ama siz enerjimi calismaya yoneltmedigimi nerden cikariyorsunuz?--CXX 01:13, 14 Temmuz 2010 (UTC)
Aktif bir üye olduğunuz için engelleme nedenini bilmediğinizi düşünmemiştim, neyse, benden duymuş oldunuz o zaman. "Aylardır devam eden değişiklik savaşları sonunda bir kullanıcı 1 ay engelleme cezası aldı" yazmanız doğru nedeni yansıtmadığı ve okuyanların, bu maddedeki değişiklikler nedeniyle engelleme kararı verildiğini zannedecekleri için bilgi verdim. Siz de diğer sayfa okurları da bilgiyi aldı, sorun yok. Enerjiyi çalışmaya yöneltme önerisi salt size yönelik bir saptamayı içermiyor. Dikkat ederseniz "hepimiz" yazmıştım. Öncelikle kendim için öneriyorum, bu sayfalarda kısmen gereksiz zaman kayıpları vikipediyi geliştirdiğimiz zamandan çalıyor, buna üzülüyorum. Sizden ve benden çok daha fazla zaman kaybeden birçok kişi var. Sakın tek başınıza üzerinize alınmayın, bu -ben dahil- hepimiz için geçerli ve her ikimiz de önde gelen zaman kaybedenlerden değiliz. Bu nedenle imzamdan önce hemen her zaman -herkese- aynı dileği yineliyorum. İyi çalışmalar. --iazak 05:28, 14 Temmuz 2010 (UTC)
Sonuçta koruma isteği konusunda söylemek istediğiniz bir şey var mı?--CXX 05:51, 14 Temmuz 2010 (UTC)
Vikipedinin politikasına bir miktar aykırı olduğu için yorum yapmamıştım. Ama bence bu tip (hatta bundan daha küçük çapta) IP kökenli vandalizm yaşayan maddelerde, zaman geçirmeden maddelerin yarı korumaya alınması yanlısıyım. Vandalizme bulaşan IP'leri kazanmakla geçen zamana ve değişiklik devriyelerinin koruma çabalarına yazık olduğu düşüncesindeyim. İyi çalışmalar. --iazak 06:01, 14 Temmuz 2010 (UTC)
  • Arkadaşlar, benim monobook devre dışı kalmış galiba yeni sürümden dolayı. Bu sürüm için kimin monobookundan kodları çalmam gerekiyor? --Hedda Gabler 12:44, 13 Temmuz 2010 (UTC)
  • Vito'nunkini örnek alabilirsin kendine? --Kerem 233 12:48, 13 Temmuz 2010 (UTC)
  • Benim monobook çalışmıyor. Vito'nunkini de kopyalasam aynı şey olacak büyük ihtimal. --Hedda Gabler 13:03, 13 Temmuz 2010 (UTC)
  • Selamlar, yeni sürümle beraber devre dışı kalan monobook ayarlarınızı kopyala-yapıştır yaparak Kullanıcı:Kullanıcı adınız/vector.js sayfasına kaydedip eskisi gibi kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.--Bora_msj 17:18, 13 Temmuz 2010 (UTC)
  • An itibariyle benim ki de çalışmıyor ironiye bak.--Bora_msj 17:34, 13 Temmuz 2010 (UTC)
  • Arkadaşlar şu sayfadaki gibi değişiklikler yaparsanız monobook’unuzu yeniden çalıştırabilirsiniz. Mimar77 13:48, 18 Temmuz 2010 (UTC)

Kullanıcı:Kerem 233/BASM. G6 ile gönderilsin. --Kerem 233 12:51, 13 Temmuz 2010 (UTC)

  • Sanırım silinmesini istiyorsunuz işaretledim aslında sizde yapabilirsiniz bunu.--Reality 14:47, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Fergana Vadisi[kaynağı değiştir]

İngilizce Fergana Valley maddesindeki Şablon (Template) Geobox|Valley bilgi kutusunu bire bir Türkçeye çevirecek gönüllü birisini arıyorum. İlginize şimdiden Teşekkürler.--91.23.91.44 08:40, 20 Temmuz 2010 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

İstek yapıldı Yapıldı Yabancı halletti. Teşekkürler. İyivikiler... [ho? ni!] 10:43, 23 Temmuz 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı {{küçük harf}} şablonunu ekleyerek maddenin ilk harfi küçük olmaktadır. Bilginize...--Rapsar 15:28, 30 Temmuz 2010 (UTC)

Bayanlar / Kadınlar[kaynağı değiştir]

Spor başlıklarındaki tüm Bayanlar içeren kelime ve cümlelerin Kadınlar olarak değiştirilmesi ansiklopedik bakış açısına uygun bir davranış olacaktır. Bu bir politika değişikliği değil düşüncesindeyim çünkü sadece Türkçe vikipedi'yi ilgilendiriyor. Ama ingilizce'deki women/girl ayrımı spor konusunda 18 yaşından büyük tüm sporcuları Kadın olarak değerlendirmek yolundadır. Resmi olarak isim değiştiren basketbolda da, Resmi olarak Bayanları kullanmayı zorunlu tutmak adına yayın organlarına faks gönderen voleybolda da bu değişiklik yapılmalı ve futbol, atletizm gibi sporlarda da bu şekilde bir yaklaşım içine girilmelidir. Tarafsızlık ve ansikklopedik bakış bunu gerektirir. 78.160.75.128 13:48, 25 Temmuz 2010 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Herkese merhabalar şu [1] harita çok eksik ve yalan yanlış bu konuda ne yapabiliriz acaba?--Kamuran Ötükenli 09:29, 1 Temmuz 2010 (UTC)

Kategori sıralamaları[kaynağı değiştir]

arkadaşlar kategorilerin bir çoğu oldukça karmaşık ve düzenlenmesi için bir standart gerekiyor.mesela ingiliz yazarlar kategorisinde bazı maddeler ada göre sıralanırken bazıları soyada göre sıralanmış. bu konuda ne yapmalıyız sizce?

ilk öneriyi ben getirebilirm hatta. kişilerin bulunduğu kategoriler soyadına göre sıralanmalı kanaatimce. sonuçta bir çok yazarı oyuncuyu soyadından tanıyoruz. Serguzesht 19:51, 25 Haziran 2010 (UTC)

  • Karışıklık konusunda Serguzesht'e katılıyorum. Özellikle biyografi kategorilerinde bazı kullanıcıların DEFAULTSORT şablonunu kullanması, bazılarının ise kullanmaması...İngilizcede kişiler soyadlarına göre tanınır ve soyadlarına göre alfabetik olarak sıralanırlar. Türkçede ise bu konuda belli bir teamül ya da standart yoktur. Hatta Türkçede daha çok soyadı yerine ada göre alfabetik sıralama yapılır. İkisinden birinde karar verip standartlaşmazsak kategorilendirmenin maddeleri dizin halinde tutma görevini yapamadığını göreceğiz...Vikiçizer 19:59, 25 Haziran 2010 (UTC)
Türk ünlüler adlarıyla, yabancılar ise genellikle soyadlarıyla tanınmaktadır. Bence soyadına göre sıralamaktansa, ada göre sıralamak daha mantıklı. Yani kategoride Hülya Avşar'ı arayacaksak, A harfine değil de H harfine bakarız öyle değil mi? Maddelerdeki DEFAULTSORT şablonlarının kaldırılmasını öneriyorum.--Rapsar 10:04, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Ben değişiklik yaparken Rapsar yapmış ve çakışma olunca tüüm yazdıklarım kayboldu :( Benim önerim şu; klasik ansiklopedi dizinlerine baktığınızda sözgelimi İsmet İnönü maddesini, İnönü, İsmet biçiminde görürsünüz. Bizde bu manada bir dizin olmasa da kategoriler var. Biz de kategorilerde Soyad, Ad sistemini kullanmalıyız. Tüm biyografi kategorilerine "Bu kategoride yer alan kişiler alfabetik olarak soyadlarına göre sıralanmıştır" şeklinde bir uyarı taşıyan şablon yerleştirilerek bu sorun çözülebilir. Bu kullanıcı alışkanlıklarına ters olsa da büyük oranda bir ansiklopedi geleneğidir. --Stambouliote ileti 10:11, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Soyadına göre sıralanmasından yanayım. Gerek sanatkarları gerekse siyasetçileri artık soyadları ile anmaya kısmen alışmış durumdayız. Yabancılık çekileceğini sanmıyorum. --M. Yalçın Yalhı ileti 10:22, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bu durumda türk ve yabancı şahışlar için iki ayrı uygulama yapılabilir. Yabancılar için soyadı, türkler içinde adı kullanılabilir. --Fagusmsj 10:56, 1 Temmuz 2010 (UTC)
Zaten şu anki sorun da bu, bazılarının ada bazılarının soyada göre sıralanmasından dolay oluşan sorunlar :)--Rapsar 10:58, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bence de soyadına göre olmalı. Ancak bazı şarkıcı veya oyuncuların soyadı günlük hayatta kullnılmıyor bu nedenle onların soyadına göre sıralanması karışıklık yaratabilir. Bu sorunu önlemek gerekir.--ÖzgüRFikiR 11:01, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Sevgili Rapsar anlatamadım sanırım. İngiliz yazarları kategorisini inceledim. Adrian Berry maddesi A'da Kate Mosse ise M'de listelenmiş. Ben bütün yabancı şahışların soyadına göre listelenmesini diğer yandan türk şahıslarda ada göre yapılması gerektiğini söylüyorum. Yani DEFAULTSORT şablonu yalnızca yabancılarda kullanılsın. İki ayrı uygulamadan kastım bu. --Fagusmsj 11:12, 1 Temmuz 2010 (UTC)
Dediğinizi anladım da zaten sorun bu :) Yani kişiler ya adında ya da soyadına göre sıralansın. Yerli yabancı ayrımı yapılmadan. Demek istenilen bu...--Rapsar 11:18, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • İkisinden birinin kullanılması halinde sorunun çözüleceğini düşünüyorsanız (ben aynı fikirde değilim) küçük bir oylama yapılabilir. --Fagusmsj 11:33, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Yabancı ve yerli şahısların bir arada bulunduğu bir kategori var mı ? Eğer yoksa (incelemedim belki vardır ) yabancı ve türk şahısları kendi içerisinde yukarda bahsettiğim gibi farklı sıralamaya sokabiliriz. --Fagusmsj 11:37, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bence Türk veya yabancı herkes soyada göre sıralansın. Örneğin Türkiye'deki telefon rehberlerinde ki kanımca Türkiye'deki şahıs sıralamasına iyi bir örnek, kişiler soyadına göre sıralanıyor. Hem neden böyle rehberlerde? Çünkü mesela Ahmet adından bir sürü insan var ve birbiri ile ilişkisi olmayan kişiler. Fakat soyada göre sıralandığı zaman aralarında hısımlık bulunan şahıslar da bir araya geliyor. Bu yüzden soyada göre sıralamanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.--Gökçє Yörük mesaj 11:53, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Yerli yahut yabancı ayrımı yapılmadan kategorize edilmesi en mantıklı olan değil bence! Ki karışıklıklar yaratabilir. Bu durumda mantıken mantıklı olan, genel olarak soyadı ile bilinen yabancılara soyadı, yerlilere :) ise adı kullanılması daha anlamlı olacaktır. Yani Fagus'un önerisi mantıklı lakin Rapsar'ın DEFAULTSORT şablonlarının kaldırılması öneriside anlam taşıyor ki karışıklık yaratan o zaten! A-B-C-D Bence en mantıklı olanı bu. - ПE+ (ileti) 14:50, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • kime göre yerli kime göre yabancı? türk veya türk olmayan, herkes soyada göre sıralanmalı bence. madde içerikleri doyurucu olmadığı için belki şimdi sadece türkler ziyaret ediyor olabilir ama gelecekte bu kalitenin artmasıyla değişebilir. çoğu madde yerel ifadelerle doluyken, türkçe vikipedinin evrensel bir ansiklopedi olması için çabalarken kategori sıralamalarını ayırmamız, vikipediyi daha da yerel yapar. evrensel olan da sıralamanın soyada göre yapılması--Szoszv 15:41, 3 Temmuz 2010 (UTC)
Tek bir çeşit olması görüşündeyim ben de açıkçası. Aynı kategoride türk olmayanlar ile türklerin birlikte bulunduğu kategoriler mevcut. Örnek Kategori:2002 FIFA Dünya Kupası futbolcuları. Bu durumda yabancı-türk ayrımı yapılması (ki bu prensip olarak da tartışılabilir ayrı) durumunda kategorilerdeki karışıklık aynen devam edecektir. Prensip olarak tartışılması uygun olur dememin nedeni ise, türklere özel bir durum yaratılması. Szozvz çok güzel yazmış kime göre yerli-yabancı. Eğer tüm ülkelere eşit mesafede yaklaşırsak, adlandırmalar hep o ülkede acaba isim mi soyad mı öncelikli kullanılır diye araştırmak ona göre adlandırmaları düzenlemek gerekir ki bu da bir standarta ulaşmak yerine bizi daha karışık bir kategorilendirme sistemine neden olur diye düşünüyorum. Saygılar--Merube 89msj 15:59, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • Yinelemek istiyorum, köklü türkçe ansiklopedilerin hepsinde türk olsun, yabancı olsun, herkes dizinde Soyadı, Adı şeklinde listelenir. Bizde uygulayacaksak bunu uygulamalıyız. İki değişik uygulama işimizi zorlamaktan başka işe yaramaz.--Stambouliote ileti 16:09, 3 Temmuz 2010 (UTC)

Seçkin Liste adaylığı için görüş isteği[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Seçkin liste adayları/Cádiz İli'ndeki belediyeler listesi adaylığında iki hafta süren tartışmalara rağmen net bir eğilim belirmemiş, ama öte yandan katılım da nispeten az olmuştur. Topluluktan birkaç kişinin daha görüş belirtmesi yararlı olacaktır. --İnfoCan 21:10, 25 Haziran 2010 (UTC)

Kukla tartışmasına katılım[kaynağı değiştir]

Selamlar. Buradaki "Kukla Politikası" tartışmasında katılım az. Lütfen tüm Vikipedistler görüşünü ve oyunu belirtsin. Bu tartışma tüm topluluğu kapsamalıdır. Normalinde 2 hafta sürmesi yeterlidir ancak, topluluğun tamamına yakını bu tartışmaya katıldığı vakitte tartışma kapatılacaktır (Tabii en az 2 hafta sürecek). Oy hakkı olmayanlar da görüş belirtsin lütfen. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 19:17, 26 Haziran 2010 (UTC)

İş birliği projesinde değişiklik[kaynağı değiştir]

Burada iş birliği projesine yönelik değişiklik önerileri var. Daha çok kullanıcı görüş belirtir ve öneri yaparsa daha kısa zamanda sağlıklı bir sonuca varılabilir. Teşekkürler. --82 ~145 ileti 10:24, 27 Haziran 2010 (UTC)

Rengârenk şablonlar[kaynağı değiştir]

Sevgili Vikipedistler, uzun zamandır paylaşmak istediğim bir konu var. Malumunuz madde sayımız ve ansiklopedik olarak maddelerimizin niteliği arttıkça şablonlar eskisinden daha sık kullanılır oldu. Şablon yapmak zor bir iş, uğraş istiyor fakan ilgilenen arkadaşlar alınmasınlar da, şablonlarımız sirk tabelalarına döndü. Rengârenk yazılar, arkafonlar. Tamam konulara göre farklı renkler kullanılmasına bir noktaya kadar bir şey demiyorum da yazıların renklendirilmesine şiddetle karşıyım. Tüm viki sistemlerinde, kırmızı bağlantı olmayan maddeyi, mavi bağlantı içerikli sayfayı temsil eder. İçbağları renklendirerek bunu yokediyoruz. Bu maddelerin üstüne imlecimizi getirmeden ya da bu maddeleri açmadan sayfa boş mu dolu mu anlayamıyoruz. Ayrıca, içbağlar renklendirilince bir içbağ sözkonusu mu o bile anlaşılmıyor. size önerim, bir görüş birliğine varalım, şablonlarla ilgili bir yönergede bu işe bir dur diyelim. Ansiklopedi sonuçta burası, bayramyeri gibi renk cümbüşlerine gerek yok diye düşünüyorum. Görüşleriniz değerlidir. Teşekkürler.--Stambouliote ileti 12:15, 27 Haziran 2010 (UTC)

Ben de tam olarak bu konuya kafayı takmıştım son günlerde :) Gerçekten iyi bir konuya parmak basmışsınız, %100 katılıyorum...--Rapsar 15:33, 27 Haziran 2010 (UTC)
Neyseki ben hep sabit renkleri kullandım --Berm@nyaİleti 17:12, 27 Haziran 2010 (UTC)
  • Bence içbağların renklendirilmesi hoş bir şey. Daha hoş görüntü veriyor. Ayrıca diğer vikilerdede bu tarz şablonlar yoğunlukta.-- BeşiktaşlıM 09:04, 28 Haziran 2010 (UTC)
  • Stambouliote, çok haklısın. Özellikle Beşiktaşlı'nın yaptığı Rusça Vikipedi kaynaklı şablonlar böyle. Alınmayın ama tam anlamıyla sirk tabelasına dönmüş ortalık. Hoş görüntü diyorsunuz da kime göre? Size göre mi? İngilizce Vikipedi başta olmak üzere gelişmiş Vikilerin çoğu az renk kullanıyor. Özellikle kullanılan bu renk eflatunun bir çeşidi. Bence şablonlar eski hâline getirilmeli.--Gökçє Yörük mesaj 16:38, 29 Haziran 2010 (UTC)
Vikipedi'ye ilk geldiğimde tüm şablonlar o dediğiniz eflatun tondaydı. O günleri arıyorum gerçekten. Burada şatafattan ziyade sadeliğe, insanların işini kolaylaştıracak şeylere yönelmeliyiz. Dediğim gibi renkli yazılarda bağlantı var mı yok mu anlamak için özel bir çaba göstermeniz gerekiyor. --Stambouliote ileti 17:28, 29 Haziran 2010 (UTC)
  • ah o güzelim eflatun renk.. sadelk ve kolaylık yönündeki yorumlara katıldığımı söylemek istedim. --ki bl 17:45, 29 Haziran 2010 (UTC)
  • Öneriye katılıyorum. Görsellik çok çok subjektif bir konu. Zaten bu yüzden bu tür konularda topluluk onayı alınmadan ciddi değişikliklere gitmemek gerekir diye düşünüyorum. Bence de sade hali en iyisi. Zira içbağların renklendirilmesi, daha önce de belirttildiği gibi viki dilini boşa çıkarmakta ve pratiklikten uzaklaşılmakta. Bu tür ciddi değişikliklerden önce topluluk görüşünün alınmasının gerekli olduğunu da bir kez daha hatırlatmak isterim. Zira bu tür "güzellik" üzerine görüşler çok değişken olacaktır. Saygılarımla--Merube 89msj 18:56, 29 Haziran 2010 (UTC)
  • Sirk Tabelası ? Acaba birkaç örnek verebilir misiniz ? Hangi şablonlar olduğunu merak ettim. --Boyalikus 19:03, 29 Haziran 2010 (UTC)
Şablon:Polonya'nın idarî yapılanması vb. şablonlar. Şablonların rengarenk olması bence de hoş durmamakta. İlla renkli yapılacaksa bayrakların renginde yapılabilir bence...--Rapsar 19:36, 29 Haziran 2010 (UTC)
  • Hindistan ile ilgili iki şablonda turuncu renk kullanmıştım, aslında ingilizce vikipedi kullanmıştı.. Ülke ile özdeşleşmiş bir renk olduğu düşünülürse bence sorun yoktu. Yine polonya ile özdeşleşmiş bir renk olursa sorun yok. Dolaşım şablonları çok önemli şablonlar, ben genelde kullanıyorum. Renklerine de çok takılmıyorum. Geçmişte bazı şablonların standarta oturması için çeşitli düzenlemeler yapılmıştı. Hatta şablonlarda kısıtlamaya gidilmesinin uygun olmadığı bile söylenmişti... Taksokutu için filan özellikle standartlar yapılmıştı.. Bu nedenle, öneriler ortaya atılırsa ve örnekler ( güncel tabirle numuneler) oluşturulursa fikir belirtebiliriz. Ülkeler için şu şablon olsun, sanatçılar için bu olsun gibi.. Ama benim için renkli olmasında, çok abartılı olmadığı sürece sorun yok. Ama başka bir sorun var, mesela yerli oyuncu için bilgi kutusu şablonu oluşturulmuş, yabancı için ayrı sonra aynı bilgi kutusu şablonundan iki tane var. Bence oyuncu, ressam, tiyatrocu, müzisyen vd. için birer bilgi kutusu şablonu oluşturulması faydalı olabilir. Dolaşım şablonlarından daha önemli. İyi çalışmalar. --Boyalikus 15:24, 30 Haziran 2010 (UTC)
Renklendirme bir dereceye kadar sorun değil evet ama yazıların renklendirilmemesi konusunda bir kural uygulamaya başlamamız konusunda ben hâlâ ısrarcıyım. Örneğin polonya şablonlarına pembe renk verilmiş? Neden? Ülkenin milli rengi midir? Benim canım yeşil olmasını istiyor diyelim, o zaman ne olacak? Vikipedi'nin görevi değildir ülkelere renk bulmak, renklere anlamlar yüklemek. "polonya şablonları bu renk, rusya şablonları bu renk olsun"ların derdine düşeceksek çok işimiz var...--Stambouliote ileti 15:29, 30 Haziran 2010 (UTC)
Heh işte yukarıda Stambouliote'in bahsettiği şey çok doğru. Birkaç ay önce Beşiktaşlı48 bu renkleri Rusça vikiden almıştı. Hatta kendisine sormuştum neden böyle "garip" renkler kullanılıyor, en azından bayrak renkleri kullanılsa daha iyi olmaz mı diye, Rusça Vikide böyle olduğunu, bu şekilde daha hoş durduğunu söylemişti. Ben de diğer kullanıcılar da bu şekilde seviyor diye konuyu uzatmamıştım, demek ki herkes şikayetçiymiş :) Türkiye'nin rengi bile bayrak rengi olan kırmızı değil turuncuya yakın bir renk. Ya tümü eskisi gibi eflatun olsun, ya da ülkelerin tanındığı renkler (İrlanda yeşil, ABD lacivert gibi) olsun derim ben...--Rapsar 08:47, 1 Temmuz 2010 (UTC)
"Ülkelerin tanındığı renk" da aslında fazla öznel bir yaklaşım olmaz mı? Şimdi Türkiye'yi ele alalım. Kırmızı'dan çok Turkuvaz benim için türkiye'yi temsil eder. Tanıtım filmlerini vb düşündüğümde turkuvaz çiniler, denizler falan kullanılır. Bu işin de altından çıkılmaz sevgili vikipedistler. bunları el birliği ile eflatunlaştıralım! --Stambouliote ileti 08:53, 1 Temmuz 2010 (UTC)
Doğru, haklısın. Aslında bayrak rengini kastetmiştim. Dediğim gibi eskisi daha iyidi, illa renk kullanılacaksa böyle olabilir...--Rapsar 09:05, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bir de idari yapılanma derken ne kastedilmiş? Mesela Polonya'nın idari yapılanmasında sadece Voyvodalıklar gösterilmiş. Ama köye kadar olan tüm yerleşim birimleri idari yapılanma kapsamında, değil mi? Ancak onlar şablonda yer almıyor? Şablon adlarını da değiştirmemiz gerekecek...--Rapsar 09:07, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • O apayrı bir konu zaten. Onun başlığını da aşağı da açtım. Bütün yerleşim birimlerini tek bir şablonda toplama sevdası nerden geliyor anlamıyorum zaten ben. İlse xxx'in illeri, köyse xxx'in köyler diye şablon hazırlanır koyulur. Neden hepsi bir araya toplanıyor (ki görüyoruz toplanamıyor)? Sanki şablonların tohumuna para sayıyoruz :) Vaktim olsa hepsine ben el atacağım da kimseye danışmadan iş yapınca sonra böyle patlayıveriyor.--Stambouliote ileti 09:11, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • O zaman yavaş yavaş eflatunlaştırmaya, madde adını da xxx'in illeri, xxx'in eyaletleri gibi değiştirmeye başlayalım. Ne dersin?--Rapsar 09:13, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Ben zaten bunu destekliyorum. İlk iş İstanbul'la ilgili olanları eflatunlaştıracağım zaten. Diğer kullanıcılardan da son bir fikir alınabilirse kapsamlı değişiklikler için bir dayanak noktası olur. Ben kendi adıma yukarıdaki yorumların renklerin "değişmesi" yönünde olduğunu görüyorum.--Stambouliote ileti 09:25, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Hepsini bir standarda bağlamalıyız bence de.... Konuyu açan Danbury'ye teşekkürler...--вяí¢αи76ileti 18:51, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bu hususta Stambouliote’e kesinlikle katılıyorum. Bazı şablonların renklerinin bu kadar göze batmasının hem gerekli olduğunu düşünmüyorum, hem de kime göre güzel görünüyor tartışmasının objektif bir sonuca varacağına inanmıyorum. Bu konuda bir standart getirilirse çok iyi olur. Mimar77 22:09, 2 Temmuz 2010 (UTC)
  • Değişmesi yönünde bu kadar destek gelmesi bence harekete geçilmesi için yeterlidir. "Standart istemiyoruz" görüşünü savunanlar olacaktır elbet ama vikipedi artık 50 bin maddelik küçük bir ansiklopedi değil. 150 bine, yıl sonunda belki 200 bine koşacağız. Herkes kafasına göre bir şey yaparsa karmakarışık olur düzen. İpin ucu fazla kaçmadan kontrolü ele almak gerek. İyice içinden çıkılmaz hâle gelmeden eski hâline devşirelim. Bu şablonlarla gördüğüm kadarıyla en çok "beşiktaşlı" ilgilenmiş. Kendisinden özür diliyorum. Belki bütün uğraşları benim önerim yüzünden geri alınmış gibi görünecek ama bu görüşüme destek veren tüm kullanıcılar gibi ben de vikipedi'nin gelişmesi, daha da kolaylaşması için çalışıyorum. Teşekkürler ilgilenen kullanıcılara.--Stambouliote ileti 23:01, 2 Temmuz 2010 (UTC)
  • Yada örneğin Rusya'nın en üst düzey idari birimleri desek daha standarda uyar. Renklere gelince öncelikle bazı ülkelerin renkleri hem gözü çok alıyor hemde g t d ve gizle görünmüyorlar. Bunun için Şablon:Dolaşım'ın g, t ve d yazan yerlerinde renkli görünmesi gerek. Yoksa görünmüyorlar. Eğer iyi bir şekilde görünüyorlarsa o zaman yazıların renklendirilmesine gerek yok.-- BeşiktaşlıM 08:29, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • Eflatun şablonda mı görünmüyor o dedikleriniz?--Stambouliote ileti 08:55, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • Sanırım bazı sonuçlanmış SKT'lerin arşivlenmesi ve yenilerinin de hemen karara bağlanması gerekmekte zira vandalizm son hızıyla sürüyor.--Reality 13:31, 28 Haziran 2010 (UTC)
    • Ayrıca bu koruma politikasında da var fakat yeniden tekrarlayayım. En çok ziyaret edilen ilk 20 sayfanın durumuna göre tam ya da yarı korumaya alınmasının vandalizmi %30 oranında azaltacağı kanısındayım. Diğer kullanıcıların görüşlerini bekliyorum.--Reality 13:34, 28 Haziran 2010 (UTC)
  • Bu konu açılmasaydı ben açacaktım. Evet VP:SKT ile günlük ilgilenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira en son talep ettiğim sayfa 7 gündür korumaya alınmadı ve bu sürede bir çok vandalizm oldu, oluyor da. Reality nin dediği gibi o sayfalar da öyle fakat hepsi değil. Çoğu korumaya alınmış zaten. Fakat bazılarının süresi bitmiş. Örneğin Facebook, Facebook'un vandalizme uğramadığı gün yok. Geçmişine bakarsanız görebilirsiniz. Ve bu gibi maddeler süresiz yarı korumaya alınmalı. Tabiki vandalizmle savaşıyoruz fakat kolayı varken "geri al, geri al" yapmanın lüzü mu yok. Zaman kaybı. Umarım ilgilenen olur... Kumul 16:50, 29 Haziran 2010 (UTC)

Şablon:Türkiye'nin idari yapılanması[kaynağı değiştir]

Şablon:Türkiye'nin idari yapılanması şablonunda büyük hatalar var. İl maddelerine kafasına göre ilçe kategorilerini otomatikman yerleştirmekle kalmıyor, yamalı bohça gibi üç ayrı harita serisi kullandığı için çoğu madde de haritalar görünmüyor bakınız: İstanbul ili. Kullanıcının biri hevesle başlamış ama ya tamamlamamış, ya da tamamlayamamış. Zaten bence şablon da gereğinden fazla kalabalık görünüyor. İl maddelerinde kullanılmak üzere şöyle basit bir şablon kullanılabilir. Çünkü illeri coğrafi bölgelere göre sınıflandırmak ve listelemek yanlış. Örneğin Balıkesir ili hem Ege hem marmara bölgesindedir. Niçin ege'de değil de marmara'nın sınırlarında yer alıyor sadece? Coğrafi bölgelerin idari sınır gibi bir işlevi olmadığında ben böyle bir sınıflandırmaya karşıyım. Bu yüzden bu şablon külliyen silinmeli. İl maddelerine yukarıda belirrtiğim gibi basit bir şablon, ilçe maddelerine de şunun gibi bir şablon ekleyebiliriz bence. Acaba topluluk ne düşünürdü? Bahsettiğim şablonun silinmesine karşı olanlar varsa peki düzeltmekle ilgilenebilirler miydi acaba? anlamadığım bir konu da bu :( --Stambouliote ileti 18:22, 29 Haziran 2010 (UTC)

Silinsin. Oldukça genel bir ifadeye yüzeysel bir bakış açısı getirilmiş. Yani Türkiye'nin idari yapılanması illeri ilçeleri saymaksa bu idari yapılanma değil. Bunlar merkezi idarenin taşra uzantısı yönetim birimleridir. Ayrıca illeri coğrafi bölgelere göre sınıflandırmak ve listelemek yanlış ifadesine katılıyorum.--a[.]med»»ileti 18:48, 29 Haziran 2010 (UTC)
Silinmeseydi ve silinmemeli. en:Template:Districts of Turkey (İngilizcesi) de sorunlu mu ? Şablonlardaki illerarası ve bölgelerarası bağlantıları kesildi. Takabeg ileti 09:45, 19 Eylül 2010 (UTC)

Çirkin bir kullanıcı adı[kaynağı değiştir]

Servetin balgami kullanıcı adıyla bir sayfa açılmış. Bir yetkilinin ilgisi rica olunur.--M. Yalçın Yalhı ileti 20:56, 29 Haziran 2010 (UTC)

Adlandırmalar[kaynağı değiştir]

Saygıdeğer Vikipedistler. Kategori ve şablon oluştururken İngilizce kategorilerden ve şablonlardan yararlanabiliyoruz. Ancak bunu yaparken adlandırmaları ya türkçeleştirelim ya da gizleyerek madde içerisinde barındıralım. Aksi taktirde şuradaki gibi hoş olmayan bir durum ortaya çıkıyor. İlgilerinize sunulur.--a[.]med»»ileti 21:26, 29 Haziran 2010 (UTC)

Aslında o listeyi yavaş yavaş azaltmaya başlasak süper olur. Gerçi hep böyle tartışmalar dönüyor burada ama her nedense hepsi askıda kalıyor :)--Rapsar 08:06, 30 Haziran 2010 (UTC)
Ben birkaç tanesine baktım. Bence derhal iş birliği sayfasını açıp bu gibi sorunları oraya taşımalı, orada çözüme varmalıyız. Böylece hiçbir sorun askıda kalmaz. Katılımcı arttığından sorun çabuk çözüme ulaşır. --ÖzgüRFikiR 14:03, 30 Haziran 2010 (UTC)

Toplama Düzenleme[kaynağı değiştir]

{{Müzisyen}} {{Müzisyenler}} {{Müzik sanatçısı bilgi kutusu}} Şablonlarını tek bir başlıkta toplayacağım. Her sanatçı ve grupta farklı bir tanesi kullanılmış ve hiçbir düzen yok. Hangisinin kalması konusunda tüm vikipedistlerden görüş bekliyorum. Kumul 14:11, 30 Haziran 2010 (UTC)

  • Bu sayfada konuşulmuştu ancak harekete geçen olmamıştı. Kullanımı ve görünüşü bakımından {{Müzik sanatçısı bilgi kutusu}}'nun kalması gerektiği fikrindeyim zira içlerinde en çok kullanılan da bu. Hatta bu durumda {{Grup}}'u da göndermemiz gerekiyor gibi. "Müzik sanatçısı bilgi kutusu", müzik gruplarının sayfalarında da kullanılır özellikte. Standart hale getirmek şart. Teşekkürler. --Kemal K. 14:19, 30 Haziran 2010 (UTC)
  • Evet haklısınız {{Müzik sanatçısı bilgi kutusu}} nun kalması gerek, diğerlerinin içeriğini gerekirse {{Müzik sanatçısı bilgi kutusu}}'na eklemekte yarar var. İşlem bittikten sonra {{Müzisyen}} {{Müzisyenler}} silinmeden önce bir kaç cengaver arkadaşla bu şablonları taşıyabiliriz diye düşündüm. Teşekkürler Kumul 14:25, 30 Haziran 2010 (UTC)
Müzik sanatçısı bilgi kutusu hem daha iyi, hem Türkçe hem de en çok kullanılan :) Bence de bu kalmalı...--Rapsar 14:30, 30 Haziran 2010 (UTC)
Müzisyen ~ 120, grup ~ 80, müzisyenler ise ~ 400 maddede kullanılıyor. Buna karşın müzik sanatçısı ise 1000+ maddede kullanılmakta :)--Rapsar 14:32, 30 Haziran 2010 (UTC)
Evet, geriye 120+80+400= 600 şablonu taşımak kalıyor :) Kumul 14:39, 30 Haziran 2010 (UTC)
Yalnızca 520 tane kaldı: Müzisyen ve müzisyenler. "Grup" (80) tarafımdan Müzik sanatçısı bilgi kutusu'na taşınmıştır. Artık Şablon:Grup silinebilir. İyi Vikiler...--ÖzgüRFikiR 23:47, 30 Haziran 2010 (UTC)
Merhaba siz başlamışsınız bile :) Teşekkürler. Kumul 00:03, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Başladım, devam da edeceğim yardım eden olursa sevinirim. :) --Kemal K. 08:19, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • {{Müzisyen}} kullanılmış sayfaların tümü Şablon:Müzik sanatçısı bilgi kutusu'na taşındı ve şablon silinmek üzere etiketlendi. --Kemal K. 15:46, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Şablon:Müzisyenler de Çakışma olmaması için ben son sanatçıdan düzeltmeye başlıyorum bilginize. Kumul 20:34, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • Şablonlara Burdan ulaşabilirsiniz. Çoğu maddede bulunmayan Artalan bölümünüde eklersek daha düzenli olur. Kumul 21:39, 1 Temmuz 2010 (UTC)

Şablondaki Artalan bölümünü de doldurursak iyi olur.
Şablondaki Doğum bölümünü doğum tarihinini yazarken {{Doğum tarihi ve yaşı|Yıl|Ay|Gün}} şablonunu kullanalım.
Tüm bunları bir daha tekrar uğraşmamak için söylüyorum. Kolay gelsin. Kumul 15:40, 2 Temmuz 2010 (UTC)

  • Şablon:Müzisyenler grup çalışmasıyla Şablon:Müzik sanatçısı bilgi kutusu na taşındı. {{Müzisyen}} {{Müzisyenler}} şablonları yerine Şablon:Müzik sanatçısı bilgi kutusu nu kullanın Kumul 14:56, 5 Temmuz 2010 (UTC)
  • İyi iş başardık. Sıra {{Müzik albümü}} ve {{Albüm}} şablonlarının {{Albüm bilgi kutusu}} olarak değiştirilmesinde. Umarım aynı başarıyı bunda da yakalayabiliriz. İyi çalışmalar...--ÖzgüRFikiR 20:26, 13 Temmuz 2010 (UTC)
Ayrıca burada paylaştığımız, daha önceden var olan fakat çözülen sorunlarla ilgili yazılanları silecekmiyiz yoksa kalmalı mı?--ÖzgüRFikiR 20:26, 13 Temmuz 2010 (UTC)

Kukla şüphelileri ve hizmetli şikayeti[kaynağı değiştir]

  • 24 gündür bekleyen davaların artık sonuçlanmasının zamanı geldi bence.) Teşekkürler.--Reality 17:56, 30 Haziran 2010 (UTC)
  • Ayrıca hizmetli şikayetlerinde 1,5 aydır bekleyen bir şikayet var. Artık kapatılması gerekmekte. Çooookk uzun bir süre beklemiş.--Reality 21:50, 30 Haziran 2010 (UTC)

yeni sürüm[kaynağı değiştir]

Bu yeni sürümde Seçkin maddelerin tepedeki yıldızları görünmüyor. Ya da ben bulamadım. Sağ üstte olması gereken koordinat şablonları da sayfaların dibini boylamış durumda.--Stambouliote ileti 18:44, 30 Haziran 2010 (UTC)

Doğrusu eski sürümden daha memnundum. Özellikle değişiklik yaparken; üstteki butonlarda yapılan değişiklikler hoşuma gitmedi. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 20:14, 30 Haziran 2010 (UTC)

Eski sürüme yeniden geçebilirsiniz. Yapmanız gereken Tercihlerim/Görünüm/Monobook seçeneğini tıklamak. --Fagusmsj 21:52, 30 Haziran 2010 (UTC)

  • Ona gerek yok zaten üste geri alın vs. yazıyor.--Reality 21:55, 30 Haziran 2010 (UTC)
  • Yakında geri alma özelliği de kalkarsa yandık. Şayet ben de memnun değilim yeni sürümden.--Gökçє Yörük mesaj 21:57, 30 Haziran 2010 (UTC)
  • Yılların alışkanlığı bir dakika içinde kökten değişince insan kötü oluyor.... --Stambouliote ileti 22:01, 30 Haziran 2010 (UTC)
Katılıyorum. Mesela ben eski sürüme dönüş yaptım. Aslında monobook'um da .çalışmıyordu yeni sürümde ama yine de eskisi gibi yok--вяí¢αи76ileti 18:53, 1 Temmuz 2010 (UTC)
Yeni sürüm yardım sayfasında kaynakça için <references /> kodunu öneriyor. ben hep {{kaynakça}} şablonunu kullanıyordum. bunların arasında fark var mı??--Szoszv 19:56, 6 Temmuz 2010 (UTC)

1945 maddesinde bilgi hatası mı var?[kaynağı değiştir]

1945 maddesinin "Olaylar" bölümünde, "* 23 Şubat - TBMM,Almanya ve Japonya`ya savaş ilan etti." yazmaktadır. Ben, Türkiye'nin Almanya veya Japonya'ya hiç savaş ilan ettiğini hatırlamıyorum. Tarih bilgisi olanların dikkatine.--M. Yalçın Yalhı ileti 22:36, 30 Haziran 2010 (UTC)

  • Türkiye, Almanya ve Japonya'ya savaş ilan etmiştir. Hatta bu yüzden nasıl olmuştur bilmem ama 200 sivil hayatını kaybetmiş. Muhtemelen formalite icabı yapılmış bir savaş ilanıdır.--Reality 22:40, 30 Haziran 2010 (UTC)
    • Ayrıca 2. Dünya Savaşı sayfasındaki bazı dosya ve animasyonlarda bahsi geçen tarihte Türkiye'nin savaş ilan ettiği görülmektedir. Zaten savaş Mayıs ayında bittiğinden Türkiye fiili olarak savaşa katılmamıştır.--Reality 22:44, 30 Haziran 2010 (UTC)
  • Hiç duymamıştım. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. --M. Yalçın Yalhı ileti 22:48, 30 Haziran 2010 (UTC)
  • İlan ettik ama ben 200 kişinin öldüğünü hiçbir yerde okumadım. Kansız olarak bir savaş kazanmıştık, BM'nin kurucu üyelerinden biri oluyorduk ve böylece ABD'nin Marshall Yardımları'nı diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte savaşta sanki çok fazla kayba uğramışçasına almıştık. Ondan sonra SSCB'ye karşı da ileri karakol görevi görmemizle ABD ile ilişkilerimizde büyük ilerlemeler kaydedildi...--вяí¢αи76ileti 17:21, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • 200 sivilin yitirildiğine ilişkin iddia geçerli bir kaynağa dayanmıyor. Maddenin İngilizce sürümünden de bu nedenle kaldırılmış. Türkiye'nin II. Dünya Savaşı'na Yalta Konferansı'nda alınan karar uyarınca katıldığı biliniyor.[1] --Superyetkinileti 23:17, 1 Temmuz 2010 (UTC)
  • ingiltereden alınan gemilerin mürettebatını taşıyn bir yolcu gemimiz(adını tam hatırlamıyorum) akdenizde hala kimliği belirlenememiş bir denizaltı tarafından torpillenerek batırılmış ve 160 küsur askeri personel ve gemi mürettebatı hayatını kaybetmiştir sanırım bahsedilen zaiyat budur.Delamorenamesaj 19:27, 9 Temmuz 2010 (UTC)

facebook sayfası[kaynağı değiştir]

Vikipedi'yi facebook ta temsil için oluşturdum sayfanın hayran sayısı 800'ü geçti. Amacım vikipediyi facebookta tanıtarak vikipedide bilgi paylaşımı artırmak. bu arada sayfanın adresi: http://www.facebook.com/Wikipedi --Aycanileti 01:15, 1 Temmuz 2010 (UTC)

Aaa Aycan reklam yapar a ben geride kalır mıyım Vikipedistler adında Ykargin'ın, Coolland'in ve benim yöneticisi olduğumuz grubu şu adreste görebilirsiniz ve katılabilirsiniz: http://www.facebook.com/group.php?gid=269775924256 (Not:Bizim de sayımız 90'ı geçti ama biz senden en az 1 yıl sonra grubu açtık, tabii herkesi kapmışsın o gruba, çakaaall)...--вяí¢αи76ileti 17:44, 1 Temmuz 2010 (UTC)
Olmadı son çare olarak arkadaşlarına göndermezsen başına bişey gelicek tarzında mesajlar yaymaya başlayabiliriz bence.----Coollandİletişim 18:52, 1 Temmuz 2010 (UTC)

Türkiye'deki dağlar[kaynağı değiştir]

Kategori:Türkiye'deki dağlar kategorisi illere göre ayrılmış. ama iller mesela "Kategori:Erzurum ilinin dağları" şeklinde. doğrusu "Erzurum ilindeki dağlar" olması gererekiyor değil mi?--Szoszv 14:21, 2 Temmuz 2010 (UTC)

Haklısınız fakat ilinin ile ilindeki arasında bir fark göremiyorum. Çok büyük bir sorun değil bence. Şuan 44 tane kategori var ve bunlara bağlı yüzlerce madde, isim değişikliğine gidilirse çok sorun çıkar diye düşünüyorum. Böylesi iyi gibi. Kolay gelsin Kumul 14:37, 2 Temmuz 2010 (UTC)
yanlış anımsamıyorsam kategorileme işleminde "+deki, +daki" şeklinde kullanıyoruz. kategorilerde standart şarttır. değiştirilmesi gerekir hiç de zor bir şey değil. --Stambouliote ileti 15:48, 2 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bencede. Rastegele 2 tanesine baktım onlarda boş kategori yani fazla zor olmaz. Birde aralarındaki fark şu. XX ilinin dağı dersek o ile ait bir dağ olarak anlaşılır. XX ilindeki dağ dersek O ildeki bir dağ anlaşılır. Aradaki fark budur.--Reality 12:52, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • -in, -ın biçimindeki aitlik bildiren takılar sorun yaratabilir ve TBA'ya aykırılık doğabilir. Örneğin sınıraşan dağlar, uluslararası akarsular var. Örneğin Fırat türkiye'nin midir, suriye'nin mi ırak'ın mı? cevap yok. ama hem türkiye'dedir, hem suriye'de, hem ırak'ta.--Stambouliote ileti 13:46, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • -deki, -daki uygundur bence.--Reality 13:47, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • tam emin değilim ama yazayım. Mesela Kategori:Giresun ilinin ilçeleri. il ve ilçe idari anlamda bir yapılanmanın kavramları oldukları için, ilçeler illere bağlı olduğu için "x ilinin ilçeleri" yazılışı doğru. diğer örnekte; "il" idari bir kavramken, "dağ" coğrafi bir kavram. aralarındaki ilişki bulunma durumu olduğu için için yer belirten "daki" ile yazıyoruz. her iki ek de yeterli anlamı karşılıyor olsa da doğru olanın "-daki, -deki" olduğunu düşünüyorum.--Szoszv 15:50, 3 Temmuz 2010 (UTC)
  • Türkçe'deki anlam kaymasına bağlı olarak Stambouliotein dediklerine katılıyorum. fakat Türkçe vikinin gelişmesi açısından Kategori:Erzurum ilinin dağları şeklinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun nedenini Kategori tartışma:Kuruluş yıllarına göre müzik grupları nda belitmiştim.

Kategorilerde ve şablonlarda Türkçe'de var olan ünsüz yumuşamasının getirdiği zorluklar nedeniyle kategorilerin isimlerini değişdirdim. Örneğin 1990da 1991de 1993te gibi p,ç,t,k harfleri zorlukları her seferinde de,de,te,ta eklerinin değişmesi şablonların doğru çalışmasına engel oluyordu. Bilgilendirmek istedim. Kumul 17:43, 30 Haziran 2010 (UTC)

Yani eğer Erzurumdaki Sinoptaki şeklinde herseferinde değişen ekler kullanırsak Şablon:Kuruluş yılları dolaşım kutusu gibi şablonları kullanamayız. Şuanda dağlar ile ilgili dolaşım şablonu bulunmuyor fakat ileride yapılacak olursa çok fazla uğraşılması gerekecek. Benim görüşüm iki kullanım arasında çok çok büyük bir hata olmadığı için Kategori:Erzurum ilinin dağları şeklinde kullanılması ki botlar vs. daha kolay çalışabilsin. Kumul 16:07, 3 Temmuz 2010 (UTC)

yıl kategorilerinde farketmeyebilir de, coğrafya kategorilerinde -daki, -deki kullanımı daha doğru bence. Yıl kategorilerinde şablondan kaynaklanan sorunu anladım da burada nasıl bir teknik zorunluluk var anlamadım, bu kategorilerde şablon kullanılmıyorki. Eğer bütün kategorilerde -daki, -deki olsun şeklinde anlaşıldıyda, ben sadece coğrafya kategorilerini kastedmiştim--Szoszv 19:53, 6 Temmuz 2010 (UTC)
  • Örneğin Kategori:1985_yılında_kurulan_müzik_grupları kategorisinde kullanılan Şablon:Kuruluş yılları dolaşım kutusu sadece bir değişkene bakıyor:
    "1985 (yılında_kurulan_müzik_grupları)" "1986 (yılında_kurulan_müzik_grupları)" "1987 (yılında_kurulan_müzik_grupları)" ... yani (yılında_kurulan_müzik_grupları) bölümü hep aynı.
    Türkçe'de olmayan ve İngilizce vikipedi kategorilerinde çok çok kullanılan by kelimesi bizim vikimizde ne yazıkki deki teki ... şeklinde geçirilmiş.
    Örneğin en:Category:Organizations established in the 18th century kategorisindeki kategorileri (Organizations established in 1701) Türkçe vikiye geçirecek olursak:
    Organizations established in 1701 = 1701'de kurulan organizasyonlar şeklinde değil de 1701 yılında kurulan organizasyonlar şeklinde kullanmamız daha doğru olur. Bunu tabi yukarıda belittiğim gibi şablonlar ve botlar için söylüyorum. Böyle söylediğimde biraz havada kalıyor tabi, onun için küçük bir kod örneği ile göstermek istiyorum:

    dizi = ["istanbul","izmir","bolu",tekirdağ","kars"]

    for(i=0;i<5;i++){
    kategorim = dizi[i]+" ilindeki dağlar"
    }

    gibi. Biraz kod bilgisi olanlar hemen anlayacaktırlar. Tabi bunu sadece bu madde için söylemiyorum vikipedinin geneli için söylüyorum. Ama tabi bu benim görüşüm farklı düşünenler varsa saygı duyarım. Herşey Türkçe vikinin gelişmesi için. Kolay gelsin. Kumul 22:21, 7 Temmuz 2010 (UTC)

Bazı karar verilememiş maddeler[kaynağı değiştir]

YMD'de genelde geçmiş maddeleri kontrol ederim ve genelde kontrol edilmemiş, devriyelerin geçtiği maddelere bakarım ancak, İbrahim bin Edhem maddesi dikkatimi çekti. N'apalım bu maddeyi, kimse dokunmamış... KD mi? değil mi? Hızlı mı silelim, SAM'a mı koyalım, karar veremedim...--вяí¢αи76ileti 16:59, 3 Temmuz 2010 (UTC)

  • KD olduğunu belirten bir ibare olmadığından M6 yaptım. Ayrıca kısmen telif ihlalleri mevcut. Bu yüzdende M9 da yaptım.--Reality 16:33, 4 Temmuz 2010 (UTC)

Yeni sürümde yanlışlıklar[kaynağı değiştir]

Daha önce yukarıda da söylemiştim. Yeni sürümde, Seçkin maddelerin yıldızları, koordinat şablonları vb olması gereken yerlerde değiller. koordinat şablonları sayfanın en altında, yıldızlarsa hiç yok. Hata bildirimini nereye yapmak lazım. hizmetlilerden biri bari ilgilense. --Stambouliote ileti 10:56, 5 Temmuz 2010 (UTC)

  • Yeni sürümü kapatı tıklayınca bir sayfa çıkıyor. Geribildirim yapın diye. Oraya yazabilirsiniz. Bu işin hizmetli ya da bürokratlarla alakası olduğunu da pek sanmıyorum.--Reality 14:49, 5 Temmuz 2010 (UTC)
ortalıkta vikipedi'nin genelini ilgilendiren bir durum varsa düzeltilmesinde hizmetlilerin sorumluluğunun daha fazla olduğunu düşünüyorum. Topluluktan bir nevi vekalet almış olduklar için... Düzeltilmesi gereken bir özel sayfa vb olabilir. Hizmetlilier ne olduğunu öğrenirlerse sorun ilk elden çözülmüş olur. Teşekkürler. --Stambouliote ileti 14:58, 5 Temmuz 2010 (UTC)
Hayır elbetteki vikipediyi ilgilendiren şeyler hizmetlileride ilgilendirir. Ama anlatmak istediğim şu. Kesin bir bilgim yok ama sanırsam bu dediğiniz düzeltmeleri hizmetli ve bürokratlar yapamıyor. Sürümü geliştirenler ile irtibata geçmek gerekebilir. Anlatmak istediğim bu.--Reality 21:20, 5 Temmuz 2010 (UTC)

SAS'lar şişmiş![kaynağı değiştir]

Haziran1'de 3 madde kalmış, Haziran2'de 43 madde var. Temmuz'da ise şuan 12 madde var. Hizmetli(lerin) bunlarla ilgilenilmesi çoğu zaman köy çeşmesine yazılıyor fakat; kimse ilgilenmiyor. Silinmeyi bekleyen sayfalar gün geçtikçe çoğalıyor. HİZMETLİLERİN İLGİLENMESİ GEREKİYOR --Kerem 233 15:17, 5 Temmuz 2010 (UTC)


İş birliği projesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi:İş birliği projesi, Cenovalı Vito'nun sorumluluğunu üstlendiği altı aylık dönemin ardından eski haline geri getirilmiştir. Yeni proje önerileriniz için adaylık sayfasını inceleyebilir ya da Temmuz 2010 ayı için seçilmiş olan projeye katılabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Superyetkinileti 16:10, 5 Temmuz 2010 (UTC)

SM oluşturma[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:VikiProje Ana Sayfa/SM Oluşturma sayfasında bazı maddelerin %90'ı geliştirilmiş fakat ondan sonra geliştirme süreci durmuş. Bu sayfadaki maddelere çok az bir emek harcayarak SM yapmak mümkündür. SM ile ilgilen arkadaşlara duyrulur. İyi geceler.--Reality 22:49, 5 Temmuz 2010 (UTC)

Ülke bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

  • Bütün ülke maddelerinde kullanılan şu bilgi kutusu, gerek düzensiz gözükmesi, gerekse giriş kodlarının İngilizce olması sebebiyle kullanıldığı maddelerde çok kötü gözükmekte. Şablonlarla ilgili birinin bu önemli şablona el atması gerekli. Sonra da maddeleri düzenlemek gerek. İlginize...--Rapsar 17:39, 7 Temmuz 2010 (UTC)

Köy çeşmesi (istekler)[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Köy çeşmesi (istekler) sayfasına hizmetlileri davet ediyorum...--вяí¢αи76ileti 15:26, 9 Temmuz 2010 (UTC)

Burada Peter Bishop'ın mesleği için bir tanım bulamadım, "jack of all trades, master of none" kelimesi nasıl çevirilebilir türkçeye? Kaldırım mühendisi olarak yazdım ----Coollandİletişim 17:36, 9 Temmuz 2010 (UTC)

Bu sözle ilgili Wikipedia maddesinde aynen şu yazıyor:

Turkish: Her işi bilen hiçbir şey yapamaz. ("One who knows everything cannot do anything") --Alperen 05:58, 14 Temmuz 2010 (UTC)

İstanbul (il)[kaynağı değiştir]

Merhaba, ilgilenen kullanıcıların İstanbul maddesinin tartışma sayfasına göz atmasını rica ediyorum. İnfocan'ın köklü bir önerisi var. Topluluğun bu önerinin olumlu/olumsuz sonuçları konusunda görüşünü sunması, vikipedinin ufak da olsa bir yol almasına vesile olacaktır. --Stambouliote ileti 19:16, 9 Temmuz 2010 (UTC)

Futbol takımları adlandırması[kaynağı değiştir]

Merhaba. Şu futbol kulüplerinin adlandırmalarına ne zamandır kafayı taktım. Örneğin; hem Galatasaray Spor Kulübü diye başlık açılmış hem de Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı diye. İkincisi tamamen viki icadı olmuş. Galatasaray SK başlığında futbol branşına çok yer verilmeli. Altına da kulüp şu branşlarda da faaliyet göstermektedir denilip diğer branşlara alt başlık verilmeli ve Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı başlığı da silinmelidir. Yine aynı durum Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor maddelerinde de mevcut. Bu yaz bu sorunu halletsek güzel olur. Görüşlerinizi yazarsanız sevinirim. İyi çalışmlar...Myrat ileti 15:10, 14 Temmuz 2010 (UTC)

Galatasaray Spor Kulübü başlığının Galatasaray SK olması taraftarıyım. Ayrıca, Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı maddesi de ilk maddeden farklıdır ancak bu sadece büyük kulüplerde geçerli olmalıdır... Denizlispor Kulübü diye başlıkların olması... Denizlispor başlığı gayet yeterlidir...--вяí¢αи76ileti 17:02, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Sabri'nin önerilerinin tamamına katılıyorum. "Galatasaray Spor Kulübü" başlığı "Galatasaray SK" olmalı kesinlikle. Aynı şekilde Denizlispor Kulübü, Sivasspor Kulübü vb maddelerinden de Kulübü kısımları çıkarılmalı...--Rapsar 17:11, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Evet Sabri'ye katılıyorum ama Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı maddesi çok gereksiz. Galatasaray dendimi %95 insanın aklına futbol takımı gelir, diğer branşlar pek gelmez. İngilizce vikide de böyle ayrıma hiç rastlamadım. Barcelona'nın şablonundaki other sports kısmı en ideal sistem sanırım. Gerçi tüm branşlarında FC yazıyor ama neyse. Türk takımlarınınki daha iyi olacaktır: SK. Kısaca Galatasaray SK maddesinde futboldan bahsedilmeli ve diğer madde silinmelidir...Myrat ileti 23:05, 16 Temmuz 2010 (UTC)

geçersiz bilgiler ( lukas podolski )[kaynağı değiştir]

lukas podolski sayfasında takımı galatasaray olarak görünüyor. aynı şey german denis için de olmuştu takımı bursa olarak görünmüştü. benim merak ettiğim şey wikipedia dedikodulara göre mi bilgi sunuyor eğer böyleyse hiçbir geçerliliği ve güvenilirliği olamaz. bundan duyduğum rahatsızlığı dile getirmek istedim.Bu imzasız yazı Ozgencelik (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kukla şüphelileri[kaynağı değiştir]

Selamlar. Kukla şüphelileri sayfasında haftalardır bekleyen davalar var. Lütfen yetkili Vikipedistler davaları karara bağlayıp kapatabilir mi? İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 17:19, 15 Temmuz 2010 (UTC)

Vandalizmler geri alınırken gözden kaçanlar[kaynağı değiştir]

Yıllar önce yazdığım maddelerde eski vandalizm değişiklikler görünce merak edip bişey denedim. Gece yapılan vandalizmlerden birini gözüme kestirip bidahaki gün hala duruyormu diye baktım. Bidahaki gün değil artık aradan 2,5 gün geçti hala duruyorlar : Spiritüalizm ve Spiritüalizm (anlam ayrımı). Tabi kendim de yok edebilirim 2 dakkalık iş ama ortada çok daha önemli bir soru var bence. Böyle saçma sayfalar derhal düzeltilmedikçe, aylarca yıllarca durunca Türk Vikipedisi örneğin Alman Vikipedisi gibi ciddiye alınan bir ansiklopedi olurmu?

Bence derhal bişeyler yapmalıyız. Hiç bir değişiklik gözden kaçmamalı. Örneğin bir liste yapılabilir. Kaçıncı değişiklikten kaçıncı değişikliğe kadar kontröl edildi diye içine yazılır. Bidahaki kontröl eden tam o bırakılan yerden devam eder. Böylece hiçbiri gözden kaçmaz. Ne dersiniz? --Erdall 04:54, 16 Temmuz 2010 (UTC)

  • Kullanıcı sayısı yeterli değil bence. Almanca Vikipedi üzerinden örnek verirsek bizde aktif kullanıcı 2400 civarında, onlarda 23000 lerde.----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 07:12, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Coolland'a katılıyorum. Kullanıcı sayısı yetersiz. Onun dışında kayıtlı olanların işini kolaylaştırmak için İngilizce Vikipedi'deki bu uygulama kullanılabilir. Yani bir SDD veya belli bir katkı sayısının üzerindeki kullanıcılar tarafından kontrol edilmemiş olan en azından anonim değişiklikleri sarı ile işaretlenebilir. --82 ~145 ileti 08:31, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Anonimleri sarı işaretlemede iyi fikirmiş. Belki aktif kullanıcı sayısıda daha emin bir Vikipedi de dahada artar. --Erdall 11:54, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Konu vandalizmden açılmışken VP:AVT'yi Firefox'da çalışcak şekilde düzenleyebilcek biri olsa fena olmazdı, işe yarıyor bayağa----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 14:30, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bir iki ay önce "Vandalizm nöbetçiliği" fikrini sunmuştum ve reddedilmişti Üzgün. --Berm@nyaİleti 14:43, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bu arada isteyen kullanıcılar yeni madde devriyesi olabilirler. kısaca bilgi daha önceki köy çeşmesi arşivinden okunabilir.[2] iyi vikilemeler:)--Szoszv 15:49, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Hoşgeldiniz iletisi[kaynağı değiştir]

Aktif kullanıcı sıkıntısı çekildiği bariz biçimde anlaşılıyor. Ancak yeni katılan kullanıcılara bir hoşgeldin iletisi göndermekten imtina ediyoruz. Bir ara bot ile bu sorun aşılmaya çalışıldı ancak netice elde edilemedi. Mümkün olduğu kadar hoşgeldin iletisi göndermekte yarar var. Kullanıcılar kısa zamanda Vikipedi işleyişini tanıma fırsatı elde ederler hem de kendilerine değer verildiğini hissetmeleri katkılarının yoğunluğunu arttıracaktır. Ayrıca kukla ve kuklacılık ile ilgili bir bilgilenirmenin de hoşgeldin iletisinde bulunması faydalı olacaktır. Örneğin burada bir miktar tartışıldı.--a[.]med»»ileti 13:25, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Bugün şu ana kadar yaklaşık 80 yeni kullanıcı hesabı açılmış.Daha da artacaktır.Aslında bot ile halledilebilirse çok daha pratik olacaktır.----Âkhilleus mesaj 13:31, 16 Temmuz 2010 (UTC)

İngilizce Vikipedi'de, Commons'ta vs. böyle botlar var. Çok ta işe yarıyorlar. Ancak "Hoşgeldiniz iletisi" olmazsa olmazlardan da değil. Örneğin bana böyle bir ileti gelmemişti. Yeni kullanıcıların sıkıntı çektiği de doğru. Bu ileti şablonunda yararlı bir değişiklik yapmak gerekiyor. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 13:34, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Hoşgeldin mesajlarının dilinin de biraz yumuşatılması/samimileştirilmesi gündeme gelmişti. eğer botlara bir görev yüklenecekse bu değişiklerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.--Stambouliote ileti 13:40, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Bu konuda bot kullanılabilir, haklısınız. Ancak geçenlerde de belirttiğim gibi mesajların daha samimi ve sıcak olmasında fayda vardır diye düşünüyorum. Ben de yeni üye olduğumda bana da gelmişti bir hoşgeldin mesajı. Ancak o zaman o kadar karmaşık gelmişti ki hiçbir şey anlamamış, direk başka sayfalara bakmıştım :) Bir şablon yerine bir metin olarak yazılsa bu mesajlar daha etkili olur diye düşünüyorum.--Rapsar 13:52, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Yeni bir hoşgeldin şablonu oluşturalım o zaman. --Berm@nyaİleti 13:54, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Yeni şablon yerine bir şablon üzerine karara varılıp üzerinde değişiklik yapılarak diğer şablonlar kullanımdan kaldırılabilir----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 14:27, 16 Temmuz 2010 (UTC)
İçeriğin samimileştirilmesi fikrine katılıyorum. Ayrıca örneğin şu şablon daha da işlevselleştirilebiliir. Dil kısmının küçültülmesi gerekebilir. Örneğin Yüklediğiniz resimleri size ait olan bir galeride görebilirsiniz. diyor ve galeri ye tıklıyoruz bu çıkıyor.--a[.]med»»ileti 14:36, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Anlaşılan şablonda yanlışlarım varmış kimse de dikkat etmemiş sanırım bu zamana kadar Şablon:Hoş geldin de fena değil----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 14:40, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Bakın şu şablonu yaptım. Sade görünümlü. Gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz, beğenmediyseniz baştan aşağı değişebilirsiniz de. Hoşgeldin iletileri özellikle kuklacılık gibi önemli politikaları açıklamalı. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 14:41, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Üzerinde biraz oynadım Bermanya sanki bu hali daha iyi gibi.--Reality 14:45, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Eline sağlık daha iyi olmuş. --Berm@nyaİleti 14:51, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bu konuyu yaklaşık 3 ay kadar önce bu konuyu gündeme getirdiğimde bot olayına şiddetle karşı çıkılmıştı. Öncelikle bunu belirtmek isterim. Ayrıca bildiğim kadarıyla bizim yerli botlar bu işi rahatlıkla yapabilirler. Bot sıkıntısının gündeme geleceğini sanmam. Ancak Kategori:Hoş geldin şablonlarının düzeltilmesi dilinin yumuşatılması ve içinden seçilecek bir tanesinin kullanılması önemlidir.--Reality 14:42, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Mümkün olduğunca kısa olmalı ve sadece yazıdan oluşmamalı da bence, ben yeni bir kullanıcı olsam sadece yazıdan oluşan ve hoşgeldiniz ile başlayan bir mesaj alsam tamamını okumazdım diye düşünüyorum----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 14:44, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Hoşgeldin iletisi sirk tahtası gibi rengarenk kutularla, fotoğraflarla da dolu olmamalı bence. Sade olmalı. Örneğin benim yaptığımda samimi bir dil var, sağda çikolata resmi var. Bunun gibi olmalı. --Berm@nyaİleti 14:48, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Şablon için Bermanya'ya teşekkürler. Ancak şablonda yeni kullanıcıların pek de ilgi göstermeyeceği Oy kullanımı, kuklacılık gibi bağlantılar yer almakta. ingilizce Vikipedideki mesaj sayfama gelen hoş geldiniz yazısına bakılınca ne kadar sıcak, samimi ve kullanışlı bir ileti geldiğini görebilirsiniz. Bunun gibi bir şey hazırlanabilirse çok faydalı olacaktır (Kurabiyeler yerine bize özgü bir semim, mesela türk Kahvesi koyulabilir)...--Rapsar 14:52, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Tabii ki, demiştim istediğiniz şekilde şablonda değişiklik yapabilirsiniz. Örnek bir şablon oluşturalım hep beraber. --Berm@nyaİleti 14:54, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Çikolata ya da kahve fikrini tuttum:) Eline sağlık Bermanya. Metin halinde veya şunun gibi bir formatta olması taraftarıyım. İçeriğinde kuklacılık ve vandalizm uyarısı olmalı. Samimi dil önemli (Haydi kolay gelsin gibi). Reality'nin belirttiği gibi ilgili kategori ufuk açıcı. Tek tek her birindeki eksi artılar görülebiliyor.--a[.]med»»ileti 14:58, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Şablonu yazarken çikolata yediğim için çikolata resmi daha iyi olur diye düşündüm . --Berm@nyaİleti 15:00, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bu hoşuma gitti benim, kuklacılık gibi konuları açılır kapanır menü şeklinde uzun veya kısa yazabiliriz----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 15:03, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Dediğim gibi ben bu şekilde şablonumsu hoş geldin iletilerine sıcak bakmıyorum. kahve resmini koydum, en azından bizim kültürümüzden bir şey :) Bu arada "Vikipediye hoş geldiniz"den sonra PAGENAME gibi bir şablon eklesek ve kullanıcının adı da orada yer alsa daha iyi olmaz mı?--Rapsar 15:08, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Olabilir. --Berm@nyaİleti 15:09, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Dediğiniz kodlar şu anda hoşgeldin şablonlarının bazılarında kullanılmakta. Oradan ilgili bölümler alınabilir.--Reality 15:11, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Bermanya, şablonuna bazı eklemeler yaptım. Coolland'in açılır kapanır fikri de cazip özellikle kukla ve vanzdalizm hususlarının ayrıntılandırılması için. Kahve güzel olmuş. Pagename olmalı diyorum.--a[.]med»»ileti 15:12, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Commons'ta daha güzel türk kahvesi dosyaları var. Onlardan da kullanılabilir.--Reality 15:16, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Eklemeler için teşekkürler ahzaryamed. Güzel olmuş şablon. Açılıp kapanan menüye ne eklenmeli sizce? --Berm@nyaİleti 15:17, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Oy kullanma politikasının orada yer alması ne kadar doğrudur acaba? Yeni kullanıcılar oy kullanamıyor ki zaten :)--Rapsar 15:19, 16 Temmuz 2010 (UTC)
İyi de yeni kullanıcı o politikayı bilmeli. Bilmezse, gelir oy kullanır ve oyu da geçersiz sayılınca bir de kendisine bilgilendirme mesajı atılırsa politikadan haberi olabilir (kendisi politikayı görürse eğer sorun yok). Bence o politika da önemlidir. --Berm@nyaİleti 15:24, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • mümkün olduğunca kısa (2 satır yazı yeterli) olması gerektiğini düşünüyorum. İnsanları okumaya teşvik etmek gerekli. oy kullanma, kuklacılık gibi şeyler çok teknik konular. bunları hoşgeldin şablonlarında boş vermeliyiz. --Stambouliote ileti 15:19, 16 Temmuz 2010 (UTC)
İki satır da çok kısa olmaz mı? İletide politikaları, yapılabilecekleri, yazım dillerini samimi bir dille anlatmalıyız. Hoşgeldin2 şablonundaki yazının uzunluğu iyi bence. --Berm@nyaİleti 15:22, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Aslında şablonda yeni kullanıcıların yaptığı "hatalara" değinilmeli öncelikle. Yani kuklacılık, oy verme vb politikalar yerine, telifli içerik eklemeyiniz gibi, imza atmayı unutmayın gibi politikaların eklenmesi daha doğru gibi. Zaten kullanıcılar katkılarını arttırdıkça daha detaylı politikaları da tanıyacaktır...--Rapsar 15:26, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Zaten onlar yazıyor ki. Ayrıca hoşgeldin iletisinde mutlaka kuklacılık gibi politikalar yer almalı. --Berm@nyaİleti 15:28, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Hayır, anlatamadım. Bu kadar uzun olmasına gerek yok şablonun. Kuklacılık politikasına ne gerek var ki mesela? Yeni üyeler "genellikle" üstte yazdığım "hataları" yapıyorlar...--Rapsar 15:32, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Olur mu, bu şablonu yapmamdaki temel neden kuklacılıktı. Kukla davalarında Sezerpal'in davasına bakın, kuklacılık politikasını bilmediğini söylüyor. Doğru söyleyip söylemediği ayrı bir konu. Yeni kullanıcılar bu politikayı mutlaka bilmeli. Yeni kullanıcılar bu politikayı bilirse, kuklacılıkla yaptıkları hatayı da bileceklerdir. --Berm@nyaİleti 15:35, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Şablon:Hg'yi oldukça sade buluyorum. bir nebze daha kısaltılıp genel kullanıma sokulsun derim. Resmi ve ağdalı bir dil var özellikle ilk başlarda. Onun yerine kısaca "Vikipedi'ye hoşgeldiniz" deyip lafa girmek daha iyi olacaktır. --Stambouliote ileti 15:59, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Şu şablon, yapılan düzeltmeler ve eklemeler sonucunda tam kıvamında oldu bence. Vikipedi'nin temel politikalarını özetleyen, samimi, içten, kullanıcıları katkı yapmaya yönelten bir hoş geldiniz mesajı :) Başka isteği olan varsa burada belirtebilir ya da direk şablonda değişiklik yapabilir. Diğer hg şablonlarını da buna yönlendirir ve tek bir hg şablonunun olmasını sağlarsak iyi olacaktır...--Rapsar 17:19, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Herkes te kabul ediyorsa, tüm "Hoşgeldin" iletilerini bu ileti altında birleştirelim. Ne dersiniz? --Berm@nyaİleti 18:33, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Bence 10 numara, evet :)--Rapsar 18:37, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Vikidostlar, bir gelişmeye imza attım . Söz konusu olan şablonu yeni kayıt olan bir kullanıcıya ilk defa attım. Şimdi bu diğer "Hoşgeldiniz" şablonlarını bu şablon altında birleştirme ve "Şablon yardımcısı"na yerleştirme zamanı. --Berm@nyaİleti 20:41, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Ve nihayet "Hoşgeldiniz" iletisi sorunu çözüldü. Tüm "Hoşgeldiniz" iletileri bu ileti altında birleştirilmiştir. Bunun yanında, "Şablon yardımcısı"na yerleştirilecektir. Yeni iletide katkı yapanlara, uğraşanlara çok teşekkür ederim. Hayatımda ilk defa böyle birgünde çözülen tartışmaya tanık oldum . Umarım tartışmaların hepsi böyle olur. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 21:22, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Öneri henüz bugün ortaya atılmış. Şablonları yönlendirmeden önce bugün vikiye girmeyen kullanıcıların da fikir belirtmesi beklense daha iyi olmaz mıydı? Bir kaç gün beklemek bir şey kaybettirmez sanıyorum. --yabancım 21:19, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • 2-3 kişinin fikriyle şablonları nasıl birleştirdiniz çok merak ediyorum, Vikipedi'de daha fazla kullanıcı olduğunu sanıyordum----CᴼᴼᴸᴸᴬᴺDMesaj 06:40, 17 Temmuz 2010 (UTC)
Maalesef bu konuda sizinle aynı şeyi düşünmüyorum. Lütfen yukarıdaki tartışmalara bakınız. Acaba kaç tanesi sonuçlanmış? 3-5 tanesi dışında hiçbiri. Çünkü buraya sürekli yeni konular açılıyor ve üsttekilerde artık eskidiği için güncelliğini kaybediyor. Ayrıca bu şablonun yenilenmesi için neden birkaç kişinin fikri daha alınacaktı ki? Bu başlığa yorum yazanlar, zaten bu şablonun kullanışsız olmasından yakınanlar ve bunu değiştirmek isteyenler idi. Herkesin fikirleri doğrultusunda bir orta yok bulundu ve şablonlar birleştirildi. Şablona eklemek istediğiniz bir şey varsa burada belirtebilir ya da direk kendiniz ekleyebilirsiniz, sonuçta şablon bize ait değil. Umarım anlatabilmişimdir, iyi günler...--Rapsar 08:21, 17 Temmuz 2010 (UTC)
Hazirandan kalma SAS'lar ve silinecek sayfalar da da oldukça madde birikmiş durumda. Birleştirecek maddelerde ise 1 yılı aşkın süredir bekleyen maddeler var. Artık kesinlikle hizmetli sayısının artması gerektiğini düşünüyorum...--Rapsar 16:11, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Hizmetlilerin, bürokratların etkinliği eskisi gibi iyi olursa, mevcutla ilgili sorun ortadan kalkar. Çoğu zaman etkin olabilen, çalışkan, politikalara hakim, toplulukta sevilen kullanıcılar hizmetli olmalıdır. --Berm@nyaİleti 16:15, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Belli olmaz, 2010'un bitmesine daha koca 5 ay var . --Berm@nyaİleti 18:31, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Ben de hizmetli olmayan kullanıcılardan bir şey rica edebilir miyim? SDD'lik yapar ya da maddelere sil etiketi koyarken özellikle kayıtlı kullanıcı olup ansiklopedik olmayan maddeler açan, reklam, vb. kural ihlalleri yapan (özellikle de telif ihlali yapan) kullanıcılara uyarı mesajı gönderebilirler mi acaba? Hizmetlilere özgü olmayan bu gibi işlerde yardım, iş yükünü hafifletecektir. Zira kimi zaman tehdit gibi algılansa da, uyarı mesajları kullanıcıları bilgilendirmek içindir. Küfür gibi istisnai durumlar hariç, kural ihlalinde ısrar eden kullanıcıların engellenmesi ya da işin oraya varmaması için de bu mesajlar önemlidir. Hassasiyet göstereceklere şimdiden teşekkürler. --yabancım 19:16, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Ben zaten uyarı mesajı atmaya özen gösteriyorum. Sağolsun çoğu SDD de öyle. --Berm@nyaİleti 19:55, 16 Temmuz 2010 (UTC)
  • Mümkün olduğunca ben de uyarı mesajı göndermeye gayret etmekteyim. Kullanıcı kaydı olsun olmasın, herkese... --M. Yalçın Yalhı ileti 20:31, 16 Temmuz 2010 (UTC)
Evet uyarı mesajları önemli. Çünkü uyarı gönderilmedikçe garip değişiklikler devam ediyor. Bir de sil ile etiketlenenlerin devriye kontrolünden sonra da değiştirildiğine şahit oldum. Sil şablonu kaldırılıyor ve kontrol edildiği için de o madde sarı sayfada görülemiyor bir daha.--a[.]med»»ileti 08:09, 17 Temmuz 2010 (UTC)
  • Yabancıya teşekkür ediyorum buradan hiç değilse SAS'lerin birçoğu kapatılmış.--Reality 22:12, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Yeni Hoşgeldiniz İletisi[kaynağı değiştir]

Selamlar. Görmüşsünüzdür, Köy çeşmesinde "Hoşgeldiniz" iletisi hakkında yapılan tartışma sonucunda şu yeni hoşgeldiniz şablonu yaratıldı. Sonra alınan karar ile bütün hoşgeldiniz şablonları bu şablona yönlendirildi, birleştirildi. Bundan sonra sadece bir tane "Hoşgeldiniz" iletimiz var. Bu yeni iletinin çok daha yararlı olacağına inanıyoruz. Özellikle çok tartışılan politikaları yeni kullanıcılara bildiren, yardımcı olan ve katkı yapmaya teşvik eden sade görünümlü, hoş bir ileti yaratmış olduk. Şablon yardımcısı sorunu da otomatikmen halledilmiş oldu, çünkü "Hoşgeldiniz" iletisinde birlik sağlandığı için oradaki "Hoşgeldiniz" butonları da bu iletiyi göstermektedir. İletiyi Vikipedistlerin beğeneceğine inanıyorum. İleti için katkıda bulunanlara teşekkürlerimi sunarım. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 22:07, 16 Temmuz 2010 (UTC)

  • Güzel şimdi bir bot sahibine haber vermek gerekiyor. Böylece bot kayıt olan kullanıcılara bu mesajı atar. Bu arada doc sayfası oluşturulursa faydalı olur.--Reality 22:09, 16 Temmuz 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı --Berm@nyaİleti 23:35, 16 Temmuz 2010 (UTC)

  • Senli-benli mi olacak, sizli-bizli mi :) Arada kaçmış birkaç şey.--Stambouliote ileti 07:16, 17 Temmuz 2010 (UTC)
Evet o benim de dikkatimi çekmişti :) Senli benli hale getirdim, daha samimi ve direkt ifadeler oldu. Aksi düşünülürse değiştirilir tabi.--a[.]med»»ileti 08:05, 17 Temmuz 2010 (UTC)
  • Kamu mülkiyetine bıraktığım fotoğrafımı iletide görünce çok mutlu oldum. Commons'a taşımakta fayda var. Elinize sağlık, teşekkürler. --temaileti 09:02, 17 Temmuz 2010 (UTC)
Aa Commons'ta değil miymiş o? Ben Commons'ta diye koymuştum, Commons'a taşıyabilir misiniz acaba? Bir sorun çıkmasın. Bu arada fotoğraf da çok hoş gerçekten :) Teşekkürler...--Rapsar 09:05, 17 Temmuz 2010 (UTC)
  • Canım kahve çekti şimdi --Berm@nyaİleti 11:17, 17 Temmuz 2010 (UTC)
Bence birden fazla hoşgeldin mesajı verziyonları olabilir. Benim bir zamanlar yaptığım Meta-kutulu hoşgeldin mesajıda fena değil bence. Mümkün oldukça basit ve ilgi çekici yapmaya çalışmıştım: Şablon:Hoşgeldin-Meta Belki bunuda kullananlar olur, ara sıra. selamlar --Erdall 20:38, 17 Temmuz 2010 (UTC)
  • Bence biraz daha geliştirilse daha iyi olacak. Daha ayrıntılı yapılmalıdır.-- BeşiktaşlıM 20:53, 17 Temmuz 2010 (UTC)


  • Arkaplan rengi: Kavun rengi heralde ? Bana dokundu mümkünse vikipedi standart renkelerine uygun açık mami renk olabilir mi ?--Boyalikus 05:21, 31 Temmuz 2010 (UTC)

Elmacenderesine yardımcı[kaynağı değiştir]

Selamlar. Biliyoruz ki Elmacenderesi uzun zamandır Vikipedide yok. Bunun yanında Bilim Takımı, Temizlik Takımı gibi önemli toplulukların da üye alım sorumlusu tek başına Elmacenderesi. Haftalardır Bilim Takımına girmeyi bekliyorum. Elmacenderesine e-posta bile attım ama gelişme yok. Öte yandan sadece ben değil, yanlış hatırlamıyorsam Taysin de Temizlik Takımına girmeyi bekliyor. Bana göre böyle çok önemli takımların üye alım sorumlusunun sadece bir kullanıcı olması doğru değil. Elmacenderesi'ne yardımcı lazım, çünkü çok uzun zamandır gelmiyor. O yokken böyle önemli işleri yürütebilecek çoğu zaman etkin, oldukça deneyimli, çalışkan bir kullanıcının Elmacenderesi'nin yardımcısı olmasını teklif ediyorum. Ne dersiniz? İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 12:45, 17 Temmuz 2010 (UTC)

Aktif hizmetli sıkıntısı ve çözüm önerisi[kaynağı değiştir]

Vikipedi şu yaz günlerinde hizmetli sıkıntısı çekiyor. Aktif hizmetli sayısı oldukça azaldı ve aktif olanlar da az giriyor ve üstlerine çok fazla iş biniyor. Böyle bir durumla karşılaştığımı daha önce hatırlamıyorum. 1 aylığına geçici hizmetli çalıştırır gibi hizmetli yetkisi veremez miyiz, en azından şu bir ay içerisinde aktif olacağı konusunda garanti verebilecek deneyimli vikipedistlere?--вяí¢αи76ileti 12:44, 18 Temmuz 2010 (UTC)

  • Olabilir de neye göre seçeceğiz? Oylama ile mi, yoksa bürokratlar mı seçecek? Yararlı olacağını da düşünüyorum doğrusu. --Berm@nyaİleti 15:03, 18 Temmuz 2010 (UTC)
  • Yakın zamanda hizmetli yetkisinin suistimalinin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini açıkça gördük. Geçici hizmetlilik gibi bir çözüme sıcak bakmıyorum. Aktif hizmetli sayısındaki düşüş silinecek madde ve resimlerin birikmesine yol açıyor en çok. Ancak aktif kullanıcı sayısının genel olarak düşük olduğu şu günlerde hizmetli yetkisine gerek olmadan çözülebilecek bir çok iş de var bekleyen. 2007'den bu yana düzenlenmeyi bekleyen maddeler varken, çöp maddelerin geç silinmesi, vb. işler öncelikli sorun değildir bence. Sonuç olarak bu durum çok vahim sonuçlar doğurmaz, acele hareket ederek birilerini sırf ihtiyaçtan yetkilendirmek ise vahim sonuçlar doğurabilir. Hızı boşverelim, işimizi özenerek yapalım, kurallara dikkat edelim, her iş zamanla hallolur. --yabancım 15:19, 18 Temmuz 2010 (UTC)

Oyuncu filmografi şablonu[kaynağı değiştir]

Sesimin ulaştığı her yere, her deliğe her köşeye selam, uamrım her yüzün ardındaki hassas kalpleriniz sevgi ve neşe doludur. Ara sıra uzak mekanlarda olmama karşın Vikipedi'ye zaman olduğunca uğruyorum. Kahvemi bolca yazıyorum, e tuşlarda bu ara fazla takılı kalıyor ama sağlık olsun. Size neler yaşadığımı anlatmayacağım tabi korkmayın. :)) Vikipdi'mizde yer alan çoğu sinema oyuncularının maddelerinde yer alan filmleri dağınık halde, sıra ile alt alta yazılmış ki görünümüde bir o kadar çirkin duruyor, ne yazık ki biraz zaman harcayarak bu filmleri tıpkı Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Robert Pattinson vs. başlıklarındaki gibi şablon haline getiren kimseler yok denebilecek kadar az ki, bende oyuncuların Oynadığı filmler adı altında bu sırasız ve ne rolde, oynadığı bilinmeyen filmleri örneklendirdiğim şekilde şablon oluşturarak hem açıklandıran hem şekillendirenler arasında istisna olduğumu düşünüyorum. Lütfen filmelri şablonlandırma hususunda destek olun. - ПE+ (ileti) 13:50, 18 Temmuz 2010 (UTC)

Güzel bir uygulama olmuş, elinize sağlık. --İnfoCan 06:00, 22 Temmuz 2010 (UTC)
  • VP:Sinema'da iş birliği projesi olabilir. Bu arada o projenin tam 72 katılımcısı var yav . En katılımcılı ama en az etkin proje dalında oskara aday... İyivikiler... [ho? ni!] 06:11, 22 Temmuz 2010 (UTC)
Evet iş birliği projesi olabilir aslında. Bu arada proje katılımcıları hakkında bir şey soracaktım. Aktif olmayan üyeleri oradan silsek bir sorun çıkar mı?--Rapsar 08:37, 22 Temmuz 2010 (UTC)
Yapmışken tam yapalım derim. Alınan ödüllere de mutlaka bu tablolarda yer verilmeli. Filmlerin alt alta sıralanması beni de rahatsız ediyordu, o tip maddelerin sahiden biraz özene ihtiyacı var. Teşekkürler. --yabancım 09:31, 22 Temmuz 2010 (UTC)
  • Uygun görülüyorsa özel VikiProje açalım. Herkes tamam diyorsa hadi açalım VikiProjeyi. Ne dersiniz? --Berm@nyaİleti 11:38, 22 Temmuz 2010 (UTC)
Projesi var zaten...--Rapsar 11:43, 22 Temmuz 2010 (UTC)
  • O diğilde Vikiproje Sinema'daki aktif olmayan, lakin üye olan kullanıcıları da düşündüğümüzde geniş katılımlı bir işbirliği yapılması için daha fazla kullanıcının bu tip ya da oylama hususuna dayalı bir tartışmada tartışması gerekmekte. - ПE+ (ileti) 18:05, 23 Temmuz 2010 (UTC)

Şuradaki bazı oylamalar, fikir birliği sağlanamadığı için kapatılamıyor. Gerekçelerinizin oylarınızdan daha önemli olduğunu unutmadan kullanacağınız oylar, bunların kapatılmasına yardımcı olacaktır. İlgilenecek kullanıcılara şimdiden teşekkürler. --yabancım 18:20, 19 Temmuz 2010 (UTC)

son çağrı :)[kaynağı değiştir]

  • şu son dört sam'a yabancı'nın vurguladığı üzre fikirleriniz ve oylarınızla katılırsanız haziranı tarihe yollarız.

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Diana O'Brien2
Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Fikret Öztürk
Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Asya'daki hastaneler listesi
Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Türkiye'deki hastaneler listesi
--ki bl 12:58, 20 Temmuz 2010 (UTC)

Yorum Yorum Hiçbir zaman bu kadar fazla adaylıkla dolu bir SAS ayı görmemiştim --Berm@nyaİleti 13:05, 20 Temmuz 2010 (UTC)

"Diana O'Brien" maddesi 4 silinsin oyu verilmiş. Oybirliğine göre silinsin.
"Fikret Öztürk" ise 4 silinsin-3 kalsın-1 çekimser oyları verilmiş. Oybirliğine göre silinsin.
"Asya'daki hastaneler listesi" ise 6 silinsin-6 kalsın. Oybirliğine göre ne silinsin ne kalsın.
"Türkiye'deki hastaneler listesi" ise 6 silinsin-5 kalsın. Oybirliğine göre silinsin.
Hizmetliler SAS'larla nasıl ilgilenip-nasıl kapattığını bilmiyorum. Yazdıklarım oylara dayanmaktadır. Bu imzasız yazı Kerem 233 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Cevap Cevap Bazılarında yanlış değerlendirme yaptığınızı düşünüyorum. Birincisi silinmelidir, ikincisinde uzlaşma olmadığı için sonuçsuz kalmıştır, üçüncüsü de aynen öyle, dördüncüsü de uzlaşma olmadığı için sonuçsuz kalmıştır. Ama daha oylamalar kapanmamış. Henüz nasıl kapanacağı kesin değildir. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 14:52, 20 Temmuz 2010 (UTC)
  • Oylamalar fikir birliğine ve gerekçelerin uygunluğuna göre kapatılmaktadır. Örneğin kimi zaman hiç olumsuz oy bulunmayan KMA ya da SMA oylamalarının, madde kriterleri sağlamadığı için olumsuz kapatılması mümkündür. Vikipedinin çoğunluk demokrasisi olmadığı da göz önünde tutulursa, sayılar ancak ikincil öneme sahiptir. Yukarıda gerekçeye vurgu yapmamın nedeni de budur. --yabancım 15:08, 20 Temmuz 2010 (UTC)
  • Yabancı'ya katılıyorum. Yıllardır "silinsin" oyu çok almasına rağmen daha mantıklı gerekçelere daynanan ve az olan "kalsın" oyları bazı maddeleri silinmekten kurtarabilmektedir. Bu durum bize çoğunluk demokrasisi olmadığımızı da gösteren olaylardan biridir.--вяí¢αи76ileti 19:06, 23 Temmuz 2010 (UTC)

Hoşgeldiniz iletisi[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bildiğimiz gibi "Yeni hoşgeldiniz iletisi"nde çoğu Vikipedist değişiklik yapıyordu. Bence artık değiştirmeyelim iletiyi. Her gün farklı bir "Hoşgeldiniz iletisi" ile karşılaşır oldum çünkü. Bence bu hali çok iyi, uygundur. Daha fazla değişikliğe gerek olmadığını düşünüyorum. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 19:33, 19 Temmuz 2010 (UTC)

Şablon:hg'de daha önce sade bir şablon vardı.[3] ben daha çok onu gönderiyordum. yine bu sayfaya şu andaki şablonun çerçevesiz ve renksiz olanını yapsak nasıl olur. sade şablon göndermek isteyenler olacaktır benim gibi--Szoszv 16:09, 20 Temmuz 2010 (UTC)
kodları tam bilmiyorum, bilen biri yapabilir mi--Szoszv 16:10, 20 Temmuz 2010 (UTC)
Bence Bermanya'nın bu haliyle kalsın önerisi mantıklı. Hem görsel hem daha ayrıntılı. ;) - ПE+ (ileti) 17:54, 23 Temmuz 2010 (UTC)
Cevap Cevap Hayır, aynı yapılmadı. Daha bir iki saat önce "Anonim hoşgeldin" şablonunu kullandım. --Berm@nyaİleti 19:09, 23 Temmuz 2010 (UTC)
  • 16 Temmuz itibariyle tüm hoş geldin şablonları birleştirilmiş ama bu gerçekten yanlış. Diğerlerini bilmem ama anonimlere gönderilen "hoş geldin" mesajı kesinlikle ayrı bir içeriğe sahip olmalıdır...--вяí¢αи76ileti 19:13, 23 Temmuz 2010 (UTC)
  • Peki o zaman, topluluğa uyalım. çerçeveli ve sarı renkli hoş geldiniz diyelim.--Szoszv 17:45, 24 Temmuz 2010 (UTC)

Süleyman (anlam ayrımı)[kaynağı değiştir]

  • Süleyman (anlam ayrımı) sayfasını tamamlamama yardım eder misiniz? O kadar çok Süleyman ve Solomon var ki yaza yaza bitiremedim. Teşekkürler--Reality 06:05, 21 Temmuz 2010 (UTC)
  • Tabii birde o sayfalara diğer anlam şablonu eklemek var.--Reality 06:15, 21 Temmuz 2010 (UTC)
  • Birde vikipedi'ye yeni bir Süleyman maddesi eklendiğinde anlam ayrımı sayfasını güncel tutma sorunu var. Mesela aynı İbrahim maddesi gibi.--Szoszvmesaj 13:34, 31 Temmuz 2010 (UTC)

Vikipedi 150.000. madde[kaynağı değiştir]

Selamlar. Vikipedimiz her gün 150.000 maddeye biraz daha yaklaşıyor. Bu çok güzel bir durum. Benim için üzücü olan ise çok yavaş ilerlememiz. Birkaç günde 100 maddelik ilerlemeyi ancak kaydedebiliyoruz. Dolayısıyla 150.000 maddeye ulaşmamızı yavaş. Bunun yanında taslak maddelerde geliştirmeyi çok nadir görür oldum. Bence madde açmaya veya maddeleri oldukça geliştirmeyi hızlandırmalıyız. Birkaç gündür bir liste için uğraştım. Listede her gün sürekli etkin olan kullanıcı adları var. Listedeki kullanıcıların hepsini de az çok tanıyoruz. Listeme göre, birgünde en az 34 - 37 kullanıcı mutlaka etkin oluyor ve değişiklik yapıyor. Eğer ki, bu kullanıcıların hepsi günde en az bir tane madde açarsa (birkaç cümlelik taslak olmamalı) ve madde geliştirirse çok hızlı bir şekilde ilerleme kaydedilecektir. Bence çalışmalara hız verme zamanı, bu zamandır. Bir an önce 150.000. maddeye Gelişmiş, güzel maddeler ile ulaşmalıyız. Ne dersiniz? İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 15:30, 22 Temmuz 2010 (UTC)

  • Hep söylüyoruz, bu tarz istekler çok iyi niyetli olsa da, ansiklopedinin asıl amacına uygun değildir. Çok maddemiz olmasından daha önemlisi, o maddelerin yeterli, doğru, tarafsız içeriğe sahip olmasıdır. Herkes madde açmakla ilgilenmek zorunda değildir. Güzel olan, burada herkesin daha çok sevdiği işlerle ilgilenmesidir. Madde açan da, taslak geliştiren de, yazım yanlışlarını düzelten de, kategorilere çeki düzen veren de, resim etiketleyen de, taraflı içeriğin tarafsızlaştırılması için uğraşan da ansiklopedinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Vikipedinin madde sayısı artarken bir taslak cenneti haline gelmesini istemiyorsak, niteliği niceliğin önünde tutmalıyız. Er geç o sayıya da ulaşacağız. 150.000'e ne zaman ulaştığımız değil, o 150.000 maddenin ne durumda olacağıdır önemli olan. --yabancım 15:50, 22 Temmuz 2010 (UTC)
Cevap Cevap Ben de öyle diyorum zaten. Sadece bir fikir sundum, seferberlik gibi bir şey . --Berm@nyaİleti 16:08, 22 Temmuz 2010 (UTC)
Cevap Cevap İngilizce Wikipedia sürümünün çok büyük bir bölümü (tahminimce %80-90 civarı) taslak maddelerden ibaret. Bu yüzden kesinlikle "taslak cenneti", "çöp ansiklopedi" gibi ifadelere katılmıyorum. Wikipedia'nın en temel kurallarından birisi iyi niyetli olduğu sürece ve minimum kriterleri sağladığı sürece (doğruluk, tarafszılık, kayda değer olma vs.) bütün katkıların geçerli olması. Evinizde varsa 90'lı yıllarda gazetelerin verdiği ansiklopedilere bir göz atmanızı tavsiye ederim. Örneğin Orta Çağ'da yaşamış olan bir Avrupa kralı veya herhangi bir kasaba hakkında yalnızca iki satırdan ibaret bilgiler yer aldığını göreceksiniz. Şu Google sonucuna göz atmanızı da tavsiye ederim:

http://www.google.com.tr/search?q=site:en.wikipedia.org+%22this+*+article+is+a+stub%22+-template&hl=tr&ei=TmxJTLzANNDqONKjmJYD&start=90&sa=N

Birgün birisi çıkıp bütün Wikipedia taslaklarını çevirdim şimdi de aktarıyorum dese hangi koşulla engel olunacak merak ediyorum doğrusu (eminim önce bütün seçkin maddeler çevrilsin denecek). Katkılar mükemmel olmak zorunda değildir. --Alperen 10:27, 23 Temmuz 2010 (UTC)

  • Kimse katkılar mükemmel olsun demiyor. Geçersizlik ne demek, bir başkasının kurallara uygun katkılarını geçersiz kılmak nereden çıktı, onu da bilemiyorum. Bu ansiklopediyi nasıl daha iyi bir hale getiririz, onu tartışıyoruz. Yazdıklarım bir daha okunursa neyi deyip neyi demediğim anlaşılır zaten. Önemli olan derinliktir, verilen bilginin niteliğidir; sayılara takılmaya gerek yoktur. Nokta. --yabancım 10:42, 23 Temmuz 2010 (UTC)
  • 150.000.Üzgün..?? Güzel bir rakam. Gayret ve özenle çalışan kullanıcılarının fazla olduğu Vikipediler bu tip rakamlara alışıktır. Mesela İng., Alm., Rusç, İtal. Vikipediler...

Lakin Türkçe Vikipedi de bu Vikip.'lerden biri. Ancak Türkçe Vikipedi'de farklı olan bir şey var; oda çokca var olan düzensiz, içeriksiz, kaynaksız, karıncanın yolu kadar kısa içerikler vs. Sanırım el birliği ile bunun üstesinden gelmemiz biraz zaman alacak olsada biz buna mecburuz. Anlamsız yere madde sayısı artıyor diye sevinmemiz bence düzensiz maddelerin yanında buruk kalacaktır. Bir an önce varolan maddeleri düzenlemek, kategorize etmek, ki cansız olsalarda onlarında yüzünü gülümsetmemiz gerekmekte. Ha 150.000 olursada seviniriz; ki en azından daha çoook yol alacağız deme şansımız olur. Sağlıcakla kalın. - ПE+ (ileti) 17:01, 24 Temmuz 2010 (UTC)

  • Katkı katkıdır. Nitelik nicelikten önemli olabilir, ama kimseye madde sayısını boşverin denilemez. Madde sayısı da önemli, çünkü etrafımda Vikipedi'de aradığım maddeyi bulamadım diyen pek çok kişi var. Bence katkıda yeni madde vea geliştirme ayrımı yapılmamalı, kimseye "bunu yapma, bunu yap" denilmemeli. Madde sayısına önem verilirken niteliğin de önemli olduğu unutulmamalı. --82 ~145 ileti 11:44, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Mızrak aktif değil o yüzden kapanması gereken adaylıklar geç kapanıyor.Bu konuya nasıl bir çözüm bulabiliriz???Değerli vikipedistler cevaplarınızı bekliyorum.--Drlp ileti 16:15, 22 Temmuz 2010 (UTC)

  • Bu benim de bir süredir aklımı kurcalıyor. Daha önce SİS olan Mach uzun süre giremediğinde KM sorumlusu olan Mızrak'tan seçkin içerik oylamalarıyla ilgilenmesini rica etmiştim. Topluluk uygun görürse bu sefer de tersini yapabiliriz ve yedek SİS olarak ben KM oylamalarının kapatılmasıyla ilgilenebilirim. --yabancım 16:22, 22 Temmuz 2010 (UTC)
  • İyi fikir.--Drlp ileti 16:28, 22 Temmuz 2010 (UTC)

Olimpiyat madalyaları[kaynağı değiştir]

  • Mrb. sevgili Vikipedistler. Bilindiği üzere geçen aylarda "xxx olimpiyatları/yyy" şeklindeki madde ve kategori adlarının "xxx olimpiyatları'nda yyy" olarak değiştirilmesi kararlaştırılmıştı. Bir de bunların madalya listeleri varmış, onların adlandırılması konusunda fikri olan var mı acaba?
Yaz Olimpiyatları madalya dağılımı/voleybol
Olimpiyat Oyunları'nda madalya dağılımı/Güreş
Yaz Olimpiyatları madalya dağılımı/Atletizm - Bayanlar
Yaz Olimpiyatları madalya dağılımı/Halter
Yaz Olimpiyatları madalya dağılımı/Tenis--Rapsar 19:07, 25 Temmuz 2010 (UTC)

Şablo ? sanırım düzeltilmesi lazım --Boyalikus 20:12, 25 Temmuz 2010 (UTC)

Bir kaç dakika sonra doğrusu açılmış zaten. Silindi, teşekkürler. --yabancım 20:19, 25 Temmuz 2010 (UTC)

Haftanin seckin maddesi[kaynağı değiştir]

Bir sure once Infocan'in da gecenlerde dikkat cektigi gibi haftanin seckin maddesi icin stoklarimiz tukenmek uzere. Aklima su geldi; elimizde halihazirda seckin listeler var. Bu listeleri de haftanin seckin maddesi basligi altinda ana sayfaya tasisak? Aslinda seckin listeler de birer kapsamli madde, ama konulari itibari ile liste formatinda okuyucuya sunuluyor. Ne dersiniz? Elimizde kalan ana sayfaya cikmamis seckin maddelerin arasina seckin listeleri de serpistirelim mi? Selamlar --Coriolis 20:43, 25 Temmuz 2010 (UTC)

Olabilir, ama topluluğun görüş belirtmesinde yarar olacak temel soru, Seçkin Listelerin SM'ler kadar aynı derecede ilginç veya doyurucu sayılıp sayılmadıkları olmalı. Yani Ana Sayfa'nın kalitesi düşmüş olur mu? Bunun alternatifi, yaklaşık iki sene önce kullanılmış SM'lerin tekrar çıkartılması olacaktır. --İnfoCan 08:28, 26 Temmuz 2010 (UTC)
İstanbul'un ilçeleri gibi "doyurucu", maddevari listelerin ana sayfaya çıkarılmasında bence bir sorun yok.--Rapsar 08:36, 26 Temmuz 2010 (UTC)
Icerigin kalitesi elbette en cok dikkat etmemiz gereken sey, ancak seckin liste secilmis listelerin bu sinavdan halihazirda gectiklerini varsayiyorum. Selamlar--Coriolis 15:46, 26 Temmuz 2010 (UTC)


Bayan yerine kadın[kaynağı değiştir]

Aslında uzun süredir feminist örgütlerin öncülük ettiği ve hatta konuyla ilgili Bayan Değil Kadın isimli bir sitenin de bulunduğu bir konu olan bayan yerine kadın kelimesinin kullanılmasıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Türkiye Basketbol Federasyonu, yeni bir karar aldı ve bundan böyle federasyona bağlı lig, kupa ve diğer organizasyonlarda bayan yerine kadın kelimesinin kullanılmasına karar verdi. NTV'nin de yayınlarında bu tip bir değişikliğe gittiğini düşünürsek, Vikipedi'de konuyla ilgili neler yapabiliriz düşüncesiyle konuyu köy çeşmesine taşıyorum. Herkesin konuya ilişkin fikirlerini bekliyorum.

Saygılar, Platypus 14:21, 26 Temmuz 2010 (UTC)

Bence çok önemli bir mesele değil, "bayan" denildiği zaman hakaret, aşağılama ya da türevleri olarak algılamıyorum... Kadın denildiği zamanda yüceltildiğini ve türevlerini düşünmüyorum.. "Bayanlar basketbol ligi" örneğin kalıplaşmış bir ifade, "kadınlar basketbol ligi" gibi bir değişimin, yerleşmesi uzun zaman alacaktır diye düşünüyorum..--Boyalikus 13:29, 26 Temmuz 2010 (UTC)
Mevcut icerikte kadin/bayan ayrimi ile ilgili problem mi var? Tam olarak onerinizi anlayamadim. --Coriolis 15:56, 26 Temmuz 2010 (UTC)
Bu konuyu gündeme getirecektim. Hatta toplu bir değişiklik fikri de sunacaktım ancak federasyonlar halen bayan ifadesini kullanıyor. Maalesef kız ve kadın ayrımı toplumsal cinsiyet belirlenimi anlamında hat safhada. Bu bir gerçeklik. Burada federasyonların ifadelerini görebilirsiniz. Hem standartlaştırma açısından da faydalı olacak çünkü çoğu spor branşında erkekler ifadesi kullanılırken kadınlara gelince bayanlar deniliyor. E o zaman Baylar müsabakası falan diyelim, olmuyor. Burada kelimelerin anlamı; erkek-kadın (cinsiyet), bay-bayan (hitap şekli). Örneğin Yıldız Kızlar Dünya Voleybol Şampiyonası denilirken diğer yandan Yıldız Erkekler Dünya Voleybol Şampiyonası deniliyor. Sonra da Bayanlar Voleybol Dünya Kupası. Bir tarafa biyolojik ayrım ifadesi olarak topyekun erkek diğer tarafa bu ayrım (kız ve kadın ayrımı, ki erkek egemen realitenin bir yansıması) ayyuka çıkmasın diye bayan denilip kamufle mi edilecek? Vikipedi bir ansiklopedidir, neyse onu yansıtır amenna fakat bir anomali durumu oluşacak diye de bir takım gerekli değişiklikler yapılamaz hale gelmemeli.--a[.]med»»ileti 16:16, 26 Temmuz 2010 (UTC)

İnci Sözlüğün kendini bilmez üyeleri maalesef Vikipedi'ye de el atmış durumda Halim baykuş ve Nobrain maddeleri de bunu kanıtlar nitelikte... Ayrıca çok profesyonel yazıldığı için gözden de kaçabilir.

Ayrıca İngilizce Viki'de girdikleri bir madde hâlâ durmakta... Şu sayfadaki birinci yazılan bağlantıda geçiyor: the_pearl_dictionary.

Halim baykuş adındaki uydurma karakter hakkında nasıl bilgi girdiklerine bir bakın!!!


Halim Baykuş
Doğum5 Haziran1956
Kopenhag, Danimarka
MeslekDüşünür, Yazar, Şair
Dönem1977 - günümüz
TürFelsefe, Edebiyat
Edebî akımRealizm, Sürrealizm, Tekilcilik

Halim Baykuş (d. 5 Haziran 1956, Nobrain), Türk düşünür ve yazar. Realizm ve sürrealizm gibi bir birine zıt iki akımı tekilcilik çatısı altında birleştirmiştir.

Baykuş 1980 darbesinde eleştirel kişiliği nedeniyle tutuklanmış ardından 2000 yılında çıkarılan genel af ile serbest kalmıştır ancak bu dönemde Halim Baykuş'un eserlerinin büyük bölümü yakılarak ortadan kaldırılmıştır. Önemli eserlerinden İnci ve Dedeler' şiirlerinin bir kaç farklı şekli hayranları arasında yayılsa da darbe sonrasında yazılı bir kaynak kalmadığı için eserlerin orjinal halleri hakkında net bir bilgi yoktur.

Serbest kaldıktan sonra doğum yeri Danimarka' ya giden Halim Baykuş, ilerleyen yaşlarında Türkiye' ye geri dönsede yurdunda fikirlerini yayma konusunda başarılı olamamış, fikir dünyasından silinip gitmiştir.

  • Biyografi

Edebiyat yaşamına lisede başlayan Baykuş 1972 yılında Ataç dergisinin açtığı şiir yarışmasında Dedeler isimli şiiriyle 1. olmuştur. 1977 yılında içerisinde bulunduğu ortamdan ve arkadaş çevresinden etkilenerek düzen karşıtı yazılar yazmıştır. Bunlardan en bilineni ve yazarın ilk kitabı olan Dedemden Kalma Fikirler ile mevcut düzeni ağır şekilde eleştirmiş ve o zamanki yönetimi ve askeriyeyi geri kafalılıkla suçlamıştır. Bu eserden sonra 1979' da yazdığı Anakondanın Yolu isimli kitabında düzene baş kaldırı ve anarşizm içerikli fikirlerini yaymaya çalışmıştır. Bu iki kitabından dolayı Baykuş, 1980 darbesinde tutuklanmıştır. Baykuş bu dönemde de yazmaya devam etmiştir ancak hapisteyken düzen karşıtı yazılar yazmaktan çekinmiş modern anlayışta şiirler yazmıştır. Bu dönemde aruz denemeleri olsa da aruzla yazılmış şiirlerinin sayısı oldukça azdır. Bu dönemde yazdığı şiirlerden bazıları 12 Buçuk(1983), Adam Haklı(1987) ve İnci(1991) olarak gösterilebilinir. Hapishanedeki fikir ortamının rahatlaması sonucu tekrar eleştirel yazılar yazmaya başlayan Baykuş bu yıllarda eleştirilerini hafifleterek Devekuşu(1996) isimli bir roman yazarak eleştirlerini sembolik bir dille anlatmıştır. Ayrıca bu dönemde Pembe İncili Kaftan isimli hikayeyi yeniden yorumlayarak hiciv tarzında Siyah İncili Ceket(1999) isimli bir kitabp daha yazmıştır. 22 Aralık 2000 yılında genel aftan yararlanıp serbest kalan Halim Baykuş, kısa bir süre Türkiye' de kaldıktan sonra doğum yerin Danimarka' ya gitmiştir. İlerleyen yaşlarında Türkiye' ye geri dönse de beklediği ilgiyi bulamamıştır.

  • Bazı Eserleri
  • Dedemden Kalma Fikirler, Düşünce Yazısı, 1977
  • Anakondanın Yolu, Düşünce Yazısı, 1979
  • Devekuşu, Roman, 1996
  • Siyah İncili Ceket, Öykü, 1999
  • Dedeler, Şiir, 1972
  • 12 Buçuk, Şiir, 1983
  • Adam Haklı, Şiir, 1987
  • İnci, Şiir, 1991

İnci Sözlük tayfasına karşı önlem[kaynağı değiştir]

İnci tayfası 40-50 kişiyi rahatlıkla örgütleyip siteye saldırabilecek güçteler. Onları hafife alıp da sıradan vandalizm prosedürlerimize dahil etmemeliyiz. Politikalarımıza onlara özel ek bir madde koyarsak onların eline koz verip güçlerini kabul etmiş oluruz. Bu yüzden yazılı bir politika olmaksızın İnci Sözlük tayfasından olduğunu belli eden lafları maddelere ekleyen, yeni ve hayali maddeler açan İnci Sözlük kullanıcılarının sorgusuz sualsiz engellenmesini talep ediyorum. En basitinden Kullanıcı:Solesociale ile Kullanıcı:Balıkçı Baykuş bugün sabah saatlerinde İnci Sözlük'e uygun hareketler gerçekleştirmişler ve çok şükür ki bir an önce bunlar silinmiştir... Bu soruna karşı duyarsız kalmamalıyız, bizi hiç beklemediğimiz bir anda topluca yakalayabilirler...--вяí¢αи76ileti 07:00, 26 Temmuz 2010 (UTC)

  • Ek: Bunlardan Solesociale adlı kullanıcı İnci tayfasından olduğunu kendi bile itiraf etmiştir, görebildiğiniz gibi...--вяí¢αи76ileti 07:12, 26 Temmuz 2010 (UTC)
    • "kafamı bozma" diyen sonrasında aşağıda belirttiğim bağlantıda küçük bir diyaloğumuz olan İnci Sözlükçü Solesociale'ye sırf polemik çıkmasın ve saldırmak için heveslenmesin diye cevap vermedim ancak, hareketlerine devam ettiği sürece susmam... Şu anonim kullanıcı da katkılarına göre İnci tayfasından ve dünün intikamını almaya çalışmış besbelli. Her sayfaya kopaya-yapıştır yapmak suretiyle ünlü lflarından birini cCc İnci S*k*r Reyiz cCc yazmış. Böyle saldırılarla (kendilerince ziyaret) gelecekte daha çok karşılaşacağımızı düşünüyorum...--вяí¢αи76ileti 11:53, 27 Temmuz 2010 (UTC)
Evet, aynen öyle. Sabah bir baktım birçok sayfada İnci "tayfası"nın vandalizmi olmuş. Ben ve Homonihilis vardık sadece aktif olarak o sıralarda, tüm vandalizmleri önledik Allah'tan. Son değişikliğinde akşama 50 kişiyle geleceğiz şeklinde tehdit etmekten de kaçınmamış kullanıcı. Belki yalan belki doğru ama akşam-gece saatlerinde en azından bir hizmetlinin aktif olması iyi olacaktır gibi...--Rapsar 11:56, 27 Temmuz 2010 (UTC)
Vallah bu işi gücü olmayan serserilerin bir bilgi yuvasına bile saldırmada teredddüt edeceklerini sanmıyorum Aralarında bir elin pamağını geçmeyecek kadar bilinçli sadece mizah için yapanlar var ama çoğunluk içerisinde eriyorlar. şuradaki 17. mesaj direkt olarak Vki'ye saldırıya çağırıyor. Şurada 26 gün önce açılmış bir başlıkta ilk mesajdan anladığım kadarıyla Vikipedi gibi bir yere saldırmayın diyor... Örgütlenebilirler ve bu sadece 10-15 dk. sürebilir. Son zamanlarda öyle bir bgaşlık açılmadı ama görecez bakalım... Bu arada hiç takip etmediğim bir siteydi. Bir arkadaşım icraatlarını bana ayrıntısıyla anlatmıştı. Şimdi Vikipedi hakkında bir başlık açtılar mı diye günlük kontrol ediyorum...--вяí¢αи76ileti 12:09, 27 Temmuz 2010 (UTC)
NOT:Geçen sefer de sabah saatlerinde saldırmışlardı. Şu an bu siteye takmış olan birkaç İnci Sözlükçü var ama bu sayıyı keyiflerine göre birden bire arttıracak güce sahipler... Diyeceksiniz ki (zaten diyorsunuz) Sabri kardeşim abartıyorsun... Ben de diyorum ki, zaten medayada futbolcu maddelerindeki vandalizmlere yetişemediğimiz için medyada Vikipedi yalan yanlış bilgiler içeriyor propagandası artıyor ve bu küfürlü maddeler de geceden sabaha kadar aynen kalırsa tekrar medyaya haber oluruz ve siteye güveni olan az sayıda okuyucumuzun bile gözünden düşeriz...--вяí¢αи76ileti 12:13, 27 Temmuz 2010 (UTC)
Katılıyorum, bir yandan diyorum ki bunlar orta okul, liseli "serseriler", kaale almamak lazım. Ama öbür yandan Twitter ve Facebook'u kısmen çökertebiliyor, NTVspor'un Dünya Kupası'nı kim kazanır anketinin sonucunun "Gana" olmasını sağlayabiliyor, Okan Bayülgen'in programına bile telefonla saldırı yapabiliyorsa ciddiye alınmaları şart. Bana kalırsa bu şekilde ekleme yapan, İncici olduğunu belli eden kullanıcı/anonim direk engellenmelidir Sabri'nin de dediği gibi.--Rapsar 12:18, 27 Temmuz 2010 (UTC)

Korktuğum başımıza geldi[kaynağı değiştir]

Birkaç gündür bildiğiniz gibi "İnci sözlük" adındaki bir grup, birçok web sitesine saldırı başlatmıştı. Hatta facebooktaki birçok hesabı da ele geçirmişlerdi. Bunun yanında birçok diğer web sitelerine de saldırmışlardı. Web tabanı çok güçlü olan siteleri bile perişan etmişlerdi doğrusu. Bu saldırılara "Ziyaret" diyorlar ve korktuğum oldu, "Ziyaret" dedikleri saldırıları yavaş yavaş ansiklopedimizde hissetmeye başladım. İnci sözlükle ilgili vandalizmle dolu içerikler ekliyorlar vs. Umarım korktuğum gibi olmaz, bu saldırılar daha tehlikeli boyuta ulaşmaz. Burası diğer web sitelerinden farklı olarak doğru bilgi vermeyi amaçlayan bir ansiklopedi. Bu saldırılara karşı dayanıklı olmak için bu aralar tüm hizmetlileri ve SDD'leri görevde bulunmaya davet ediyorum. Elimizden geldiğince bu saldırılara karşı dayanıklı olmak zorundayız. Zira şimdilik saldırılar çok tehlikeli boyutta değil, ama saldırılar yoğunlaşır ve kullanıcı hesaplarını ele geçirmeyi başarırlarsa, işte o zaman çok kötü olur. Bunlar en kötü ihtimaller tabii ki. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 13:40, 26 Temmuz 2010 (UTC)

Of of Raul maddesi ne hale gelmiş öyle :) Hemen kontrol ediyorum...--Rapsar 18:45, 26 Temmuz 2010 (UTC)
  • Devriyeler tarafından son 1 ayın taranması gerekmekte (yeni sayfalar) Özellikle kategori ve tartışma sayfaları alanında birikme var onun dışında pek bir şey yok.--Reality 08:14, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  • Mark Zuckerberg'de inci esaretinde.--Drlp ileti 11:28, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  • Aslı Tandoğan maddesindeki İnci saldırısı da tam zamanında yetişmemle duruldu sansam da durmuyor. Şu an bir hizmetli bekleniyor sayfanın koruma altına alınabilmesi için... Bir de ek bilgi olsun, İnci Sözlükçüler küfürlerin yanında maddelere inci ile başlayan şeyler ve nobrain adında Danimarka'da hayali bir kent ismini maddelere ekliyorlar...--вяí¢αи76ileti 12:24, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  • Arkadaşlar, bugün Facebook'un Türkçe sürümünden yararlanıp ortalığı bir güzel küfüre boğdular ki Facebook'un mobil versiyonu hâlâ küfürler içinde. Vikipedi için değişiklik yapılmış maddelerin onaylanması şart. --Hedda Gabler 14:00, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  • Hizmetliler yok, daha doğrusu aktif gördüğüm 3 hizmetli var. Bir tanesi genelde sabah saatlerinde oluyor.. Vikicizer ve Yabancı ise akşam ve gece saatlerinde.. Yetişemiyorlar, steward çağıralım durumu anlatıp, engellesin hepsini. Aklıma başka bir şey gelmiyor..--Boyalikus 18:15, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  • daha önce bir bot vardı sanırım bazı kelimeleri tarayıp değiştiriyordu (orjinal-orijinal gibi değişiklikler yapmıştı) o bot ile inci sözlüğün kullandığı kelimeleri aratmayı denesek? (dedeler, no brain vb.) --Berfu 20:56, 29 Temmuz 2010 (UTC)

İnci sözlük vandallarının listesi[kaynağı değiştir]

Kayıtlı[kaynağı değiştir]

  • İstek yapıldı Yapıldı 13 ve 16'nın inci sözlük vandalı olduğuna ilişkin yeterli kanıt göremedim. Diğerleri engellendi. --yabancım 18:34, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  • Pardon 13 vandal değil tersine küfürleri çıkarmış nerdeyse. 16 yanlış bilgi ekledi sandım emin değildim zaten ondan.--Reality 18:39, 28 Temmuz 2010 (UTC)

Anonim[kaynağı değiştir]

Bunlar henüz engellenmemiş olanları.--Reality 18:16, 28 Temmuz 2010 (UTC)

Ben mevcut vandallarimiza gore daha ehven-i ser olduklarini dusunuyorum. Bazi vandallarin yaptigi gibi orta halli bir futbolcunun 2005 sezonunda attigi gol sayisini 105ten 120ye cikarip gitmiyorlar (hangisi dogru bulan ondan sonra...). Vandalliklarini anlamasi kolay, geri almasi sorunsuz. Ben bu tur organize vandallar yerine bizim sadik musterimiz olan ne gun neye zarar verilecegi bilinmeyen vandallari daha zararli buluyorum. --Coriolis 18:33, 28 Temmuz 2010 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı Katkıları engel gerektirenler engellendi. --yabancım 18:39, 28 Temmuz 2010 (UTC)
  • Adana Demirspor maddesi karışmış. Bilgisi olanlar düzeltebilirse iyi olur.--Reality 18:36, 28 Temmuz 2010 (UTC)
Aslında içimizden biri aralarına sızabilir.--Drlp ileti 12:52, 29 Temmuz 2010 (UTC)
O biraz zor çünkü, site popüler olmaya başlayınca üye alımlarında Ekşi Sözlük gibi davranmaya başladığını bir İnci Sözlükçü arkadaşımdan öğrendim... Hem sızmamız saldırıları engellemeyecektir--вяí¢αи76ileti 17:31, 29 Temmuz 2010 (UTC)
Bir ara biri "wikipedia'ya saldıralı mı" diye biri yazı yazmıştı İnci'de ve çoğu kişi wikipedia'ya saldırmaya karşı çıkmıştı. Sanırım saldıranlar "anarşist ergen liseli". :)...Myrat ileti 22:26, 31 Temmuz 2010 (UTC)

Kurtulus hareketi[kaynağı değiştir]

Şu maddeyi tesadüfen fark ettim. Geçmişi bayağı hareketli :). Konuya merakli bir vikipedist yaklaşık 90 gündür inatla dans eden maddenin yazarlarina yol gösterebilir mi? Selamlar --Coriolis 00:51, 28 Temmuz 2010 (UTC)

5 günlüğüne tam korumaya alındı. VP:3R ihlali olup olmadığı dikkatle incelenmeli. Vakitsizlikten paslıyorum. --yabancım 18:52, 28 Temmuz 2010 (UTC)

Yeni özellikler[kaynağı değiştir]

  • Oturumum açıkken yeni özelliklerden arama geliştirmeleri çalışmıyor. Sayfa düzenleme arayüzü eskisindeki gibi. Sağ taraftaki vikipedi logosunun altındaki gezinti, katılım, araçlar ve diğer diller sekmeleri açılmamakta. Hemde defalarca önbelleği boşaltmama rağmen. Bu sorun nasıl çözülebilir?-- BeşiktaşlıM 15:52, 29 Temmuz 2010 (UTC)
aynı sorunu bende yaşamıştım, tercihlerden deneyim kontrölünü kapatınca sorun kalmadı bende, bir dene istersen. --taysin (mesaj) 20:14, 29 Temmuz 2010 (UTC)
  • Öneriniz için teşekkürler.-- BeşiktaşlıM 20:27, 29 Temmuz 2010 (UTC)

Merhaba, Tam Saha dergisinin yeni sayısında Süper Kupa ile ilgili bir makale yazılmış. Yaptıkları tabloda Süper Kupa'nın Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın devamı olduğu açıkça gösterilmiş. Uzatmadan diyeceğim şudur ki Cumhurbaşkanlığı Kupası'nın direkt Süper Kupa maddesine taşıyalım. Karşı çıkan olmazsa eğer...Myrat ileti 22:21, 31 Temmuz 2010 (UTC)

Ayrı maddemiymiş onlar? Zaten Süper Kupa müsabakaları genellikle lig ve kupa şampiyonlarının karşılaştığı, tek maçlık organizasyonlardır. Hemen her ligde vardır. Cumh. Kupası'da zaten bu tipte bir organizasyondu. Bence de birleştirilmeli...--Rapsar 22:23, 31 Temmuz 2010 (UTC)

Yönetmelik[kaynağı değiştir]