İçeriğe atla

Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Ağustos 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Malmö Arena, İskandinavya ülkelerinden İsveç'in Malmö şehrinde yer alan çok amaçlı bir kapalı arena; aynı zamanda Hockeyallsvenskan liginden buz hokeyi kulübü Malmö Redhawks'a ev sahipliği yapan yer. Hokey maçlarının yanı sıra konserler ile hentbol, florbol ve atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapmıştır. Öte yandan 14, 16 ve 18 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması da burada düzenlenmiştir. MM Matsson Konsult AB'den Mats Matson, Pöyry Mimarlık'tan Hannu Helkiö ve Wingårdh arkitektkontor'dan Gert Wingårdh tarafından tasarlanan arena, sahibi Parkfast AB tarafından işletilir. Temeli 10 Ocak 2007'de atılan ve 6 Kasım 2008'de açılışı gerçekleştirilen Malmö Arena'nın inşaat maliyeti 750 milyon İsveç kronuydu. Arena, Hyllie Tren İstasyonu'na 80 metre (260 ft) uzaklıkta olup; Malmö Garı, Kopenhag Havalimanı ve Kopenhag Garı'na tren ve otobüs bağlantısı vardır. (Devamı...)

(Düzenle)


Who's That Girl, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna'nın aynı adlı filmin müziklerine yer verdiği, 21 Temmuz 1987'de Sire Records etiketiyle yayımlanan film müziği albümüdür. Albümde Madonna'ya aynı müzik şirketiyle çalışan Scritti Politti, Duncan Faure, Club Nouveau, Coati Mundi ve Michael Davidson gibi isimler eşlik etti. Albüm bir Madonna albümü olarak hazırlansa da, albümde yer alan dokuz şarkının sadece dördü kendisi tarafından seslendirildi. Çılgın Madonna (Desperately Seeking Susan, 1985) filminin başarısından sonra Madonna, yanlışlıkla cinayetle suçlanan bir kadın olan Nikki Finn'in anlatıldığı Slammer adlı bir başka komedi filminde daha oynamak istedi. Warner Bros. Madonna'nın macera filmi Şangay Bonita'nın (1986) parasal ve sanatsal açıdan gösterdiği başarısızlıktan dolayı projeye ilk başta yeşil ışık yakmakta isteksiz davrandı. Madonna tarafından ikna edilen şirket, sanatçının film müziklerindeki başarısından para kazanmayı da düşünerek teklifi kabul etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Aşklarım Büyük Benden, Türk şarkıcı Murat Boz'un üçüncü stüdyo albümüdür. 9 Mayıs 2011'de Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Pop müzik ritimleri içerir, Boz'un 2009 başında yayımladığı Şans albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Boz üstlenmiştir. Dokuz şarkıdan oluşan Aşklarım Büyük Benden, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı; şarkıcının "iyi bir yönelim" içinde olduğu yazıldı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı, Nisan 2011'de klibiyle birlikte yayımlandı; albümün satışa sunulmasından sonra ise "Hayat Öpücüğü", "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş", "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına klip çekildi. Bunlardan "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş", Türkiye resmî listesinde zirveye yerleşti. Aşklarım Büyük Benden albümü, 35.000 satış rakamına ulaştı ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ödüllerde, En Has Albüm ödülünü aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Farewell", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011 yılında yayınladığı altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'tan bir şarkıdır. Ester Dean, Alexander Grant tarafından yazılmış, prodüktörlüğü Grant tarafından yapılmıştır. Enstrümantasyonu piyano ile oluşturulmuştur. "Farewell", müzik eleştirmenlerinden farklı tepkiler aldı. Bazı eleştirmenler, Rihanna'nın şarkıdaki vokal performansında duygunun yer almadığını yazarken, bazıları ise şarkının Rihanna'nın en iyi vokal performansı olabileceğini yazdı. Ayrıca şarkı, şarkıcının 2009 yılında çıkan Rated R albümünde yer alan "Fire Bomb" şarkısının yanı sıra, Beyoncé tarafından seslendirilen "Halo" ve Adele tarafından seslendirilen "Someone Like You" şarkıları ile de karşılaştırıldı. Talk That Talk albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlenen "Farewell", Güney Kore Gaon Uluslararası Listesi'ne 69 numaradan, Birleşik Krallık Single Listesi'ne 155 numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Halki Kapısı (YunancaΧαλκῆ Πύλη Halki Pili), Bizans döneminde Konstantinopolis (bugün İstanbul, Türkiye) şehrinde, Büyük Saray'ın ana törensel girişidir. "Bronz kapı" anlamına gelen bu adın, bronz kapı kanatları ya da çatısında bulunan yaldızlı bronz döşemeler yüzünden verildiği düşünülmektedir. İç tarafı mermer ve mozaiklerle süslenmiş; dış yüzüneyse birçok heykel yerleştirilmiştir. Bunların en baskını, Bizans İkonoklazmı sırasında ana sembol olmuş İsa ikonudur. 10. yüzyılda kapının hemen yanına inşa edilmiş bir şapel vardır. Kapı, 13. yüzyılda yıkılmıştır. Şapel ise 19. yüzyıl sonuna kadar ayakta kalmıştır. Kapı, "Augustaion" adı verilen tören alanının güneydoğu köşesinde bulunuyordu. Meydanın kuzey tarafında Ayasofya, güney ve batı taraflarında ise Zeuksippos Banyoları ile İstanbul Hipodromu bulunmaktaydı. I. Anastasius (h. 491-518) döneminde İsauria Savaşı (492-497) zaferini kutlamak amacıyla, mimar Aetherius tarafından bulunduğu yere inşa edilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Sticky & Sweet Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın üçüncü konser albümüdür. 26 Mart 2010 tarihinde, Warner Bros. Records tarafından DVD, Blu-ray ve CD formatlarında yayımlanan albüm, Madonna'nın Sticky & Sweet Tour kapsamında 2008 yılında Buenos Aires, Arjantin'de River Plate Stadyumu'nda verdiği konser sırasında filme alındı. Albüm resmî olarak piyasaya çıkmadan önce gösteri VH1'da yayımlandı ve Madonna'nın yapım şirketi Semtex Films tarafından yapıldı. Madonna, yönetmenliğini üstlendiği W.E. filmi ile ilgilendiği için DVD'nin yapımına odaklanamadığını belirtti. Piyasaya çıktıktan sonra Sticky & Sweet Tour, müzik eleştirmenlerinden farklı yönlerde geri dönüşler aldı. Kimi eleştirmenler albümü cansız bulurken, kimisi de performanslardan ötürü albümü övdü. Sticky & Sweet Tour, Madonna'nın Billboard 200 listesindeki on dokuzuncu ilk 10'a giren albümü olurken Yunanistan, Macaristan, Meksika ve Portekiz listelerinde birinci oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Eldfell, İzlanda'ya bağlı Heimaey Adası'nda bulunan 204 metre yüksekliğinde bir yanardağdır 23 Ocak 1973 tarihinde Heimaey kasabasının hemen dışında bir alanda hiç beklenmedik bir biçimde harekete geçmiş ve büyük bir volkan felaketine neden olmuştur. Bu olaydan sonra İzlandalılar adaya Ateş Dağı anlamına gelen Eldfell demişlerdir. Yanardağın hareketlenmesi ada içinde büyük bir kriz oluşmasına neden olmuş ve neredeyse kalıcı olarak boşaltılmasına yol açmıştır. Volkandan çıkan küller adanın büyük bir bölümünü kaplamış, pek çok evi yok etmiş ve akan lavlar, balıkçılık ile geçinen adanın ana gelir kaynağı olan limanı tehdit eder hâle gelmiştir. Yanardağdan çıkarak ilerlemeyi sürdüren lavları soğutmak için bir işbirliği başlatılmış ve deniz suyu akmakta olan lavlar üzerine pompalanmıştır. Uygulamaya konan bu plan başarıya ulaşmış ve kasabanın limanının yitirilmesinin önüne geçilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Hayrola?, Türk şarkıcı Hande Yener'in yedinci stüdyo albümüdür. İlk kez 31 Mart 2009'da Avrupa Müzik etiketiyle dijital ortamda yayımlandı, 6 Nisan 2009'da CD ve kaset formatlarında müzik marketlerde satışa sunuldu. Yener'in 2002 yılından beri anlaşması bulunan Erol Köse Production ile çalışmadığı ve Hipnoz'dan (2008) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan yedisinin sözlerini tek başına, bir tanesini Ayşe Özyılmazel ile, bir tanesini Erol Temizel ile birlikte yazdı. Bir şarkının söz yazarlığını ise Aylin Aslım üstlendi. Albümdeki tüm besteleri ve düzenlemeleri Erol Temizel yaptı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplayan Hayrola? için, kaliteli olduğu ancak içinde "Romeo" (Nasıl Delirdim?, 2007) şarkısını geçebilecek bir şarkıyı barındırmadığı yorumu yapıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Crazier", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Robert Ellis Orrall tarafından yazılmış ve yapımcılığını da Nathan Chapman ile Swift yapmıştır. Country pop tarzından bir balad olan şarkı, Hannah Montana: The Movie filminde kullanıldı ve filmin soundtrack albümünde yer aldı. Sanatçı filmin bir sahnesinde şarkıyı söylemiş ve daha sonra bu sahne şarkının video klibi olarak yayınlanmıştır. "Crazier" pek çok eleştirmenden olumlu yönde eleştiriler aldı ve filmin soundtrack'indeki en iyi parça olarak nitelendirildi. Şarkının dijital ortamda satışı 23 Mart 2009'da yani soundtrack albümünün yayınlandığı tarihten hemen sonra başladı. Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'da iyi bir ticari başarı elde etti. Listelerdeki en iyi başarısı, Billboard Hot 100 listesinde on yedi numaraya ulaşmak oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Anunnaki (ayrıca Anunaki, Anunna, Ananaki ve farklı varyasyonlarda da yazılır), antik Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojik geleneklerinde ortaya çıkan bir tanrı grubudur. Kaç Anunnaki olduğu ve hangi rolü üstlendiklerine dair açıklamalar hem değişkenlik gösterir hem de çoğu zaman tutarsızdır. Akad öncesi dönemden kalma en eski Sümer yazılarına göre Anunnaki, panteondaki en güçlü tanrılardır. Göklerin tanrısı An ile yeryüzünün tanrıçası Ki'nin torunlarıdır ve asıl işlevleri insanlığın kaderini kararlaştırmaktır. İnanna'nın Ölüler Diyarı'na İnişi'nde Anunnaki, yeraltı dünyasında Ereşkigal'ın tahtının önünde oturan yedi yargıç olarak resmedilmiştir. Gılgamış Destanı gibi sonraki Akadca metinlerde de bu betimleme sürdürülür. Eski Babil döneminde Anunnaki'nin yeraltı dünyasının kitonik tanrıları olduğuna inanılırken göklerin tanrıları İgigi olarak bilinirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Tuvalu, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'na, atletizmdeki tek sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 2008 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki üçüncü katılımını gerçekleştirirken oyunlar tarihindeki en az sayıda sporcuyla temsil edilmişti. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Tuvalulu sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 100 m kategorisinde yarışan Etimoni Timuani, elemeleri geçemeyip katıldığı ilk turda elendi. Tuvalu'nun Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Pekin, Çin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. Bu etkinlikten sonraki bir etkinliğe de sporcu gönderen ülke adına 3 katılımcı mücadele etti ve bu katılımların hiç birinde madalya kazanan sporcu olmadı. Maracanã Stadyumu'nda düzenlenen açılış törenine 194. sıradan çıkış yapan Tuvalu kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isim, ülkeyi temsil eden tek sporcu Etimoni Timuani'ydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Katrina Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgalarından biridir. 2005 yılı Atlas Okyanusu kasırga mevsiminin genelde 5., tropik kasırgalar arasında 11. ve Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5. Kategorideki 2. kasırgasıdır. Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu. Kasırganın neden olduğu en büyük can kaybı ve maddi zarar, New Orleans'ta meydana geldi. Set sisteminin başarısız olduğu Louisiana'yı sel bastı. Kasırga, Mississippi kıyısının karşısında ve Alabama'da şiddetini artırdı, öyle ki kasırganın merkezinin hızı saatte 160 km/saat olarak ölçüldü. Katrina, 23 Ağustos 2005'te Bahamalar'ın üzerinde oluşmaya başlamıştır. Sistem Meksika Körfezi'nde şiddetini artırırken Florida'nın güneyini 1. kategoride geçmiş, burada sellere ve ölümlere sebep olmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


Yeni Ay, Türk şarkıcı Sıla'nın beşinci stüdyo albümüdür. Sony Music Entertainment ve Columbia Records tarafından 18 Şubat 2014'te yayımlandı. "Karanlık ve içe dönük temalar kullanarak hazırladığı" dördüncü stüdyo albümü Vaveyla'yı Ekim 2012'de yayımladıktan sonra Sıla, "kendini iyi hissettiği bir dönemde" Yeni Ay'ı ortaya çıkardı. Neredeyse tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve pek çoğunu daha önceki albümlerini de birlikte hazırladığı Efe Bahadır ile besteledi. Ayrıca albümün yapımcılığını da Bahadır ile birlikte üstlendi. İskender Paydaş, Can Baydar, Bedük ve Fatih Ahıskalı da albümün yapımında görev aldı. 2013'ün sonunda başlayıp 2014'ün başlarında tamamlanan kayıtlar, İstanbul'daki Babajim Studios ile Atina'daki Sierra Studios'ta yapıldı. Pop müzik tarzında olan Yeni Ay, iki disk hâlinde satışa sunuldu. İlk diskte teki remiks sürümü olmak üzere 11 şarkı yer alırken ikinci diskte, ilk diskte yer alan şarkıların demolarına yer verildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Red Lipstick", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011'de yayınlanan altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'un deluxe sürümünden bir şarkıdır. Terius Nash, James Hetfield, Lars Ulrich, Will Kennard, Saul Milton ve Rihanna tarafından yazılmıştır. Eleştirmenler, şarkının kompozisyonu ve tarzını Metallica ve Katy B'nin tarzıyla benzer buldu. Bunun yanı sıra tarzındaki karanlık dubstep kompozisyonu, şarkının sanatçının 2009'da yayınlanan dördüncü stüdyo albümü Rated R'da yer alan şarkılara benzetilmesine neden oldu. Albümün yayınlanmasıyla birlikte ilk kez duyulan "Red Lipstick", Birleşik Krallık R&B Listesi'nin 34, Güney Kore Gaon Uluslararası Listesi'nin 85 numarasına kadar yükseldi. Albümün bilgileri paylaşılmadan önce Andrew Unterberger, popdust.com üzerinden "Rep Lipstick" hakkındaki bilgiyi paylaştı. Unterberger, şarkının açılışındaki synthesizer seslerini, Metallica'nın "Wherever I May Roam" (Metallica, 1991) şarkısının başında tekrar eden gitar motiflerine benzetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Turgut Reis veya SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biridir. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından son olarak Osmanlı donanmasında görev yapmıştır. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür (Diğer üçü Brandenburg, Wörth ve Kurfürst Friedrich Wilhelm (Barbaros Hayreddin)). 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başlamış, 1891'de denize indirilmiş, 1894 yılında tamamlanmıştı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üç adet ikiz tarette taşıdıkları altı büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydılar. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" (balina gemisi) adını vermişti. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth, ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (sonraki Barbaros Hayreddin) ile aynı yıllarda suya indi. (Devamı...)

(Düzenle)


Tessa Thompson (d. 3 Ekim 1983, Los Angeles), Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Çeşitli tiyatro oyunları, diziler, filmler ve video kliplerde yer alan oyuncu, şarkılar yazıp bestelemiştir. Profesyonel oyunculuk hayatına 2002 yılında The Tempest isimli tiyatro oyunuyla adım atan Thompson, bir sene sonra yer aldığı Romeo ve Juliet: Antebellum New Orleans, 1836 oyunundaki rolüyle aynı sene NAACP Tiyatro Ödülü tarafından "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Tiyatro kariyeri devam ederken 2005 yılında Cold Case dizisiyle ilk kez kamera karşısına geçti ve ertesi yıl ise When a Stranger Calls filmiyle sinemada da yer almaya başladı. Thompson, Tina Mabry'nin yönettiği 2009 yapımı Mississippi Damned ile Amerikan Siyah Film Festivali tarafından "En İyi Oyuncu" seçilerek sinema alanında ilk ödülünü aldı. Sivil haklar aktivisti Diane Nash'i canlandırdığı Martin Luther King Jr. hakkındaki biyografik film Selma ile ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi ve Hamptons Uluslararası Film Festivali'nde "Çıkış Yapan Performans" ödülünü kazandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Agar.io, çevrimiçi çok oyunculu bir strateji ve aksiyon oyunudur. Brezilyalı oyun geliştiricisi Matheus Valadares tarafından geliştirilen oyun, 28 Nisan 2015'te ağ tarayıcıları, 8 Temmuz 2015'te ise Miniclip tarafından iOS ve Android platformları için yayımlandı. Oyunda oyuncular, bir petri kabını temsil eden bir haritada bir veya daha fazla dairesel hücreyi kontrol ederler. Oyundaki amaç, oyuncunun kontrol ettiği hücreden daha küçük olan agar ile hücreleri yiyerek ve kendi hücrelerini yiyebilecek daha büyük hücrelerden kaçınarak, mümkün olduğunca fazla kütle kazanmaktır. Her oyuncu bir hücre ile başlar, ancak oyuncular yeterli bir kütleye ulaştığında oyuncuların bir hücreyi bölerek birden fazla hücreyi kontrol etmelerine izin verilebilir. Oyunun ismi, bakterileri kültürleme için kullanılan agar maddesinden gelmektedir. Eleştirmenler, oyunun özellikle sadeliği, rekabeti, mekaniği ve tekrarlayan oynanışı hakkında fikirlerini dile getirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Kırık Kalpler Durağında, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in altıncı stüdyo albümüdür. 16 Aralık 2009'da Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanmıştır. Şarkıcının bu şirketten çıkan ikinci, 2004 çıkışlı Melek albümünden bu yana ise sanatçının satışa sunulan ilk stüdyo albümüdür. Pop müzik, halk müziği ve hip hop ritimleri içerir. Candan Erçetin albümde en çok adı geçen söz yazarıdır, on şarkının sözlerini tek başına yazmıştır; bu on şarkıdan altısını da tek başına bestelemiştir. Albümdeki tüm şarkıların düzenlemesini Alper Erinç yapmıştır. Toplam 16 şarkıdan oluşan Kırık Kalpler Durağında, müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler aldı ve Erçetin'in önceki albümlerinden temel farkının Balkan müziği ögelerinin daha fazla kullanılması olduğu söylendi. Albümün ilk duyulan şarkısı olan "Ben Kimim", 2009 yapımı Gölgesizler filminin müziklerinden biri olarak kullanıldı ve Billboard Türkçe Top 20'de iki numaraya kadar yükseldi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Beat Goes On", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de (2008) yer alan bir şarkıdır. Amerikalı rapçi Kanye West'in konuk olarak yer aldığı şarkının geri vokalleri Pharrell Williams'a aittir. Şarkının yapımcıları Madonna ve The Neptunes iken, şarkı yazımında Madonna, West ve Williams birlikte çalıştı. Şarkının sadece Williams'ın vokallerine ve farklı sözlere yer veren bir versiyonu Ağustos 2007'de sızdırılırken West'in vokallerine de yer veren albümdeki versiyonu ise bir yıl sonra yayımlandı. Hip hop etkileri taşıyan bir disko şarkısı olan "Beat Goes On"da çalgı olarak zil, el çırpma ve düdük kullanıldı. Şarkıdaki disko havasını ve Williams'ın yapımcılığını öven müzik eleştirmenleri, şarkı için genellikle olumlu değerlendirmeler yaptı. Bazı eleştirmenler, sızdırılan versiyonun West'in yer aldığı son versiyondan daha iyi olduğunu belirtti. "Beat Goes On", Brezilya'da 100.000'den fazla dijital satış yaparak platin sertifika aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Brandenburg sınıfı, Alman İmparatorluğu'nun okyanus ötesi ilk dört pre-dreadnought zırhlının dahil olduğu sınıftır. Bu gemiler aynı zamanda kablosuz iletişim yapabilen ilk Alman savaş gemileridir. Bu sınıfta üretilen savaş gemilerinin adları SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin), SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) ve SMS Wörth'tür. Dört geminin inşasına 1890 yılında başlandı, üçü 1893'te tamamlanırken SMS Weißenburg 1894'te bitirildi. Öncü gemi olan Brandenburg 9,3 milyon marka, Kurfürst Friedrich Wilhelm ise 11,23 milyon marka mal oldu. Birleşik Krallık Kraliyet Donanması, bu gemileri alaya alarak "balina avcıları" olarak nitelendirmiştir. Sınıfa adını veren SMS Brandenburg ve üç kardeş gemisi kariyerleri boyunca birçok görevde bulundular. 1900 yılında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nı bastırmak üzere sefere çıktılar; bu seferin ardından büyük ölçüde modernize edildiler. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the General", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun beşinci bölümüdür ve 4 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Bölümde Bart'ın kabadayı Nelson Muntz ile yaşadığı sorun anlatılmaktadır. Bölüm, John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Lisa, öğretmeni Bayan Hoover için bir yığın kek yapar. Bart, okul servisinde kendisine kek vermesi için ona yalvarır ve en sonunda Lisa, yere düşmüş olan bir keki Bart'a verir. Okulda bir zorba, Lisa'nın keklerini çalarak onları mahveder. Bart, Lisa'yı savunmak için zorbaya karşı hamlede bulunur fakat okulun en kötü kabadayısı Nelson Muntz tarafından alıkonur. Bart, mücadele eder fakat yanlışlıkla Nelson'un burnundan kan gelmesine neden olur. Nelson, okul çıkışı Bart'ın işini halledeceğine dair yemin eder. Bart, gününü Nelson'un kendisini öldürdüğüne, sınıf arkadaşları ile ailesinin cenazesine geldiğine dair hayaller içinde geçirir. (Devamı...)

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-22

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-23

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-24

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-25

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-26

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-27

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-28

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-29

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-30

(Düzenle)


Şablon:GKM/2024-08-31

(Düzenle)




Bugün 16 Temmuz 2024, Salı ; saat 11.10 UTC