Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Terör örgütleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi, şu anda varolan ya da daha önce varolmuş olan devletler ve çeşitli devletlerarası kuruluşlar tarafından faaliyetleri yasaklanmış ve terör örgütü olarak kabul edilmiş grupların listesi. Terörist olmakla itham edilmiş birçok örgüt hedeflerine ulaşmak için terörizmi bir askerî taktik olarak kullandıklarını reddederler. Aynı zamanda terörün tanımı konusunda uluslararası bir fikir birliği yoktur.

Bu liste devlet terörizmi uyguladığı düşünülen devlet ve devletlere ait örgütleri veya yalnız kurt diye nitelenen, bireysel terör eylemleri yapan bağımsız bireyleri içermez. Bu liste aynı zamanda yukarıdaki kriterlere uymayan ama yaygın şekilde terörist olarak nitelenen örgütleri de içermez.

Resmen terörist olarak belirlenmiş örgütler[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgüt AUS

Flag of Australia.svg

KAN

Flag of Canada.svg

MSR

Flag of Egypt.svg

AB

Flag of Europe.svg

HİN

Flag of India.svg

İRN

Flag of Iran.svg

İSR

Flag of Israel.svg

KAZ

Flag of Kazakhstan.svg

SUA

Flag of Saudi Arabia.svg

ÇİN

Flag of the People's Republic of China.svg

RUS

Flag of Russia.svg

TUN

Flag of Tunisia.svg

TÜR

Flag of Turkey.svg

UKR

Flag of Ukraine.svg

BAE

Flag of the United Arab Emirates.svg

BK

Flag of the United Kingdom.svg

BM

Flag of the United Nations.svg

ABD

Flag of the United States.svg

17 Kasım Devrimci Örgütü Evet[1] Evet[2]
Abdullah Azzam Tugayları Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Aden-Abyan İslam Ordusu Evet[9] Evet[3] Evet[7]
Akhil Bharat Nepali Ekta Samaj Evet[10]
All Tripura Tiger Force Evet[10]
Ansaru Evet[3] Evet[7] Evet[8] Evet[11]
Arap Yarımadası el-Kaidesi Evet[12] Evet[9] Evet[13] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[8] Evet[2]
Asbat el-Ensar Evet[9] Evet[14] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Assam Birleşik Kurtuluş Cephesi Evet[10]
Ateş Hücreleri Komplosu Evet[15]
Aum Şinrikyo Evet[9] Evet[16] Evet[2]
Aydınlık Yol[17] Evet[9] Evet[18] Evet[2]
Babbar Khalsa Evet[9] Evet[18] Evet[10] Evet[7]
Batı Afrika'da Birlik ve Cihat Hareketi Evet[9] Evet[8] Evet[2]
Belucistan Kurtuluş Ordusu Evet[7]
Birleşik Ulusal Kurtuluş Cephesi Evet[10]
Bodoland Ulusal Demokratik Cephesi Evet[10]
Boko Haram Evet[12] Evet[9] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[19] Evet[11]
Cemaat el-Islah el-İştima Evet[14]
Cemaat Ensaru't Tevhid Evet[3] Evet[8] Evet[2]
Cemaat ul-Ahrar Evet[7]
Cemaat ul-Furkan Evet[3] Evet[7]
Cemaat-ül Mücahit (Bangladeş) Evet[10] Evet[7]
Cemiyet Ensar es-Sünnet Evet[7]
Cemiyet-i İslami Evet[14]
Ceyş-i Muhammed Evet[12] Evet[9] Evet[10] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Comite' de Blenfaisance et de Solidarite' avec la Plestine Evet[20]
Cumann na mBan Evet[7]
Cund el-Aksa Evet[7]
Cund el-Halife Evet[7]
Cund el-Şam Evet[14]
Cundullah Evet[21] Evet[2]
Devamlı İrlanda Cumhuriyet Ordusu Evet[7] Evet[2]
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi Evet[18] Evet[22] Evet[7] Evet[2]
Devrimci Mücadele Evet[2]
Dindar Encümen Evet[10]
Donetsk Halk Cumhuriyeti Evet[23]
Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi Evet[24]
Türkistan İslam Partisi Evet[24] Evet[3] Evet[4][5] Evet[8] Evet[25]
Doğu Türkistan Kurtuluş Örgütü Evet[16] Evet[26] Evet[24]
Duhtaran e-Millet Evet[10]
Dünya Tamil Hareketi Evet[9]
Dünya Uygur Kurultayı Evet[24]
Ebu Nidal Örgütü Evet[9] Evet[18] Evet[7] Evet[2]
Ebu Seyyaf Evet[12] Evet[9] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
El-Aksa Örgütü Evet[18] Evet[20]
El-Aksa Şehitleri Tugayları Evet[9] Evet[18] Evet[2]
El-Bedir Evet[10]
El-Gureba Evet[7]
El-Harameyn Vakfı Evet[14] Evet[3] Evet[8]
El-İttihad el-İslamiye Evet[9] Evet[3] Evet[7] Evet[8]
El-Kaide Evet[12] Evet[9] Evet[27] Evet[10] Evet[28] Evet[29] Evet[14] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[30] Evet[2]
El-Murabitun Evet[12] Evet[9] Evet[3] Evet[31] Evet[8] Evet[32]
El-Nusra Cephesi Evet[12] Evet[9] Evet[33] Evet[14] Evet[34][35] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[36] Evet[37]
El-Ömer Mücahitleri Evet[10]
El-Şebab Evet[12] Evet[9] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[2]
Ensar Allah Evet[33] Evet[4][5][6]
Ensar Beyt el-Makdis Evet[38] Evet[4][6] Evet[31] Evet[2]
Ensar ed-Din Evet[3] Evet[8] Evet[39]
Ensar el-İslam Evet[12] Evet[9] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Ensar eş-Şeriat (Libya) Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[40]
Ensar eş-Şeriat (Tunus) Evet[41] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[41]
ETA Evet[9] Evet[18] Evet[7] Evet[2]
Fas İslami Muharip Grubu Evet[3] Evet[7] Evet[8]
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)[42][43] Evet
Fetih Öncüleri Evet[9]
Fianna Éireann Evet[7]
Filipinler Komünist Partisi/
Yeni Halk Ordusu
Evet[18] Evet[2]
Mağrip el-Kaidesi Evet[12] Evet[9] Evet[14] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[8] Evet[2]
Mısır'ın Askerleri Evet[7] Evet[44]
Tekfir ve Hicret Evet[18]
İslam Cemaati (Güneydoğu Asya) Evet[12] Evet[9] Evet[3] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
İslam Cemaati (Mısır) Evet[9] Evet[18] Evet[14] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[2]
İslam Ordusu Evet[4][5][6] Evet[2]
Kafkasya Emirliği Evet[9] Evet[14] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[45]
Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) Evet[10]
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist Evet[22]
Mısır İslam Cihadı Evet[9] Evet[14] Evet[3] Evet[7] Evet[8]
Kuvvet 17 Evet[20] Evet[7]
İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi Evet[18] Evet[22]
Hamas Evet[46] Evet[9] Evet[47] Evet[20] Evet[48] Evet[2]
İzzeddin el-Kassam Tugayları Evet[12] Evet[49] Evet[18] Evet[7] Evet[50]
Hakkani ağı Evet[9] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[2]
Hareket'ül Cihad el-İslami Evet[3] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Hareket'ül Cihad el-İslami (Bangladeş) Evet[7] Evet[2]
Hareket'ül Mücahid Evet[9] Evet[10] Evet[3] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Hareket'ül Mücahid/Alami Evet[7]
Hareket Şam el-İslam Evet[51]
Hizb-i İslami Gulbeddin Evet[9] Evet[7]
Hizbullah (Lübnan) Evet[9] Evet[52][53] Evet[54] Evet[2]
Hizbullah (askeri kanadı) Evet[55] Evet[54]
Hizbullah (dış güvenlik örgütü) Evet[12] Evet[9] Evet[7]
Hizbullah (Türkiye) Evet[22]
Hizbullah el-Hicaz Evet[13] Evet[4][5][6]
Hilafet Devleti Evet[22]
Hizb-ut Tahrir Evet[29] Evet[14]
Hizb el-Mücahid Evet[18] Evet[10]
Hofstad Ağı Evet[18]
Kutsal Toprak Derneği Evet[18] Evet[20]
Hindistan Mücahitleri Evet[10] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[2]
Uluslararası Sih Gençlik Federasyonu Evet[9] Evet[18] Evet[10] Evet[7]
İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu Evet[7]
İrlanda Halk Kurtuluş Örgütü Evet[7]
İslami Cihad

Cemaat Mücahid
Evet[14]
İslami Cihat Birliği Evet[3] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Özbekistan İslami Hareketi Evet[12] Evet[9] Evet[29] Evet[14] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Irak ve Şam İslam Devleti Evet[12] Evet[9] Evet[56] Evet[57] Evet[58] Evet[59] Evet[33] Evet[60] Evet[61] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[36] Evet[2]
Muhacir ve Ensar Ordusu Evet[9] Evet[51]
Hareket ül-Ensar Evet[12]
Kah ve Kahane Hai Evet[9] Evet[20] Evet[2]
Kangleipak Komünist Partisi Evet[10]
Kanglei Yawol Kanna Lup Evet[10]
Hizbullah Taburları Evet[4][5][6] Evet[2]
Halistan Komando Kuvvetleri Evet[10]
Halistan Zindabad Kuvvetleri Evet[18] Evet[10]
Kuddam ül-İslam Evet[7]
Komala Evet[62][63]
Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey Evet[22]
TAK Evet[18] Evet[7]
PKK Evet[12] Evet[9] Evet[18] Evet[64] Evet[65] Evet[22] Evet[7] Evet[2]
Leşker-i Tayyibe Evet[12] Evet[9] Evet[10] Evet[14] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Leşker-i Jhangvi Evet[12] Evet[9] Evet[3] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları Evet[66] Evet[9] Evet[18] Evet[10] Evet[7] Evet[2]
Libya İslami Savaş Grubu Evet[3] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Sadık Gönüllüler Gücü Evet[7]
Lugansk Halk Cumhuriyeti Evet[23]
Manipur Halk Kurtuluş Cephesi Evet[10]
Maoist Komünist Partisi Evet[22]
Maoist Komünist Merkezi Evet[10]
Marksist Leninist Komünist Parti Evet[22]
Mücahit Şura Konseyi-Mescidi Aksanın Koruyucuları Evet[2]
Müslüman Kardeşler Evet[67] Evet[29] Evet[33] Evet[68] Evet[4][5][6]
Ulusal Kurtuluş Ordusu Evet[9] Evet[18] Evet[2]
Tripura Ulusal Kurtuluş Cephesi Evet[10]
Turuncu Gönüllüler Evet[7]
Filistin el-Müslüm Evet[20]
Filistin Kurtuluş Cephesi Evet[9] Evet[20] Evet[2]
Filistin İslami Cihat Örgütü Evet[12] Evet[9] Evet[18] Evet[7] Evet[2]
Interpal Evet[20]
PJAK Evet[69]
İçkerya ve Dağıstan Halkları Kongresi Evet[14]
Manipur Halk Kurtuluş Ordusu Evet[10]
Halkın Mücahitleri Örgütü Evet[70]
Kangleipak Halkın Devrimci Partisi Evet[10]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Evet[9] Evet[18] Evet[2]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık Evet[9] Evet[18] Evet[48] Evet[2]
Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu Evet[7] Evet[71]
Kudüs Gücü Evet[9]
Gerçek İrlanda Cumhuriyet Ordusu Evet[7] Evet[2]
Kızıl El Komando Evet[7]
Kızıl El Savunmacıları Evet[7]
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri Evet[9] Evet[18] Evet[2]
Kürdistan Devrim Partisi Evet[22]
Saor Éire Evet[7]
Kurtarılmış Tarikat Evet[7]
Tevhid Selam Evet[22]
Sipah-i-Sahabe Evet[7]
İslami Mirası Canlandırma Cemiyeti Evet[14] Evet[3] Evet[8]
Stichting Al Aqsa Evet[18]
Hindistan Öğrencileri İslami Hareket Evet[10]
Kafkasya Mücahitleri Birleşik Güçlerinin Yüksek Askeri Meclisi Evet[14]
Taliban Evet[9] Evet[29] Evet[14] Evet[3] Evet[4][5][6]
Tehrik-i Nizam-i Şeriat-ı Muhammedi Evet[7]
Tehrik-i-Taliban Pakistan Evet[9] Evet[3] Evet[4][5][6] Evet[7] Evet[8] Evet[2]
Tamil Nadu Kurtuluş Ordusu Evet[10]
Tamil Ulusal Canlandırma Birlikleri Evet[10]
Tanzim Evet[20]
Ulster Savunma Birliği Evet[7] Evet[72]
Ulster Gönüllü Kuvvetleri Evet[7] Evet[72]
Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri Evet[9]
Silahlı İslami Grup Evet[9] Evet[3] Evet[7] Evet[8]

Geçmişte terörist olarak belirlenmiş örgütler[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgüt AUS

Flag of Australia.svg

KAN

Flag of Canada.svg

AB

Flag of Europe.svg

BK

Flag of the United Kingdom.svg

ABD

Flag of the United States.svg

HİN

Flag of India.svg

RUS

Flag of Russia.svg

ÇİN

Flag of the People's Republic of China.svg

TÜR

Flag of Turkey.svg

SSCB

Flag the Russian SFSR (1918).svg

Afrika Ulusal Konseyi 1988-08[73]-2008[74][75]
Aum Şinrikyo  ?-2011-07-18[18][76]
Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri  ?-2011-07-18[18][76] 10 Eylül 2005-28 Mayıs 2013[2]
Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi 1997-08-10-1999-08-10[2]  ?
El-Fetih  ?
Fas İslami Muharip Grubu 11 Ekim 2005-28 Mayıs 2013[2]
Hynniewtrep Ulusal Kurtuluş Konseyi 2000-11-16[77]-2011[10][78]
Kah ve Kahane Hai  ?-2010-07-12[79][80]
Japon Kızıl Ordusu 1997-10-08-2001-10-08[81]
Kızıl Khmerler 1997-10-08-1999-10-08[81]
Manuel Rodríguez Vatansever Cephesi 1997-10-08-1999-10-08[81]
Halkın Mücahitleri Örgütü  ?-2012  ?-2010[82] 1997-10-08-2012-09-28[2]
Filistin Kurtuluş Cephesi  ?-2010-07-12[79][80]
Filistin Kurtuluş Örgütü 1988[83]-1991[84]
Devrimci Hücreler 1997-08-10-2009-05-18[81]
Túpac Amaru Devrimci Hareketi 1997-08-10-2001-10-08[81]
Kızıl Ordu Fraksiyonu 1970-05-14-1998-04-20[81]
Kızıl Tugaylar 1970-08-?[81]
Nepal Birleşik Komünist Partisi (Maoist)  ?-2012-09-06[85]

Belirleme yöntemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya devleti, 2002'den bu yana, Güvenlik Mevzuatı Düzenleme (Terörizm) Kanununa göre bir terör örgütleri listesini hayata geçirdi. Listeleme, listeden çıkarma ve yeniden listeleme, Avustralya İstihbarat Servisi ve Attorney-Generals Dairesi'nin (Adalet Bakanlığına benzer bir devlet yapılanması) de katıldığı bir protokol ile gerçekleştirilir.[86]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Aralik 2001'den beri Kanada Ceza Yasası madde 83.05 ile, hükümete, terörizmle uğraşan, onların işlerini kolaylaştıran veya bu örgütlerin yararına çalışan kurumların listesini oluşturma izni verildi.[87]

Bu örgütler bakanlık ve Federal Adalet Yüksek Mahkemesi tarafından revize edilir ve Canada Gazette tarafından yayınlanır. Liste aynı zamanda Kanada Kamu Güvenliği sayfasında da yayınlanır.[88]

Avrupa Birliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği'nin terör örgütü listesi iki ayrı gruptan oluşur ve her grup için farklı yaptırımlar öngörülür.[89]

1267 sayılı BM kararı çerçevesindeki liste[değiştir | kaynağı değiştir]

El-Kaide, Taliban ve bunlarla işbirliği yapan diğer örgütler. BM 1267'nin getirdiği yükümlükler şunlardır:

  • Silah ve askeri malzeme temini, satışı ve transferinin önlenmesi
  • Söz konusu listelerde yer alan kişi, şirket ve kuruluşların tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulması
  • Ülkelere girişlerinin ve topraklarından transit geçişlerinin yasaklanması
  • Askerî eğitim veya teknik konularda veya silah ve askerî malzemenın bakımı ile ilgili konularda yardımın engellenmesi

AB, mal varlıklarının dondurulması ile ilgili uygulamalar konusunda 1452 sayılı BM kararı ile bazı istisnalar uygular. İstek durumunda, eğer belirlenen süre içinde bir itiraz yapılmazsa veya BM Eylem Komitesi tarafından bir serbest bırakma kararı alınırsa bir ulusal devlet aşağıdaki sebeplerle fonların serbest bırakılmasına karar verebilir

  • Dondurulmuş fonların veya varlıkların bakımı ile ilişkili hizmetlerin, giderlerin ve profesyonel çalışanların ücretlerinin ödenebilmesi için gerekli ise
  • Olağanüstü masraflar için gerekli ise

Özerk liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Terör örgütü olarak tanımlanmış diğer örgütler.

  • Bütün fonların, finansal varlıkların ve ekonomik kaynakların dondurulması.
  • Doğrudan veya dolaylı olarak fonlar oluşturulmasının yasaklanması veya varolan finansal varlıklar ile ekonomik kaynakların yasaklanması.

Burada, EU dışındaki ülkelerde yeralan terör örgütlerine karşı bu yükümlülüklerin sadece "uygulanabilir" olduğuna dikkat etmek gerekir. Örneğin, EU'nun listesinde 47 grup yer alır fakat yükümlülükler bunlardan ancak 27'sine uygulanabilir durumdadır. Üye devletlerin teröre karşı mücadele ve terörün önlenmesi konularında birbirlerine yardım etme yükümlülüğü vardır, fakat bu sadece EU içinde yer alan terör örgütleri ile ilgili bir işlemdir.

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan İçişleri Bakanlığı, Kanunsuz Eylemler (Önleme) Yasasına dayanarak yasaklanmış örgütlerin bir listesini tutar ve yayınlar: http://www.mha.gov.in/uniquepage.asp?Id_Pk=292 [10]

Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Proscribed terrorist groups". British Home Office. May 7, 2010. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121122011513/http://www.homeoffice.gov.uk/publications/counter-terrorism/proscribed-terror-groups/proscribed-groups?view=Binary. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd "Foreign Terrorist Organizations". State.gov. 2012-09-28. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160621033941/http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123085.htm. Erişim tarihi: 2014-08-21. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj "El-Kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar" (PDF). TBMM. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160406113457/http://www.masak.gov.tr/userfiles/file/BKK_Guncel_Liste.pdf. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac "مجلس الوزراء يعتمد قائمة التنظيمات الإرهابية.". Emirates News Agency (WAM) وكالة أنباء الإمارات. 15 November 2014. http://www.wam.ae/ar/news/emirates-arab-international/1395272465559.html. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "UAE publishes list of terrorist organisations". Gulf News. November 15, 2014. http://gulfnews.com/news/gulf/uae/government/uae-publishes-list-of-terrorist-organisations-1.1412895. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "UAE cabinet endorses new list of terrorist groups". Kuwait News Agency (KUNA) وكالة الأنباء الكويتية. 2014-11-15. https://www.kuna.net.kw/ArticleDetails.aspx?id=2408700&Language=en. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt "Proscribed terrorist groups". Home Office. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140201175134/https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/266038/List_of_Proscribed_organisations.pdf. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae "The List established and maintained by the Al-Qaida Sanctions Committee with respect to individuals, groups, undertakings and other entities associated with Al-Qaida". United Nations Security Council Committee 1267. UN.org. 2014-11-19. 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150319212558/http://www.un.org/sc/committees/1267/AQList.htm. Erişim tarihi: 2014-11-21.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "UN" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az "Currently listed entities". Publicsafety.gc.ca. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160410105233/http://www.publicsafety.gc.ca/cnt/ntnl-scrt/cntr-trrrsm/lstd-ntts/crrnt-lstd-ntts-eng.aspx. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah "Banned Organisations". 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151230101307/http://www.mha.nic.in:80/BO. Erişim tarihi: 30 January 2015. 
  11. ^ a b "US names Boko Haram as 'terror organisation' - Africa". Al Jazeera English. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304025837/http://www.aljazeera.com/news/africa/2013/11/us-names-boko-haram-as-terror-organisation-20131113155818371998.html. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t "Listed terrorist organisations". 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160604023438/https://www.nationalsecurity.gov.au/Listedterroristorganisations/Pages/default.aspx. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  13. ^ a b Nancy A. Youssef and Adam Baron (7 March 2014). "Saudi Arabia declares Muslim Brotherhood a terrorist group". Kansas City Star. http://www.kansascity.com/2014/03/07/4873900/saudi-arabia-declares-muslim-brotherhood.html. Erişim tarihi: 8 March 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "Single federal list of organizations recognized as terrorist by the Supreme Court of the Russian Federation". 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160402145332/http://www.fsb.ru/fsb/npd/terror.htm. 
  15. ^ http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2011/10/175362.htm U.S. Department of State
  16. ^ a b East Turkistan Liberation Organization (ETLO) Globalsecurity.org
  17. ^ 'Shining Path' (İspanyolca: Sendero Luminoso) is the name given by Peruvian mass media and government sources to the Maoist Communist Party of Peru.
  18. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:028:0057:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  19. ^ Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Adds Boko Haram to Its Sanctions List - UN Security Council, 22 May 2014. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  20. ^ a b c d e f g h i j [kaynak belirtilmeli] Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Israel" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  21. ^ "Iran Hails US Decision to Label Jundallah "Terrorist" Group". Al-Manar. 2010-11-04. 2010-11-13 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20101113050254/http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=160916&language=en. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  22. ^ a b c d e f g h i j k "Türkiye'de halen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri". Emniyet Genel Müdürlüğü. 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20130114042731/http://www.egm.gov.tr/temuh/terorgrup1.html. 
  23. ^ a b "Ukraine's prosecutor general classifies self-declared Donetsk and Luhansk republics as terrorist organizations". Kyiv Post. 16 May 2014. http://www.kyivpost.com/content/ukraine/ukraines-prosecutor-general-classifies-self-declared-donetsk-and-luhansk-republics-as-terrorist-organizations-348212.html. 
  24. ^ a b c d "China seeks int'l support in counter-terrorism(12/15/03)". China-embassy.org. 2003-12-15. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304114405/http://www.china-embassy.org/eng/xw/t56257.htm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  25. ^ "Terrorist Exclusion List". Bureau of Counterterrorism. 2004-12-29. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151207061255/http://www.state.gov:80/j/ct/rls/other/des/123086.htm. Erişim tarihi: 2012-09-11. 
  26. ^ United Nations Web Services Section. "The Al-Qaida Sanctions Committee". Un.org. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150108042149/http://www.un.org/sc/committees/1267/NSQE08802E.shtml. Erişim tarihi: 2 September 2014. 
  27. ^ Commission of the European Communities (October 20, 2004). "Communication from the Commission to the Council and the European Parliament" (DOC). June 14, 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0700en01.doc. Erişim tarihi: June 11, 2007. 
  28. ^ Moody, John (2007-06-12). "Iran Wants to Talk With U.S.; Just Not About Nukes". Fox News. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.foxnews.com/story/2007/06/12/iran-wants-to-talk-with-us-just-not-about-nukes/. Erişim tarihi: 2013-12-25. "[...] Al Qaeda, which Shiite-dominated Iran considers a terrorist organization [...]" 
  29. ^ a b c d e http://mfa.gov.kz/index.php/en/foreign-policy/current-issues-of-kazakhstan-s-foreign-policy/counteraction-to-new-challenges/fight-against-terrorism-and-extremism-in-kazakhstan
  30. ^ "Resolutions adopted by the United Nations Security Council since 1946". Un.org. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151225133631/http://www.un.org:80/en/sc/documents/resolutions/index.shtml. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  31. ^ a b "Government bans three alleged terrorist groups". BBC. 2014-04-02. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160416021338/http://www.bbc.co.uk/democracylive/house-of-commons-26852754. Erişim tarihi: 2014-04-04. 
  32. ^ "Terrorist Designation of the al-Mulathamun Battalion". State.gov. 2013-12-18. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160510143843/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2013/218880.htm. Erişim tarihi: 2014-11-05. 
  33. ^ a b c d "Saudi Arabia designates Muslim Brotherhood terrorist group". Reuters. 2014-03-07. http://www.reuters.com/article/2014/03/07/us-saudi-security-idUSBREA260SM20140307. 
  34. ^ "Turkey blacklists al-Nusra Front as terror group". Al Akhbar. 3 June 2014. http://english.al-akhbar.com/content/turkey-blacklists-al-nusra-front-terror-group. Erişim tarihi: 3 June 2014. 
  35. ^ 3 Haziran 2014 Tarihli ve 29019 Sayılı Resmî Gazete (Türkçe)
  36. ^ a b Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Amends Entry of One Entity on Its Sanctions List - UN Security Council, 30 May 2013. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  37. ^ United States Department of State. "Terrorist Designations of the al-Nusrah Front as an Alias for al-Qa'ida in Iraq". 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160416132350/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2012/12/201759.htm. Erişim tarihi: 2013-06-28. 
  38. ^ "Egyptian court says Ansar Bayt al-Maqdis a terrorist organization". Egypt Independent. April 14, 2014. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160327224349/http://www.egyptindependent.com/news/egyptian-court-says-ansar-bayt-al-maqdis-terrorist-organization. 
  39. ^ "Terrorist Designations of Ansar al-Dine". State.gov. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160510143902/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2013/03/206493.htm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  40. ^ "Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders Terrorist Designations of Three Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders". U.S. Department of State. 2014-01-10. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160510143837/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/01/219519.htm. Erişim tarihi: 2014-08-11. 
  41. ^ a b "BBC News - Tunisia declares Ansar al-Sharia a terrorist group". Bbc.co.uk. 2013-08-27. http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-23853241. Erişim tarihi: 2014-02-19.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "tunisia-2013-08-28" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  42. ^ Mısır hariç tüm Müslüman ülkeler FETÖ'yü terörist ilân etti (Sözcü Gazetesi, 28 Temmuz 2016)
  43. ^ FETÖ'yü ilk yasaklayan ülke 2000 yılında Özbekistan olmuş (TRT Haber web sitesi, 1 Ağustos 2016)
  44. ^ "Terrorist Designations of Ajand Misr and Ibrahim al-Rubaysh". State.gov. 2014-12-18. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160102090856/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/12/235386.htm?goMobile=0. Erişim tarihi: 2015-01-28. 
  45. ^ United States Department of State. "Designation of Caucasus Emirate". 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160510144013/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2011/05/164312.htm. Erişim tarihi: 2011-05-26. 
  46. ^ "Australia lists Hamas as terrorist organisation". Big News Network. 26 July 2014. http://www.bignewsnetwork.com/index.php/sid/224146897. Erişim tarihi: 2 September 2014. 
  47. ^ "Egypt bans Hamas, labels it a terrorist organization". DW. March 4, 2014. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150509135022/http://www.dw.de/egypt-bans-hamas-labels-it-a-terrorist-organization/a-17472158. 
  48. ^ a b https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/324603/20140627-List_of_Proscribed_organisations_WEBSITE_final.pdf
  49. ^ "Egyptian court bans Hamas' armed wing, lists as terrorist organization". Reuters. 31 January 2015. http://www.reuters.com/article/2015/01/31/us-egypt-hamas-idUSKBN0L40BS20150131. Erişim tarihi: 31 January 2015. 
  50. ^ http://www.state.gov/documents/organization/65462.pdf
  51. ^ a b "Designations of Foreign Terrorist Fighters". US Department of State. 24 September 2014. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160510143809/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/09/232067.htm. Erişim tarihi: 25 September 2014. 
  52. ^ A (2009-04-13). "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. http://latimesblogs.latimes.com/babylonbeyond/2009/04/egypt-hizbollah-dismissed-as-terrorist.html. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  53. ^ "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. 2009-04-13. http://latimesblogs.latimes.com/babylonbeyond/2009/04/egypt-hizbollah-dismissed-as-terrorist.html#sthash.okhZkwqI.dpuf. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  54. ^ a b "Proscribed terror groups or organisations - Publications - GOV.UK". Homeoffice.gov.uk. 2013-07-12. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121122011513/http://www.homeoffice.gov.uk/publications/counter-terrorism/proscribed-terror-groups/proscribed-groups?view=Binary. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  55. ^ Jim Muir (2013-07-22). "BBC News - EU ministers agree to blacklist Hezbollah's armed wing". Bbc.co.uk. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23397003. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  56. ^ "Egypt brands jihadist ISIL a 'terrorist group'". Hürriyet Daily News. 30 November 2014. http://www.hurriyetdailynews.com/egypt-brands-jihadist-isil-a-terrorist-group.aspx?pageID=238&nID=75033&NewsCatID=352. 
  57. ^ Wahlisch, Martin (2010). "EU Terrorist Listing - An Overview about Listing and Delisting Procedures". Berghof Foundation. Berghof Peace Support. http://www.berghof-foundation.org/fileadmin/redaktion/Publications/Other_Resources/RLM_EU_Terrorist_Listing.pdf. Erişim tarihi: 3 November 2014. 
  58. ^ PTI. "India bans IS". The Hindu. 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160119055307/http://www.thehindu.com/news/national/indian-government-bans-islamic-state-terror-organisation/article6698369.ece. Erişim tarihi: 16 December 2014. 
  59. ^ "Ya'alon declared the organization "Islamic State" as a terrorist organization: Report". haaretz. 3 September 2014. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160102090856/http://www.haaretz.co.il/news/politics/1.2424208. Erişim tarihi: 3 September 2014. 
  60. ^ "Russia calls on all states to put Islamic State, Jabhat al-Nusra on terrorist lists". Russian News Agency "TASS". 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160529034500/http://tass.ru/en/world/769912. Erişim tarihi: 29 December 2014. 
  61. ^ http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140603-16-1.pdf
  62. ^ Sheridan, Michael (2010-11-05). "Four 'assassins' funded by Komala militant in UK arrested in Iran, state-run media". NY Daily News (New York). 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.nydailynews.com/news/world/assassins-funded-komala-militant-uk-arrested-iran-state-run-media-claims-article-1.453424. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  63. ^ "Iran scorned for hangings despite stay". UPI (United Press International). 2011-05-02. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20131225200641/http://www.upi.com/Top_News/Special/2011/05/02/Iran-scorned-for-hangings-despite-stay/UPI-35771304363574/. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  64. ^ "Kurdistan Workers Party (PKK)". Australian National Security. 2012-08-17. 2013-11-11 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.nationalsecurity.gov.au/agd/WWW/nationalsecurity.nsf/Page/What_Governments_are_doing_Listing_of_Terrorism_Organisations_Kurdistan_Workers_Party. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  65. ^ "Kazakhstan Updates List Of Banned Terrorist Groups". Kazakhstan Today, Interfax-Kazakhstan. Radio Free Europe/Radio Liberty. 12 October 2006. http://www.rferl.org/content/article/1071987.html. Erişim tarihi: 4 October 2014. 
  66. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  67. ^ "Egypt designates Muslim Brotherhood as terrorist group". Reuters. December 25, 2013. http://uk.reuters.com/article/2013/12/25/uk-egypt-explosion-brotherhood-idUKBRE9BO08E20131225. 
  68. ^ "Russia names 'terrorist' groups". BBC.co.uk. 2006-07-28. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5223458.stm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  69. ^ Narina, E (2010-01-30). "Kurdish prisoner executed in Iran". WashingtonTV. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6M8Y4vuKU. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  70. ^ Theodoulou, Michael (2011-07-26). "US move to delist MEK as terror group worries Iran's opposition". The National (Abu Dhabi) (Abu Dhabi Media). 2012-08-31 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.thenational.ae/news/world/middle-east/us-move-to-delist-mek-as-terror-group-worries-irans-opposition. Erişim tarihi: 2013-12-26. "The MEK, dedicated to overthrowing Iran's Islamic regime and considered a terrorist group by Iran [...]" 
  71. ^ "U.S. Department of Homeland Security – Terrorist Organization Reference Guide January 2004, p119". U.S. Department of Homeland Security. January 2004. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160407054504/http://www.state.gov/documents/organization/45323.pdf. 
  72. ^ a b Terrorist Exclusion List, US State Department
  73. ^ Robert Windrem. "US government considered Nelson Mandela a terrorist until 2008". NBC News. http://investigations.nbcnews.com/_news/2013/12/07/21794290-us-government-considered-nelson-mandela-a-terrorist-until-2008. Erişim tarihi: December 11, 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  74. ^ "US shamed by Mandela terror link". BBC News. 2008-04-10. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/7340248.stm. 
  75. ^ "Mandela taken off US terror list". BBC News. 2008-07-01. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7484517.stm. 
  76. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:188:0047:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  77. ^ "Hynniewtrep National Liberation Council(HNLC)". Satp.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304053641/http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/states/meghalaya/terrorist_outfits/hnlc.htm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  78. ^ "Central panel seeks reply from Ulfa on ban - The Times of India". Articles.timesofindia.indiatimes.com. 2011-01-14. http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-01-14/guwahati/28379990_1_ulfa-leadership-arabinda-rajkhowa-chitraban-hazarika. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  79. ^ a b "EUR-Lex - 32009D1004 - EN". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:346:0058:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  80. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:178:0028:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  81. ^ a b c d e f g Office of the Coordinator for Counterterrorism (September 28, 2012). "Foreign Terrorist Organizations". state.gov. U.S. State Department. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160621033941/http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123085.htm. Erişim tarihi: October 8, 2013. 
  82. ^ Mas, Monique (2009-01-26). "Les " Moudjahidine du Peuple " ne sont plus des terroristes" (French). RFI. http://www.rfi.fr/actufr/articles/109/article_77771.asp. Erişim tarihi: 2010-03-05. 
  83. ^ "TITLE 22 > CHAPTER 61 > § 5201. Findings; determinations". Legal Information Institute, Cornell Law School. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20111105171235/http://www.law.cornell.edu/uscode/html/uscode22/usc_sec_22_00005201----000-.html. Erişim tarihi: December 10, 2013. 
  84. ^ "Palestine Liberation Organization". mideastconflict.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304000132/http://mideastconflict.org/discussion/plo/plo1.shtml. Erişim tarihi: December 10, 2013. 
  85. ^ "Delisting of the Communist Party of Nepal (Maoist)". State.gov. 2012-09-06. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160510143925/http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2012/09/197411.htm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  86. ^ Protocol Listing terrorist organisations under the Criminal Code
  87. ^ http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/C-46/page-29.html#h-28
  88. ^ http://www.publicsafety.gc.ca/prg/ns/le/cle-eng.aspx
  89. ^ Kristina Thorne Terrorist designation in the European Union Background paper June 2006