Plaj pizzası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Plaj pizzası
Salisbury, Massachusetts'te popüler bir plaj pizzası destinasyonu
Alternatif isimNew England plaj pizzası
Ülke(ler)Amerika Birleşik Devletleri
BölgesiNew England
YaratıcısıLawrence, Massachusetts'deki Tripoli Fırını
TürüPizza
Ana malzemelerPizza hamuru, rendelenmiş peynir, domates sosu, provolon dilimleri

Plaj pizzası, Boston'un kuzeyindeki New England kıyı topluluklarında, özellikle kuzeydoğu Massachusetts ve kıyı New Hampshire'da popüler olan bir pizza usulüdür. Çok ince bir kabuğa sahiptir ve genellikle bir fırın tepsisinde pişirilir, dikdörtgen şeklindedir. Kabuğun üstünde fark edilir derecede tatlı bir domates sosu, bir tutam mozzarella peyniri bulunur ve geleneksel olarak provolon peyniri dilimleri (genellikle sandviçlerde kullanılan şarküteri formu) içerebilir.[1][2][3]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Plaj pizzası, Atlantik Okyanusu'nun yaklaşık otuz iki kilometre batısında, Merrimack Vadisi'ndeki Merrimack Nehri boyunca uzanan bir değirmen şehri olan Lawrence, Massachusetts'teki Tripoli Bakery'de icat edildi.[4] Yirminci yüzyılın ortalarından sonlarına doğru , Massachusetts, Salisbury Beach'in turistik altın çağında popüler hale geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Delicious Must-Eat Pizzas Of New England". HuffPost (İngilizce). 27 Eylül 2019. 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  2. ^ "The Pizza Rivalry That's Keeping a Dying Beach Community Afloat". Vice (İngilizce). 12 Kasım 2015. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  3. ^ "Tripoli Bakery put its stamp on 'beach' pizza". The Boston Globe (İngilizce). 1 Nisan 2014. 3 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  4. ^ "New England Beach Pizza Is Not Very Good. Everyone Should Try It". Eater (İngilizce). 13 Haziran 2019. 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020.