New England

Koordinatlar: 44°12′20.00″K 70°18′23.13″B / 44.2055556°K 70.3064250°B / 44.2055556; -70.3064250
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeni İngiltere'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki konumu (kırmızı)

New England veya diğer kullanımıyla Yeni İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu köşesine verilen isimdir. Bölgeyi oluşturan 6 eyâlet Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ve Vermont'dur.

New England, batıda New York eyaleti, kuzeydoğuda New Brunswick ve kuzeyde Quebec olmak üzere Kanada eyaletleri ile sınırlıdır. New England'ın doğusunda ve güneydoğusunda Atlantik Okyanusu, güneybatısında ise Long Island Sound vardır.

New England'ın en büyük şehri ve Massachusetts'in başkenti Boston'dur. New England'ın en büyük metropol bölgesi Greater Boston'dur ve New England nüfusunun yaklaşık üçte biri burada yaşar. Bu bölge Worcester, Massachusetts (New England'ın en büyük ikinci şehridir), Manchester, New Hampshire (New Hampshire'ın en büyük şehridir) ve Providence, Rhode Island'ı (Rhode Island'ın başkenti ve en büyük şehridir) kapsar.

Güneydoğu New England dar kıyı ovasıyla kaplıyken, batı ve kuzey bölgelerine Apalaş Dağları'nın kuzey ucunun tepeleri ve zirveleri hakimdir. Atlantik iniş hattı kıyıya yakındır. Bu hat birçok şehrin bölgeyi kuzeyden güneye ikiye bölen Connecticut Nehri gibi nehirlerin su gücünden yararlanmasını sağlamıştır.

Her eyalet genellikle kasaba denilen ve çoğu kasaba toplantılarıyla yönetilen küçük belediyelere bölünmüştür. New Hampshire ve Vermont'un bazı izole, seyrek nüfuslu kuzey bölgeleriyle birlikte birleşmemiş alanlar, kabaca Maine'in yarısı ile sınırlıdır.

New England ABD Nüfus Sayım Bürosu'nun dokuz bölgesel bölümünden birisidir. Püritenizm ile liberalizmi, tarımsal yaşam ile sanayiyi ve izolasyon ile göçü birleştirerek güçlü bir kültürel kimlik duygusunu[1] korur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

New England'ın güneydoğusundaki kıyı ovalarını, batısındaki ve kuzeyindeki tepeleri, dağları ve vadileri gösteren New England siyasi ve coğrafi haritası.
Sunderland, Massachusetts'teki kuzey-orta Pioneer Vadisi

Washington eyaleti'nden daha büyük ve Büyük Britanya'dan daha küçük olmak üzere, su alanları dahil New England eyaletlerinin toplam alanı 71.988 milkare (186.447 km2)[2]'dir.[3][4]

Maine eyaleti tek başına New England'ın toplam alanının neredeyse yarısıdır ancak Indiana'dan daha küçük 39. en büyük eyalettir. En küçüğü Rhode Island olan diğer New England eyaletleri ABD'nin en küçük eyaletleridir.

Su alanları dahil New England'ın eyalet alanları:

Bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Kuzeybatı Vermont/Champlain vadisi
2. Kuzeydoğu Kingdom
3. Orta Vermont
4. Güney Vermont
5. Great North Woods bölgesi
6. White dağları
7. Lakes Bölgesi
8. Dartmouth/Lake Sunapee bölgesi
9. Seacoast bölgesi
10. Merrimack vadisi
11. Monadnock bölgesi
12. Aroostook
13. Maine yaylaları
14. Acadia/Down East
15. Mid-Coast/Penobscot körfezi
16. Güney Maine/Güney sahili
17. Dağ ve Göller bölgesi
18. Kennebec vadisi
19. North sahili
20. Metro Boston
21. Güney sahili
22. Cape Cod ve adaları
23. South sahili
24. Güneydoğu Massachusetts
25. Blackstone nehir vadisi
26. Metrowest/Greater Boston
27. Orta Massachusetts
28. Pioneer vadisi
29. Berkshires
30. South ilçesi
31. Doğu körfezi
32. Quiet Corner
33. Greater Hartford
34. Orta Naugatuck vadisi
35. Kuzeybatı Hills
36. Güneydoğu Connecticut/Greater New London
37. Batı Connecticut
38. Connecticut kıyı şeridi

En büyük şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 ABD Nüfus sayımına göre en kalabalık New England şehirleri şunlardır (parantez içindeki sayılar büyükşehir bölgelerinin nüfus sayılarıdır):[6][7]

  1. Massachusetts Boston, Massachusetts: 675,647 (4,941,632)
  2. Worcester, Massachusetts: 206,518 (923,672)
  3. Rhode Island Providence, Rhode Island: 190,934 (1,604,291)
  4. Springfield, Massachusetts: 155,929 (699,162)
  5. Connecticut Bridgeport, Connecticut: 148,654 (939,904)
  6. Stamford, Connecticut: 135,470 (Bridgeport's MSA’nundur)
  7. New Haven, Connecticut: 134,023 (862,477)
  8. Hartford, Connecticut: 121,054 (1,214,295)
  9. Cambridge, Massachusetts: 118,403 (Greater Boston’a aittir)
  10. New Hampshire Manchester, New Hampshire: 115,644 (406,678)

20. yüzyılda New York’un çevresinin kentsel büyümesinin New York metropoliten alanı komşusu olan Connecticut‘a önemli bir ekonomik etkisi oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu, Fairfield, New Haven ve Litchfield ilçelerini, New York ve New York'un diğer bölgeleriyle birlikte batı Connecticut'taki ilçelerini ve New Jersey’i birleşik istatistiksel alan olarak gruplandırır.[8]

Büyükşehirler ve başkentler[değiştir | kaynağı değiştir]

Metropolitan alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki yerler Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu tarafından belirtilen metropol istatistik alanlarıdır.

Eyalet başkentleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Montpelier, Vermont, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en küçük eyalet başkentidir.[9]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Portland, Maine'deki Portland Limanı New England'daki en büyük tonajlı limandır.

Bölge, ABD'nin coğrafi merkezinden uzaktır ve nispeten küçük bir bölgedir ancak nüfusu yoğundur.

New England, tarihinde önemli bir sanayi ve imalat merkezi ve granit, ıstakoz ve morina balığı gibi doğal kaynaklı ürünlerinin tedarikçisi olmuştur. Turizm, eğitim, finans ve sigorta hizmetleri ile mimari, inşaat ve inşaat hizmetleri dahil olmak üzere hizmet sektörü önemlidir. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, New England ekonomisini tüm ABD ekonomisinin mikrokozmosu olarak adlandırmıştır.[10]

Geleneksel imalat şirketleri Midwest'e, tekstil ve mobilya imalatı da South'a taşındığından, 20. yüzyılın ilk yarısında bölge uzun süren sanayisizleşme döneminden geçti.

20. yüzyılın sonlarında bölge ekonomisi kısmen yüksek teknoloji, askeri savunma sanayii, finans ve sigorta hizmetleri ile eğitim ve sağlık hizmetlerini kapsıyordu.

2018 itibarıyla New England'ın GSYİH'sı 1,1 trilyon dolardı.[11]

New England, balıktan ıstakoz, kızılcık, patates ve akçaağaç şurubuna kadar çeşitli gıda ürünleri ihraç eder. Bölge ihracatının yaklaşık yarısını bilgisayar, elektronik ve elektrikli ekipman gibi endüstriyel ve ticari makineler oluşturur.

Barre, Vermont'ta Granit çıkarılır,[12] Springfield, Massachusetts ve Saco, Maine'de çeşitli silahlar Groton, Connecticut'ta denizaltılar, Bath, Maine'de su üstü donanma gemileri ve Turners Falls, Massachusetts'te ise el aletleri üretilir.

Kent merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aetna'nın Hartford genel merkezi 1931 Colonial Revival binasındadır.

2017'de Boston dünyanın en rekabetçi dokuzuncu finans merkezine ve Amerika Birleşik Devletleri'nde en rekabetçi dördüncü finans merkezine sahip olarak sıralandı.[13] Boston merkezli Fidelity Investments 1980'lerde yatırım fonunun popülerleşmesine yardımcı oldu ve Boston'ı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en iyi finans merkezlerinden birisi yaptı.[14]

Şehir'de Santander Bank'in genel merkezi ve risk sermayesi firmaları merkezi vardır. State Street Corporation varlık yönetimi ve saklama hizmetlerinde uzmanlaşmış olup kent merkezindedir.

Boston aynı zamanda basım ve yayın merkezidir.[15] Bedford-St. Martin's ve Beacon Press ile birlikte Houghton Mifflin Harcourt merkezi buradadır.

Şehir'de ayrıca Back Bay'deki Hynes Kongre Merkezi ve Güney Boston sahilindeki Seaport Otel ve Seaport Dünya Ticaret Merkezi ve Boston Kongre ve Sergi Merkezi vardır.[16]

General Electric 2016 yılında Boston'un yüksek öğrenim alanındaki üstünlüğü gibi faktörleri gerekçe göstererek, şirketin küresel merkezini Fairfield, Connecticut'tan Boston Seaport Bölgesi'ne taşıyacağını ilan etti.[17]

Şehirde ayrıca Converse, New Balance ve Reebok dahil olmak üzere birçok büyük spor ve ayakkabı şirketinin merkezi bulunur. Rockport, Puma ve Wolverine Worldwide'in şehrin hemen dışında genel merkezleri veya bölge ofisleri de vardır.[18][19]

Hartford, Aetna, Conning & Company, Hartford, Harvard Pilgrim Health Care, The Phoenix Companies ve Hartford Steam Boiler gibi şehir merkezli şirketlerle sigorta sektörünün tarihi uluslararası merkezidir. The Travelers Companies ve Lincoln National Corporation'ın şehirde büyük işletmeleri vardır.

U.S. Fire Arms Mfg. Co., United Technologies Corporation ve Virtus Investment Partners şirketlerinin merkezleri de buradadır.[20]

Fairfield County, Connecticut'da Bridgewater Associates (dünyanın en büyük risk fon şirketlerinden biri), Aladdin Capital Management ve Point72 Asset Management gibi büyük yatırım yönetimi firmaları vardır. NatWest Group ve UBS gibi birçok uluslararası bankanın Kuzey Amerika'daki merkezleri Fairfield ilçesindedir.

Tarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bethel, Vermont'ta sürülmüş bir tarla

Tarım bölgenin kayalık toprağı, serin iklimi ve küçük alanı ile sınırlıdır. Ancak bazı New England eyaletleri, belirli üretim alanları için ABD eyaletleri arasında üst sıralardadır. Maine Kültür balıkçılığı'nda dokuzuncudur[21] ve kuzeydoğu kesiminde çok patates tarlaları vardır. Vermont, süt ürünlerinde on beşincidir.[22] Connecticut ve Massachusetts ise tütünde sırasıyla yedinci ve onbirinci sıradadır.[23][24]

Kızılcık, Massachusetts'in Cod Burnu-Plymouth-Güney sahil bölgesinde ve yaban mersini Maine'de yetiştirilir.

Enerji[değiştir | kaynağı değiştir]

Seabrook, New Hampshire 'daki Seabrook İstasyonu Nükleer Santrali

Bölge, genelde ABD'ye kıyasla çoğunlukla enerji açısından verimlidir. Maine dışındaki her eyalet, enerji açısından en verimli on eyalet arasındadır[25] New England'daki her eyalet aynı zamanda elektrik fiyatları açısından en pahalı on eyalet arasındadır.[26] Esasen açık deniz kaynaklarından gelen rüzgar enerjisinin 2020'lerde pazar payı kazanması beklenmektedir.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Kolejler ve üniversiteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sekiz Sarmaşık Ligi üniversitesinden dördü New England'dadır. Resimde Harvard Üniversitesi'nden Harvard Yard görülmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki en eski ve en ünlü yüksek öğrenim kurumlarından bazıları New England'dadır. Harvard College vaizleri eğitmek için 1636'da Cambridge, Massachusetts'te kurulan bu tür ilk kurumdu.

Yale Üniversitesi 1701'de Connecticut, Saybrook'ta kuruldu ve 1861'de ülkenin ilk doktora (PhD) derecesini verdi. 1718'de Yale üniversitesi halen bulunduğu New Haven, Connecticut'a taşındı.

Brown Üniversitesi, ülkedeki tüm dini bağlantılardan öğrencileri kabul eden ilk kolejdi. Brown Üniversitesi ABD'deki en eski yedinci yüksek öğrenim kurumudur. 1764'te Providence, Rhode Island'da kuruldu.

Dartmouth Koleji 1769'da Hanover, New Hampshire'da yerel Amerikan Yerli nüfusunu ve İngiliz gençliğinin eğitimi için kuruldu.

New England'ın en eski beşinci üniversitesi olan Vermont Üniversitesi, Vermont'un Birlik'e katıldığı yıl olan 1791'de kuruldu.

Sekiz Sarmaşık Ligi okulundan dördüne ek olarak New England, "Little Ivies" denilen eğitim kurumlarının büyük kısmı olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), orijinal Seven Sisters, sekiz orijinal Public Ivies'den birisini, Massachusetts'in merkezindeki "Colleges of Worcester Consortium" ve batı Massachusetts'teki "Five Colleges konsorsiyumunu içerir.

Bölgedeki en iyi devlet üniversiteleri ise Maine Üniversitesi, New Hampshire Üniversitesi, Connecticut Üniversitesi, Massachusetts Amherst Üniversitesi, Rhode Island Üniversitesi ve Vermont Üniversitesi'dir.

Özel ve bağımsız ortaöğretim okulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Phillips Exeter Akademisi ve Phillips Akademisi 18. yüzyılın sonlarında kurulan iki prestijli New England ortaokuludur

Üniversite öncesi düzeyde New England'da pekçok Amerikan bağımsız okulu vardır. Seçkin "New England hazırlık okulu" ve "preppy" yaşam tarzı kavramı bölge imajının simgesel parçasıdır.[27]

Devlet okulları eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkedeki en eski devlet okullarından bazıları New England'dadır. New England Amerika Birleşik Devletleri'nde kapsamlı zorunlu eğitim uygulayan ilk bölgedir. Boston Latin Okulu, Amerika'daki en eski devlet okuludur ve Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalayan birkaç kişi burada öğrenim görmüştür.[28]

Hartford Devlet Lisesi ABD'deki en eski ikinci lisedir.[29]

2005'te National Education Association Connecticut'ı ülkedeki en yüksek maaşlı öğretmenlerin olduğu şehir olarak sıralamıştır. Massachusetts ve Rhode Island bu sıralamada sırasıyla sekizinci ve dokuzuncu sıraları aldılar.

Akademik dergiler ve basın[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgede The New England Journal of Medicine, Harvard University Press ve Yale University Press dahil olmak üzere birçok akademik dergi ve yayıncılık şirketi vardır. MIT, Connecticut Üniversitesi ve Maine Üniversitesi dahil olmak üzere bölgenin bazı kurumları ise geleneksel akademik yayına açık erişim alternatifi ile öncülük etmektedir. Boston Federal Rezerv Bankası New England Economic Review 'ı yayınlamaktadır.[30]

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Massachusetts'de dalgalanan New England bayrağı.

New Englandlılar güçlü bir bölgesel ve kültürel kimlik duygusu sürdürür.[31] New Englandlıların Avrupa'dan gelen göç dalgaları ile şekillendirilen ortak bir mirası ve kültürü vardır.[32] Diğer Amerikan bölgelerinin aksine, New England'ın en eski Püriten yerleşimcilerinin çoğu doğu İngiltere'den gelmiştir ve bu köken New England'ın kendine özgü aksanına, yiyeceklerine, geleneklerine ve sosyal yapılarına katkı yapmıştır.[33]:30–50 Modern New England içinde yoğun nüfuslu kıyı şeridinde yaşayan kentli New Englandlılar ile batı Massachusetts, kuzeybatı ve kuzeydoğu Connecticut, Vermont, New Hampshire ve daha az nüfus yoğunluklu Maine'deki kırsal New Englandlılar arasında kültürel fark vardır.[34] New York metropol bölgesiyle olan yakın kültürel ve ekonomik bağları nedeniyle Connecticut ve bölgenin diğer eyaletleri arasında da önemli fark vardır.[35][36]

Kültürel kökler[değiştir | kaynağı değiştir]

New England'daki ilk Avrupalı sömürgecilerin birçoğu, çiftçiliğin yanı sıra denizcilik, balina avcılığı (ilk olarak 1650'de kayda geçti)[37] ve balıkçılık ile ilgilenmişlerdi. New England'lılar farklı bir mutfak, lehçe, mimari ve devlet geliştirdiler. New England mutfağı, deniz ürünleri ve süt ürünleri ile ünlüdür. Deniz tarağı çorbası, ıstakoz ve diğer deniz ürünleri bölgenin en sevilen yemeklerinden bazılarıdır.

New England özellikle tarihi yerlerinde bölgesel karakterini korudu. İrlanda, Quebec, İtalya, Portekiz, Almanya, Polonya, İskandinavya, Asya, Latin Amerika, Afrika, ABD'nin diğer bölgelerinden ve başka yerlerden göç dalgalarını gördükten sonra bölge etnik açıdan daha çok çeşitlendi.

Kalıcı Avrupa etkisi bölgede trafik dönel kavşaklarının kullanımından da görülebilir. Örneğin kuzey Vermont, Maine ve New Hampshire'ın iki dilli Fransız ve İngiliz kasabaları, İngiltere'nin güneydoğu yarısına benzeyen benzersiz genellikle rotik olmayan geleneksel kıyı lehçesi ve bölgedeki İngiliz kasaba ve ilçe adlarının yaygınlığına çok rastlanır. Bunlar eyaletten eyalete, öncelikle bölgedeki yerleşimcilerin yeni şehirlerine eski şehirlerinin adını vermesi nedeniyle tekrarlanır. Örneğin, North Yarmouth, Maine kasabası, Yarmouth, Massachusetts'in yerleşimciler tarafından adlandırılmıştır ve bu ad ise İngiltere'deki Great Yarmouth'dan (hala yerel olarak Yarmouth denilir) gelir. Her New England eyaletinin Warren (zengin yerleşimcilerden oluşan bir Fransız-İngiliz soylu ailesi) adında bir kasabası vardır ve Rhode Island dışında her birinin Franklin ve Washington (anayasal kurucu babalar), Andover, Bridgewater, Chester, Manchester, Plymouth ve Windsor adında bir şehri/kasabası vardır (bu altısı İngiltere'deki kasabalardı). Connecticut dışındaki her eyalette birer Lincoln ve Richmond vardır. Massachusetts, Vermont ve Maine'in her birinde ayrı bir Franklin İlçesi vardır.

Mutfak[değiştir | kaynağı değiştir]

New England deniz tarağı
Istakoz ruloları
Kızılcık sosu

New England'ın ayrı bir mutfak ve yemek kültürü vardır. Bölgedeki ilk yemekler, Kızılderili ve İngiliz mutfaklarından etkilenmiştir. İlk sömürgeciler genellikle asıl mutfaklarını bölgenin mevcut yiyeceklerine uyacak şekilde uyarladılar. New England stables, Johnnycake'leri, Sukkota, Mısır ekmeği ve çeşitli deniz ürünü yemekleri Amerikan Kızılderili ve Pilgrim mutfağının yakınlaşmasını yansıtır. Wabanaki kabile ulusları fındık sütünü yapmıştır.[38]

New England'ın ayrı bir yemek dili vardır. Eşsiz bölgesel terimlerden birkaçı şunlardır: Rhode Island'da "Cabinets" denilen denizaltı sandviçleri için "grinders" ve koyu milkshake'ler için "frappes" denilir.

Bölgeye özgü diğer yiyecekler arasında steak tips (marine edilmiş bonfile), bulkie ruloları, akçaağaç şurubu, kızılcık tarifleri ve deniz tarağı çorbası vardır.[39]

2010'larda, New England India Pale Ale (NEIPA) adlı bir tür Hindistan soluk birası Vermont'ta geliştirildi.[40][41] Diğer bölgesel içecekler arasında 1876'da Lowell, Massachusetts'te tanıtılan Amerika Birleşik Devletleri'nde seri üretilen ilk alkolsüz içeceklerden biri olan Moxie vardır. Moxie, New England'da özellikle Maine'de popülerdir.[42] Kahveli süt, resmi eyalet içeceği olarak Rhode Island ile ilişkilidir.[43]

Portekiz mutfağının New Bedford, Massachusetts'te her yıl yapılan New England'ın en büyük etnik miras bayramı olan "Blessed Sacrament" bayramında önemli bir yeri vardır.[44]


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chiu, Monica (2009). Asian Americans in New England: Culture and Community. Lebanon, NH: University of New Hampshire Press. s. 44. ISBN 9781584657941. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  2. ^ "State Area Measurements and Internal Point Coordinates". United States Census Bureau. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  3. ^ "Part 1: Population and Housing Unit Counts" (PDF). 2000 Census of Population and Housing – United States Summary: 2000. United States Census Bureau. April 2004. 19 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  4. ^ "The British Isles and all that ..." Heriot-Watt University, Edinburgh. 6 Ekim 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2011. 
  5. ^ "State Area Measurements and Internal Point Coordinates". Geography Division, U.S. Census Bureau. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2021. 
  6. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; metro isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  7. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for Incorporated Places: April 1, 2010 to July 1, 2014". U.S. Census Bureau. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 4, 2016. 
  8. ^ "TIGERweb". (Combined Statistical Areas checkbox): U.S. Census Bureau. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  9. ^ "Montpelier". Fodor's. 1 Nisan 2016. 3 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  10. ^ "Background on the New England Economy". U.S. Department of Commerce. 19 Eylül 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Regional Data: GDP & Personal Income". Bureau of Economic Analysis. U.S. Department of Commerce. 17 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2014. 
  12. ^ Rich, Jack C. (1988). Materials and Methods of Sculpture. Dover Publications. 
  13. ^ "The Global Financial Centres Index 21" (PDF). Long Finance. March 2017. 11 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  14. ^ Yeandle, Mark (March 2011). "The Global Financial Centres Index 9" (PDF). The Z/Yen Group. s. 4. 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2013. 
  15. ^ "History of Boston's Economy – Growth and Transition 1970–1998" (PDF). Boston Redevelopment Authority. November 1999. s. 9. 23 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2013. 
  16. ^ Morris, Marie (2006). Frommer's Boston 2007 (2 bas.). John Wiley & Sons. s. 59. ISBN 978-0-470-08401-4. 
  17. ^ "General Electric To Move Corporate Headquarters To Boston". CBS Local Media. 13 Ocak 2016. 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  18. ^ "Top shoe brands, like Reebok and Converse, move headquarters to Boston". Omaha.com (İngilizce). 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 
  19. ^ "Reebok Is Moving to Boston". Boston Magazine (İngilizce). 23 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 
  20. ^ STAFF, COURANT. "Connecticut Has 19 Companies On Fortune 500 List". courant.com (İngilizce). 2 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2017. 
  21. ^ "Maine State Agriculture Overview - 2004" (PDF). USDA National Agricultural Statistics Service. 5 Mart 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  22. ^ "Vermont State Agriculture Overview - 2006" (PDF). USDA National Agricultural Statistics Service. 22 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  23. ^ "Connecticut State Agriculture Overview - 2005" (PDF). USDA National Agricultural Statistics Service. 1 Kasım 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2006. 
  24. ^ "Massachusetts State Agriculture Overview - 2005" (PDF). USDA National Agricultural Statistics Service. 10 Kasım 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2006. 
  25. ^ U.S. Department of Energy. "State Energy Profiles: State Rankings - State Ranking 7. Total Energy Consumed per Capita, 2013 (million Btu)". 15 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  26. ^ U.S. Department of Energy. "State Energy Profiles: State Rankings - State Ranking 9. Average Retail Price of Electricity to Residential Sector, December 2015 (cents/kWh)". 15 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  27. ^ Muther, Christopher (1 Temmuz 2010). "Prepping for a party". The Boston Globe. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  28. ^ "Boston Latin School". Encyclopædia Britannica Online. 6 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2022. 
  29. ^ Varhola, Michael (2011). Life in Civil War America. F+W Media. ISBN 9781440310881. Erişim tarihi: 22 Haziran 2012. [ölü/kırık bağlantı]
  30. ^ "FRBB: New England Economic Review". Federal Reserve Bank of Boston. 10 Aralık 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2008. 
  31. ^ "UConn Poll: New Englanders & Regional Identity". news.uconn.edu. 13 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  32. ^ McWilliams, John P. (2004). New England's Crises and Cultural Memory. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9781139453738. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. new england's crises and cultural memory. 
  33. ^ Fischer, David Hackett (1991). Albion's Seed: Four British Folkways in America. Oxford University Press US. ISBN 0195069056. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  34. ^ "New England Population History". Brown University. 5 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2008. 
  35. ^ "Is Connecticut Part of New England? - Yankee Magazine". New England Today (İngilizce). 13 Haziran 2016. 2 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 
  36. ^ "Why Is Connecticut Always Excluded from Talk of New England?". Boston Magazine (İngilizce). 18 Ocak 2022. 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 
  37. ^ Starbuck, Alexander (1878). History of the American Whale Fishery from its Earliest Inception to the Year 1876. Waltham, Mass.: Alexander Starbuck. Erişim tarihi: 8 Ekim 2014. 
  38. ^ Kamila, Avery Yale (8 Kasım 2020). "Americans have been enjoying nut milk and nut butter for at least 4 centuries". Portland Press Herald. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  39. ^ Tucker, Aimee (12 Eylül 2019). "75 Classic New England Foods". New England Today. 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  40. ^ Noel, Josh. "How I learned to stop worrying and love hazy IPA — some hazy IPA". chicagotribune.com. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  41. ^ Jason & Todd Alström. "It's Official: New England India Pale Ale Is a Style". BeerAdvocate (İngilizce). 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  42. ^ Whittle, Patrick (28 Ağustos 2018). "Coca-Cola acquires Moxie, a soda brand that is beloved in Maine". USA Today (İngilizce). 28 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2019. 
  43. ^ "Autocrat - A Swallow Will Tell You". Rhode Tour (İngilizce). 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2018. 
  44. ^ "Annual Portuguese Feast of the Blessed Sacrament". Discovernewengland.org. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020.