Büyükanne pizzası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir tepside büyükanne pizzası

Büyükanne pizzası, Long Island ve New York'ta yaygın olan, İtalyan göçmenler tarafından icat edilen ve az malzeme kullanılmasıyla ünlü bir pizza türüdür. İnce, kare ve malzemeleri domates ve peynirden oluşan pizza, İtalyan ev kadınlarının evlerinde fırın olmadan pişirdikleri pizzaları andırmaktadır.[1] Genellikle, Sicilya pizzası ile karşılaştırılır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Pizzanın kökeni, 20. yüzyılda Long Island'a göç eden fakir İtalyanların ellerindeki malzemelerle pizza yapmasına kadar uzanır. Sonunda, İtalyan göçmenler arasında sevilen bir pizza haline geldi. Bu pizzayı Amerika'ya ayak basan ilk kuşak yaptığı için büyükanne pizzası olarak anıldı.[1] O zamanlar pizzacılarda bu pizzayı bulmak pek mümkün değildi.

Onyıllar sonra pizza, Long Island ve New York'un birçok bölgesinde bilinir hale geldi. 2000'lerin sonu ve 2010'ların başında pizzacılar tarafından satılmaya başlandı.[2] Bunun temel nedeni, bu pizzayı yiyerek büyüyen insanların pizzacı açmaları ve büyükanne pizzasını yaparak evde yedikleri pizzaya sunmaya çalıştıkları minnetti.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Rosengarten, David (15 Ağustos 2013). "Za-Za-Zoom: The 'Grandma Pizza' Forges Ahead In New York". Forbes. 17 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  2. ^ Marcus, Erica (10 Eylül 2008). "Grandma Pizza: The Full Story". Newsday. 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  3. ^ Shott, Chris (12 Mart 2015). "Hip to Be Square: Grandma Pizza Is a New York Original". Food Republic. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019.