Jujutsu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1920 yıllarında Japonya'da Jujutsu eğitimi veren yöresel bir okul.

Jujutsu / Juijutsu (柔術, jūjutsu), Japonya kökenli bir Uzak Doğu savaş sanatıdır. Samurayların savaşlarda silahsız kaldıklarında kullandıkları tekniklerle ortaya çıkmıştır. Rakibin saldırısından faydalanarak vuruş kırış fırlatma boğma ve kilitleme tekniklerinden oluşmaktadır.[1] Uzun ve çok tekrara dayanan bir sistemi vardır. Genel amaç güç kullanmadan uygulanan tekniklerle rakibi etkisiz hale getirmek olduğundan güç gerektirmeyen bir sanattır. İlk olarak 858-876 yıllarında Daito Kalesi'nde öğretilmeye başlanmıştır. Daito-ryu stilinin adı da bu kaleden gelmektedir. Daito-ryu stilinden Hakko-ryu stili, ondan da Kokodo-ryu stili doğmuştur. Judo, Aikido, Hapkido gibi savunma sanatları juijutsu tekniklerinden yola çıkılarak üretilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Dövüş alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Uyarı alanıyla birlikte dövüş alanının tamamı karşılaşma sahası olarak bilinir. Bazı ulusal ve uluslararası turnuvalar 6 metrekarelik küçük dövüş sahalarında yer almasına karşın çoğunlukla 10 metrekaredir. Büyük karşılaşmalarda, yüzey "tatami" denilen geleneksel, örülmüş hasırdan yapılır. Bitiştirilmiş hasırlar genellikle yeşil olsa da herhangi bir renk de uygundur. Büyük karşılaşmalar dışında bazen tek bir kauçuk örtü kullanılabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Jujitsu - Japanese, Self-Defense, Grappling | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). Britannica. 5 Kasım 2023. 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta jujutsu ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur