Bōjutsu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bōjutsu
Bōjutsunun gösterimi
Bōjutsunun gösterimi
Diğer adSopa Sanatı
OdakSilahlar
Menşei ülkeRyukyu Krallığı
 Japonya
Olimpik sporDeğil

Bōjutsu (棒術), Japoncada "sopa tekniği" anlamına gelen, kullanılan sopa dövüşü sanatıdır.[1][2] Sopalar, Silambam gibi Asya dövüş sanatlarında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bazı teknikler sopayla yarma, savurma ve saplama içerir. Diğerleriyse sopayı kullanarak atlama ya da bir yakın dövüş aracı olarak kullanılmayı içermektedir.

Günümüzde bōjutsu, genellikle Okinawa "kobudō"suyla ya da Japon "koryū budō"suyla ilişkilendirilir. Japon bōjutsusu klasik dövüş eğitiminin ana unsurlarındandır.

Batırma, savurma ve saldırma teknikleri sıklıkla nun "birinin uzuvlarının bir uzantısı" olduğu felsefesini takiben eli boş yapılan hareketlere benzetilir.[3] Hâliyle bōjutsu, çoğunlukla Jiu-jitsu ve karate gibi geleneksel boş elli dövüş stilleriyle beraber kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Evolution of Classical Jojutsu". 25 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Sticks and Stones Will Break Your Bones: A Look at Jo and Bo". 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021. 
  3. ^ Weapons 28 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.