Yedili ragbi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlk oynanış1883
Özellikleri
Takım üyeleri7
EkipmanRugby topu
Olimpiyatlar2016'dan itibaren

Yedili ragbi (yaygın olarak sadece yedili olarak bilinir), takımların 40 dakikalık devre oynayan 15 oyuncu yerine 7 dakikalık devreler oynayan 7 oyuncudan oluştuğu rugby birliğinin bir çeşididir. Rugby sevens, dünya çapında rugby birliğinden sorumlu kurum olan World Rugby tarafından yönetilir. Genellikle yaz aylarında düzenlenen amatör ve kulüp turnuvaları ile her seviyede popülerdir. Yedili, rugby'nin en yaygın biçimlerinden biridir ve Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika'nın bazı bölgelerinde ve özellikle Güney Pasifik'te popülerdir.

Yedili ragbi 1880'lerde Melrose, İskoçya'da ortaya çıktı. Melrose Sevens turnuvası hala her yıl oynanmaktadır. Yedili rugby'nin popülaritesi, 1970'lerde Hong Kong Sevens'in gelişmesiyle daha da arttı. Bunu sporun 1998'de İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarına ilk kez dahil edilmesi ve 1999'da yıllık World Rugby Sevens Series'in kurulması izledi. 2012'de World Rugby Women's Sevens Series kuruldu. 2016'da ilk kez Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Pan Amerikan Oyunları ve Asya Oyunları gibi bölgesel etkinliklerde de oynandı ve 2018'de İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarında ilk kez bir kadın turnuvası yapıldı.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedili rabgi, World Rugby tarafından onaylanır ve benzer yasalara göre 15 oyunculu oyunla aynı boyutlarda bir sahada oynanır. Normal bir rugby maçı en az 80 dakika sürerken, normal yedili maçı iki dakikalık bir devre arası ile yedi dakikalık iki yarıdan oluşur. Daha önce müsabakanın finali her biri on dakikalık iki yarı üzerinden oynanabiliyordu,[1] ancak 2017'den itibaren sakatlıkları azaltmak amacıyla son tur maçları yedi dakikalık yarılarla (beraberlik hariç) sınırlandı.[2] Yedili skorları genellikle normal rugby skorlarıyla karşılaştırılabilir ancak savunmacılar daha fazla aralıklı olduğundan, yedililerde puanlama çok daha sık gerçekleşir. Puanlama sistemi normal rugby birliği ile aynıdır; yani deneme için beş puan, penaltı veya düşürme golü için üç puan ve deneme sonrası dönüşüm için iki puan.[3]

Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedili standart bir rugby oyun alanında oynanır. Alan 100 metre (330 ft) uzunluğunda ve 70 metre (230 ft) genişliğindedir.[4][5] Her kale çizgisinde H şeklinde kale direkleri vardır. Kale direkleri kale çizgisi üzerindedir. Direklerin kale çizgisinin arkasında olduğu Amerikan futbolundan farklıdır.

Oyunun kurallarındaki varyasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedili rugby'deki bir saldırıda, her takımdan sekiz yerine üç oyuncu katılır.

Yedili ragbide normal ragbiye göre esas olarak oyunu hızlandırmak ve azalan oyuncu sayısını hesaba katmak için kurallarda çeşitli varyasyonlar vardır.[6][7] Başlıca değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:

  • Sahada takım başına 7 oyuncu (15 yerine).
  • Beş oyuncu değişikliği ile beş yedek oyuncu (8 yerine).
  • Yedi dakikalık devreler (40 dakikalık devreler yerine).
  • Devre arasında maksimum iki dakika (on dakika yerine).
  • Berabere maçlar, birden fazla 5 dakikalık periyotlarla altın puan uzatmalarına devam eder.
  • Tüm dönüştürme denemeleri drop-kick ile yapılmalıdır (yer-tekme seçeneği yerine).
  • Dönüşümler, bir denemenin puanlanmasından sonraki 30 saniye içinde yapılmalıdır (90 saniye yerine).
  • Üç oyuncu saldırısı (sekiz oyuncu yerine).
  • Başlama vuruşları: yedilide, on beşte olduğu gibi, kabul eden takım yerine az önce gol atan takım başlama vuruşunu yapar.
  • Sarı kartlar, oyuncuya (10 dakika yerine) 2 dakika ceza verir.
  • Hakemler avantaja hızlı bir şekilde karar verirler (on beşli oyunun aksine).
  • Büyük müsabakalarda, kaleye yapılan vuruşların başarısını değerlendirmek için ek görevliler (kale içi temas hakemleri) bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2006–07 IRB Sevens World Series Media Guide" (PDF). International Rugby Board. 3 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2007. 
  2. ^ "Big Sevens finals cut to seven minutes". Australian Rugby. 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  3. ^ "Rugby 7s rules – Rugby rules for dummies". 8 Eylül 2011. 11 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Intro EN" (PDF). 16 Kasım 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2010. 
  5. ^ "Intro EN" (PDF). 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2010. 
  6. ^ "Seven-a-side Variations: Standard Set of Variations Appropriate to the Seven-a-side Game" (PDF). International Rugby Board. 15 Haziran 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2007. 
  7. ^ "Laws of the Game: Seven-a-side Variations". World Rugby. 14 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuva siteleri[değiştir | kaynağı değiştir]