Ryū (ekol)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ryū (-流, -ryū, genelde "ekol, tarz, stil" anlamında sonek olarak kullanılmaktadır; burada ise ryūha 流派 ekol, düşünce ekolü anlamındadır.) herhangi bir disiplindeki ekolü ifade eden Japonca bir kanjidir.

Bu kelime genelde Japon savaş sanatlarını ifade etmek için kullanılır, fakat diğer disiplinler için de kullanılabilir. (Örneğin ikebana bünyesinde Koryu ve Sogetsu ryu için, hat sanatı bünyesinde Kantei ryu için.)

Savaş sanatlarında[değiştir | kaynağı değiştir]

Japon dövüş sanatları genellikle ryūhalar halinde sınıflandırılır. Çoğu stilin kendi müfredatı, dereceleri ve lisans sistemi vardır. Bunlar, ana stile veya sistemin arka planını oluşturan kaynakların bir kombinasyonuna dayalı olabilir.

Bir stilin adı belirli bir anlama sahip bir ifade veya basit bir yer ismi olabilir. Toyama-ryū'nun adı, Japonya'daki Toyama Askeri Akademisi'nin adından gelmektedir. Öte yandan, Gōjū-ryū adındaki gō ve jū "sert-yumuşak" anlamına gelmektedir ve sanatın hem karakteristik tekniklerini hem de fikirsel yönünü yansıtmaktadır.

Kurulu bir stilin ileri seviye uygulayıcıları, kendi deneyimlerine veya yorumlarına dayalı olarak kendi türev stillerini oluşturabilirler. Bazen bu, ana stil tarafından teşvik edilir. Bazen ise stilin kıdemli üyeleri arasında ideolojik bir ayrılığı temsil eder. Bazen, sadece 'pazarlama' maksadıyla veya bir sistemi modern zamanlara uyarlamak için yapılır.

Tüm ryūhalar için geçerli evrensel bir lisans veya derecelendirme sistemi yoktur. Kişinin Bir stilde yüksek derece veya siyah kuşak sahibi olması, başka bir stil veya stil grubunda mutlak olarak yüksek seviye bir anlayışa sahip olacağı anlamına gelmez. Japonya'da modern zamanlarda yaratılmış çok sayıda ryūhanın yanı sıra yüzlerce yıldır varlığını sürdüren birçok ryūha vardır. Kodifiye edilmiş bir sistem organize etme fikri açıktır ki bir Japon veya Asya fikri değildir. Buna rağmen birçok uluslararası ve ulusal stil, kendi sistemine mistik bir hava ve meşruiyet katmak veya kökenlerine ve arka planına saygısını göstermek için koryū bujutsu ryūhalarının nomenklatürünü ve sistemini benimseyebilir.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary, Kenkyusha Limited, Tokyo 1991, 4-7674-2015-6
  • The Compact Nelson Japanese-English Character Dictionary, Charles E. Tuttle Publishing Co., Inc. 0-8048-2037-6ISBN 0-8048-2037-6

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]