Bokator

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 

Kun L'Bokator, traditional martial arts in Cambodia
Kaynak[1]

Bokator [a] eski Khmer ordusu tarafından kullanılan eski bir savaş alanı dövüş sanatıdır. Kamboçya kökenli en eski dövüş sistemlerinden biridir.[1]

Sözlü geleneğe göre, bocatl (veya ilk biçimi), Angkor'un kuruluşundan önce eski Kamboçya orduları tarafından kullanılan bir göğüs göğüse çarpışma sistemiydi. Yaygın bir yanılgı, Bocatl'ın tüm Kmer/Kamboçya dövüş sanatlarına atıfta bulunmasıdır, ancak gerçekte yalnızca belirli bir stildir.[2]

Stile genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Bokator, yoğun silah kullanımıyla birlikte göğüs göğüse çarpışma ile karakterize edilir. Bokator, çok çeşitli dirsek ve diz vuruşları, tekmeler, teslimiyetler ve yer dövüşü kullanır.[3] Bokator'da kullanılan silahlardan bazıları bambu asa, kısa sopalar, kılıç ve nilüfer çubuğu (20 cm uzunluğunda tahta silah) içerir.[4][5][6]

Bu, Khmer İmparatorluğu tarafından tekmelenen Hanuman'ın bronz bir heykeli. Hindu tanrısı Hanuman, Hindu Khmer İmparatorluğu tarafından putlaştırıldı ve birçok Khmer dövüş sanatı tekniğine ilham kaynağı oldu. Hindu tanrısı Hanuman, tıpkı Roma tanrısı Herkül gibi büyük bir savaşçıydı.

Bocatl üssünde eski Khmer askeri üniformaları hala giyiliyor. Beline bir krama (şal) sarılır ve dövüşçünün kafasına ve pazılarına sangvatag adı verilen mavi ve kırmızı ipek bir ip sarılır. İplerin bir zamanlar güç artırıcı büyülerle büyülendiğine inanılıyordu, ancak şimdi tamamen ritüel amaçlı.

Sanat, diğer birçok Asya dövüş sanatı gibi doğadaki yaşamı incelemeye dayanan 341 set içerir. Örneğin, fil, ördek, yengeç, at, kuş ve timsah stilleri vardır ve her biri birkaç teknik içerir.[7] Kamboçya, komşularının aksine bir Hindu ulusu olma geçmişine sahiptir. Hayvan stillerine ek olarak bokator, hanuman ve apsara gibi Hindu tanrılarına dayanan tekniklere sahiptir.

San Kim Sean, Bocatl okullarında eğitim seviyelerini organize etmek ve temsil etmek için kuşak sistemine benzer Krama tabanlı bir sistem geliştirdi. Krama, bir dövüşçünün deneyim seviyesini gösterir. Premium beyaz, ardından yeşil, mavi, kırmızı, kahverengi ve son olarak 10 derecede siyahtır. Başlangıç eğitimini tamamladıktan sonra, savaşçılar en az on yıl daha siyah Kurama giymeye devam ederler. Altın Kurama'yı elde etmek için gerçek bir usta olmalı ve Bocatl için harika bir şey yapmalısınız. Bu kesinlikle bir ömür boyu sürebilecek zaman alıcı bir çabadır. Yalnızca bu teknolojinin silahsız kısmında 8.000 ila 10.000 farklı teknik vardır ve bunların yalnızca 1.000'inde Kara Klama'yı elde etmek için ustalaşmak gerekir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bokator, şu anda Kamboçya Krallığı'nda uygulanan en eski dövüş sanatı olarak kabul ediliyor.[1] Bunu kanıtlayacak hiçbir kayıt olmamasına rağmen, bokator terimi onun yaşının olası bir göstergesidir. Bokator, 1938'de Budist bilgin Chuon Nath tarafından geliştirilen ilk Khmer sözlüğünde geçiyor.[8] "Bok-ah-tau" olarak telaffuz edilen kelime, "aslanı dövmek" anlamına gelen labokatao'dan gelir. Bu, 2000 yıl önce olduğu iddia edilen bir hikâyeye atıfta bulunuyor. Efsaneye göre, bir aslan bir köye saldırırken, sadece bir bıçakla silahlanmış bir savaşçı, hayvanı çıplak elle yenerek tek diziyle vurarak öldürdüğünde. Aslan, Çinhindi için kültürel öneme sahip olsa da,[2][9] modern ve yakın tarihli [10] literatür tarafından, şu anda Batı Hindistan'da hayatta kalan Asya aslanının tarihsel aralığının bile dışında olarak ele alınmaktadır. Bunun yerine, Güneydoğu Asya'nın büyük kedileri Çinhindi leoparı ve kaplanını içerir.[11] Hint kültürü ve felsefesi, Angkor kültürünün ana etkileriydi. Angkor'un tüm büyük binaları Sanskritçe yazılmıştır ve Hindu tanrılarına, özellikle Vishnu ve Shiva'ya adanmıştır. Bugün bile, bokator uygulayıcıları her eğitim seansına Brahma'ya saygı göstererek başlarlar. Dini hayata, Hindistan'da kılıç dövüşü ve boş el teknikleri de uygulayan Brahminler hakim oldu. Aslan kavramı ve bokator'un hayvan temelli teknikleri büyük olasılıkla Angkor krallarının hükümdarlığı ve aynı zamanda Hint dövüş sanatlarının etkisi sırasında ortaya çıktı.

Angkor Wat, birçok antik dövüş sanatları kısmalarının yeri.

Kamboçya, dünyadaki eski dövüş sanatlarının hayatta kalan en büyük tasvirlerine sahiptir. Dünyanın en büyük tapınağı olan Angkor Wat'ta, tapınağın yaratılışından 900 yıl öncesine kadar uzanan dövüş sanatlarını ve savaşları betimleyen devasa kabartma duvar resimleri vardır. Angkor Wat'ın inşasından sorumlu olan adam, savaşçı Kral II. Suryavarman'dı.[12] 1113'te Suryavarman II rakiplerini yendi ve kendisini Khmer İmparatorluğu'nun tek hükümdarı olarak kurdu. Suryavarman II, Angkor Wat tapınağında imparatorluğunun askerlerini gözden geçirirken görülüyor. Bayon ve Banteay Chhmar gibi diğer antik tapınaklar da dövüş sanatları kabartmalarını tasvir ediyor. Bayon, Kral Jayavarman VII'nin emriyle inşa edilmiş bir tapınaktır. Bayon'daki kabartmalar, Jayavarman VII'nin askeri zaferlerini gösteriyor.[13] Jayavarman VII'nin devlet tapınağı Bayon'un giriş sütunlarının tabanındaki alçak kabartmalar, çeşitli bokator tekniklerini tasvir ediyor. Bir rölyef boğuşuyormuş gibi görünen iki adamı, bir diğeri ise dirseklerini kullanan iki dövüşçüyü gösteriyor. Her ikisi de modern kun Khmer veya pradal serey'de standart tekniklerdir. Üçüncüsü, yükselen bir kobra ile karşı karşıya gelen bir adamı tasvir ediyor ve dördüncüsü, büyük bir hayvanla savaşan bir adamı gösteriyor. Kamboçya'nın uzun dövüş mirası, bir dizi Angkor kralının MS 800'den başlayarak 600 yıldan fazla bir süre Güneydoğu Asya'ya hakim olmasını sağlayan bir faktör olabilir.

Banteay Chhmar tapınağından bir alçak kabartmada Rahu'ya itme tekmesi kullanan eski bir Khmer savaşçısı.
Angkor Wat'ta ( 12. yüzyıl ) Khmer İmparatorluğu tarafından bilinen çok sayıda dövüş sanatları tekniğini tasvir eden koridordaki uzun kısma duvar resmi .
Bir Bokator uygulayıcısı, eğitim partneri üzerinde bir tekme (tekt) gösteriyor.

Eski başkent Longvek, ülkenin ordusunun merkezi olarak hizmet veriyordu. Alimler ve dövüş sanatçıları da dahil olmak üzere ilim adamları için bir toplanma noktasıydı.[1] Bokator Ustası Om Yom, Kampong Chhnang Eyaletindeki Lorea Vier Bölgesindeki Svay Churum Bölgesi, Klein Resifi Bölgesi ve Punguro gibi bölgelerin bir zamanlar dövüş sanatları eğitimi ile bilindiğini söyledi. Milli Ordu hala bölgede eğitim veriyor.

Bokator ustası Som On'un belirttiği gibi, bokator savaşçıları modern zamanlarda olduğu gibi alenen açıkta antrenman yapmadılar, bunun yerine gizlice eğitildiler.

Modern Zamanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pol Pot rejimi (1975-1979) sırasında, geleneksel sanatçılar sistematik olarak Kızıl Kmerler tarafından yok edildi, mülteci olarak kaçtılar veya öğretilerini terk edip saklandılar. Kızıl Kmer rejiminin düşüşünden sonra Vietnam'ın Kamboçya'yı işgali başladı ve yerli dövüş sanatları tamamen yasaklandı. Sang Kim Sean, genellikle modern Bocatl'ın babası olarak anılır ve Bocatl sanatını yeniden canlandırdığı kabul edilir. Pol Pot rejimi sırasında Sang Kim Sean, Vietnamlılar tarafından Hapkido ve Bocatl (gerçekte öyleydi) öğretmek ve masum bir ordu yaratmakla suçlandı ve Kamboçya'dan kaçmak zorunda kaldı. Long Beach, California, ABD'ye taşınmadan önce Houston, Teksas'taki yerel YMCA'mda Hapkido öğretmeye başladım. Bir süre Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadıktan ve Hapkido'yu öğrettikten ve tanıttıktan sonra, kimsenin Bocatl'ı duymadığını fark etti. 1992'de Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrıldı, Kamboçya'ya döndü ve Bocatl'ı halka geri getirmek ve dünyaya duyurmak için elinden geleni yaptı.[3]

Uzun asa/(dambong veng) ve kısa asa(lar)/(dambong clei), Bokator ve Kamboçya dövüş sanatlarında kullanılan en yaygın silahlardır.

2001 yılında, Sang Kim Sean Phnom Penh'e döndü ve yeni kralın izniyle yerel gençlere bocatl öğretmeye başladı. Aynı yıl, hayatta kalan tüm ustalarla yeniden bir araya gelmeyi umarak, rejimden sağ kurtulan eğitmenler Bocatl Lok Kul'u aramak için ülke çapında seyahat etmeye başladı. Bulduğu birkaç adam, 30 yıllık baskıdan bıkmış, 60 ile 90 yaşları arasındaydı. Birçoğu bu sanatı herkesin önünde öğretmekten korkuyordu. Uzun ikna ve hükûmet onayından sonra, yaşlılar pes etti ve Sean, Bocator'u Kamboçya halkına yeniden tanıttı. Popüler inanışın aksine, Sang Kim Shaun hayatta kalan tek labokatao ustası değil. Diğerleri arasında Meas Sok, Meas Sarang, Roth Serey, Sam Van Kin, Mao Khan ve Savorn Chet yer alıyor. Bocatl eğitimi almış ama nasıl yapılacağını bilmedikleri için öğretmeyi reddeden başka dövüş sanatçıları da vardı. İlk ulusal Bocatl Oyunları 26-29 Eylül 2006 tarihleri arasında Phnom Penh'deki Olimpiyat Stadı'nda düzenlendi. Yarışmaya 9 şehirden 20 Lok Krus'tan oluşan en iyi takım katıldı.

Kun Lbokator 2022'de (17. COM) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesinde.[14]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

2017'de Bokator, başarılı Kamboçya dövüş sanatları filmi Jailbreak'te öne çıktı.[15][16][17] Bokator, Neal Shusterman tarafından yazılan popüler distopik üçleme Arc of Scythe'de kullanılan birincil dövüş sanatıdır; romanlar ayrıca, bu dövüş sanatının daha saldırgan ve şiddetli biçimini gösteren ve anlatan "Kara Dul Bokator" adlı kurgusal bir Bokator biçimi kullanır [18]

Resim Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hint dövüş sanatları
  • kbachkun boraan
  • Khmer Geleneksel Güreş
  • muay boran
  • Pradal Serey
  • Silat Minangkabau
  • Endonezya dövüş sanatları
  • Filipin dövüş sanatları
  • Angampora

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Not listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Also spelled L'Bokator (Şablon:Lang-km, Kmercelbŏkkâtaô Şablon:IPA-km). The term bokator translates as "pounding a lion" from the words bok meaning "to pound" and tor meaning "lion".

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Sony, Ouch, and Danielle Keeton-Olsen. "An Ancient Martial Art, Transformed by Time, War, Seeks Return to Prominence." VOD, 12 Jan. 2021, vodenglish.news/an-ancient-martial-art-transformed-by-time-war-seeks-return-to-prominence/. Accessed 26 Feb. 2021.
  2. ^ a b Daniel Robinson; Greg Bloom (2010). Cambodia. Lonely Planet. s. 99. ISBN 978-1-74179-457-1.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); Yazar eksik |soyadı2= (yardım)
  3. ^ a b "'Bokator' makes sudden comeback in Cambodia - Taipei Times". www.taipeitimes.com. 14 Ekim 2007. 15 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ Senase, Jose Rodriguez T. "Online availability of Surviving Bokator extended to May 18." Khmer Times, 5 May 2020, www.khmertimeskh.com/50720037/online-availability-of-surviving-bokator-extended-to-may-18/. Accessed 2 Feb. 2021.
  5. ^ Taing, Rinith. "The 26-year-old bringing Cambodian history to life through swords." Phnom Penh Post, 7 Feb. 2018, www.phnompenhpost.com/post-life-arts-culture/26-year-old-bringing-cambodian-history-life-through-swords. Accessed 2 Feb. 2021.
  6. ^ Hine, W. (2008, October 3). Bokator master targets expats with short course. The Phnom Penh Post. Retrieved March 14, 2022, from https://www.phnompenhpost.com/sport/bokator-master-targets-expats-short-course 29 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ Graceffo, A. (n.d.). Bokator Khmer: The Ancient Form of Cambodian Martial Arts. Tales of Asia. Retrieved April 4, 2022, from http://www.talesofasia.com/rs-99-bokator.htm 23 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Curtin, J. (2015, September 4). Back in the ring and fighting to be remembered. The Phnom Penh Post.
  9. ^ "Image 5 of 20". myanmar-image.com. 11 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2010. 
  10. ^ Pocock, R. I. (1939). "Panthera leo". The Fauna of British India, including Ceylon and Burma. Mammalia. – Volume 1. Londra: Taylor and Francis Ltd. ss. 212-222. 
  11. ^ Nowell, K., Jackson, P. (1996). "Asiatic lion". Wild Cats: Status Survey and Conservation Action Plan (PDF). Gland, Switzerland: IUCN/SSC Cat Specialist Group. ss. 17-21. ISBN 2-8317-0045-0. 7 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023. 
  12. ^ Suryavarman II. (n.d.). Britannica. Retrieved March 23, 2022, from https://www.britannica.com/biography/Suryavarman-II 11 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  13. ^ Bayon, the. (n.d.). Britannica. Retrieved March 23, 2022, from https://www.britannica.com/topic/the-Bayon 24 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  14. ^ "Kun Lbokator, traditional martial arts in Cambodia". 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  15. ^ Bokator on the Big Screen, Khmer Times, 2 June 2016
  16. ^ Richard Kuipers, BiFan Film Review: ‘Jailbreak’ 2 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Variety, 24 July 2017
  17. ^ Rinith, T. (2020, August 4). https://www.khmertimeskh.com/50751459/raya-and-the-last-dragon-due-for-release-next-year-brings-pride-to-cambodia/
  18. ^ Scythe. Simon & Shusterman. 2016.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]