Harry Potter'daki büyüler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Harry Potter büyü listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

J. K. Rowling tarafından yazılmış olan Harry Potter serisi kitaplarında geçen büyüler listesidir.

İçindekiler
0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Absorbe Protegus: En büyük ve en güçlü kalkan büyüsüdür. Öğrenimi aylar hatta yıllar alabilir. Uygulanışı ise çok tehlikelidir. Eğer yapan büyücünün gücü yetmezse bu yüzden ölebilir.
  • Accio: Asayla gösterilen nesneyi yanına getirir.
  • Aguamenti: Asadan su çıkarma büyüsüdür.
  • Alarte Ascendarev: Gösterilen nesneyi fırlatma büyüsüdür.
  • Alahomora: Kilit açma büyüsüdür.
  • Alfa maxima: Savaş sırasında rakibin en güçlü üyesine doğrudan saldırıdır. Tek kişinin yapabileceği bir büyü değildir.
  • Aklapakla: Pis bir bölgeyi temizlemeye yarayan büyüdür.
  • Anapneo: Boğazına bir şey kaçan birini kurtarma büyüsüdür.
  • Anteoculatia: Kurbanın saçlarını boynuza dönüştüren büyü.
  • Antidotum: Birisinin kanının temiz olup olmadığını kontrol etme ve kanı temizleme büyüsüdür ama kanı temizlemek için asanın kanla temas etmesi (insan vücudunda ise insanın bir yerine saplanması) gerekmektedir
  • Antonin Dolohov'un Büyüsü: Sadece Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı kitabında sesi kısık olan Antonin Dolohov tarafından yapıldığından büyünün gerçek adı bilinmemektedir. Bu büyüde asa bir tür kesme işareti yapar ve mor bir alev huzmesi çıkar. İç organlarda büyük hasara neden olurken dışta bir şey görünmez.
  • Aparecium: Görünmez mürekkebi görünür hale getiren büyüdür.
  • Apulosayoni: Mürekkep, parşömen ve tüy kalemi büyüler. Kişinin söyledikleri kendiliğinden parşömene yazılır.
  • Aqua Erecto: Kaynar su püskürtme büyüsüdür.
  • Arania Exumai: Dev örümcekleri bayıltan büyüdür.
  • Aresto Momentum: Momentumu yani hızı azaltır, eğer biri yüksek bir yerden düşerken uygulanırsa düşüşü yavaşlar ve yarasız bir iniş yapar. Dumbledore, Harry'nin 3. yılındaki Quidditch maçında Ruh Emiciler nedeniyle süpürgesinden düştüğünde yapmıştı. Aynı şekilde Hermione bunu Bellatrix'in kasasına giderken araçtan düştükleri bölümde yapmıştır.
  • Ascendio: Kişiyi yükseğe sıçratan büyüdür.
  • Avada Kedavra: Kişiyi doğrudan öldüren tek lanettir ve karşı büyüsü yoktur. Uygulanması yasak olan ve cezası çok ağır olan 3 Affedilmez Lanetten biri olmakla birlikte bu lanetten sağ çıkabilen tek kişi Harry Potter'dır. Bu laneti en çok Lord Voldemort ve Ölüm Yiyenler kullanır.Sihir, isabet ettiği kişiyi öldürmesiyle ünlüdür. Yapıldığında yeşil bir ışık çakar ve göğü yararcasına gelen devasa bir şeyin hışırtısı duyulur. Bu lanetin isabet ettiği kişi tek bir iz veya işaret bırakmadan ve daha yere düşmeden ölür. Hiçbir kalkan büyüsü onu durduramaz. Ayrıca son kitapta adı geçen Mürver Asa ile yapılırsa çok daha tehlikeli olur. Bu lanetten sağ olarak kurtulmuş tek kişi, Lord Voldemort'un saldırısında anne ve baba bu lanetle ölürken, annesinin fedakarlığı sonucu hayatta kalmış olan Harry Potter'dır. Hayatta kalmış olmasına rağmen, alnında büyü sonucu oluşmuş şimşek biçiminde bir yara izi taşımaktadır. 2. Büyücü Savaşı'nın sonunda Lord Voldemort Harry'yi öldürmek için bu laneti uygulamış, ancak asası laneti Harry'ye uygulamayı reddedince lanet ters tepmiş ve Harry'nin Expelliarmus Büyüsü sayesinde kendi lanetinin hedefi olarak ölmüştür. Lanet çarptığı kişiyi o anda öldürür, eğer lanet isabet etmediyse ve başka bir cisme çarptıysa o cismi patlatır ya da yok eder. Kelime popüler sihir sözcüğü Abrakadabra ile alakalıdır, Orjini Aramiceden gelen avhadda kedhavhra "Bu kelime gibi kaybol" demektir. Avada Kedavra kelimesindeki Kedavra kadavradan gelmektedir ve büyünün anlamı kadavraya (ceset) çevir'dir.
  • Avifors: Küçük objeleri kuşa çeviren büyü.
  • Avis: Asadan kuşlar çıkmasını sağlayan büyüdür. Oppugno büyüsü ile birleştiğinde tehlikeli olabilir.
  • Avises Avifors Avilers: Savaş içinde gücü %45 azaltır.
  • Abiyoleyy: Yaratığı iyileştirir.

B[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bombarda: Bir patlamaya neden olan büyüdür.
  • Bombarda Maxima: Güçlü ve yıkıcı bir patlamaya sebep olan büyüdür.
  • Bornvoard: Karanlık lordun işaretini çıkartır. Sadece Ateş Kadehi Kitabında Quidditch Dünya Kupasında Barty Crouch Junior tarafından yapılır.
  • Boxposio: Güçlü bir patlama yapıp yara verebilir.
  • Brackium Emendo: Kişinin kolunu düzeltir ama çok dikkat gerektirir. Eğer konsantre olmadan yapılırsa kişinin kemikleri tamamen yok olabilir veya daha büyük arızalara yol açabilir.
  • Bualero Porta: Büyüyü yapan kişinin vücudu esner ve uzamaya başlar.
  • Bubbles: Asanın ucundan baloncuklar çıkartan büyüdür.

C[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Calvorios: Kurbanı kel bırakan lanet.
  • Carpe Portus: Asanın hedef aldığı yere ışınlanma büyüsüdür.
  • Casanov: Cehennem kapanı büyüsü için yapılan bir büyüdür. Cehennem kapanının içinden geçer.
  • Carpe Retractum: Cansız varlıkları çekmeye yarayan büyüdür.
  • Cave İnmicium: Bir tür koruma büyüsüdür.
  • Cendravero: Patlamalar yapan mavi ateş topları atan bir büyüdür.
  • Cistem Aperio: Bir kutu, sandık gibi nesneleri açmak için kullanılır.
  • Colloportus: Odayı mühürleyen büyüdür. Mühürlendikten sonra dışarıdan Alohomora ile açılmaz, içeriden ise açılabilir.
  • Colovaria: Herhangi bir şeyin rengini değiştirmeye yarayan büyüdür. .
  • Confundo: Büyünün yapıldığı kişinin kafasını karıştırır. Yapılan kişiye hiç olmamış bir şeyi olmuş gibi gösterebilir.
  • Confundus: Bir tür şaşırtma büyüsü.
  • Confringo: Değdiği her şeyi alevler içinde patlatan büyüdür.
  • Conjunctivitis: Bu göze hedef alındığında görüşü bozar. Ejderha ve devlerde göze hedef alındığında canavarları mağlup edebilir. Aynı zamanda dev örümceklerin de karın boşluğundan vurulması neticesinde örümceği bayıltır.
  • Corpus Medicor: Lanet yaraları da dahil bütün yaraları iyileştirir.
  • Cruciatus laneti: Bir insan üzerinde kullanan büyücü ömür boyu Azkaban'da kalma cezası alır. Cruciatus laneti işkence lanetidir. Lanetlenen kişi sağa, sola yuvarlanmaya, kasılmaya başlar. Kemikleri tutulmuş gibi olur, gözleri yuvalarında döner ve insan sona ermesi için ölmeyi bile ister hale gelir. Korkunç acılar çeker. Uygulanması yasak olan ve cezası çok ağır olan 3 Affedilmez Lanetten birisidir. Yapan kişi Azkaban'da ömür boyu hapse girer. Harry Potter Ve Ölüm Yadigarları kitabında bir Ölüm Yiyen'in Minerva McGonagall'a tükürmesi üzerine Harry tarafından o Ölüm Yiyen'e uygulanmıştır. İnsanları acıdan çıldırtır. Affedilmeyen 3 lanetten biridir. Bir işkence çeşitidir lanetlenen kişi sağa, sola yuvarlanmaya, kasılmaya başlar. Kemikleri tutulmuş gibi olur, gözleri yuvalarında döner ve insan sona ermesi için ölmeyi bile ister hale gelir. Bedenin her yerine iğneler batıyormuş gibi korkunç acılar çeker. Ayrıca kitapta da geçtiği gibi bu laneti yapabilmek için gerçekten hissetmek, o lanetin yapılacağı kişiye acı çektirmek istenmesi gerekir. 4. Kitapta Barty Crouch Jr.'nın İmperius lanetinin etkisinde olan Viktor Krum bu laneti Cedric Diggory'ye karşı kullanır. 4. Kitapta Voldemort bu laneti mezarlıkta Harry'ye karşı kullanır. 5. Kitapta Voldemort bu büyüyü Harry'nin aklına soktuğu sahte anıda Sirius Black'e kullanır. Yani aslında kullanmamıştır, sadece Harry'yi kandırma amaçlıdır. 5. Kitapta Bellatrix Lestrange bu laneti Esrar Dairesinde Neville Longbottom'a yapmıştır. Yıllar önce de Neville Longbottom'un anne ve babasına Belatrix Lestrange tarafından akıllarını yitirene kadar uygulanmıştır. 5. Kitapta Harry bu büyüyü Bellatrix Lestrange Sirius Black'i öldürdükten sonra Bellatrix'e karşı kullanmıştır. Ancak bu lanet Bellatrix'i sadece düşürmeye yetmiştir. Hatta bu olaydan sonra Bellatrix "Bu büyüyü yapmak için hissetmen gerek" demiştir. 7. Kitapta tamamen bir kanıt veya detaylı anlatım olmamasına rağmen bakanlık düşmeden önce Voldemort veya herhangi bir ölüm yiyen bu laneti Harry'nin yerini öğrenmek için, bakanlık düşmeden önceki Sihir Bakanı Rufus Scrimgeour'a kullanıldığı gibi bir iddia olduğu Arthur Weasley tarafından söylenmiştir. 7. Kitapta Voldemort bu laneti Mr.Ollivander'a karşı kullanmıştır. 7. Kitapta Bellatrix Lestrange bu laneti Hermione Granger'ı sorgularken Hermione'ye karşı kullanmıştır. 7. Kitapta Harry bu laneti Amycus Carrow'a karşı kullanmıştır. Burada Bellatrix'in sözünün gerçekten doğru olduğunu bu büyüyü yapmak için gerçekten hissetmek gerektiğini söylemiştir. Harry'nin böyle sinirlenmesinin nedeni ise Amycus'un Profesör Mcgonagall'ın yüzüne tükürmesidir.

Ç[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çözül: Sersemletme büyüsünün ve Petrificus Totalus büyüsünün etkisinde kalan büyücü veya cadı ayıltmaya yarayan büyüdür.

D[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dawod: Uygulanan yeri bir kılıç gibi kesmeye yarayan büyüdür.
  • Defodio: Hedeflenen yerde çukur oluşturur.
  • Densaugeo: Kişinin öndeki iki dişinin çok hızlı bir şekilde büyümesine sebep olur.
  • Deletrius: Asadan büyü silme büyüsü.
  • Deprimo: Çok güçlü ve büyük bir yıkım yaratan büyü.
  • Depulso: Eşyaları itme büyüsü.
  • Diffindo: Herhangi bir eşyada yarık oluşturarak yırtılıp açılmasına sebep olan büyü.
  • Distimitria: Her şeyin içinden geçmeye yarayan büyüdür.
  • Diminuendo: Hedefi küçültür.
  • Dilkilit: Bu büyü yapılan kişinin dilini damağına yapıştırır.
  • Distrain: Kişiyi bayıltır ve uyanınca başında büyük bir acı oluşur, yaklaşık 10 dakika sürer.
  • Diskos: Büyü yapan kişiyi bazı tepmelerden korur.
  • Divonette: Taşa çevirilen şeyleri düzeltmeye yarayan büyü.
  • Draconifors: Heykelleri canlı ejderhalara dönüştürür.
  • Ducklifors: Karşıdaki yaratığı ördeğe çeviren büyüdür.
  • Duro: Cisimleri taşa çeviren büyü.
  • Duxenpillia: Bir tür koruma büyülerini kıran büyüdür. Salvio Hexia, Protego tatalum, Repello Muggletum, Muffliato, Absorge Protegum vbye benzer bütün büyüleri kırar ve bu bölgeye bir daha asla koruma büyüleri yapılamaz. Hayalbozan büyüsüdür sadece mürver asayla yapılır. Yanlış yapılırsa ve kurallara uyulmazsa kişiyi öldürür.
  • Dikkilit Kompiyano: Dilkilit büyüsünün daha güçlüsüdür bu büyü yapılan kişinin dilini yok eder
  • Descendio: Zebani ateşi büyüsüdür zebani ateşi hortkuluk yokeden şeylerden biridir.

E[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ebublio: Karşısındaki yaratığa su baloncukları gönderip yok eden büyü.
  • Efecto Eliminare: Büyülenmiş nesnelerden büyülerin etkilerini kaldırır.
  • Elen wanva:Zamana hapseder güçlü bir büyüdür.
  • Engorgio: Herhangi bir şeyi çok büyük boyutlara çıkarır.
  • Ennervate: Sersemlet büyüsünden kurtaran büyü.
  • Entomorphis: Kurbanı kısa bir süreliğine bir böceğe dönüştürür.
  • Episkey: Kırılan bir kemiği onarmaya yarayan büyüdür. Doğru yapılmazsa yapılan kişinin kemiği yok olur.
  • Epoximise: Bir nesneyi başka bir nesneye yapıştıran büyü.
  • Erecto: Asa ile zahmetsizce ve hızlıca çadır kurmak için kullanılır.
  • Evanesco: Buharlaştırıp yok etme büyüsü.
  • Everte Statum: Düşmana havada taklalar attıran büyü.
  • Exhilaro: Neşelendirme büyüsü.
  • Expecto Patronum: Ruh Emicilere karşı kalkan yaratır. Büyünün işe yaraması için çok mutlu bir anıya odaklanılması ve büyünün kalkması istenene kadar dikkatin büyüden uzaklaşmaması gerekir. Bu sayede Ruh Emici mutluluklarınızla değil kalkanınızla beslenir. Güçlü bir Patronus Ruh Emiciyi def edebilir.
  • Expelliarmus: Düello büyülerinden biridir. Büyü, griye kaçık beyaz ve şimşeğimsi bir ışık huzmesi çıkarır ve yapıldığı kişiyi silahsızlandırmaya yöneliktir. Genellikle, karşıdaki kişinin asasını elinden fırlatmaya yarar. Fakat, yeterli kuvvet uygulanırsa, kişiyi geri itip düşürebilir de. Ve, zamanlı yapılırsa, karşı taraftan gelmekte olan bir büyüyü geri püskürtmeye de yarayabilir.Ayrıca kalbe isabet ettiği zaman öldürücü kuvveti vardır.Düşmanı silahsız bırakır.
  • Expulso: Nesneleri parçalayan büyüdür.
  • Extinguish: Ateş söndürme büyüsü.

F[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ferula: Havadan sargı bezi yaratıp sargı bezini uygulanan yere saran büyüdür.
  • Fianto Duri: Güçlü bir koruma büyüsüdür. Genellikle Protego Maxima ile birlikte kullanılır. Asadan mavi ve beyaz şeritler çıkartarak efsunlu bir bariyer yaratır.
  • Fidelius: Gizleme büyüsüdür. Çok güçlü bir büyüdür. Fidelius büyüsü yapılan kişi büyüyü uygulayan kişinin sır tutucusu olur ve sır tutucusu söylemezse hiç kimse sırrı öğrenemez.
  • Finite İncantatem: Bir büyünün ya da lanetin etkisinden kaldıran büyü. Büyüden hemen sonra kullanılmazsa işe yaramaz ya da büyük lanetler de ve 3 Affedilmez Lanet'te işe yaramaz.
  • Flagrante: Eşyaların veya cisimlerin üzerine yerleştirilerek onlara uğursuz ve can yakıcı bir alev etkisi verir.
  • Flipendo: Bu büyü büyülü nesneleri ve büyülü yaratıkları devirmede, ayrıca özel olarak işaretli nesneleri hareket ettirmede kullanılır.
  • Fondresila: Şekil değiştirme büyüsü.
  • Furnunculus: Yapılan kişinin yüzünde büyük çıbanlar çıkmasını sağlayan bir lanettir.

G[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Geminio: Nesnelere yapılarak birisi dokunduğunda o nesneyi aynı lanetle beraber bir kopyasını çıkaran lanettir.
  • Glacius: Asanın ucundan küçük çapta dondurucu bir soğuk çıkarır. Sıvıları dondurmaya yarar.
  • Glisseo: Pürüzlü veya sert yüzeyleri pürüzsüzleştirip kayganlaştırır.

H[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Heavavet: Havayı 75 derece sıcaklığa çıkarır.
  • Harmonia Nectere Passus: Kaybolan dolapları tamir etmeye yarayan zor bir büyüdür.
  • Herbivicus: Bitkileri bir insandan bile daha fazla büyütme büyüsü.
  • Homenum Revelio: Ses dinlemeye yarayan büyüdür. Herhangi bir yerde casus olup olmadığını anlamak için iyi bir büyüdür.
  • Hortkuluk: Tam anlamıyla bir büyü değildir yapan kişi güçlü bir lanetle birini öldürüp ruhunun bir parçasını bir eşyaya konmasına yarayan bir büyüdür yapan kişi hortkuluk'ları yok edilmeden ölmez ve ruh vücuttan ayrıldığında vücutta deformasyona uğrar. Karanlık bir büyüdür ve 2'den fazla hortkuluk yapabilen tek kişi Tom Marvolo Riddle yani Voldemorttur.
  • Hover: Çeşitli cisimleri havada hareketlendirip uçurur.
  • Homorphus: Kurt adamların orada geçici bir süreliğine kaçmasını sağlayan oldukça zor bir büyüdür.

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İmferedem Secrum: Asla söndürülemeyen aşırı sıcak iblis alevi yaratan bir büyüdür. Secruam Blastgon büyüsüyle söndürülebilinir.
  • İmmobulus: Hedefi donuklaştırır ve hareketsiz kılar.
  • İmpedimenta: Küçük patlamalar yapan büyüdür. İnsanlara yapılabilir. Ancak bu büyü kitapta patlama, filmde havaya uçurma büyüsüdür.
  • İmperio: Uygulanması Sihir Bakanlığı tarafından yasak olan 3 Affedilmez Lanet'ten biridir. Bu laneti yapan büyücü, ömür boyu Azkaban'da tutsak kalır. Lanet kurbanın beyninde bir tür morfin etkisi yaratarak kurbanın muhakeme yetisini dondurur ve sadece laneti yapanın komutlarının uygulanmasını sağlar. Uzun süre ayni kişiye uygulanırsa kurban lanete karşı direnç geliştirir ve büyünün etkisi kaybolur.
  • İmpera İvanesca: Hayvanları ortadan ikiye ayırıp yakan lanet.
  • İmpervius: Herhangi bir şeyin suyu savmasına yarayan büyü.
  • İmpractra: Çok tehlikeli bir lanettir. Engellemesi ise çok zordur. Kişinin iç organlarına büyük hasar verir ve vücutta büyük ve keskin bir iz bırakır. Aynı asa türünden olan kişiler bu büyüyü birbirlerine uygularlarsa büyü geri teper.
  • İncarcerous: Kalın ipler yaratarak birisini bağlamayı veya boğmayı sağlayan büyü.
  • İncendio: Asanın hedefini alevler içinde bırakır.
  • İnflatus: Kişiyi balon gibi şişirmeye yarar.

K[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kelpi Protektum: Kelpi canavarının sakinleştirilmesi için kullanılır.
  • Kexpensia Kedavrum: Bir tür kara büyüdür. Geri tepme ihtimali yüksekdir. Yapılan kişiye dışarıdan bir görüntü vermez fakat kişinin iç organlarına aşırı derecede hasar verir. Asaya denk gelirse o asada kullanılan büyüler her zaman geri teper.
  • Kurkarananazyum: Düzenbazlık Yasasını bozan büyücüler bu büyü tarafından lanetlenir. Sakarlaşırlar, büyüleri ters teper, çoğu şeyi unuturlar, buharlaşamazlar ve süpürgeyi kullanamazlar.

L[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lacarnum İnflamarae: Asadan alevler çıkararak yakmaya yarayan büyü.
  • Langlock: Dilkilit laneti gibidir ama daha az tehlikelidir. Kurbanın dilini yapıştırır. Bulucusu Severus Snape'dir
  • Lapifors: Karşıdaki yaratığı tavşana dönüştürmeye yarayan yaratığın gücüne göre zorlaşan bir büyüdür.
  • Lapiforse Totalcolor: Renkleri değiştirir.
  • Levicorpus: Düşmanı görünmez bir iple havaya asar.
  • Liberacorpus: Levicorpus büyüsünün tersine lanetidir.
  • Locomotor: Söylenen cismi veya cisimleri hareket ettirmeye yarar.
  • Locomotor Mortis: Bacakları kilitleyen büyü.
  • Lumos: Asadan bir ışık hüzmesi saçarak aydınlatma büyüsü. Lumos, Harry Potter dünyasındaki temel büyülerden biridir. Asanın ucundan, bir meşaleymiş gibi, bir ışık huzmesi çıkmasını sağlar. Lumos büyüsüyle ışık saçan bir asa ile aynı zamanda başka büyüler de yapılabilir. Karşı büyüsü olan Nox ile ışık söndürülebilir. Lumos kelimesi, Latince ışık anlamına gelen lumen kelimesinden gelmektedir. Büyü, ilk kez, Harry Potter ve Sırlar Odası'nda görülmüştür ve sonraki serilerde de kullanılmaya devam etmiştir.
  • Lumos Maxima: Yüksek bir ışık çakmasını sağlayan büyü. Albus Dumbledore mağarada hortkuluk ararken bu büyüyü kullandı ayrıca Harry Potter Azkaban Tutsağı filminin başında yorganın altında kullanmıştı.
  • Lumos Solem: Asadan güneş ışığı kadar parlak ve güçlü bir ışık yayar.

M[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Magicus Extremos: İki ya da daha fazla büyücünün güçlerini birleştirerek onları daha güçlü yapar.
  • Melofors: Karşısındaki yaratığın kafasına balkabağı koyar.
  • Meteolojinx Recanto: Bulunulan ortamın hava olaylarını değiştiren bir büyüdür.
  • Mimblewimble: Kişinin bir süre büyü yapmasını engelleyen büyüdür.
  • Mobiliarbus: Ağaçları yerden yükselten büyü.
  • Mobilicorpus: Nesneleri veya direnç gösteren canlıları yerden yükseltmeye yarayan büyüdür.
  • Morsmordre: Film serisinde karanlık laneti yapmaya yarayan büyüdür.
  • Mortem tenebris:Rakibi direk öldürür ve onun soyundan gelenler 1000 yıl boyunca ölümcül bir lanetin etkisi altında kalır.
  • Muffliato: Büyünün hedefindeki kişi veya kişilerin kulaklarını çınlatan lanettir.
  • Magicum Penetrum: Rakibin büyülere karşı korunmasını azaltır çok etkili ve tehlikeli bir büyüdür.
  • Mugala Toreteum: Muggleların büyülü yaratıkları (örk. Ruh emici ) görmesini sağlar.

N[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nox: Lumos"Maxima, Solem" etkisindeki ışığı söndürür. (bazı kaynaklarda Nox Maxima ve Nox Solem yazılır tamamen yanlıştır ve nox Lumos Maxima ve Lumos Solem'i söndürebilir)

O[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Obliviate: Kişinin hafızasını değiştiren veya silen büyüdür.
  • Obscuro: Kurbanın gözlerini bağlamaya yarayan büyü.
  • Oculus Reparo: Kırık eşyaları tamir etmeye yarayan büyüdür ve sadece küçük eşyalarda işe yarar, yapımı kolaydır.
  • Oppugno: Bu büyüyle efsunlanan hayvanlar istenen kişiye saldırabilir.
  • Orchideous: Büyüyü yapan asanın hedeflediği yerde bir buket çiçek yaratır.

P[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pack: Eşyaları bavula yerleştiren büyüdür.
  • Partis Temporus: Usta kişilerin yapabileceği bir ateş büyüsüdür. İnsanın etrafında bir ateş çemberi oluşturur. (6. filmde Dumbledore' un inferilere yaptığı büyü)
  • Patronus büyüsü: Ruh Emiciler'den ve diğer karanlık yaratıklardan korunabilmek için yapılabilecek, saydam hayvan şeklinde oluşan bir büyü çeşididir. Bu büyü ile yapan kişinin eglence, umut, kurtulma istegi gibi pozitif duyguların bedensel hale kavuşur. Ayrıca ruha zarar veren yaratıklara karşı güçlü bir silahtır. Yapldıktan sonra Ruh Emiciler ile yapan arasında bir kalkan vazifesi görür. Fakat doğru şekilde işlemesinin tek yolu mutlu şeyler düşünüp, gerekli büyülü sözleri söylemektir (Expecto Patronum). Erişkin diğer bir ismiyle Cismani bir Patronus yapmak pek çok yetişkin büyücü için bile zordur. Cismani bir patronus, gümüşi, ruh gibi ve yarısaydam özellikler taşır..Her büyücü veya cadının Patronusu farklı hayvan şekillerine bürünür.Bunu en güzel 5. filmde, Harry Potter, Dumbledore'un ordusuna öğretirken görebiliriz. Harry Potter'ın patronusu Çatalboynuzlu Geyik,Hermione Granger'ninki Su Samuru, Cho Chang'ınki Kuğu,Ron Weasley'inki Köpek Ginny Weasley'inki At, Luna Lovegood'unki Tavşan, Severus Snape'inki Gümüş Maral Lily Evans'a aşkından dolayı Patronusu Gümüş Marala dönüşmüştür. Eskiden patronusu Kartaldı.), Albus Dumbledore'unki Anka Kuşu, Aberforth Dumbledore'unki KeçiArthur Weasley'ninki Gelincik Nymphadora Tonks'unki Kurt Adam (Remus Lupin'e aşık olduktan sonra kurt adam şeklini aldı ve bu şekil değiştirme nadir olarak gözlemlenen bir olaydır. Eskiden patronusu Ecel denilen siyah bir köpekti.) Dolores Jane Umbridge'inki Kedi Kingsley Shacklebolt'unki VaşakAlastor Moody'ninki Koç'tur. Patronus büyüsü aynı zamanda haberleşmek için de kullanılır. Cismani bir Patronusa , sahibinin sesi verilerek ileti alıcıya ulaşır. J.K. Rowling, Severus Snape'in tek patronus yapan ölüm yiyen oldugunu söylemiştir. Patronus ismi Latince yasal koruyucu anlamına gelmektedir. Ayrıca Pater(Baba) ile ilişkilidir. Bunu Harry Potter'ın Patronus'unun babasının özelliklerinden taşımasıyla görebiliriz.
  • Penecratium: Protegoyu Kıran büyüdür. Ayrıca kurbanı 1 metre havaya fırlatır.
  • Penecrate Literalyum: Protego Totalumu kıran büyüdür. O bölgede bir daha asla Protego Totalum yapılamaz.
  • Perception: Eğer etrafta saklanan biri varsa ortaya çıkartır.
  • Periculum: Kıvılcım çıkartan büyüdür.
  • Peskipiksi Pesternomi: Cinperileri dondurma büyüsüdür.
  • Petrificus Totalus: Kişiyi dondurarak hareketsiz bırakan büyüdür.
  • Piertotum Locomotor: Cansız varlıkları canlandıran ve büyüyü yapan kişinin istediklerini yaptıran büyü. McGonagall tarafından Hogwarts'ın korunması için yapmıştır.
  • Pisikaracrit: Kendini yedekleme büyüsüdür.
  • Phoenix Dactlyfera: Asadan bir anka çıkaran ve etrafında ateş kalkanı oluşturan büyüdür. Bu ateş, rakibine saldırmak için de kullanılabilir.
  • Pomperia: Cisimleri patlatan büyüdür.
  • Portus: Herhangi bir nesneyi efsunlayarak kişiyi gitmek istediği yere götürmesini sağlayan büyüdür. Eğer büyü başarılı şekilde yapılırsa nesne mavi şekilde parlar sonra kendi rengine döner.
  • Protean: Bir cisim üzerinde yapılan değişikliklerin uzaktaki kopyalarında da aynen gerçekleşmesini sağlar.
  • Protego: Bir tür kalkan büyüsüdür.
  • Protego Maxima: Büyük bir koruma kalkanıdır genellikle bir ortamı korumak için yapılır ve Fianto Duri büyüsü ile beraber kullanılır. Asanız ne kadar güçlüyse size o kadar güçlü bir kalkan oluşturur .
  • Protego Horribilis: Yapıldığı bölgeden geçen insanların mavi bir toz olup yok olmasını sağlar.
  • Protego Totalum: Bir bölgeyi davetsiz misafirlerden korumayı sağlar.
  • Pullus: Karşısındaki yaratığı bir tavuğa çevirir.

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Quietus: Sonorus büyüsünü etkisiz kılan büyüdür.
  • Quinous nomamber: Alan büyülerini silmeye yarar.
  • Quotinuus Imfectus:İnsanı yeryüzünden siler.

R[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Raielectro: Asadan yıldırım çıkartabilir ayrıca gökyüzüne nişan alındıktan sonra büyü söylenince asadan çıkan yıldırım ya da şimşek gök yüzüne gider ve asanın gösterdiği yere şimşek çakar.
  • Redactum Skullus: Kurbanın kafasını küçülten büyüdür.
  • Reducio: Sihirle normal ebatından fazla büyütülmüş objeleri veya canlıları tekrar normal ebatına döndüren, Engorgio büyüsünü kaldıran büyüdür.
  • Reducto: Uygulanan cismi patlatan, parçalayan büyüdür.
  • Refillio: Yeniden doldurma büyüsüdür. İçindeki sıvı miktarı azalmışsa bir kabı yeniden doldurmaya yarar.
  • Relashio: Kaynar su çıkartan veya yanma belirtisi gösteren büyüdür.
  • Rennervate: Güçlü bir ayıltma büyüsüdür.
  • Reparifors: Bu büyü büyücüyü iyileştirebilmek için kullanılır.
  • Reparo: Zarar görmüş veya kırılmış nesneleri düzeltmek için kullanılır.
  • Reparo Maxima: Büyük bir yıkıntıyı veya harabeyi eski hâline döndürür.
  • Repello Inimigotum: Bir koruma büyüsüdür. Bu büyünün içinden geçen kişi parçalanır.
  • Repello Muggletum: Muggleları bölgeden uzaklaştırmak için kullanılan büyüdür.
  • Riddikulus: Böcürtlere karşı kullanılan büyüdür. Böcürtleri büyü yapıldığı anda akla gelen en komik şeye dönüştürür.
  • Rictusempra: Uygulanan kişiye güçlü bir gıdıklama yaratan büyüdür. Harry Potter ve Sırlar odası kitabında düello kulübünde Harry, Draco'ya yapmıştır.
  • Romeus:İnsanı hayallere götürür.

S[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Salvio Hexia: Hayalbozan büyüsüdür. Kişileri görünmez yapmaz ancak uygulanan kişi bulunduğu ortamın desenini alır.
  • Scourgify: Temizleme ve Yıkama büyüsüdür.
  • Scribblifors: Nesneleri tüy kaleme dönüştürür.
  • Sectumsempra: Karanlık bir lanettir. Uygulanan yerden kılıç geçirilmişcesine bir yara açıp uygulanan kişiye büyük bir şok ve yara verir. Ayrıca uygulanan yeri parçalamaya yarar. Yara iyileştirilebilir ancak kişinin kesilen yeri tekrar düzeltilemez. Severus Snape tarafından bulunmuştur. Melez Prens filminde/kitabında Harry Potter tarafından Draco Malfoy'a uygulanmıştır.
  • Serpensortia: Asadan yılan çıkarma büyüsüdür.
  • Sersemlet: Kişinin sersemlemesine sebep olan yada büyücü ve asanın gücüne göre kişiyi havaya fırlatan büyüdür.
  • Silencio: Kurbanı dilsiz bırakan büyü.
  • Skurge: Yapıştırma büyüsüdür.
  • Snufflifors: Kitabı fareye dönüştürür.
  • Sonorus: Sesi yükselten büyüdür.
  • Specialis Revelio: Bir nesnede kara büyü varsa tespit eden büyüdür.
  • Spongify: Sert nesnelerin yastık kadar yumuşak olmasını sağlar.
  • Snitchaccio: Quiddtch maçlarında Snitch'i büyüyü yapan kişiye çeker. Bu büyüyü yapan kişi Kurkarananazyum büyüsünün etkisi altına girer.
  • Steelclaw: Hayvanların pençelerini büyütür ve çeliğe dönüştürür.
  • Steleus: Asanın ucundan yeşil halkalar çıkartarak kurbanı hapşırtır.
  • Stompifino: Hayvanları etkisiz hale getirip öldürür. Öğrenimi son derece kolaydır fakat geri tepme ihtimali çok yüksektir.
  • Secruam Blastgon: İblis ateşini bile söndürebilcek düzeyde bir soğuk püskürtür.

W[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Waddiwasi: Yumuşak bir nesnenin havada uçup gösterilen hedefe gitmesini sağlayan büyüdür.
  • Wecles: Büyücüyü zayıflatan büyüdür.
  • Wingardium Leviosa: Herhangi bir eşyayı uçurma büyüsüdür.

V[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ventus: Kasırgaları çağırarak öndeki engelin yukarıya doğru itilmesini sağlayan büyüdür.
  • Vera Verto: Evcil hayvanları (baykuş, fare, kurbağa vb. ) cam bir kadehe dönüştürme büyüsüdür.
  • Verdimillious: Çok amaçlı bir büyüdür. Saldırı amacıyla kullanılırsa hedefe yeşil bir şimşek gönderir. Kara büyüyle saklanan objeleri ortaya çıkarmaya da yarar.
  • Vermiculus: Bu büyü düşmanı küçük bir kurtçuğa dönüştürür.
  • Vektim : Düşük seviyeli lanetleri ve büyüleri geri tepmesini sağlayan efsundur.
  • Vermillious: Saldırı sırasında kullanılan bir büyüdür. Asadan kırmızı ışıklar püskürterek düşmanı savar ya da hedefe kırmızı enerji topları yollar.
  • Viento Iaculis: Rüzgarı kontrol etmeye yarar
  • Vipera Evanesca: Yılanları ortadan ikiye ayırıp yakarak yok eder.
  • Vulnera Salentur: Sectumsempra'yla yaralanan kişiyi iyileştirir.

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yol Göster: Bu sözleri söyleyen kişinin asası, yatay bir düzlemde ucu kuzeyi gösterecek şekilde hareket eder.
  • Yuraune Cuasne: Bir su kütlesi yapıp düşmanınızın üstüne yağmur yağdırmayı sağlar.
  • Yuspar Avorus Maxima: Devasa bir ateş topu fırlatma büyüsü.

T[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "'Tabtiana"': Savaşta canı %90 azaltır. Hiçbir büyü tarafından engellenemez.
  • Tarantallegra: Kişiyi ayaklarını kontrol edemeyecek hâle getirerek oynamasına sebep olan büyüdür.
  • Tempestatem Laculis: Havayı kontrol etmeye yarar
  • Tergeo: Asanın hedefinin yüzeyindeki mürekkep, toz, kan, sıvılar gibi materyalleri temizleyen büyüdür.
  • Toplan: Eşyaları toplayan büyüdür.
  • Trace: Reşit olmayan büyücülerin yaptığı sihirsel aktiviteleri algılar.
  • Trelia Ogo: Düşmanı ateş içinde yakan zor bir büyüdür.
  • Tecno royal: Düşmanı geri savurarak öldürür.

U[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Umaganomatrona: Düşmanın asasını kırma büyüsüdür. Çok güçlü büyücüler tarafından yapılmadığında büyü ters tepip kendi asasını kırabilir.
  • Utfor: Sesini başkasına benzetir. (çok özlü iksir kullanımı gerektirmez)

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zihnefend: Bir kişinin zihnini kontrol etmeye yarayan büyüdür. Bu büyü insanların zihnine girmeye yarar. Zor bir büyüdür. Seride geçen büyük Zihnefendarlar Voldemort ve Severus Snape'tir 
  • Zihinbend: Zihnefend'in tersine büyüsüdür. Zihinbendarlar'ın zihnine Zihnefend ile girilemez. Seride geçen en büyük Zihinbendarlar Severus Snape ve Narcissa Malfoy'dur.  

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]