Dolores Umbridge

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dolores Umbridge
Harry Potter karakteri
İlk görünümHarry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (2003)
Son görünümHarry Potter ve Ölüm Yadigârları (2007)
YaratanJ. K. Rowling
CanlandıranImelda Staunton
BinaSlytherin

Dolores Jane Umbridge, J. K. Rowling'in yazdığı Harry Potter kitap serisindeki kurgusal bir karakterdir. Karakter, beşinci roman Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın ana düşmanlarından biridir ve Sihirbazlık Dünyasına Lord Voldemort'un dönüşünü bildiren Harry Potter ve Albus Dumbledore'dan yetkiyi almak için Sihir Bakanlığı tarafından Hogwarts'a yerleştirildi. Hogwarts'tayken Umbridge güç kazanır ve okulu kontrol etmek amacıyla Sihir Bakanı tarafından "Yüksek Vekil" olarak atanır. Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni olarak atanmasına rağmen, Umbridge bu konuda pratik şeyler öğretmeyi reddeder ve bu da öğrencilerin kendilerini nasıl savunacaklarını öğrenmeleri için Dumbledore'un Ordusu'nun kurulmasına yol açar.[1]

Umbridge, genellikle en aşağılık ve nefret edilen karakterlerden biri olarak görünür ve serinin en iyi kötü karakterlerinden biri olarak kabul edilir. Umbridge, Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı ve Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1'de Imelda Staunton tarafından canlandırılmıştır.[2][3]

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dolores Jane Umbridge, Büyücü bir baba ve Muggle bir annenin kızları olarak doğdu. Daha sonra Kuklacı olan küçük bir erkek kardeşi oldu. Babasının etkisi altında, Dolores büyülü olmayan yeteneklerinden dolayı annesini ve erkek kardeşini küçümseyerek büyüdü. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda Slytherin Binasına seçildi ve hiçbir zaman liderlik pozisyonu alamadığından okuldaki zamanını boşa geçirdiğini düşündü. Umbridge, Hogwarts'ta geçirdiği zamandan sonra, Sihir Bakanlığı'nın Uygunsuz Kullanım Ofisi'nde önemli ve etkili pozisyonlara yükseldi. Bir süre sonra Umbridge, Sihir Bakanı'nın Kıdemli Müsteşarı oldu. Umbridge, iktidar konumunu, Remus Lupin'in Karanlık Sanatlara Karşı Savunma Profesörü olarak görevinden istifa ettikten sonra yeni bir iş bulmasını neredeyse imkansız hale getiren Kurt Adam Karşıtı Yasa gibi yeni yasaları geçirmek için yarı ırklara olan nefretini kullanmak için kullandı. 1994'te Bakanlık tarafından Hogwarts'a profesör olarak yerleştirildi. Lord Voldemort'un geri döndüğüne dair söylentiler ve Cornelius Fudge'ın artan paranoyasından sonra Umbridge, Harry Potter ve kuzeni Dudley Dursley'in önünde, Little Whinging'de Hogwarts'tan okul dışında büyü kullandığı için kovmak amacıyla iki Ruh Emici yerleştirdi. Harry'nin duruşması sırasında Umbridge, Harry'nin Ruh Emiciler onu ve Dudley'yi kalıcı olarak etkisiz hale getirmek üzereyken sadece Patronus Büyüsü kullanmış olduğu, ve mahkemeye çıktığında, Umbridge bu gerçeği onu gözden düşürmek amacıyla kullanmaya çalıştı. Sonunda, Umbridge, Fudge ve mahkemenin birkaç seçkin üyesi mahkumiyet için oy kullandı, ancak Harry tüm suçlamalardan aklandı.

Hogwarts'taki vekilliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Duruşmadan sonra, Sihir Bakanlığı Umbridge'i Hogwarts'taki Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni olarak atadı ve Bakanlığın Hogwarts'taki faaliyetleri ve özellikle Müdür Albus Dumbledore'u izlemesine izin verdi. Fudge, Dumbledore'un Bakan olarak pozisyonunu devirmeye çalıştığı ve bunu yapmak için öğrencileri kullandığı düşüncesiyle paranoyaktı. Sonuç olarak Umbridge, öğrencilere herhangi bir dövüş sihri öğretmeyi reddetti ve okula geri dönmesini, okulu sırasında ona herhangi bir sorumluluk vermeyi reddeden insanlar üzerinde güç kazanmak için bir fırsat olarak gördü.[4] Umbridge, Dumbledore'u kaba bir şekilde yarıda kesip öğrencilerle sanki yeni yürümeye başlayan çocuklar gibi küçümseyici bir şekilde konuştuğu Dönem Başlangıcı Şöleni'nde Hogwarts öğrencileri üzerinde olumsuz bir izlenim bırakarak başladı. Umbridge, Karanlık Sanatlara Karşı Savunma profesörü olarak görevine rağmen herhangi bir pratik uygulamayı öğretmeyi reddederek Hogwarts'ta yeni büyüler öğrenen öğrencilere müdahale etmeye de başladı. Bakanlık tarafından susturulmak istenen Voldemort'un görünürdeki dönüşü nedeniyle Harry, Ron Weasley, Hermione Granger ve Dean Thomas gibi öğrenciler Umbridge'in teorik uygulamalar konusundaki ısrarına açıkça karşı çıkmaya başladılar. Harry'nin Umbridge'in sınıfında, Voldemort'un dönüşünde bulunması ve Cedric Diggory'nin öldürülmesine tanık olması nedeniyle sürekli itirazları, onun Umbridge ile düşman olmasına yol açtı ve onu, ifadeyi yaralayan lanetli bir tüy kalemiyle kalıcı olarak eline "Asla yalan söylememeliyim" yazmaya zorladı. Umbridge gücünü, kendisini tatmin etmeyen herhangi bir öğretmeni değerlendirmek, taciz etmek veya kovmak için Hogwarts "Yüksek Engizisyoncu" olarak atamak için kullandı, bu da onun genellikle Biçim Değiştirme profesörü ve Gryffindor Bina Başkanı Minerva McGonagall ile çatışmasına neden oldu. Umbridge, Quidditch takımlarını oluşturan tüm öğrenci gruplarını feshetti. Sonunda Harry, Ron ve Hermione, Umbridge'i protesto etmek ve öğrencilere savunma büyülerini pratik bir şekilde nasıl kullanacaklarını öğretmek için Dumbledore'un Ordusu'nu kurdular. Grup, Hogwarts'ta gizli bir oda olan İhtiyaç Odası'nda toplanan gizli bir organizasyondu. Harry, The Quibbler ile Voldemort'un dönüşünü tartıştığı bir röportaj verdikten sonra Umbridge dergiyi yasakladı ve Harry'nin ayrıcalıklarını kısıtladı. Umbridge ayrıca Kehanet Profesörü Sybill Trelawney'i görevden almaya çalıştı, ancak Dumbledore'un müdahalesi nedeniyle başarısız oldu. Dumbledore, Umbridge'in melez ırklara olan nefretinin farkında olduğu için, daha sonra kasten Kentaur Floransa'yi yeni Kehanet Profesörü olarak atadı.

Dumbledore'un Ordusu sonunda Ravenclaw öğrencisi Marietta Edgecombe tarafından ihanete uğradı ve Umbridge tarafından onları teslim etmezse annesinin Bakanlıktaki işini kaybedeceği tehdidiyle tehdit edildi.

Bakanlığa dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Umbridge, Hogwarts'tan çıkarılmasının ardından yeni Bakan Rufus Scrimgeour'un Kıdemli Müsteşarı olarak Bakanlığa geri döner. Bakan'a Harry'nin Seherbaz olma isteğini bildirerek, bilerek Harry'ye eziyet etmeye devam etti. Harry, Umbridge'in eylemlerinden dolayı görevden alınmaması veya tutuklanmaması nedeniyle Scrimgeour'a ve Sihir Bakanlığı'na güvenmeyi reddetti.[5] Daha sonra Umbridge, Dumbledore'un cenazesinde görüldü ve sentorlarla karşılaşmasıyla açıkça travma geçiren Firenze'nin ortaya çıkmasıyla şaşırdı. Voldemort'un Sihir Bakanlığı'nı devralmasının ardından Umbridge, Muggle doğumlu cadıların ve büyücülerin Muggle Doğumlu Kayıt Komisyonu altında kayıt altına alınmasını ve kovuşturulmasını denetledi. Umbridge, görevinde, Muggle doğumlu cadıları ve büyücüleri Ruh Emiciler'e maruz bırakacak ve onları "gerçek cadılardan ve büyücülerden sihir çalmak" suçlarıyla Azkaban hapishanesine gönderecek ön yargılı davalar yürüttü.

Voldemort'un Harry tarafından yenilgisinden ve Bakanlığın yeni Bakan Kingsley Shacklebolt tarafından yeniden kurulmasından sonra Umbridge, Muggle doğumlulara karşı işlediği suçlardan dolayı Azkaban'da ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Littlechild, Chris (22 Temmuz 2020). "Harry Potter: 10 Ways Umbridge Got Worse & Worse". Screenrant (İngilizce). 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Imelda Staunton still scares people after Harry Potter role". list.co.uk (İngilizce). 24 Temmuz 2020. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  3. ^ "'Harry Potter' Star Hates Professor Umbridge, Just Like Everyone Else Does". EW.com (İngilizce). 10 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  4. ^ Rowling, JK. "Dolores Umbridge by J.K. Rowling". Wizard World (İngilizce). 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020. 
  5. ^ a b Rowling, JK. "Dolores Umbridge by J.K. Rowling". Wizard World (İngilizce). 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2020.