Eurovision Şarkı Yarışması birincileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Solda: İlk kez 1956'da düzenlenen Eurovision'un birincisi Lys Assia ve 2008'deki yarışmanın birincisi Dima Bilan. Sağda: 2011 yarışmasının birincileri Ell & Nikki.

Avrupa Yayın Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda günümüze kadar altmış dört şarkı birinciliği elde etti. İlk yayın yılı olan 1956'dan itibaren yayınlanmaya devam eden yarışma, dünyada yayını devam eden en uzun süreli televizyon programlarından biridir. Yarışmada yayın tarihi boyunca farklı oy verme sistemleri kullanıldı. Kazananların, yarışmaya katılan ülkelerin oluşturduğu jüriler ve tele oylama yöntemi ile belirlendiği yöntemler, merkezî oylama yöntemleridir. Ülkelerin verdiği puanlar sonucu en yüksek puanı alan kişi birinci ilan edildi.[1] 1956'da düzenlenen ilk Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama yapılmasına rağmen yarışmacıların aldığı puanlar açıklanmadı, sadece yarışma birincisi açıklandı.[2]

1969 yılında yapılan yarışmada ilk kez 18 puan alan dört ülke (İspanya, Hollanda, Fransa ve Birleşik Krallık) birinciliği paylaştı. Günümüze kadar yirmi yedi farklı ülke yarışmada birinciliği elde etti. 2019 yılında birinci olan Hollanda kazananlar arasına en son eklenen ülke oldu. 1956 yılında İsviçre'de yapılan ilk yarışmayı ise ev sahibi olan İsviçre kazandı. İrlanda, yedi kez yarışmada birinciliği elde ederek en çok kazanan ülke olurken, Portekiz ise yarışmayı en geç kazanan ülke durumunda (54. yılında). Yarışmaya İrlanda'yı temsilen üç kez katılan Johnny Logan, yarışmada birden fazla birincilik elde eden tek kişi oldu. Logan, 1980 yılında şarkıcı, 1987 yılında şarkıcı ve söz yazarı, 1992 yılında ise Linda Martin'in seslendirdiği şarkının söz yazarı olarak katıldı.

Eurovision Şarkı Yarışması, birinci olanlara uluslararası arenada kendilerini tanıtmaları, kariyerlerini başlatmaları ya da devam ettirebilmeleri için bir fırsat sunmaktadır. Fakat yarışmada birinci olanlar arasında çok az kişi uluslararası şöhret elde etti. Yarışmada elde ettiği birincilikle parlayanlar arasında en önemli yere sahip olanlardan biri, 1974 yılında İsveç için yarışmaya "Waterloo" şarkısıyla katılan ve birinciliği elde eden ABBA grubudur. ABBA grubu kendi dönemlerinde, en önemli müzik grupları arasında yer almış oldu.[3] Diğer bir kayda değer isim ise 1988 yılında İsviçre için "Ne partez pas sans moi" şarkısıyla yarışmaya katılan ve birinci olmasıyla uluslararası bir star haline gelen Céline Dion'dur. Ancak Dion'un dünya çapında tanınması, yarışmadan birkaç yıl sonra gerçekleşmiştir ve tamamen yarışmayla bağlantılı değildir.[4]

On bir Eurovision birincisinin yanında yarışmada kazanamayan üç adayın da katıldığı Congratulations adlı konser 2005 yılında düzenlendi ve ABBA'nın "Waterloo" şarkısı yarışmanın ilk elli yılının en iyi şarkısı seçildi.[5]

Birleşik Krallık, Eurovision Şarkı Yarışması'nı on beş kez ikinci olarak tamamladı. 1975 yılında getirilen oylama sisteminden itibaren, yarışma birincisi, son oy veren on ülke tarafından belirlendi.[6]

Kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]


Yıl Ev sahibi Tarih Ülke Şarkı Şarkıcı Şarkı yazarları Dil Puan
1956 İsviçre Lugano 24 Mayıs İsviçre İsviçre "Refrain" Lys Assia Fransızca Duyurulmadı
1957 Almanya Frankfurt 3 Mart Hollanda Hollanda "Net als toen" Corry Brokken Felemenkçe &0000000000000031.00000031
1958 Hollanda Hilversum 12 Mart Fransa Fransa "Dors, mon amour" André Claveau Fransızca &0000000000000027.00000027
1959 Fransa Cannes 11 Mart Hollanda Hollanda "Een beetje" Teddy Scholten
Felemenkçe &0000000000000021.00000021
1960 Birleşik Krallık Londra 29 Mart Fransa Fransa "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer Fransızca &0000000000000032.00000032
1961 Fransa Cannes 18 Mart Lüksemburg Lüksemburg "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal Fransızca &0000000000000031.00000031
1962 Lüksemburg Lüksemburg 18 Mart Fransa Fransa "Un premier amour" Isabelle Aubret &0000000000000026.00000026
1963 Birleşik Krallık Londra 23 Mart Danimarka Danimarka "Dansevise" Grethe ve Jørgen Ingmann Danca &0000000000000042.00000042
1964 Danimarka Kopenhag 21 Mart İtalya İtalya "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti İtalyanca &0000000000000049.00000049
1965 İtalya Napoli 20 Mart Lüksemburg Lüksemburg "Poupée de cire, poupée de son" France Gall Serge Gainsbourg Fransızca &0000000000000032.00000032
1966 Lüksemburg Lüksemburg 5 Mart Avusturya Avusturya "Merci, Chérie" Udo Jürgens Almanca &0000000000000031.00000031
1967 Avusturya Viyana 8 Nisan Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Puppet on a String" Sandie Shaw İngilizce &0000000000000047.00000047
1968 Birleşik Krallık Londra 6 Nisan İspanya İspanya "La, la, la" Massiel
İspanyolca &0000000000000029.00000029
1969 İspanya Madrid 29 Mart Fransa Fransa "Un jour, un enfant" Frida Boccara Fransızca &0000000000000018.00000018
Hollanda Hollanda "De troubadour" Lenny Kuhr Felemenkçe
İspanya İspanya "Vivo cantando" Salomé İspanyolca
Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Boom Bang-a-Bang" Lulu
İngilizce
1970 Hollanda Amsterdam 21 Mart İrlanda İrlanda "All Kinds of Everything" Dana &0000000000000032.00000032
1971 İrlanda Dublin 3 Nisan Monako Monako "Un banc, un arbre, une rue" Séverine Fransızca &0000000000000128.000000128
1972 Birleşik Krallık Edinburgh 25 Mart Lüksemburg Lüksemburg "Après toi" Viki Leandros &0000000000000128.000000128
1973 Lüksemburg Lüksemburg 7 Nisan Lüksemburg Lüksemburg "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David &0000000000000129.000000129
1974 Birleşik Krallık Brighton 6 Nisan İsveç İsveç "Waterloo" ABBA İngilizce &0000000000000024.00000024
1975 İsveç Stockholm 22 Mart Hollanda Hollanda "Ding-a-dong" Teach-In &0000000000000152.000000152
1976 Hollanda Lahey 3 Nisan Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man &0000000000000164.000000164
1977 Birleşik Krallık Londra 7 Mayıs Fransa Fransa "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam Fransızca &0000000000000136.000000136
1978 Fransa Paris 22 Nisan İsrail İsrail "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) İzhar Kohen ve Alphabeta İbranice &0000000000000157.000000157
1979 İsrail Kudüs 31 Mart İsrail İsrail "Hallelujah" (הללויה) Gali Atari ve Milk and Honey &0000000000000125.000000125
1980 Hollanda Lahey 19 Nisan İrlanda İrlanda "What's Another Year" Johnny Logan İngilizce &0000000000000143.000000143
1981 İrlanda Dublin 4 Nisan Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Making Your Mind Up" Bucks Fizz &0000000000000136.000000136
1982 Birleşik Krallık Harrogate 24 Nisan Almanya Almanya "Ein bißchen Frieden" Nicole Almanca &0000000000000161.000000161
1983 Batı Almanya Münih 23 Nisan Lüksemburg Lüksemburg "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès Fransızca &0000000000000142.000000142
1984 Lüksemburg Lüksemburg 5 Mayıs İsveç İsveç "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys İsveççe &0000000000000145.000000145
1985 İsveç Göteborg 4 Mayıs Norveç Norveç "La det swinge" Bobbysocks! Norveççe &0000000000000123.000000123
1986 Norveç Bergen 3 Mayıs Belçika Belçika "J'aime la vie" Sandra Kim Fransızca &0000000000000176.000000176
1987 Belçika Brüksel 9 Mayıs İrlanda İrlanda "Hold Me Now" Johnny Logan İngilizce &0000000000000172.000000172
1988 İrlanda Dublin 30 Nisan İsviçre İsviçre "Ne partez pas sans moi" Celine Dion Fransızca &0000000000000137.000000137
1989 İsviçre Lozan 6 Mayıs Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya "Rock Me" Riva Hırvatça &0000000000000137.000000137
1990 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Zagreb 5 Mayıs İtalya İtalya "Insieme: 1992" Toto Cutugno İtalyanca &0000000000000149.000000149
1991 İtalya Roma 4 Mayıs İsveç İsveç "Fångad av en stormvind" Carola İsveççe &0000000000000146.000000146
1992 İsveç Malmö 9 Mayıs İrlanda İrlanda "Why Me?" Linda Martin İngilizce &0000000000000155.000000155
1993 İrlanda Millstreet 15 Mayıs İrlanda İrlanda "In Your Eyes" Niamh Kavanagh &0000000000000187.000000187
1994 İrlanda Dublin 30 Nisan İrlanda İrlanda "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington ve Charlie McGettigan &0000000000000226.000000226
1995 İrlanda Dublin 13 Mayıs Norveç Norveç "Nocturne" Secret Garden Norveççe &0000000000000148.000000148
1996 Norveç Oslo 18 Mayıs İrlanda İrlanda "The Voice" Eimear Quinn İngilizce &0000000000000162.000000162
1997 İrlanda Dublin 3 Mayıs Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Love Shine a Light" Katrina and the Waves &0000000000000227.000000227
1998 Birleşik Krallık Birmingham 9 Mayıs İsrail İsrail "Diva" (דיווה) Dana International İbranice &0000000000000172.000000172
1999 İsrail Kudüs 29 Mayıs İsveç İsveç "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson İngilizce &0000000000000163.000000163
2000 İsveç Stockholm 13 Mayıs Danimarka Danimarka "Fly on the Wings of Love" Olsen Brothers &0000000000000195.000000195
2001 Danimarka Kopenhag 12 Mayıs Estonya Estonya "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton ve 2XL &0000000000000198.000000198
2002 Estonya Tallinn 25 Mayıs Letonya Letonya "I Wanna" Marie N &0000000000000176.000000176
2003 Letonya Riga 24 Mayıs Türkiye Türkiye "Everyway That I Can" Sertab Erener &0000000000000167.000000167
2004 Türkiye İstanbul 15 Mayıs[N 1] Ukrayna Ukrayna "Wild Dances" Ruslana &0000000000000280.000000280
2005 Ukrayna Kiev 21 Mayıs Yunanistan Yunanistan "My Number One" Elena Paparizu &0000000000000230.000000230
2006 Yunanistan Atina 20 Mayıs Finlandiya Finlandiya "Hard Rock Hallelujah" Lordi &0000000000000292.000000292
2007 Finlandiya Helsinki 12 Mayıs Sırbistan Sırbistan "Molitva" (Молитва) Marija Šerifović Sırpça &0000000000000268.000000268
2008 Sırbistan Belgrad 24 Mayıs[N 2] Rusya Rusya "Believe" Dima Bilan İngilizce &0000000000000272.000000272
2009 Rusya Moskova 16 Mayıs Norveç Norveç "Fairytale" Alexander Rybak &0000000000000387.000000387
2010 Norveç Oslo 29 Mayıs Almanya Almanya "Satellite" Lena &0000000000000246.000000246
2011 Almanya Düsseldorf 14 Mayıs Azerbaycan Azerbaycan "Running Scared" Ell/Nikki &0000000000000221.000000221
2012 Azerbaycan Bakü 26 Mayıs İsveç İsveç "Euphoria" Loreen &0000000000000372.000000372
2013 İsveç Malmö 18 Mayıs Danimarka Danimarka "Only Teardrops" Emmelie de Forest &0000000000000281.000000281
2014 Danimarka Kopenhag 10 Mayıs Avusturya Avusturya "Rise Like a Phoenix" Conchita Wurst &0000000000000290.000000290
2015 Avusturya Viyana 23 Mayıs İsveç İsveç "Heroes" Måns Zelmerlöw &0000000000000365.000000365
2016 İsveç Stockholm 14 Mayıs Ukrayna Ukrayna "1944" Jamala &0000000000000534.000000534
2017 Ukrayna Kiev 13 Mayıs Portekiz Portekiz "Amar Pelos Dois" Salvador Sobral Portekizce &0000000000000758.000000758
2018 Portekiz Lizbon 12 Mayıs İsrail İsrail "Toy" Netta Barzilai İngilizce &0000000000000529.000000529
2019 İsrail Tel Aviv 18 Mayıs Hollanda Hollanda "Arcade" Duncan Laurence &0000000000000498.000000498
2020 Hollanda Rotterdam 16 Mayıs Yarışma İptal Edildi
2021 Hollanda Rotterdam TBA

Ülkelere göre birincilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarışmada birincilik sayılarına göre, yarışmayı kazanan ülkeleri gösteren harita.
Birincilik sayısı Ülke Yıl(lar)
7 İrlanda İrlanda 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
6 İsveç İsveç 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015
5 Birleşik Krallık Birleşik Krallık 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
Fransa Fransa 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
Hollanda Hollanda 1957, 1959, 1969, 1975, 2019
Lüksemburg Lüksemburg 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
4 İsrail İsrail 1978, 1979, 1998, 2018
3 Danimarka Danimarka 1963, 2000, 2013
Norveç Norveç 1985, 1995, 2009
2 İsviçre İsviçre 1956, 1988
İtalya İtalya 1964, 1990
İspanya İspanya 1968, 1969
Almanya Almanya 1982, 2010
Avusturya Avusturya 1966, 2014
Ukrayna Ukrayna 2004, 2016
1
Monako Monako 1971
Belçika Belçika 1986
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya 1989
Estonya Estonya 2001
Letonya Letonya 2002
Türkiye Türkiye 2003
Yunanistan Yunanistan 2005
Finlandiya Finlandiya 2006
Sırbistan Sırbistan 2007
Rusya Rusya 2008
Azerbaycan Azerbaycan 2011
Portekiz Portekiz 2017

Eğik yazıyla gösterilen yıllar ortak kazanılmıştır.

Dillere göre birincilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

1966 ve 1973 yılları arasında ve yine 1977 ve 1998 arasında, ülkelerin yalnızca kendi dillerinde katılmasını izin vardı; Eurovision Şarkı Yarışması ana makalesine bakınız.

Circle frame.svg
  İngilizce (%46.5)
  Fransızca (%22)
  Felemenkçe (%4.5)
  İbranice (%4.5)
  Almanca (%3)
  Norveççe (%3)
  İsveççe (%3)
  İtalyanca (%3)
  İspanyolca (%3)
  Danca (%1.5)
  Ukraynaca (%1.5)
  Hırvatça (%1.5)
  Sırpça (%1.5)
  Kırım Tatarcası (%1.5)
  Portekizce (%1.5)
Kazanma sayısı Dil Yıllar Ülkeler
30 İngilizce 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004,[7] 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016[8], 2018, 2019 Birleşik Krallık, İrlanda, İsveç, Hollanda, Danimarka, Estonya, Letonya, Ukrayna[7][8], Türkiye, Yunanistan, Finlandiya, Rusya, Norveç, Almanya, Azerbaycan, Avusturya, İsrail
14 Fransızca 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 İsviçre, Fransa, Lüksemburg, Monako, Belçika
3 Felemenkçe 1957, 1959, 1969 Hollanda
İbranice 1978, 1979, 1998 İsrail
2 Norveççe 1985, 1995 Norveç
İsveççe 1984, 1991 İsveç
İtalyanca 1964, 1990 İtalya
Almanca 1966, 1982 Avusturya, Almanya
İspanyolca 1968, 1969 İspanya
1 Danca 1963 Danimarka
Ukraynaca 2004[7] Ukrayna[7]
Hırvatça 1989 Yugoslavya
Sırpça 2007 Sırbistan
Kırım Tatarcası 2016[8] Ukrayna[8]
Portekizce 2017 Portekiz

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest" (PDF). Eurovision.tv. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007. 
  2. ^ "Eurovision 1956". Eurovision.tv. 6 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2008. 
  3. ^ "ABBA's Bjorn says no to reunion". BBC News. 6 Aralık 2005. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  4. ^ "Biography - Celine Dion". Billboard.com. 12 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  5. ^ "ABBA win 'Eurovision 50th' vote". BBC News. 23 Ekim 2005. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007. 
  6. ^ 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 ve 2003.
  7. ^ a b c d Bu şarkı kısmen Ukraynaca söylendi.
  8. ^ a b c d Bu şarkı kısmen Kırım Tatarcası dilinde söylendi.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Since 2004 the contest has included a televised semi-final. In 2004 this was held on the Wednesday before the final, and between 2005 and 2007 it was held on the Thursday of "Eurovision Week". Since 2008 two semi-finals have been held, on Tuesday and Thursday respectively.
  2. ^ Since 2008 the contest has included two semi-finals, held on the Tuesday and Thursday before the final.