Massiel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Massiel
Genel bilgiler
Doğum adı María Félix De Los Ángeles Santamaría Espinosa
Doğum 2 Ağustos 1947
Madrid, İspanya İspanya
Tarzlar Pop müzik, protesto şarkısı, melodik şarkı
Meslekler Şarkıcı, oyuncu, sunucu
Çalgılar Vokal (ses sanatçısı)
Etkin yılları 19661996, 2006 - 2007
Resmî sitesi Resmî MySpace adresi

Maria Felix de los Angeles Santamaria Espinosa daha çok sahne adı olan Massiel ile tanınan İspanyol şarkıcı, 1968 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasını La, la, la adlı şarkıyla kazandı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Massiel, 2 Ağustos 1947 tarihinde Asturyaslı bir anne-baba tarafından Madrid'de dünyaya geldi. Babası bir müzik organizatörü olan Emilio Santamaria'ydı. Sahne ismi kendisine Kübalı bale öğretmeni tarafından verildi.

İlk konserini 1966 yılında Madrid'de verdi. 29 Mart 1968 günü Massiel, Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'yı temsil etmesi için sözyazarı Joan Manuel Serrat'ın yerine istendi. Orijinal temsilcisi onun Katalanca yerine İspanyolca söylemesini reddetti. Yarışma öncesi Massiel, Meksika'da dokuz gün tur yaptı. O İspanya'ya döndüğünde, şarkıyı öğrenmişti ve beş dilde kaydedildi. 6 Nisan'da Eurovision Şarkı Yarışmasını kazandı. Çok geçmeden yakın tarihlerde Genel Franco'nun emri üzerine İspanya televizyon kanalı TVE rüşvet ile suçlandı.

Daha sonraki yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllar içinde Massiel'in çeşitli müzik tazları oldu. O şu ana kadar elli albüm kaydetti ve hayatında beş tane plak şirketi yer aldı; Zafiro, Polygram, Hispavox, Bat Discos ve Emasstor.

1966 yılında, 2006 yılnda bütün çıkarttığı albümleri bir CD'ye toplayarak müzik hayatına bir son vermeye karar verdi.

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçilen şarkı diskografisi:

  • 1966 "Él era mi amigo"/"Sé que ries al pensar"
  • 1967 "Rosas en el mar"
  • 1967 "Aleluya Nº1"
  • 1967 "La moza de los ojos tristes"/"Mirlos, molinos y sol"
  • 1968 "La La La"/"Pensamientos, sentimientos"
    • 1968 "La La La (Alemán)" Internacional
    • 1968 "La La La"/Pensamientos, sentimientos" Uluslararası
    • 1968 "La La La"/"He gives me love (La La La)" Uluslararası
    • 1968 "La La La"/"Las estrellas lo sabrán" Uluslararası
    • 1968 "La La La"/"Rosas en el mar" Uluslararası
  • 1968 "Deja la flor"/"Sol de medianoche"
  • 1968 "Las rocas y el mar"/"Vida y muerte"
  • 1968 "Niños y hombres"/"A espaldas de mi pueblo"
  • 1969 "Amén"/"Ay volar"
  • 1970 "Cantan las sirenas"/"Canciones"
  • 1970 "Detrás de la montaña"/Viejo marino"
  • 1971 "Dormido amor"
  • 1972 "Balada de Maria Sanders"/Balada de la comodidad"
  • 1973 "Rompe los silencios"/"Corriendo, corriendo"
  • 1977 "Tu me preguntas si soy feliz"/"Para vivir"
  • 1982 "Eres/De 7 a 9"
  • 1982 "Tiempos difíciles"/"Loca"
  • 1983 "Marinero"/"Otra mujer"
  • 1983 "Brindaremos por él"/"Ay la nena"
  • 1983 "Más fuerte"/"Basta de peleas"
  • 1984 "Acordeón"
  • 1984 "Voy a empezar de nuevo"/"Te fuiste"
  • 1985 "Vaca pagana"/"Popurrí"
  • 1985 "Rosas en el mar"
  • 1985 "Qué más quisiera yo"
  • 1986 "Volverán"/"Hoy me he propuesto pensar en ti"
  • 1986 "Lo que cambie por ti"/"Poco después de las 12 de un 20 de marzo"
  • 1990 "Ese es mi pueblo"

Seçilen albüm diskografisi:

  • 1966 EP "Di que no"
  • 1968 BSO "Cantando a la vida"
  • 1970 Massiel en México
  • 1972 Baladas de Bertolt Brecht
  • 1972 Lo mejor de Massiel
  • 1975 Viva
  • 1976 Carabina 30-30
  • 1977 Alineación
  • 1981 Tiempos difíciles
  • 1982 Rosas en el mar
  • 1983 Corazón de hierro
  • 1984 Sola en libertad
  • 1985 Massiel en Des...Concierto
  • 1986 Desde dentro
  • 1990 Deslices
  • 1993 Cheque en blanco
  • 1997 Desátame
  • 1997 Autoretrato: Lo mejor de Massiel
  • 1998 Grandes Éxitos
  • 1999 Todas sus grabaciones en Polydor (1976-1977)
  • 2003 Sus primeros años (1966-1975) 2 CD
  • 2007 Massiel canta a Bertolt Brecht (CD + Kitap)
  • 2008 Sus álbumes (Çeşitli Seslerle)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller ve başarılar
Önce gelen:
Sandie Shaw
Eurovision Şarkı Yarışması Birincileri
1968
Sonra gelen:
Lulu
Salomé
Frida Boccara
Lenny Kuhr
Önce gelen:
Raphael
Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya
1968
Sonra gelen:
Salomé