Only Teardrops

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Only Teardrops"
Only Teardrops albümünden
Emmelie de Forest single
Yayımlanma22 Ocak 2013
FormatDijital dağıtım, CD single
KaydedilmeAğustos 2012
TarzPop, halk müziği
Süre3:03
ŞirketSony Music
YazarLise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard
YapımcıFrederik Thaae
Emmelie de Forest single kronolojisi
"—" "Only Teardrops"
(2013)
"Hunter & Prey"
(2013)
Danimarka "Only Teardrops"
2013 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
ÜlkeDanimarka
Şarkıcı(lar)Emmelie de Forest
Dilİngilizce
Besteci(ler)Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard
Söz yazar(lar)ıLise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard
Finallerdeki sonuçları
Yarı final derecesi1
Yarı final puanı167
Final derecesi1
Final puanı281
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ "Should've Known Better" (2012)   
"Cliché Love Song" (2014) ►
Harici video
YouTube'da 2013 Eurovision Şarkı Yarışması finali
dr.dk 5 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'da resmî klibi 26 Ağustos 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi

"Only Teardrops" (TürkçeYalnızca gözyaşları), Danimarkalı şarkıcı Emmelie de Forest tarafından seslendirilen İngilizce şarkıdır. Sözleri Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen ve Thomas Stengaard tarafından yazılan ve bestelenen şarkının yapımcılığını Frederik Thaae üstlenmiştir.[1] 27 Ocak 2013 tarihinde Danimarka'nın Dansk Melodi Grand Prix 2013 isimli ulusal finalinin galibi olmuştur ve İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka'yı temsil etmeye hak kazanmıştır.[2] Yarışmaya 14 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen birinci yarı finalden başlayan şarkı, 167 puan ile birinci sırada finale yükselmiş ve 18 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen finali 281 puan ile birinci sırada tamamlamıştır.[3]

Danimarka ulusal finalini kazandıktan sonra, Danimarka'nın iTunes'unda en çok satan şarkılar listesi ve Danimarka'nın en çok dinlenen kırk single'ının yayınlandığı Tracklisten'e ikinci sıradan giriş yapmıştır (Eurovision galibiyetinin ardından birinci sıraya yükselmiştir).[4]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

"Only Teardrops", Lise Cabble'nin, Dansk Melodi Grand Prix'te yarışan on ikinci (1995'ten 2013'e dek) ve ulusal finali kazanan üçüncü şarkısıdır. Cabble'nin besteci ve söz yazarı olarak yapımında yer aldığı her iki şarkı da Eurovision Şarkı Yarışması'nda ilk beşte yer almıştır (1995 ve 2011).[5]

Besteciler De Forest'a, Anders Fredslund-Hansen tarafından kurulan ve Dansk Melodi Grand Prix için şarkılar sağlayan Good Songs Publishing isimli şirket aracılığıyla ulaştılar.[1] Şarkı, 2012 yılının Ağustos ayında kaydedildi ve yılın, yaklaşık, son iki buçuk ayında De Forest, ses tellerini büyük ölçüde etkileyen bir hastalıktan muzdarip oldu. 2012 yılının Aralık ayında Danmarks Radio (DR), Danimarka ulusal finalinde yarışacak on şarkı ve yarışmacıyı seçti ve isimler 16 Ocak 2013 tarihinde kamuoyuna duyuruldu.[6]

27 Ocak 2013 tarihinde şarkı, Danimarka'nın Dansk Melodi Grand Prix 2013 isimli ulusal finalinin galibi olmuş ve İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka'yı temsil etmeye hak kazanmış; yarışma finalini, 281 puan ile birinci sırada tamamlamıştır.[2][3]

Müzikal altyapı ve sözler[değiştir | kaynağı değiştir]

Danimarka ulusal finalinden önce De Forest, şarkının güzel bir melodi ve tempoya sahip olduğunu düşündüğünü dile getirmiştir. Şarkı, teneke düdük ile başlar ve sonlanır, nakaratında vurmalı çalgılar öne çıkar; teneke düdük başta olmak üzere, İskoç ve Kuzey Avrupa halk müziği öğeleri ağır basmaktadır. De Forest'ın dramatik soprano vokaline, şarkıda çok seslilik sağlayan bir koro eşlik eder. Gaffa isimli Danimarkalı müzik dergisi şarkıyı, "tek bir kafanın içinde sıkışmış olan milyon dolarlık bir koro" olarak tanımlamıştır.

Emmelie de Forest başta olmak üzere şarkının besteci ve söz yazarları ile birlikte yapımcısı; şarkı sözlerinin, savaşmakta olan iki tarafla ilgili olduğunu belirtmiştir. Danimarkalı gazeteci ve şair Kristen Bjørnkjær, şarkının ilk dizesi ("the sky is red tonight"; Türkçe: "gökyüzü bu gece kırmızı") üzerine; akşamüzeri güneş batarken ortaya çıkan ve kızıla çalan turuncu renkten söz edilmediğini düşündüğünü, gökyüzünün kan renginde olduğunu dile getirmiştir. De Forest, Danimarka ulusal finalinden önce, "Ancak birbirimizi ve dünyayı nasıl daha iyi kılmak için çalışırsak kendimize bir şeyler katabiliriz. Bu melankolik ancak gelecek için umut vermektedir," demiştir. Ayrıca, şarkı sözlerinin nakarat ("only teardrops"; Türkçe: "yalnızca gözyaşları") dışında kalan kısmı tamamen sorulardan oluşmaktadır.

Metnin verdiği mesaja rağmen "Only Teardrops", daha önce 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'nı Almanya adına kazanan Nicole'ün "Ein bißchen frieden" isimli şarkısı gibi, alışılagelmiş barış içerikli sözlere sahip bir balad değil; halk müziği ile vurmalı çalgıların ön plana çıktığı, popüler tarzda ve yüksek tempolu bir şarkıdır.

İntihal iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

De Forest'in 18 Mayıs 2013 tarihindeki zaferinin hemen ardından NOS isimli Hollandalı gazete, şarkının K-otic isimli Hollandalı müzik grubunun 2002 tarihli "I Surrender" isimli şarkısından kopyalandığını iddia etti. K-otic grubunun üyelerinden birisi, şarkılar arasında büyük ölçüde bir benzerlik olduğunu kabul etti fakat bunun bir intihal olarak nitelendirilemeyecek ölçüde küçük bir benzerlikten ibaret olduğunu dile getirdi. Hollandalı yapımcı ve yetenek şovu jürisi Eric van Tijn konuyla ilgili olarak, "Eurovision şarkıları tamamen yeni şarkılar olmalıdır. Her iki şarkıdaki flüt melodisi birebir aynı, bu görmezden gelinemez. Lakin, bunun oldukça büyük bir kopyalama olmadığını söyleyebilir çünkü yalnızca şarkıların başlangıçlarında büyük ölçüde bir benzerlik söz konusu," dedi. Avrupa Yayın Birliği çalışanı Sietse Bakker ise "İntihal ile şarkıların birbirine benzemesi arasında büyük bir fark var. Bu tür iddialar her yıl yapılıyor. Bence, her iki şarkı birbirine oldukça benziyor; bir intihal söz konusu değil," dedi.[7] Emmelie de Forest, DR veya şarkının bestecileri ise bu iddialara karşı hiçbir resmi açıklamada bulunmadı.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dijital dağıtım
  1. "Only Teardrops" – 3:03
  • CD single
  1. "Only Teardrops" – 3:03
  2. "Only Teardrops" (enstrümantal versiyon) – 3:03

Personel[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard – söz yazarı ve besteciler
  • Frederik Thaae – yapımcı, klavye, gitar, davul, yönetmen
  • Emmelie de Forest – vokal
  • Gunhild Overegseth – arka vokal
  • Hans Find Møller – teneke düdük
  • Tore Nissen – vokal koçu

Liste ve sertifikalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Only Teardrops - Emmelie de Forest" (Danca). DR. 29 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2013. 
  2. ^ a b "Emmelie de Forest to fly the Danish flag in Malmö". Avrupa Yayın Birliği. 27 Ocak 2013. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. 
  3. ^ a b "Eurovision Song Contest 2013 Grand Final". 19 Mayıs 2013. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2013. 
  4. ^ Busa, Alexandru (28 Ocak 2013). "Denmark: Emmelie de Forest tops the iTunes Download Chart". Esctoday.com. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  5. ^ "Overvældet Emmelie: Jeg har en ud-af-kroppen-oplevelse" (Danca). Politiken. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  6. ^ "Sygdom tæt på at stoppe Emmelie" (Danca). BT. 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  7. ^ Popović, Luka. "NOS calls "Only Teardrops" a copycat". Oikotimes. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2014. 
Ödüller ve başarılar
Önce gelen:
İsveç "Euphoria" ile Loreen
Eurovision Şarkı Yarışması birincisi
2013
Sonra gelen:
Avusturya "Rise Like a Phoenix" ile Conchita Wurst