İçeriğe atla

Dangerous World Tour

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dangerous World Tour
Michael Jackson turnesi
Turnenin tanıtım görüntüsü
Tanıtılan albümDangerous
Başlangıç tarihi27 Haziran 1992
Bitiş tarihi12 Kasım 1993
Ayak sayısı2
Gösteri sayısıAvrupa'da 40
Asya'da 18
Güney Amerika'da 6
Kuzey Amerika'da 5
Toplam 69
Michael Jackson konser kronolojisi

Dangerous World Tour, Michael Jackson'ın Avrupa, Latin Amerika ve Asya'da verdiği konserlerden oluşan ikinci dünya turudur. Pepsi'nin sponsoru olduğu turne 27 Haziran 1992'den 11 Ekim 1993'e kadar sürmüştür. Toplam 69 konserden oluşan dünya turunu 3.900.000 King of Pop hayranı izlemiştir. Ayrıca bu turnenin tüm geliri başta Heal the World Vakfı olmak üzere çeşitli hayır kurumlarına bağışlanmıştır.

1993'te turnenin üçüncü ayağında Jackson'ın hastalığı yüzünden turnenin bitirilmesi kararlaştırılmıştır. Kral ağrı kesicilere karşı bağımlı hâle gelmişti. Migren, sırt ağrıları, sık sık ayak bileği yaralanmaları, stres ve çocuk tacizi suçlamalarından sonra turneden çekilmiştir. Esasen turun, 1993 Noeline kadar sürmesi bekleniyordu.

Dangerous Turnesi kapsamında 23 Eylül 1993'te BJK İnönü Stadyumu'nda performansını sergileyen Michael'ın bu konseri Türkiye'deki ilk ve tek konseridir.

Jackson'un büyük başarı yapan ilk turnesi Bad turnesinden tam 125 milyon dolar gelir elde etmişti. Şarkıcının bu turnenin ardından bir daha turne yapmayacağı, film ve şarkı bestelemeye odaklanacağı iddia edilmişti ancak 3 Şubat 1992'de Pepsi basın konferansında Jackson'un bir turneye daha çıkacağı açıklandı. Konferansta, Jackson ve Pepsi arasında yeni bir anlaşma imzalandığı ve Pepsi'nin turneye sponsor olması için atılan imzanın, 20 milyon dolar gibi büyük bir rakama mal olduğu açıklandı.

Bir röportajında Jackson; "Turneye çıkmamın tek nedeni yeni kurulan kuruluşum Heal The World Foundation için fonda bulunmak, dünya çocuklarına sadakada bulunmak. Ben ekoloji ve çocuklara yardım için öncülük ediyorum. Hedefim 1993 Noeline kadar 100 milyon dolar kazanmak. Ben, her şirketi, bu gezegeni ve gelecek çocukları umursayan herkesi yardım için dürtüklüyorum. Heal The World kuruluşu, AIDS'de ölen dostum Ryan White ve diğerleri için pediyatrik bir çözüm bulmak için kuruldu ve bunun için yardım lazım. Ben bu turneye, dünyanın her tarafındaki çocukları ziyaret edeceğim, onlara evrensel aşk ile ilgili mesajlar dağıtmak ve tek dileğim diğerlerinin de bu derneğe bağış yapması gözüyle bakıyorum."

Michael'ın kardeşi Janet Jackson yaptığı bir röportajda; "Michael'ın şovunu gerçekten çok sevdim." demiştir. "Fakat ona söylediğim tek şey, keşke yeni albümünden daha fazla parça çalsaydı. Ve keşke "Don't Stop Til' You Get Enough"'u seslendirseydi." Michael ise, "Biliyorum Jen, ağabeylerim de bana aynı şeyleri söylediler fakat biliyor musun? Zaman konusunda gerçekten çok stresliyim." cevabını vermiştir.

Hazırlanış ve set dizaynları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu turnenin sahne dizaynı, Jackson'un bir önceki turu Bad World Tour'a nazaran daha zor ve daha çok zaman istiyordu. Sahneyi taşımak için iki Boeing 747 tipi uçak kiralandı. Sahnenin ve diğer ekipmanların toplam ağırlığı 100 tondu.

Tur başlamadan önce Jackson ve orkestrası(Bad turnesinden birkaç değişiklik yapıldı.) ile tüm konseri prova etti. Bu provanın görüntüleri internete sızdı. Buna ek olarak, provanın yeri, saati ve tarihi belli olmamasına rağmen Jackson'un evi olan Neverland'de yapıldığı düşünülmekte. Bu provalar, turnede hiç sergilenmeyen Rock With You ve Remember the Time şarkılarını kapsamakta.

Tur'un kostümleri sırasında Jackson, ordu kıyafetlerinden etkilendi. Açılış şarkısı olan Jam için iki farklı ordu kıyafeti giydi. Working Day and Night ve Bad şarkıları içinse yine aynı tarzda bir ordu kıyafeti giydi, bir sonraki turu olan HIStory World Tour'da olduğu gibi. Birinci ve ikinci ayak sırasında Jam için gri-yeşil parlak bir kıyafet, üçüncü ayakta ise siyah üzerinde üç tane askılı altın rengi kurşun olan bir kıyafet tercih etti. Lâkin ilk ayağın ilk konseri olan Münih konserinde gri-yeşil kıyafet yerine üçüncü ayakta giydiği kıyafeti tercih etti. Üçüncü ayaktaki kostüm ayrıca Super Bowl XXVII devre arası şovu ve 1996'da Brunei'de yapılan konserde de giyildi. Bu kıyafeti Jackson'un ileriki turu olan HIStory World Tour'da altın rengi kıyafeti tasarlayan Gianni Versace tasarladı.

Tur ayrıca sahne illüzyonlarını da kapsamakta. Her konser, dublör Kinnie Gibson, gizlice Michael Jackson ile değişiyordu ve konser arenasında roketle dolaşıyordu. Ayrıca her konserin başında Jam i söylemeden önce sahneyeThe-Toaster adı verilen zıplatıcı ile çıkıyordu. Birinci ve ikinci ayaklarda Thriller ve Billie Jean şarkılarının arasında, Thriller'ın sonunda Jackson yine illüzyonla onu taklit eden dansçısıyla yer değiştiriyor ve dublör Michael'ın, Billie Jean için hazırlanmasına vakit tanıyordu.

Birinci ve ikinci ayaklar (1992)

[değiştir | kaynağı değiştir]

Münich'te yapılan ilk konserde ilk defa Anti-Gravity Lean hareketi kullanılmıştır.

Birinci ayak için yapılan orijinal şarkı listesi, "The Way You Make Me Feel" ve "Bad"'i kapsıyordu; ancak bu şarkılar Oslo, Norveç'te yapılan turnenin sekizinci konserinin ardından listeden kaldırıldı. Fakat, bu şarkılar Tokyo, Japonya konserlerinin ilk altısı için tekrar listeye konuldu (ikinci ayak).

1992'nin Avrupa ayağında, MTV turnenin sahne arkası ve on beş dakikalık altı bölüm kaydetmesi için izin aldı. Şov, The Dangereous Diaries adını aldı ve Sonya Saul tarafından sunuldu.

Jackson, 1 Ekim 1992'de Bükreş, Romanya'da yapılan ilk ayağın son konserinin yayın hakkını HBO'ya 21 Milyon $'a sattı. Bu anlaşma, canlı bir konser için yapılan en büyük gelirli anlaşmaydı. Konser radyoda ve televizyonda 61 ülkede canlı olarak yayınlandı, bu HBO tarihinin en yüksek TV reytingi aldığı programdı. Bunun üzerine Jackson, CableACE ödülü ile onurlandırıldı. 2004'te konser, Jackson'un derleme DVD'si The Ultimate Collection'un bir parçası olarak DVD halinde yayınlandı. 2005 yılında Live in Bucharest: The Dangerous Tour adıyla ayrı bir DVD olarak yayınlandı. Bu DVD versiyonunun görüntüleri HBO'nun yanı sıra Bucharest - The BBC versiyonundan da görüntüler içerir. BBC, görüntü başına yayın için HBO'ya para ödemiştir. Ancak bu versiyon için çekilen seyirci görüntüleri şova yutturmaca hissi vermek için yapıldı.

16 Eylül 1992'deki Toulouse, Fransa konseri esnasında "Heal the World" ve "Man in the Mirror" parçalarının aralarında, "In the Closet" şarkısı enstrümantal olarak orkestra tarafından çalındı. Monaco Prensesi Stéphanie, şarkıda "Mystery Girl" olarak geçen kişi, konsere katılmıştı.

31 Aralık 1992'de, Yeni Yıl arefesi konseri olan Tokyo, Japonya konserinde Slash, Black Or White esnasında sürpriz bir katılım gerçekleştirdi. Slash, ayrıca Oviedo, İspanya konserinde "Black Or White" için özel bir katılım gerçekleştirdi.

Super Bowl XXVII

[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki yılların aksine Jackson, tüm Super Bowl XXVII Devre arası gösterisinin tek sanatçısıydı. Şov, Jackson taklitçilerinin stadın dört bir yanındaki ekranların üzerine çıkarak kısa danslar sergilemesi ve Jackson'un sanki stadın dört bir yanını dolaşıyormuş havası vermesiyle başladı. Jackson'un kendisi, Dangerous turnesinin açılışında da olduğu gibi sahneye zıplayarak çıktı ve birkaç dakika hareketsizce seyircileri izledi. Michael'ın şarkı listesi "Jam" (Why You Wanna Trip On Me ile başlangıç), "Billie Jean" ve "Black Or White"'dan oluşuyordu. Final, seyircilerin kartlarla oluşturduğu gösteri ve Jackson'un dünya üzerinde yaptığı insancıl yardımlardan oluşan bir video montajıyla gerçekleşti. 3.500 Los Angeles yerlisi çocuk, koro halinde We Are the World'ü söyledi ve daha sonra Jackson'un da onlara katılmasıyla "Heal the World"'ü söyledi.

Bu, seyircinin artış gösterdiği ilk Super Bowl devre arası şovuydu. Şov için Jackson'un seçilmesinin nedeni gelecek iki yılda akılda kalıcı ve dikkat çekici şeyler yapmaktı. The N.F.L. ve FOX kanalları gelecek Super Bowl'lar için imza yarışına girdi. The N.F.L., Jackson'un kuruluşu Heal the World Foundation'a $100.000 bağışta bulundu.

Üçüncü ayak (1993)

[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü ayak, 24 Ağustos 1993'te Bankok'da başladı, Jackson'un çocuk tacizi suçlamaları kamuoyuna duyurulmuştu. Üç gün önce polis, izinli bir şekilde Jackson'un Santa Ynez Valley, Kaliforniya'daki Neverland çiftliğinde arama yapmıştı.

29 Ağustos 1993'te Jackson, Singapur konseri esnasında 47.000 kişinin önünde 35. doğum gününü kutladı.

Jackson'un Eylül'de yaptığı Moskova ziyareti esnasında, daha sonra HIStory albümünde yayınlanacak olan Stranger in Moscow şarkısıyla geri döndü. Bu ziyaret, Jackson'un yalnız hissettiği, ailesi ve evinden uzak olduğu bir zamandı ancak her gün fanları otelin önüne gelir ve onu desteklerdi.

23 Eylül 1993'te Jackson, İstanbul, Türkiye'deki ilk ve tek konserini vermiştir.

Turun uzun sürmesi planlanıyordu ancak çocuk tacizi suçlamaları ve medyanın yoğun baskısı bunun önüne geçmek zorunda kaldı, tabii sağlık problemleri ve yaralanmalar, Jackson'un turu Meksika'da bitirmesine sebep oldu. Jackson, daha sonra kendisi için iddia edilenler yüzünden stres olmuş ve buna karşı koymak için Valium, Xanax ve Ativan gibi ilaçlar almaya başlamıştı. Tur bittikten sonra Jackson, rehabilitasyon programına katıldı. Kayıt edilmiş bir beyanında, Elizabeth Taylor, kardeşi Janet Jackson ve ailesini bu iddialara ve uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele etmesi için örgütledi.

Şarkı listesi

[değiştir | kaynağı değiştir]
Birinci ve İkinci Ayaklar (1992)
  1. "Brace Yourself" giriş
  2. "Jam"
  3. "Wanna Be Startin' Somethin'"
  4. "Human Nature"
  5. "Smooth Criminal"
  6. "I Just Can't Stop Loving You" Siedah Garret ile düet
  7. "She's Out of My Life"
  8. The Jackson 5 Medley
  9. "Thriller"
  10. "Billie Jean"
  11. Black Panther Video Interlude
  12. "Workin' Day and Night"
  13. "Beat It"
  14. "Someone Put Your Hand Out" Enstrümental
  15. "Will You Be There"
  16. "The Way You Make Me Feel" Münih'ten Oslo konserine kadar; beğeni üzerine Japonya konserlerinde de söylendi.
  17. "Bad" Münih'ten Oslo konserine kadar; beğeni üzerine Japonya konserlerinde de söylendi.
  18. "Black or White"
  19. "We Are the World" Video
  20. "Heal the World"
  21. "Man in the Mirror"
  22. "Rocket Man" Final
Super Bowl XXVII devre arası şovu
  1. Medley
  2. "We Are the World" Giriş
  3. "Heal the World"
Üçüncü Ayak (1993)
  1. "Brace Yourself" Giriş
  2. "Jam"
  3. "Wanna Be Startin' Somethin'"
  4. "Human Nature"
  5. "Smooth Criminal"
  6. "I Just Can't Stop Loving You" Siedah Garrett ile düet
  7. "She's Out of My Life"
  8. The Jackson 5 Medley
  9. "Thriller"
  10. "Billie Jean"
  11. "Someone Put Your Hand Out" Enstrümental
  12. "Will You Be There"
  13. "Dangerous"
  14. "Black or White
  15. "We Are the World" Interlude
  16. "Heal the World"
    Encore
  17. "Man in the Mirror" (Bu şarkı bu ayağın ilk 13 konserinde sergilenmedi. (Ağustos 23-Eylül 26), Ekim 8'deki Buenos Aires konserinden sonra söylenmeye devam edildi.)
  18. "Rocket Man" (Bazı konserler)
  • Remember the Time ve Rock with You provası yapılmasına rağmen bilinmeyen nedenlerden dolayı listeye konulmadı.
  • 15 Temmuz 1992'deki, Norveç, Oslo konserinin ardından Bad ve The Way You Make Me Feel şarkı listesinden çıkarıldı; ancak bu iki şarkı Tokyo, Japonya'daki konserlerde sergilendi.
  • Şarkı listesinden çıkarılmadan önce, Michael, orkestrasının tanıtımını Bad şarkısı esnasında yapardı. Fakat şarkı, listeden çıkarıldıktan sonra bu tanıtım, Man In The Mirror esnasında gerçekleşti.
  • Final konserlerinin bazılarında Man in the Mirror ve Roket Adam finali kaldırıldı.
  • Turnenin 3. ayağında Black or White şarkısında küçük bir değişiklik yapıldı. Michael şarkının başında bir vince biner ve vinç havaya kalkmaya başlar, Michael şarkı söylemeye başlar. Sonra ise sahneye iner. Bu sahneleme 1. ve 2. ayakta Black or White şarkısı için sergilenmedi.
  • Thriller'ın sonunda Michael'ın kendisi gibi giyinen bir dansçısıyla yer değiştirmesi ve Billie Jean için hazırlanması illüzyonu turnenin üçüncü ayağında kaldırıldı.
  • Turnenin üçüncü ayağında Brezilya konseri sırasında yerel şarkıcılar Sandy & Junior Will You Be There şarkısının sonundaki mesajları engelliler için çevirdi.
  • 29 Ağustos 1993'te Michael, Singapur'da 47.000 kişinin önünde 35. doğum gününü kutladı.
  • Monaco konseri sırasında Jackson, Man in the Mirror şarkısından önce Monaco prensesinin konsere katılmasından ötürü orkestrasına In the Closet şarkısının enstrümantalini çaldırdı.
  • 1992 yılındaki Londra, Wembley ve Münih, Olimpiyat Stadyumu konserleri dahil birkaç konserde Michael, Black Or White şarkısını tamamıyla canlı söyledi.
  • Jackson, 15 Eylül 1993'te Moskova konserine yoğun yağmur altında çıktı ve Jam şarkısı başlamadan Michael'ın kazara gözlüğü yere düştü. Talihsizlikler bununla sınırlı kalmadı ve yağmur sahneyi tamamıyla işgal edince sahne arkası görevlileri sahneyi silmeye başladı.
  • Turnenin üçüncü ayağında Beat It ve Workin' Day and Night şarkıları tamamıyla repertuvardan kaldırıldı.
  • Jackson'ın İzmir konserine bilet bulamayan bir kadın hayran intihar etmeye girişti ancak yaralı kurtarıldı. Konser daha sonra iptal edildi.
  • 23 Eylül 1993, İstanbul konserinin son bir saatinde kapılar ücretsiz olarak açıldı ve İnönü Stadyumu'nun önünde toplanmış kalabalık bir anda stadyuma girdi. Ezilmeler ve yaralanmalar meydana geldi.
  • "Thriller", 23 Eylül 1993'teki İstanbul şovunda seslendirilmedi. Bu, turne boyunca şarkının söylenmediği tek konser oldu.
  • 23 Eylül 1993 İstanbul konserinde "Will You Be There" şarkısında turne boyunca giyilen beyaz gömlek, siyah ve 'kol bandı' olan bir deri ceket ile değiştirildi.

Açılış sanatçıları

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Kriss Kross
  • Rozalla
  • D'Influence (Sadece İngiltere)
  • Snap! (Sadece Bükreş)
  • Culture Beat (Sadece 1993 Avrupa konserleri)

Konser tarihleri

[değiştir | kaynağı değiştir]
# Tarih Şehir Ülke Yer Seyirci
İlk Ayak (27 Haziran'da 1 Ekim 1992'ye kadar)
Avrupa
1 Haziran 27, 1992 Münih Almanya Almanya Olympiyat Stadyumu 72.000
2 Haziran 30, 1992 Rotterdam Hollanda Hollanda Feijenoord Stadyumu 46.000
3 Temmuz 1, 1992 Rotterdam Hollanda Hollanda Feijenoord Stadyumu 46.000
4 Temmuz 4, 1992 Roma İtalya İtalya Stadio Flaminio 36.000
5 Temmuz 6, 1992 Monza İtalya İtalya Stadio Brianteo 46.000
6 Temmuz 7, 1992 Monza İtalya İtalya Stadio Brianteo 46.000
7 Temmuz 11, 1992 Köln Almanya Almanya Mungersdorfer Stadium 65.000
8 Temmuz 15, 1992 Oslo Norveç Norveç Valle Hovin Stadium 35.000
9 Temmuz 17, 1992 Stokholm İsveç İsveç Olympiyat Stadyumu 53.000
10 Temmuz 18, 1992 Stokholm İsveç İsveç Olympiyat Stadyumu 53.000
11 Temmuz 20, 1992 Kopenhag Danimarka Danimarka Gentofte Stadion 30.000
12 Temmuz 22, 1992 Werchter Belçika Belçika Festival Ground 40.000
13 Temmuz 25, 1992 Dublin İrlanda İrlanda Lansdowne Road 40.000
14 Temmuz 30, 1992 Londra Birleşik Krallık Birleşik Krallık Wembley Stadyumu 72.000
15 Temmuz 31, 1992 Londra Birleşik Krallık Birleşik Krallık Wembley Stadyumu 72.000
16 Ağustos 5, 1992 Cardiff Birleşik Krallık Birleşik Krallık Cardiff Arms Park 50.000
17 Ağustos 8, 1992 Bremen Almanya Almanya Weser Stadyumu 45.000
18 Ağustos 10, 1992 Hamburg Almanya Almanya Volksparkstadion 51.000
19 Ağustos 13, 1992 Hamelin Almanya Almanya Weserbergland Stadium 25.000
20 Ağustos 16, 1992 Leeds Birleşik Krallık Birleşik Krallık Roundhay Park 60.000
21 Ağustos 18, 1992 Glasgow Birleşik Krallık Birleşik Krallık The Haugh 65.000
22 Ağustos 20, 1992 Londra Birleşik Krallık Birleşik Krallık Wembley Stadyumu 72.000
23 Ağustos 22, 1992 Londra Birleşik Krallık Birleşik Krallık Wembley Stadyumu 72.000
24 Ağustos 23, 1992 Londra Birleşik Krallık Birleşik Krallık Wembley Stadyumu 72.000
25 Ağustos 26, 1992 Viyana Avusturya Avusturya Praterstadion 50.000
26 Ağustos 28, 1992 Frankfurt Almanya Almanya Waldstadion 60.000
27 Ağustos 30, 1992 Ludwigshafen Almanya Almanya Southwest Stadium 30.000
28 Eylül 2, 1992 Bayreuth Almanya Almanya Volks Stadium 32.000
29 Eylül 4, 1992 Berlin Almanya Almanya Jahn Stadium 35.000
30 Eylül 8, 1992 Lozan İsviçre İsviçre La Pontaise Stadium 47.000
31 Eylül 13, 1992 Paris Fransa Fransa Hippodrome de Vincennes 85.000
32 Eylül 16, 1992 Toulouse Fransa Fransa Municipal Stadium 40.000
33 Eylül 18, 1992 Barselona İspanya İspanya Olympiyat Stadyumu 42.000
34 Eylül 20, 1992 Oviedo İspanya İspanya Carlos Tartiere Stadium 25.000
35 Eylül 22, 1992 Madrid İspanya İspanya Vicente Calderón Stadyumu 40.000
36 Eylül 26, 1992 Lizbon Portekiz Portekiz José Alvalade Stadyumu 64.000
37 Ekim 1, 1992 Bükreş Romanya Romanya Lia Manoliu Stadium 70.000
İkinci ayak (12 Aralık'tan 31 Aralık 1992'ye kadar)
Asya
38 Aralık 12, 1992 Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
39 Aralık 14, 1992 Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
40 Aralık 17, 1992 Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
41 Aralık 19, 1992 Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
42 Aralık 22, 1992 Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
43 Aralık 24, 1992 Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
44 Aralık 30, 1992 Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
45 Aralık 31, 1992
(Countdown Live)
Tokyo Japonya Japonya Tokyo Dome 45.000
Üçüncü Ayak (24 Ağustos'tan 11 Kasım 1993'e kadar)
Asya
46 Ağustos 24, 1993 Bangkok Tayland Tayland National Stadium 70.000
47 Ağustos 27, 1993 Bangkok Tayland Tayland National Stadium 70.000
48 Ağustos 29, 1993 Singapur Singapur Singapur National Stadium 47.000
49 Eylül 1, 1993 Singapur Singapur Singapur National Stadium 47.000
50 Eylül 4, 1993 Taipei Tayvan Tayvan Taipei Municipal Stadium 40.000
51 Eylül 6, 1993 Taipei Tayvan Tayvan Taipei Municipal Stadium 40.000
52 Eylül 10, 1993 Fukuoka Japonya Japonya Fukuoka Dome 30.000
53 Eylül 11, 1993 Fukuoka Japonya Japonya Fukuoka Dome 30.000
Avrupa
54 Eylül 15, 1993 Moskova Rusya Rusya Lujniki Stadyumu 50.000
55 Eylül 19, 1993 Tel Aviv İsrail İsrail Hayarkon Park 70.000
56 Eylül 21, 1993 Tel Aviv İsrail İsrail Hayarkon Park 70.000
57 Eylül 23, 1993 İstanbul Türkiye Türkiye BJK İnönü Stadyumu 56.000
58 Eylül 26, 1993 Santa Cruz de Tenerife İspanya İspanya Port of Santa Cruz de Tenerife 45.000
Güney Amerika
59 Ekim 8, 1993 Buenos Aires Arjantin Arjantin River Plate Stadium 70.000
60 Ekim 10, 1993 Buenos Aires Arjantin Arjantin River Plate Stadium 70.000
61 Ekim 12, 1993 Buenos Aires Arjantin Arjantin River Plate Stadium 70.000
62 Ekim 15, 1993 Sao Paulo Brezilya Brezilya Estádio do Morumbi 85.000
63 Ekim 17, 1993 Sao Paulo Brezilya Brezilya Estádio do Morumbi 85.000
64 Ekim 23, 1993 Santiago Şili Şili Chile National Stadium 65.000
Kuzey Amerika
65 Ekim 29, 1993 Meksiko Meksika Meksika Aztek Stadyumu 100.000
66 Ekim 31, 1993 Meksiko Meksika Meksika Aztek Stadyumu 100.000
67 Kasım 7, 1993 Meksiko Meksika Meksika Aztek Stadyumu 100.000
68 Kasım 9, 1993 Meksiko Meksika Meksika Aztek Stadyumu 100.000
69 Kasım 11, 1993 Meksiko Meksika Meksika Aztek Stadyumu 100.000
Meksika'dan sonraki durak Venezuela olacaktı fakat Jackson çocuk tacizi suçlamalarından ötürü stresliydi ve yorgundu. Bunun üzerine 12 Kasım 1993'te geriye kalan konserlerin iptal edildiği açıklandı. Turun 1993 yıl sonuna kadar sürmesi planlanıyordu.

İptaller ve ertelemeler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahneye çıkmak için ısınamama (1992)

[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci ayak (1992)

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • 08/01/92: Birleşik Krallık Londra; (Jackson, geçirdiği viral enfeksiyonlara dayanamadı ve planlanan tarihte şov sergilenmedi.) Ağustos 23, 1992 tarihine ertelendi.
  • 08/21/92: Birleşik Krallık Londra, Wembley Stadyumu; 20 Ağustos 1992'e erteledi. (Turun yeniden düzenlenmesi nedeniyle iptal edildi.)
  • 09/06/92: Almanya Gelsenkirchen; İPTAL EDİLDİ (Ciddi sağlık sorunları nedeniyle.)
  • 09/11/92: İsviçre Basel; İPTAL EDİLDİ (Ciddi sağlık sorunları nedeniyle.)
  • 10/02/92: Türkiye İstanbul; İPTAL EDİLDİ (Jackson, 2 Ekim 1992'de İstanbul'a geldi. Konserden tam beş saat önce Jackson'un ses tellerinde bir sorun olduğu söylendi ve bunun üzerine konser iptal edildi.) Eylül 23, 1993 tarihine ertelendi.
  • 10/07/92: Türkiye İzmir; İPTAL EDİLDİ (Ciddi sağlık sorunları nedeniyle.)
  • 10/08/92: Yunanistan Atina; İPTAL EDİLDİ (Ciddi sağlık sorunları nedeniyle.)
  • İptal edilen Türkiye, İzmir ve İstanbul konserleri, Yunanistan, Atina konseri, Dangerous turnesi için Avrupa ayağının son konserleri olacaktı. 42 konserlik Avrupa ayağında Jackson, 37 Konser vermiş, 5 konseri de sağlık sorunları gerekçesiyle iptal etmişti. Bunun ardından Jackson, Tokyo'da vereceği konserler için dinlenmeye çekildi.

İkinci ayak (1993)

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • 08/15/93: Hong Kong Hong Kong; İPTAL EDİLDİ (Esasen Dangerous turnesinin üçüncü ayağı 15 ve 16 Ağustos'ta Hong Kong'da başlayacaktı fakat iptal edildi. Erteleme söz konusu olamazdı çünkü ileriki yakın tarihler, yarış sezonuna denk geliyordu.)
  • 08/16/93: Hong Kong Hong Kong; İPTAL EDİLDİ
  • 08/25/93: Tayland Bangkok; (Jackson kurumadan kurtarıldı.) Ağustos 26, 1993 tarihine ertelendi.
  • 08/26/93: Tayland Bangkok; İPTAL EDİLDİ (Jackson tam olarak hastalığı atlatamamıştı.) Ağustos 27, 1993 tarihine ertelendi.
  • 08/30/93: Singapur Singapur; İPTAL EDİLDİ (Jackson konserden önce çökmüştü.) 1 Eylül, 1993 tarihine ertelendi.
  • 09/07/93: Güney Kore Seul, Güney Kore; YASAKLANDI/İPTAL EDİLDİ
  • 09/30/93: Güney Afrika Cumhuriyeti Johannesburg, Güney Afrika; İPTAL EDİLDİ (Kontrat organizatörü Marcel Avram, yerel organizatörle herhangi bir kontrat imzalanmadığını iddia etti.)
  • 10/02/93: Güney Afrika Cumhuriyeti Johannesburg, Güney Afrika; İPTAL EDİLDİ
  • 10/19/93: Brezilya Rio de Janerio, Brezilya; İPTAL EDİLDİ (Bu konser, turun yeniden düzenlenmesi nedeniyle iptal edildi.)
  • 10/21/93: Şili Santiago; İPTAL EDİLDİ (Ciddi sağlık sorunları nedeniyle.) Ekim 25, 1993 tarihine ertelendi. İPTAL EDİLDİ
  • 10/26/93: Peru Lima; İPTAL EDİLDİ (Ciddi sağlık sorunları nedeniyle.)
  • 10/30/93: Meksika Meksiko; ERTELENDİ Ekim 31, 1993 tarihine ertelendi. (Turun yeniden düzenlenmesi nedeniyle iptal edildi.)
  • 11/02/93: Meksika Meksiko; İPTAL EDİLDİ Kasım 7, 1993 tarihine ertelendi. (Ciddi sağlık sorunları nedeniyle.
  • 11/03/93: Meksika Meksiko; İPTAL EDİLDİ Kasım 9, 1993 tarihine ertelendi. (Jackson'un cerrahi ameliyatı nedeniyle.)
  • 11/06/93: Meksika Meksiko; İPTAL EDİLDİ Kasım 11, 1993 tarihine ertelendi. (Jackson, ameliyata devam etti.)
  • 11/09/93: Porto Riko Puerto Rico; İPTAL EDİLDİ Kasım 14, 1993 tarihine ertelendi. İPTAL EDİLDİ
  • 11/12/93: Venezuela Caracas; Kasım 19, 1993 tarihine ertelendi.
  • 11/19/93: Venezuela Caracas; İPTAL EDİLDİ
  • Birleşik Arap Emirlikleri Dubai; YASAKLANDI/İPTAL EDİLDİ (Jackson, Dubai'de 2 konser vermeyi planlıyordu. Bu konserler yasaklandı.)
  • 12/03/93: Avustralya Sidney; İPTAL EDİLDİ
  • 12/04/93: Avustralya Sidney; İPTAL EDİLDİ
  • 12/06/93: Avustralya Melbourne; İPTAL EDİLDİ
  • Endonezya Jakarata; YASAKLANDI/İPTAL EDİLDİ (Bu konser otoriteler tarafından yasaklandı.)
  • Hindistan New Delhi; İPTAL EDİLDİ (Hindistan'da iki konser verilmesi planlanıyordu ve bu konserler Dangerous Turnesinin 1993 Aralık'taki son konserleri olacaktı.)
  • Ayrıca, Monterrey, Meksika ve Kuala Lumpur, Malezya'da Kasım/Aralık 1993'te konserler verilmesi planlanıyordu.

(Jackson'ın konserleri iptal etmesinin ve ertelemesinin nedeni sağlık sorunlarıydı. Migren ve sırt ağrıları, sık sık yaşadığı ayak bileği yaralanmaları, ağrı kesici ilaçlara karşı bağımlı hâle gelmesi ve 1993 yılındaki çocuk tacizi suçlamalarına bağlı olarak stres bunlara örnek gösterilebilir.)

  • Michael Jackson kendisine açılan çocuk tacizi davasının üzerinde büyük bir stres yarattığını ve turun kalan zamanını ağrı kesici ilaçlara olan bağımlılığının tedavisine ayırmak için turu iptal ettiğini açıkladı.
  • Tayland'da 25'inde yapılması beklenen konser iptal edilerek 26'sına ertelendi. Daha sonra bu konser Jackson'un kendisini hazır hissetmediği gerekçesiyle tekrar iptal edildi. Bu olaylar üzerine Jackson Taylandlı hayranlarına bir ses kaydı ile şunları söyledi; "Hayranlarıma 27 Ağustos'ta Bangkok Ulusal Stadyumu'nda konser vermeye söz veriyorum. Cuma günü görüşmek üzere. Hepinizi seviyorum."
  • 30 Ağustos 1993 Singapur konseri öncesinde sert migren ağrıları geçiren Jackson hastaneye kaldırıldı ve Singapurlu hayranlarına bir ses kasedi ile şunları söyledi; "Dün gece birden hastalandım ve hastaneye kaldırıldım, performansımın iptali için üzgünüm ve hayranlarıma yaratmış olduğum rahatsızlık için özür dilerim. Yarın stadyumda sizi görmeye geliyorum. Destek ve anlayışınız için teşekkür ederim. Hepinizi seviyorum. Hepinize Teşekkürler."
  • 4 Ekim 1992'de Türkiye'ye gelmesine rağmen konsere 4 saat kala konseri ses kısıklığı nedeniyle iptal etmek zorunda kaldı. Sonra İzmir konserini de iptal etti. Ancak Türklerin ısrarı üzerine Michael, 23 Eylül 1993 tarihinde yine bu turne kapsamında İstanbul'da BJK İnönü Stadyumu'nda konser vermek için söz verdi ve o gece Türk hayranlarına bir konser vermiştir.
Bükreş,Romanya konserinin DVD kapağı

Dangerous World Tour'nun bütün konserleri ve Jackson'ın özel yaşamı Nocturne Productions, Inc. tarafından kayıt edildi. Sadece bir konser, 1 Ekim 1992 Bükreş konseri dünya çapında canlı olarak yayınlandı. Bu konser resmi DVD olarak piyasaya sürüldü; Live in Bucharest: The Dangerous Tour.

Buenos Aires'teki üçüncü ayak konseri, film yapılması fikri üzerine kayda alınmıştı fakat daha sonra bu plan sarsıntıya uğradı. Fakat daha sonra bazı fanlar tarafından alınan konser, internette parça halinde yayınlanmıştır. Çünkü tek yayınlanan Bükreş konserinde Dangerous şarkısı mevcut değildi, buna ek olarak bu konser tur için, tek yüksek kalitede çekilen konserdir. Ocak 2013'te, Buenos Aires konserinin profesyonel ses kaydı internete sızmıştır. Bu ses kaydı bazı Michael Jackson fan sitelerinden de indirilmeye açılmıştır. Fakat ilerleyen aylarda, konserin HD video hali de internete düşmüştür.

Performansçılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana performansçı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzisyen ve vokaller

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Müzik Yönetmeni: Greg Phillinganes
  • Asistan Müzik Yönetmeni: Kevin Dorsey
  • Klavye: Greg Phillinganes, Brad Buxer
  • Davul: Ricky Lawson
  • Öncü Gitar: Jennifer Batten
  • Ritim Gitar: David Williams
  • Bas Gitar: Don Boyette
  • Vokal Yönetmeni: Kevin Dorsey
  • Vokaller: Kevin Dorsey, Darryl Phinnessee, Dorian Holley, Siedah Garrett
  • LaVelle Smith
  • Eddie Garcia
  • Randy Allaire
  • Michelle Berube
  • Jamie King
  • Taco Falcon
  • Yoko Sumida