İsveç Askerî İstihbarat ve Güvenlik Servisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.37, 7 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18021384 numaralı sürüm (→‎Dış bağlantılar: düzeltme AWB ile)
Dosya:En svensk tiger.svg
2008 yılına kadar MUST'ca bir yarı-resmi sembol olarak İkinci Dünya Savaşı sonrasında kullanılan ünlü En svensk kaplanı resmi/sloganı.[1]

Askeri İstihbarat ve Güvenlik Servisi (İsveççe: Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten), MUST, İsveç Silahlı Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'nın bir bölümüdür. İsveç'te ana yabancı istihbarat ajansı olarak hem İsveç Hükümeti hem de İsveç Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı için istihbarat sağlamakla sorumludur. O önemli bir bölümlendirilmeyle İsveç Silahlı Kuvvetleri ajansları güvenliğini yönetmek anlamına gelir ki, aynı zamanda Askeri Güvenlik Servisi olmaktadır.

MUST'ın bilinen üç bölümleri, Underrättelsekontoret UNDK (İstihbarat Ofisi), Säkerhetskontoret sakk (Güvenlik Ofisi) ve Kontoret för Särskild Inhämtning KSI (Özel Koleksiyonu Dairesi)'nden oluşur.

  • UNDK görevi Savunma Merkez Komutanlığı ve Bakanlık kararlarını alarak ve destekleriyle İsveç askeri birliklerince konuşlandırılmış esas olarak kullanılabilecek ilgili bilgileri elde etmektir.
  • SÄKK'ın görevi sinyal koruması, araştırılması, kişiler ve bilgi koruması ile çalışmaktır.
  • KSI'nin görevi HUMINT ve ilgili etkinlikler ile casusluk yapmaktır. Sadece İsveç hukukunda bir kez belirtildiği gibi, KSI hakkında bilinenler çok azdır.

MUST ayrıca İsveç Ulusal Savunma Radyo Kuruluşu (FRA), İsveç Savunma Araştırma Ajansı (FOI) ve İsveç Savunma Gereç İdaresi (FMV) gibi diğer savunma istihbarat örgütleri ile bir işbirliği içindedir. Ortak bir görüşe göre FRA, İsveç Milli Savunma Radyo Kuruluşu aksine, MUST'ın bir parçasıdır ama sivil bir ajans değildir.

MUST şimdiki müdürü Tümgeneral Gunnar Karlson'dur. MUST teknik ordunun bir parçası olsa da, personelinin çoğunluğu sivillerden oluşur.

Bilinen MUST Direktörleri

  • 1999-2003 - Håkan Syrén
  • 2004-2007 - Håkan Petterson
  • 2007-2012 - Stefan Kristiansson
  • 2012-günümüz - Gunnar Karlson

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ TT. "Tvisten om En svensk tiger är över". Aftonbladet 24 Eylül 2008, Erişim 24 Eylül 2008.

Dış bağlantılar