Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi

Koordinatlar: 19°18′14″N 99°14′10″W / 19.304°K 99.236°B / 19.304; -99.236
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Araştırma ve Ulusal Güvenlik Merkezi
CISEN
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi13 Şubat 1989 (35 yıl önce) (1989-02-13)
Önceki kurum
Türüİstihbarat teşkilatı
Üst kuruluşİçişleri Sekreterliği
AdresCisen Merkezi, Camino Real a Contreras No. 35, Col. La Concepción, Ciudad de México, D.F.
Personel sayısıSınıflandırılmış (3500 civarında tahmini)
Yıllık bütçe587 milyon dolar (2014)
Yönetici(ler)
  • Eugenio Imaz Gispert[1], Genel Direktör
Web sitesicisen.gob.mx/
Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi'nin eski logosu

Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi (İspanyolca: Centro de Investigación y Seguridad Nacional - CISEN)[2][3] (İngilizce: Center for Research and National Security) İçişleri Sekreterliği (Secretario de Gobernación) tarafından kontrol edilen bir Meksika istihbarat kuruluşudur. Selefi yürürlükten kalktıktan sonra CISEN 1989 yılında kurulmuştur. Ulusal Güvenlik Yasası, ana güvenlik ajansı olarak Merkezi, Deniz Kuvvetleri, Ordu, Hava Kuvvetleri ve Başsavcı Ofisi'ne yardımcı olur ve her biri işlevleri adanmış istihbarat organlarını korumak olduğu düşünülebilir.

Resmen, CISEN'in ulusal istihbarat eklemli işlevi vardır ve karıştırılabilir geçerli CIA veya Sovyet döneminin KGB'sine (bugünkü FSB (iç) ve SVR (dış)) kıyasla oluşmuştur. Onun işlevleri diğerlerinin yanı sıra, riskler Ulusal Güvenlik Konseyi Ulusal Gündem için öneri, casusluk, karşı-casusluk ve istihbarat çözümlemesini içerir.

Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi (CISEN) destek vererek, amacı Meksika Devlet bütünlüğü, istikrar ve kalıcılığı korumak için izin verir; stratejik istihbarat, taktik ve operasyonel bilgi üretmek için Meksika Devlet hizmeti sivil istihbarat ajansı yönetişim ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesidir.

CISEN rolü uyarmak ve Meksika ekonomik kalkınma, sosyal ve siyasal gelişme; toprakları, egemenliği, anayasal düzeni, özgürlükleri ve demokratik kurumları zayıflatan risklerin ve tehditlerin önlenmesi, caydırıcılık, çevreleme ve nötralizasyonu önlemektir.[4] CISEN şu anda 220 İstihbarat Operasyon Merkezleri'ni denetlemekten başka, Joel Vargas, Interport Polis Direktör Asistanına göre, dünyanın en iyi istihbarat ajanslarından biri haline gelmiştir.

Etkili değişkenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi (CISEN) daha o zaman ülkenin yaşadığı siyasal ve toplumsal dönüşümlere paralel olarak Meksika devletine sivil istihbarat teşkilatı olarak hizmet sağlamak amacıyla 13 Şubat 1989'da oluşturulmuş ve oluşturduğu zorluklarla Soğuk Savaş'ın sonuna kadar başa çıkma uygun olmuştur. Kurulduğu 23 yıldan bu yana, CISEN ulusal güvenlik açısından sivil riskleri ve tehditleri uyarmak için tasarlanmış bir istihbarat sistemi geliştirmiştir ve ulusa hizmet etmek için deneyimli istihbarat uzmanlarına bir gövdede eğitim vermiştir. Varoluşu boyunca, giderek çoğulcu bir siyasi sisteme geçişe tanıklık etmiş, iletişim ve bilgi teknolojilerindeki devrim ve karmaşık bir uluslararası ortamda yapılandırma ulusal güvenliğine yeni zorluklar getirmiştir. Bu gerçekler, iş birliği için yeni mekanizmalar keşfetmek ve ulusal güvenliğin geleneksel temalarını ihmal etmeden, risklerin giderek geniş tayflı bir stratejik bakış açısıyla uyarı etkinleştirmek ve yeni yeteneklerini geliştirmek için, sürekli bir dönüşüm sürecine atılmakta CISEN'i zorla ve diğerleri, sosyal, ekonomik ve siyasi kalkınma, çevresel ve epidemiyolojik şarta ve doğal afetler arasında yer aldığı tehditler olmuştur. Geç doksanlı yıllarda, CISEN ve mesleki sağlamlaştırma belirleyici bir adım olarak, yeni oluşturulan Federal Önleyici Polis tehditlerini etkisiz hale getiren sorumlu yapıların transferine stratejik istihbarat oluşturmak için olmuştur. Toplama, işleme ve stratejik istihbarat yayılması çalışmalarını güçlendirmek için bu izin kurumsal odak çabalarına yol açmıştır. Pentagon ve New York'taki İkiz Kulelere 11 Eylül 2001'deki terör saldırıları yanı sıra 2004 ve 2005 yıllarında Madrid ve Londra'daki bombalamalar üzerinde, sırasıyla, uluslararası istihbarat toplumu için bir dönüm noktası oldu ve güvenlik ve istikrara büyük bir tehdit olarak mücadele uluslararası terörizme karşı koymaya döndü.

Sonuç olarak ve bu tehditlerle karşı alakalı, diğer ülkelerin istihbarat servisleri ile CISEN iş birliği daha da büyük bir stratejik ağırlığı olan bir öncelik haline gelmiştir. Öte yandan, tüm diğer devlet kurumları gibi, CISEN rejimi giderek, şeffaf, ülkede demokratik anayasal düzenin tutarlı ve alanında Milli Güvenlik özelikleri dikkatli hesaba yönelmiştir. Bu sürecin bir sonucu olarak yasama, Adli ve İcra yetkileri üzerinde Anayurt Güvenliği, kapsam, limit ve mekanizmaların CISEN kontrol sorumluluğu koşullarını kuran 2005 Ulusal Güvenlik Yasası gibi bir yasa yayımlandı.

Ulusal Güvenlik hukuku[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Güvenlik Yasası hemen ve doğrudan doğruya eylemlere yol açan Meksika devletinin bütünlüğü, istikrarı ve kalıcı olmasını sağlamak olarak ulusal güvenliği tanımlar:

  • Risk ve tehditlere karşı ülkeyi korumak.
  • Egemenlik, bağımsızlık, toprak ve federasyon birliği.
  • Anayasal düzeni korumak ve hükûmetin demokratik kurumlarını güçlendirmek.
  • Diğer Devletler veya uluslararası hukuk konularına karşı ülkeyi savunmak.
  • Sosyal, ekonomik ve politikaya dayalı demokratik sistemini korumak.
  • Milli Güvenlik Konsepti Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi'nin (CISEN) ve Ulusal Güvenlik Sisteminin diğer kurumların çalışmalarını ifade eder.

CISEN Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • (1989-1990): Jorge Carrillo Olea
  • (1990-1993): Fernando del Villar Moreno
  • (1993-1994): Eduardo Pontones Chico
  • (1994-1999): Jorge Enrique Tello Peón
  • (1999-2000): Alejandro Alegre Rabiela
  • (2000-2005): Eduardo Medina Mora-Icaza
  • (2005-2006): Jaime Domingo López Buitrón (1. dönem)
  • (2006-2011): Guillermo Valdés Castellanos
  • (2011): Alejandro Poiré Romero (geçici)
  • (2011-2012): Jaime Domingo López Buitrón (2. dönem)
  • (2012-günümüz): Eugenio Imaz Gispert

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Eugenio Imaz al CISEN PERFIL" (İspanyolca). Newsweek.mx. 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2012. 
  2. ^ English 15 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Center for Research and National Security" Erişim 3 Aralık 2011.
  3. ^ "National Security Act - Ministry of the Interior of Mexico, Executive Branch. 2" (PDF). Cisen.gov.mx. 15 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  4. ^ CISEN 17 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]