Belarus Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Komitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belarus Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Komitesi
KGB
Комитет государственной безопасности (КГБ) Республики Беларусь

Minsk'teki genel merkezi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi23 Ekim 1991
Önceki kurum
Türüİstihbarat teşkilatı
Yönetici(ler)
  • Ivan Tertel, Başkan
Web sitesikgb.by

Belarus Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Komitesi (Beyaz Rusça: Камітэт дзяржаўнай бяспекі, КДБ; Kamitet dziaržaǔnaj biaspieki, KDB), (Rusça: Комитет государственной безопасности, КГБ; Komitet gosudarstvennoy bezopasnosti, KGB), Belarus Cumhuriyeti'nin ulusal istihbarat kuruluşudur. Transdinyester ve Güney Osetya kendi benzerleriyle birlikte, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusça adı "KGB" olarak devam eden Belarusça çeviri kaybı da olsa (KDB yerine KGB haline geliyor) birkaç istihbarat ajansından biridir. Bununla birlikte "Özel Çevik Kuvvet'e" yine de OMON denir.) Sovyetler Birliği'nin KGB'nin halefi Belarus kuruluşudur. Çeka kurucusu Felix Edmundovich Dzerzhinsky şimdi Belarus'ta esas Bolşevik istihbarat emniyeti ulusal kahramanı olarak görülmüştür.

Belarus Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Organları Hakkında Kanun hükümlerine tabidir.[1]

Lukashenko'nun kişisel güvenliğinden sorumlu olan Tümgeneral Vadim Zaitsev, 2008 yılının Temmuz ayında lideri olarak atandı. Onun görevi Kasım 2012 yılına kadar sürdü ve daha sonra Valery Vakulchik görevi devraldı.[2] KGB resmen Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko tarafından kontrol edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "kgb.by". 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2015. 
  2. ^ "Belarusian KGB's new chief is Valery Vakulchik". DiploNews. 20 Kasım 2012. 19 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]