İçeriğe atla

Vikipedi:Şikâyet

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.21, 20 Ağustos 2020 tarihinde Dr. Coal (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23063752 numaralı sürüm (-arşiv)

Son yorum: Evolutionoftheuniverse tarafından 4 yıl önce Genel bir not başlığına


Genel bir not

Bu sayfadaki şikâyetlerle ilgili genel bir not düşmek istiyorum.

Çok da uzak sayılmayacak geçmişte bu süreç sayfasındaki başvurular için bir noktayı milat olarak kabul edeceğimi belirten açıklamalar yazmıştım. Bunun nedeni hem şikâyet edenlerin hem de şikâyet edilenlerin aylarca geriye giden ihlallerinin olması ve yaptırım uygulamaya başlama durumunda herkesin sıradan yaptırıma tabi olmak durumunda kalacak olmasıydı. Yine aynı dönemde şikâyet edenle edilenin arasını bulmak için sayfalarca yazı yazıp dil döktüğümü, yapmayın etmeyin çizgisinde uzun uzun açıklamalar yaparak kimseye engel vermemek için çok yoğun çaba harcadığımı da hatırlayanlar eminim vardır.

Geldiğimiz noktada yine benzer bir tablonun geliştiğini görüyorum. Hem şikâyet edenin hem de şikâyet edilenin karşılıklı ihlalleri, yeminli düşmanların uzlaşma olasılığı barındırmayan çatışmaları derken bu sayfa yine kabarmış. Ben etkin değilken işlenen bu ihlaller için yine, bir kez daha bir milat uygulayacağım ve yaptırımda bulunmayacağım. Ancak söz konusu sorunlu davranış örüntülerinin sürdürülmesi durumunda eskisi gibi yaptırımdan kaçınmadan işlem yapacağım.

Bu açıklamayı yapıyorum, çünkü nezaket ihlali, kişisel yorum ihlali gibi çok sık işlenmeye başlanan bir ihlal nedeniyle yaptırımla karşılaşırsanız bu sayfayı gösterip "Neden bunları engellemiyorsun da beni engelliyorsun?" diyecek olanlara bunun nedenini peşinen açıklamak istiyorum. Tüm şikâyetleri de kapanmış kabul ederek arşivliyorum, ancak belirttiğim gibi tüm ihlallerin farkındayım.

Vito Genovese 19.52, 14 Haziran 2020 (UTC)Yanıtla

Yerinde olmuş. Yeminli düşmanlıklar yerine sağduyu ve karşısındakini anlayıp dinleme gerekli. Bu mümkün değilse görmezden gelme gerekli. Mevcut şikâyetler yeminli düşmanlık örneği sergilediğinden bu sayfanın işlevini imkânsız hâle getirmekte. Yerinde olan, ihlâller vuku bulur bulmaz, buraya yansımadan gereken tedbirlerin alınması, tarafların soğutulması. Engel ceza değildir, tedbirdir. Hiçbir kullanıcı salt kendisini haklı görmeyip sağduyu ile hareket ederse ve uzlaşmaya davet edene de düşmanlık beslemezse huzura kavuşabiliriz. Bunlar boş bir romantizm değil; uzlaşı, sağduyu ve VikiSevgi'nin temelidir. Bu ilkelere sahip olmayanın kendi hayatında pek çok kolobratif ve kolektif çalışmada yeri olamayacağı Vikipedi'de de yeri olamaz çünkü kolektif çalışma bunları gerektirir. Burada "yeri olamaz" ifadesi bir tehdidi değil, doğal bir süreci ifade etmektedir. Bu olgunluklara sahip olmayan kullanıcılar ancak işleyişi sekteye uğratır. Bundan böyle bir kullanıcının başka bir kullanıcıyı veya kullanıcıları süreğen bir şekilde şikâyet etmesi -ki olan şikâyet etmedir, uzlaşı değildir- karşıtlık ve rahatsızlık vermek olarak değerlendirilmelidir, kaldı ki daha önceden ifade ettiğim gibi benim değerlendirmem de bu şekildedir.
Bu sayfanın tarihe gömülmesi yerinde olacaktır @Vito Genovese. Uzlaşma olasılığı olmayan çatışmalara hizmet ettiği aşikâr.
--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 13.29, 15 Haziran 2020 (UTC)Yanıtla