Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Ahmet Turhan (mesaj | katkılar)
239. satır: 239. satır:
: [[VP:ADK]]'deki '''Açık yazılımı kısaltmalara yeğleyin''' kuralı açık net, isim gizlemeye gerek yok.
: [[VP:ADK]]'deki '''Açık yazılımı kısaltmalara yeğleyin''' kuralı açık net, isim gizlemeye gerek yok.
:Ayrıca [https://tr.wikipedia.org/wiki/Özel:Katkılar/Maurice_Flesier katkıları da bu noktada incelemeye tabi tutulmalıdır]. Hatta "tutulmalıdır" değil, tartışmaya erken müdahale edilmesi ve ucunun kaçırılmaması için derhal incelenmesi gerek.--[[Kullanıcı:Ahmet Turhan|Ahmet Turhan]] ([[Kullanıcı mesaj:Ahmet Turhan|mesaj]]) 12:01, 12 Haziran 2017 (UTC)
:Ayrıca [https://tr.wikipedia.org/wiki/Özel:Katkılar/Maurice_Flesier katkıları da bu noktada incelemeye tabi tutulmalıdır]. Hatta "tutulmalıdır" değil, tartışmaya erken müdahale edilmesi ve ucunun kaçırılmaması için derhal incelenmesi gerek.--[[Kullanıcı:Ahmet Turhan|Ahmet Turhan]] ([[Kullanıcı mesaj:Ahmet Turhan|mesaj]]) 12:01, 12 Haziran 2017 (UTC)

**İyice kabak tadı verdi şu ideolojik çekişmeleriniz. İki kamp var ve farklı maddelerde bu iki kamptan aynı kullanıcılar aynı şeyleri anlatıp anlatıp duruyorlar. Her ay da bir taraftan kullanıcı maddenin tartışma sayfasındaki gidişat umduğu gibi olmadığında gelip köy çeşmesinde karşı tarafı şikayet ediyor. Hiç birbirinizi suçlayıp durmayın, hepinizin de ideolojik saiklerle birbirine diş geçirmeye çalıştığı <small>(Her ne hikmetse aynı kullanıcılar sürekli aynı konu üzerine farklı maddelerin tartışmalarında denk geliyorlar fakat bu kullanıcıları [[Tartışma:Osmanlı vilayetleri listesi]], [[Tartışma:Wedaustadion]] gibi farklı sayfalara ilgi gösterirken çok nadir görüyoruz.)</small> yorumların yüksek perdeden yapılmasından görülüyor. Hele hele geçenlerde Şırnak maddesi üzerine bir tartışma vardı, ben de tartışmaya katılma talihsizliğini yaşadım. Orada bir kullanıcı nasıl bir hırsa büründüyse en sonunda karşı tarafı zenofobik olmakla suçladığında arkama bakmadan kaçtım zaten. Velhasılıkelam madem birbirinizin ideolojik hareket ettiğinden bu kadar eminsiniz bunun yeri köy çeşmesi değil [[Vikipedi:Şikâyet]]. Orada argümanlarınızı dile getirin, Vikipedi işleyişini ideolojik içgüdüleriyle tıkayan kullanıcılar artık her kimse onlara karşı gerekli aksiyon alınsın. --[[Kullanıcı:Cobija|Cobija]] ([[Kullanıcı mesaj:Cobija|mesaj]]) 12:35, 12 Haziran 2017 (UTC)

Sayfanın 12.35, 12 Haziran 2017 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Wikimedia CEE 2017 başvuruları

Merhab Arkadaşlar,

Orta ve Doğu Avrupa Vikimedistlerinin toplantısı bu yıl Varşova'Da Wikimedia CEE 2017', 22-25 Eylül'de. Katılmak isteyenler 15 Haziran 2017'e kadar başvuru yapabilir. Katılım şartları ve süreci buradan görülebilir: Katılımcılar.

Katılım için delege adayı olduğuna dair chapter veya kullanıcı grubu tarafından verilmiş yazılı karar gerektiğinden şu sayfa oluşturuldu. Katılmak isteyenler buraya adını ekleyebilir ve buradaki tartışma sonucunu katılım başvurusunda kullanabilir.

Sevgiler, --Başak (mesaj) 14:53, 29 Mayıs 2017 (UTC)

Engel olayı

Evet bu konudaki son durum ne? Gelişen neler var? Vakıf bu konuda oldukça pasif gözüküyor. Bu da Türkçe projeye verdikleri değeri gösteriyor. Verilen karara itiraz etmek maalesef klasik ve çoğu zaman sonucu belli olan şeydir. Bunun dışında ne adımlar atıldı merak ediyorum/uz. Sosyal medyada birçok kullanıcı erişimin yeniden sağlanması gerektiğini belirtiyor; bunu bir ihtiyaç olarak görenler var. Bazı medya kurumları ise yalan yanlış bilgiler paylaşıyor. En dikkatimi çeken projeye Türkiye'den katkı veren kullanıcıların olmadığı idi.  Tekrar değinecek olursak bu pasif olma durumu heves kırıcı ve bir kabulleniş gibi. Topluluğun yeterince bilgilendirilmesi gerekiyor.--Kingbjelica (mesaj) 23:10, 1 Haziran 2017 (UTC)

  • Pasif olma gibi bir durum yok. Yasalar çerçevesinde itiraz edildi, itiraz reddedildi. kaynak Başka yapacak bir şey yok. Wikimedia vakfı kurallar neyse öyle oynuyor. Öyle olmalı da. Sorun Wikimedia'da değil.--❣Paseyn ileti 23:33, 1 Haziran 2017 (UTC)
  • Sansurun her turlusune siddetle karsiyim ama su an icin vakfin, bu iki maddeyi Turkiyeden erisime kapamasi engelin kalkmasina yol acabilecek bir cozum gibi duruyor. En azindan gecici olarak boyle bir hamle yapilip, sitenin acilmasini saglayabiliriz.--RapsarEfendim? 23:38, 1 Haziran 2017 (UTC)
    • Bu hiç de yapıcı bir durum olmaz. Yarın benim wikipedia'ya katkılarımı TC Hükümeti beğenmez, wikimedia'ya engelle şunu der. Vakıfa da engellemek zorunda kalır -daha önce yaptığı gibi-. Uygun mu bu? Çözüm; bizim, ülke olarak, özgür düşünme ve düşünceyi ifade etme haklarımızı uygulanabilir duruma getirmemizle olabilir. Kabadayılarla pazarlık olmaz.--❣Paseyn ileti 23:42, 1 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu engel zaten başlı başına bir boyun eğdirme yöntemi. Zaten engelin amacı da bu, yani boyun eğdirmek, dediğini bu zoraki yolla yaptırmak. Oysa böyle bir "dediğini yaptırma" durumu Vikipedi için geçerli değil, herkes biliyor. Bunu devlet yetkilileri de bildiği için bu yolla "diz çöktürme" yoluna gidiyor zaten. Sitenin açılmasını engeli uygulayan yapının isteklerini yerine getirme ile ilgili görüşlere kesinlikle katılmıyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:52, 1 Haziran 2017 (UTC)
  • Diktadörlüğe boyun eğersek yarın bir gün her bilgiyi birilerinin istediği şekle sokana kadar engel yeriz. (İngilizce'de ki bilgilerin doğruluğu veya yanlışlığı önemli değil, hükumetin olayı ele alış şekli baştan yanlış.)Sait71 00:11, 2 Haziran 2017 (UTC)
  • Yanlis tabi aksini savunan da yok zaten. Burada gecici bir engelden bahsettim, en azindan 2 sayfa disindaki icerigimizi acip, hukuk mucadelemize yine devam edebiliriz. Dikkatinizi cekerim, engellenebilse bu iki maddeyi engelleyeceklerdi ve belki de kimse farkina varmayacak, tepki bile gelmeyecekti.--RapsarEfendim? 00:19, 2 Haziran 2017 (UTC)
  • İstenmeyen içerik burada (trwiki) yok zaten (yasaklama zamanında da yoktu sanırım). Vergi alınabilecek ve baskılanabilecek bir yerel ofis de kurulamayacağına göre, Türkiye'nin imajını her geçen gün daha da zedeleyen, ülke halkının bilgiye erişimini daha da kısırlaştıran bu durum devam edecek gibi gözüküyor. Halk üzerinde 'Vikipedi kötüdür' imajı yerleşirse açılır. --Deniz (mesaj) 15:32, 4 Haziran 2017 (UTC)

VikiProje Sovyetler Birliği Haziran 2017 işbirliği

"VikiProje Sovyetler Birliği şablonunu Sovyetler Birliği alanındaki maddelerin tartışma sayfalarına yerleştirme" konulu VikiProje Sovyetler Birliği'nin birinci Haziran 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ilk proje konusu {{VikiProje Sovyetler Birliği}} şablonunu Sovyetler Birliği alanındaki maddelerin tartışma sayfalarına yerleştirmektir.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 23:49, 1 Haziran 2017 (UTC)

Yarışmaya davet: UNESCO Challenge

..... Değerli arkadaşlar, affınıza sığınarak, Burada açılmış olan ancak şimdilerde arşivin gizli sayfalarına gömülmüş olan başlığı canlandırmak, mutluluğumu sizinle paylaşmak istedim (umarım yanlış bir şey yapmıyorumdur :) ). Zor da olsa, yarışmada ikinci olabilmeyi başarmış bulunuyorum. Sayfamda çok daha önceki bir tarihte belirtmiş olduğum üzere, UNESCO'nun belirlediği Dünya Miraslarını Vikipedi'ye eklemek öncelikli amacım idi. Bu sırada yarışma başlamış. Biz biraz geç farkına vardık. Yarışmaya yine de katıldık. Yarışma bitti de katkılarımız sonlandı mı? Hayır, elbette. O liste tamamlanacak. Bu süreçte, devriyeliğimi onaylayan @Vikiçizer'e (Çünkü onaylamamış olsa muhtemelen bu kadar çok vakit harcayamazdım), her türlü soruma cevap veren @Vito Genovese'ye, diğer değerli hizmetli ve devriye arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım. thecatcherintheryemesaj 17:37, 2 Haziran 2017 (UTC)

Yürekten tebrikler, @Thecatcherintherye. Bu vesileyle duyuruyu yapan @Uğurkent'e de selam olsun. :)
Vito Genovese 15:34, 3 Haziran 2017 (UTC)
  • Tebrik ederim, güzel çalışmalar bunlar :)--RapsarEfendim? 18:29, 3 Haziran 2017 (UTC)
  • Tebrikler, şu durumda herhangi bir katkı yapmak bir 'challenge' zaten, siz ötesine de gitmişsiniz. Başarılar diliyorum, kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 15:15, 4 Haziran 2017 (UTC)
  • Tebrikler, @Thecatcherintherye. Başarılarınızın devamını diliyorum, EmreDuran 08:05, 5 Haziran 2017 (UTC).
  • Çok tebrik ediyorum. Bu şartlar altında bu kadar üretken olmak gerçekten büyük bir şey. Darısı nice ödüllere!--Başak (mesaj) 08:32, 5 Haziran 2017 (UTC)

What do you care for most? What are you concerned with? Take part in the strategy discussion

Merhaba! I'm sorry that I'm not writing in Turkish. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.!

The more involved we are, the more ideas or wishes concerning the future of Wikipedia we have. We want to change some things, but other things we prefer not to be changed at all, and we can explain why for each of those things. At some point, we don’t think only about the recent changes or personal lists of to-dos, but also about, for example, groups of users, the software, institutional partners, money!, etc. When we discuss with other Wikimedians, we want them to have at least similar priorities that we have. Otherwise, we feel we wasted our time and efforts.

We need to find something that could be predictable, clear and certain to everybody. A uniting idea that would be more nearby and close to the every day’s reality than the Vision (every human can freely share in the sum of all knowledge).

But people contribute to Wikimedia in so many ways. The thing that should unite us should also fit various needs of editors and affiliates from many countries. What’s more, we can’t ignore other groups of people who care about or depend on us, like regular donors or “power readers” (people who read our content a lot and often).

That’s why we’re running the movement strategy discussions. Between 2019 and 2034, the main idea that results from these discussions, considered by Wikimedians as the most important one, will influence big and small decisions, e.g. in grant programs, or software development. For example: are we more educational, or more IT-like?

We want to take into account everybody’s voice. Really: each community is important. We don’t want you to be or even feel excluded.

Please, if you are interested in the Wikimedia strategy, follow these steps:

  • Have a look at this page. There are drafts of 5 potential candidates for the strategic priority. You can comment on the talk pages. Languages other than English are OK.
  • Tell those Wikipedians who don't know English that we're waiting for their comments as well!
  • The last day for the discussion is June, 12. Later, we’ll read all your comments, and shortly after that, there’ll be another round of discussions (see the timeline). I will give you more details before that happens.
  • If you have any questions, ask me. If you ask me here, mention me please.

Friendly disclaimer: this message wasn't written by a bot, a bureaucrat or a person who doesn't care about your project. I’m a Wikipedian, not a staffer, and I hope my words are straightforward enough. SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 21:05, 4 Haziran 2017 (UTC)

Strateji Tartışmaları.

Merhaba Arkadaşlar,

Stateji tartışmalarına katılmakla ilgilenen kim var? Tartışılması istenen soru şu:

  • "Sizce Wikimedia Hareketi, 2030'a kadar şurada açıklanan beş odak noktadan hangisine odaklanmalı? Detayı burada
  1. Sağlıklı, Kapsayıcı Topluluklar
  2. Teknolojik Çağa Uyum
  3. Gerçek Bir Küresel Hareket Olma
  4. En Çok Saygı Gören Bilgi Kaynağı Olma
  5. Bilgi Ekosisteminde Çalışma
  • Bu beş odak nokta ile ilgili 5'er soru üzerinde görüş bildirilmesi isteniyor:
    • Bu temayı izlersek dünyada nasıl bir etkimiz olacak?
    • Bu tema, diğer 4 temaya göre ne kadar önemli? Neden?
    • Odaklanmanın bedeli vardır. Eğer önümüzdeki 15 yılda bu alandaki çabalarımızı arttırırsak, bugün yapmakta olduğumuz şeylerden yapmayı bırakmak zorunda olacaklarımız var mı?
    • Bu temayı daha güçlü yapmak içi başka neyin eklenmesi önemlidir?
    • Bu alanda başka kimler çalışıyor olabilir ve onlarla nasıl ortaklık yapabiliriz?

Bu konuda düşüncesini paylaşmak, birkaç satır yazmak isteyen olursa buradan düşüncelerini yazsın lütfen. İsterseniz buraya da yazabilirsiniz; ben tartışma özeti sayfasına aktarabilirim.--Başak (mesaj) 08:03, 5 Haziran 2017 (UTC)

Wikiwand

Selamlar. Size birkaç haftadır kullandığım wikiwand adlı eklentiden bahsedeceğim. Herhangi bir vikipedi sayfasına tıkladığınızda aktifleşiyor. Tasarım daha sade ve yazılar daha büyük. Başta pek alışamasam da sonradan gayet güzel buldum. Ayrıca gece modu var. Bir güzelliği de yasağı aşması. Ancak commons yasaklı olduğu için sayfadaki fotoğraflar görünmüyor. Eklentiyi wikiwand.com dan kurabilirsiniz. --Zaitsév 13:58, 6 Haziran 2017 (UTC)

Telif hakkı ihlali yapan Türk haber sitesi

Merhaba,

hurriyet.com.tr telif ihlali yapıyor olabilir. İki tane madde kontrol ettim; birinde hiç bilgi -atıf- yok, diğerinde "devamı" diye Vikipedi'ye bağlantı verilmiş sadece. Bence bu açıkça telif hakkımızın ihali, ihlal yapıldığını düşündüğüm sayfalar Vikipedi'de Creative Commons Atıf-BenzerPaylaşım Lisansı ile lisansı. Bu nedenle ilgili web sitesi Vikipedi'den aldığı içerik ile beraber mutlaka lisans bilgisi paylaşmalı. Ancak böyle bir durum göremedim.

Bu konuda ne yapabiliriz? Emeğimizin çalınmasına göz yumulmasını istemiyorum. Aklıma gelen; Viki'nin Türkiye'den erişime engelleme sürecinde olduğunu anladığım avukatının olayı ele almasıdır.

İhlal yapıldığını düşündüğüm sayfaların biraz önce aldığım archive.org bağlantıları; Deniz Seki Özge Gürel --❣Paseyn ileti 17:21, 7 Haziran 2017 (UTC)

  • Merhaba @Paseyn, Vikipedideki tüm içerikler özgürce kullanılabilmekte. Ortada bir telif ihlali yok yani :) --Pragdonmesaj 21:30, 7 Haziran 2017 (UTC)
    • @Pragdon Evet kesinlikle Vikipedi'nin hedefi zaten özgür bilgiyi herkesin erişimine sunmak, ancak Creative Commons Atıf ve Benzeri payaşım lisansı gereği, kullandığınız içeriği Vikipedi'den aldığınızı ve varsa yaptığınız bir değişiklik bunun da Vikipedi'deki gibi CC-BY-SA lisasnlı olduğunu belirtmeniz gerek. Bunu yapmadığınız halde yaptığınız telif ihlali, korsanlık, olur. Burada yazanı aynen aktarıyorum. Buna da bakabilirsiniz; Creative Commons lisansı.
      • Alıntı (Atıf)—Uygun bilgiyi, lisans bağlantısını ve değişiklik yapıldıysa değişiklik bilgisini vermelisiniz. (Ancak sizi veya kullanımınızı lisansörün onayladığı bilgisini içermemek kaydıyla, size uygun olacak şekilde bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.)
      • LisansDevam (Benzer paylaşım)—Eğer materyali karıştırdıysanız, aktardıysanız ya da materyalin üzerinde çalıştıysanız ancak aynı lisans ile dağıtabilirsiniz.
    • Lisansta açıkça belirtiyor. Mutlaka lisansta gerekenleri paylaşmanız gerek.
    • Bir CC lisans türü daha var, benim yeni keşfettiğim, hiçbir atıf yapmadan, kaynak belirtmeden içeriği paylaşabilceğiniz; CC Zero. Vikipedi CC0 ile lisanslı olsaydı ek bilgi paylşamaya gerek olmayacaktı.--❣Paseyn ileti 22:04, 7 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Vikipedi gibi bir hayır yurdunun başka kimselerden telif talep etmesi abesle iştigaldir. --II. Niveles 16:31, 8 Haziran 2017 (UTC)
Telif talep etmek ne demek? sualinize cevaben. Mebsut bahis nedir? teliftir. O halde talep olunan nedir? Bunu anlamak için allame olmaya gerek yoktur. --II. Niveles 17:04, 8 Haziran 2017 (UTC)
Bence asıl sizin şu an yaptığınız "abesle iştigaldir". Telif hakkı ihali yapan bir site ve yapılması gerekenler konuşulurken eklediğiniz bu abes, yapıcı olmayan, katkı yapmayan yorum. Ayrıca yanlış bilinmesin; Vikipedi hayır kurumu değildir. Kar amacı olmayan bir kuruluştur. Kaynak --❣Paseyn ileti 17:08, 8 Haziran 2017 (UTC)
Ne demek hayır yurdu değil? Hayır yurdu işte, kar maksadı gütmüyor. Siz Türkçeye müceddid nazar ile temaşa etmeyin. Vikipedinin başka kurumlardan telif talep etmesi ve mes'eleyi ele alış şekliniz galattır. --II. Niveles 17:23, 8 Haziran 2017 (UTC)
Lütfen Vikipedi'ye yaptığınız katkıları Türkçe ve herkesin anlayabilceği gibi yapın. Özellikle bu herkesin toplanım tartıştığı bir yer olan Köy Çeşmesi ise daha da dikkatli olun.--❣Paseyn ileti 17:39, 8 Haziran 2017 (UTC)
Ben 1923'te tahrif edilmiş Türkçeyi değil, hakiki Türkçe'yi konuşmaktayım. Bir üstteki yorumumun Kemalistçesi şudur: Siz Türkçeye revizyonist bir perspektif ile yaklaşmayın. --II. Niveles 17:46, 8 Haziran 2017 (UTC)
@Paseyn kendisi onaylı bir troldür zaten zamanınızı harcamayın. @Vito Genovese, @Superyetkin gibi hizmetliler kısa sürede gerekeni yapacaktır.--RapsarEfendim? 21:33, 8 Haziran 2017 (UTC)
Bir üstteki çirkin yorumada gereken yapılsın o vakit, yapılan alenen hakarettir. Oymuş buymuş... Bizi bilen bilir, bizi eskiler tanır, yeniler örnek alır ;) O sebeple mütecaviz tefsirlerinizi kendinize saklayın. --II. Niveles 22:17, 8 Haziran 2017 (UTC)
  • Bu konudaki en net açıklamayı @Vito Genovese verebilir diye düşünüyorum @Paseyn. Ortada telif ile ilgili bir yanlış anlama var gibi geldi bana :) --Pragdonmesaj 17:21, 8 Haziran 2017 (UTC)
  • katkıda bulunduğum ya da tamemen tarafımca oluşturulan birçok maddenin haber siteleri tarafından copy-paste yapıldığına birçok kez şahit oldum. Özellikle biyografi maddelerinde. Bunun telif hakkı ihlali olduğunu düşünmüyorum. Öyle olsaydı burada gönüllü olarak bulunmaz, ücretli editörlük faaliyetinde bulunurduk. maddelerin mülkiyeti de bize ait olurdu. --Maurice Flesier message 18:49, 8 Haziran 2017 (UTC)
    • Kopyala yapıştır yapmakta sorun yok zaten, ancak alta "Metin Creative Commons Atıf-BenzerPaylaşım Lisansı altındadır, katkı sağlayanlar; tr.wikipedia.org editörleri" gibi bir yazı olduğu sürece. Buradaki içerik kamu malı değil. Wikimedia'nın malı ve wikimedia bunu CC-BY-SA lisansı ile kullanıma sürüyor. Lisansta yazığı gibi de -anlaşılan yorum yazanlardan lisans metnini, en azından özetini bile, okuyan pek yok- atif yapmak ve benzeri lisansla lisanslamak zorundasınız.--❣Paseyn ileti 19:40, 8 Haziran 2017 (UTC)

Engel Kaldırıldı mı?

Siteye sıradan bir tarayıcıdan giriş yapabiliyorum. Umarım geçici bir olay değildir.--Kafkasmurat (mesaj) 14:05, 9 Haziran 2017 (UTC)

  • Hayır, devletimiz tarafından muhık muvakkat kararı devam etmektedir. --II. Niveles 14:25, 9 Haziran 2017 (UTC)
Devleti"niz" kim? Vikipedi'de, Vikipedi'ye dair bir siyasal iktidarın sansür kararını "muhık muvakkat" yani "haklı geçici" kararı savunmayınız, sadece bir öneri.
Trollemeden cevap verelim, hayır Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi‎ daha kalkmadı. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:30, 9 Haziran 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan, Türkiye Cumhuriyeti "bazı kullanıcılar" sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti için söylüyorum sansür uyguladı. Birçok insan tarafından kullanılan bu değerli ansiklopediyi kapatmak şahsi görüşüm doğru değildir fakat konu da bu değil. Niveles burada yanlış bir şey söylememiş? Kendisi Türkiye Cumhuriyetini devleti olarak görüyor. Sen görmesen de olur. Senin gibi düşünmek zorunda değil. İnsanların her yazdığı şeye karışıp, mimlenmiş kullanıcıların üstüne gitmen buraya yarar değil aksine çok büyük zarar. Niveles'in ellerinden "Devletimiz kapattı sizde devletimiz olarak görün." gibisinden bir şey çıkmamış. Sen görmek zorunda değilsin, kimse seni zorlamıyor. Burada tehdit eder gibi bir öneri vermen de çok garip. Ben de "bazı kullanıcılara" öneri vereyim. Kaynak politikasını bir kez daha okuyun, asılsız kaynakları buraya eklemeyin, böylece milyonlarca insanın bilgi hakkını çalmamış olursunuz.--Tuğkan (mesaj) 22:22, 10 Haziran 2017 (UTC)
Burası herhangi bir devletin ansiklopedisi olmadığı için bunu burada belirtmek çok abes. Abes olduğu kadar geçersiz de. "Herhangi birinin" devleti, her kim olursa olsun, Vikipedi'ye karşı sansür uyguladıysa, bu sansür ve engellemede "haklılık pay oranı" dahi tartışılmaz, çünkü devletlerdeki iktidarların politikaları (hiç ama hiçbiri) bizi ilgilendirmez. Vikipedi'ye herhangi bir devlet sınırları içerisinden katkı sunan herhangi bir yurttaşın da, katkı yaparken mevcut iktidarın politikaları veya görüşleri ilgilendirmemeli zira. Daha önce topluluğun sabrını zorlayıp defalarca engellenen bir kullanıcının yine benzer bir cümleler kurması, benzer durumların oluşabileceğine bir önhaber teşkil ettiğini sezdim ve buna yönelik cümleler kurdum. Hepsi bu. Kişilerin görüşleri, renkleri, aidiyetleri, görüşlerinden bağımsız bir konu bu engel durumu. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:36, 11 Haziran 2017 (UTC)
Yani size göre istediğimiz her şeyi yazabiliriz? Bir ülkeyi terörist destekçisi gösterebiliriz. [..] ama ülkelere terörist yaftası yapıştırmak serbest. Ben engeli savunmadığımı söyledim fakat devletlerin refleksleri vardır. İnsanların olduğu gibi, sen kalkar bir insana el kaldırırsan refleksini gösterir. Buraya güvenilir olmayan kaynaklarla binlerce bilgi ekleyenler maalesef ülkenin refleksinin harekete geçmesini sağlamıştır. Milyonlarca insanın da bilgi hakkını çalmıştır. Kimsenin devletinin ansiklopedisi değil burası, her ırktan insan gelir, her dilden insan gelir öğrenir ama maalesef öğrenemiyor. Çünkü burayı amacının dışında kullanan bazı kullanıcılar var. Bir şey daha söyleyeceğim fakat yasal tehdide getireceğinizi biliyorum ilgisi olmasa bile değerli vaktimi sizin için harcadığım yeter bu kadar. Bu size yeter.--Tuğkan (mesaj) 10:30, 11 Haziran 2017 (UTC)
Vikipedi tarafsız bakış açısı ilkesi gereği hiçbir kişi ve grubu terörist olarak nitelendirmemekte ve sınıflandırmamaktadır. Devletleri de öyle. Neyin terör neyin olmadığına ansiklopedik bilgiler karar vermemektedir. Devletlerin refleksleri de bizi bilgi sunmaya bir ön hazırlık aşaması yaratmaya, ya da korkutma, güçlendirmeye yaramamaktadır. Yani kısacası bunlarla da ilgilenmiyoruz. Size de yukarıdaki ifadelerizden sonra nacizane dostça tavsiyem kullanıcılarla ilgilenmeyin, ansiklopediyi bilgilerle geliştirmeye gayret gösterin. Kullanıcıların "hangi amaçlarla katkı yaptığını" (?) sorgulamak yerine kendi katkılarınızla ansiklopedimizde var olun. Ayrıca "değerli vaktimi sizin için harcadığım yeter bu kadar" ifadeniz üzerine, kullanıcılara da vakit harcamayın, çünkü Vikipedi kullanıcıları sizin maddelere yönelik katkılarınızla ilgilenir, hangi kullanıcıya ne kadar vakit harcadığınıza değil. İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil. Yasal tehdidiniz de size kalsın @Tuğkan. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:35, 11 Haziran 2017 (UTC)

Sakin

Arkadaşlar, lütfen sakin olalım ve bu tartışmayı sonlandıralım. İkinizin de sağduyusuna güveniyorum, engeli açtırmak için geri planda gösterilen çabaya bu tarafta da katkı sağlamamız gerekiyor. Bana güvenin. Sevgiler. --e.c. 20:59, 11 Haziran 2017 (UTC)

Up to 3 extra scholarships for Wikimania available!

Dear Turkish Wikimedians,

After realizing no Wikimania scholarships were awarded to members of the Turkish community this year, and given the very extraordinary circumstances this community is living through, I have decided to make available up to 3 extra scholarships to member of the Turkish community, to attend Wikimania 2017 in Montreal, Canada.

Who should apply?

Anyone who:

  • is an active Wikimedian
  • is able to travel (has passport not expiring within less than a year)
  • has at least workable level of English, as the conference would take place mostly in English (and some in French), but no translation would be available. You would need English to benefit from the sessions, as well as to interact with other Wikipedians from all over the world.

What is covered?

  • Round trip travel
  • Shared accommodation
  • Conference registration fee

Process

  • Interested Wikimedians should fill out the application form as soon as possible, and no later than 23:59 of June 13th.
  • Asaf will review the applications and select up to 3 recipients
  • The recipients of the scholarships will be contacted by Ellie Young from the Wikimedia Foundation with instructions about the visa process. You must follow those instructions as quickly as possible, because time is very short, and if you're not fast enough, you may not be able to go after all.

Questions and Answers

Can I apply even if my previous application in the standard process was rejected?
yes
Can I apply if I did not apply in the standard process at the time?
yes
Wouldn't it have been better to let the community nominate the 3 recipients?
I don't think so. My experience in several communities suggests it could have caused some internal conflict, and additionally would likely have taken a longer time. Also, an application process and an external decision is more alike the standard process, and seems more appropriate.
What if I can't really speak English? Will I never be able to attend Wikimania?
I'm afraid you would probably never be able to get a scholarship for attending Wikimania. English is absolutely essential for benefiting from the conference, as explained above. If you don't currently speak even basic English, consider this yet another reason to learn this important (though frustrating :)) global language; I promise you that if you make the one-time significant effort, you'll have a lifetime of benefits.

I ask for your help in translating this announcement into Turkish, for the purpose of informing the entire community, including non-English speakers, of this opportunity. The application itself and your answers to it would have to be in English, for the reasons explained above.

Thank you, and please hurry if you want to use this opportunity. Asaf (WMF) (mesaj) 07:22, 11 Haziran 2017 (UTC)

Wikimania için 3 adede kadar ek burs mevcut!

Sevgili Türkçeci Wikimediacılar,

Bu yıl Türkçe topluluğunun üyelerine hiç Wikimania bursu verilmediğini fark ettikten sonra ve bu topluluğun bu yıl yaşadığı son derece olağandışı koşullar düşünüldüğünde, Kanada'nın Montreal şehrindeki Wikimania 2017 katılımı için Türkçe topluluğunun üyelerine 3 adede kadar ek burs sunmaya karar verdim.

Kimler başvurmalı?

  • Etkin bir Wikimediacı olan
  • seyahat edebilecek durumda olan (süresi bir yıldan kısa bir süre içerisinde dolmayacak bir pasaporta sahip olan)
  • iş görür düzeyde İngilizcesi olan (zira konferans çoğunlukla İngilizce (ve biraz da Fransızca) olarak yürütülecek ve çeviri olmayacak - oturumlara katılmak ve dünya genelindeki diğer Vikipedistlerle iletişim kurmak için İngilizceye ihtiyacınız olacak)

herkes.

Neler kapsanıyor?

  • Gidiş dönüş seyahat
  • Ortak konaklama
  • Konferans kayıt ücreti

Süreç

  • İlgilenen Wikimediacılar mümkün olan en kısa süre içerisinde başvuru formunu doldurmalı ve 13 Haziran saat 23.59'u geçmemelidir.
  • Asaf başvuruları gözden geçirecek ve burs alacak maksimum 3 kişi seçecektir.
  • Wikimedia Vakfı'ndan Ellie Young burs alanlarla iletşiime geçecek ve vize süreciyle ilgili yönergeler iletecektir. Mümkün olan en kısa süre içerisinde bu yönergeleri izlemeniz gerekmektedir, zira zaman sınırlıdır ve yeterince hızlı olmazsanız hiç gidemeyebilirsiniz.

Sorular ve Yanıtlar

Önceden standart süreçte yaptığım başvuru reddedilmiş olsa bile başvuru yapabilir miyim?
evet
Standart süreç kapsamında başvuru yapmadıysam da başvuru yapabilir miyim?
evet
Bursu alacak 3 kişiyi topluluk aday gösterse daha iyi olmaz mıydı?
Öyle düşünmüyorum. Çeşitli topluluklarda edindiğim deneyimlere göre, bunun topluluk içi çatışmaya neden olması mümkün ve muhtemelen de daha fazla zaman alacaktır. Ayrıca bir başvuru süreci ve harici karar standart sürece daha benzer niteliktedir ve daha uygun görünmektedir.
Pek İngilizce konuşamıyorsam ne olacak? Hiçbir zaman Wikimania'ya katılamayacak mıyım?
Korkarım Wikimania katılımı için muhtemelen hiçbir zaman bir burs alamazsınız. Yukarıda da açıklandığı üzere, konferanstan yararlanmak için İngilizce kesin olarak olmazsa olmaz durumdadır. Şu anda temel düzeyde bile İngilizce konuşamıyorsanız, bunu bu önemli (bıktırıcı olabilse de :)) küresel dili öğrenmek için bir diğer neden olarak görün; emin olun bir kez anlamlı düzeyde bir çaba harcarsanız hayat boyu bundan fayda sağlarsınız.

İngilizce konuşmayanlar da dâhil olmak üzere topluluğun tamamının bilgilendirilebilmesi amacıyla bu duyurunun Türkçeye çevrilmesi konusunda yardımınızı rica ediyorum. Başvuru ve başvuruya verdiğiniz yanıtlar da yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü İngilizce olmak durumundadır.

Teşekkür ediyorum. Bu fırsattan yararlanmak isterseniz lütfen acele edin. Asaf (WMF) (mesaj) 07:22, 11 Haziran 2017 (UTC)

aktif kullanıcıların ilgisine..

Halk Savunma Güçleri adının yaygın ve bilinen kısaltması olan HPG'ye taşınması konusunda bir tartışma mevcut. Ansiklopedinin engellendiği şu günlerde fikir birliği bekleyenler var. "Tarafsız" kullanıcıların değerli yorumlarını bekler. --Maurice Flesier message 21:06, 11 Haziran 2017 (UTC)

İş Birliği Projesi

Selamlar herkese. Son zamanlarda İş Birliği Projesi'ne katılım azaldı. Bu hafta için ilgi çekici ve önemli olduğunu düşündüğüm bir proje oluşturdum. İlgilinen kullanıcıların katılımı beklenmektedir :)--RapsarEfendim? 00:33, 12 Haziran 2017 (UTC)

sansüre dur de!

belli bağlantıdaki maddelerin adlarının kısaltma olması için gayret sarfeden kullanıcı madde içlerinden de bu açılımları çıkartmakta sistematik olarak.. yeniden eklendiği zaman da çıkartıyor. vikipedi'de nedensiz içerik eksiltmek doğru değildir, bu bağlamda sansür olarak kullanıldığı ise aşikar. değişiklik özetinde kullandığı 'sadece kısaltmalardan rahatsız olmuyoruz' ifadesi, özel hassasiyetlerini vikipedi'ye yansıttığının delili zaten. doğrusu @Mavrikant'ın Tartışma:Halk Savunma Güçleri'nde yaptığı yoruma katılmamak mümkün değil: "Kürtler ile ilgili konularda kısaltmalar kullanılarak gerçek isim insanlardan gizlenmeye çalışılıyor." topluluğu, ülke gündemini arkasına alarak yapılan bu sansürü engellemeye çağırıyorum.. --kibele 10:32, 12 Haziran 2017 (UTC)

Halk Savunma Güçleri'ndeki madde adı değişikliği talebi sürerken, buradaki başka kullanıcıların kişisel yorumlarından cesaret alarak maddelerdeki PKK bağlantılarını Kürdistan İşçi Partisi ile süslemeye çalışmak zaten başlı başına manidar. "açılımlardan rahatsız olmamak gerek" ifadesi ile özel hassasiyetlerini ve tercihlerini maddelere empoze etmek isteyenler için söylüyorum. Lütfen PKK maddesini Kurdistan İşçi Partisi'ne taşımayı teklif edin tartışma sayfasında. Sonuçları da hep birlikte görelim. Vikipedi:Biçem el kitabı (kısaltma)'da açık açık belirtildiği gibi uzun versiyonların yanlarında parantez içerisinde verilir kısaltmalar. Bunu bilmiyorsanız ben ne yapayım. Sansür safsataları için, iddia sahibinin geçmiş katkılarına göz atmanız yeterli. --Maurice Flesier message 11:09, 12 Haziran 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Aynı maddenin tartışma sayfasında ben de @Kibele'nin görüşlerine katıldığımı belirtmiştim. Türkiye'de ya da civar ülkelerde faaliyet yürüten benzer fikirlere sahip çeşitli örgütlerin, sırayla ad değiştirme, açık isminin gizlenerek baş harflerinden oluşan 3-4 harfli kısaltmasını madde adı olarak kullanma tutumunu gözlemlediğimi ifade ettim. Bunun özel bir nedeni var mı sorusuna ise bir yanıt alamadık. Verilen tek yanıt "NASA, OPEC gibi çok yaygın". Yani özetle, uzun zamandır özellikle Kürt yapılanmalarına yönelik açık ismin kullanılmasına karşı çıkılarak kısaltma ismi kullanma tutumu görülüyor. @Mavrikant'ın ilgili sayfada ifade ettiği ve katıldığım üzere, bu "psikolojik tavırlar" binlerce siyasal parti, dernek, kurum, örgüt, organizasyon vb. değil de neden birbirine paralel düşünen veya benzer olarak Kürt siyasal organizasyonlarına yönelik oluyor? Böyle bir karar var ise binlerce siyasal yapının adını şak diye 3-4 harfli kısaltma yoluna gidelim, sadece Kürt örgütleri ile sınırlandırmayalım. Böyle bir tutum kabul edilemez.
Daha önce Kürdistan Özgürlük Şahinleri maddesinde de "FARC, DHKP-C, THKO, RAF, TİKKO, FLNC, IŞİD (veya DAEŞ) gibi onlarca yapının adlandırmalarında "egemen" veya "güç sahibi" (ya da bazı kesimlerce yandaş medya bile denilen) yapılara tekabül eden üçüncül yapıların değil, bu grupların kendilerini adlandırdıkları gibi ifade edilmesinin daha doğru ve ansiklopedik olduğunu düşünüyorum" demiştim, burada tekrarlayayım. "Yaygın kullanım" gerekçesi ise açıktır ki gizli bir güç yandaşlığı. Şöyle ki; hiç Türkiye'deki bu yapıların uzun uzun anıldığını gördünüz mü? "Kürdistan İşçi Partisi İstanbul'da bomba patlattı", "Irak Şam İslam Devleti, Halep'ten çıkartıldı", "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi ABD büyükelçiliğine saldırdı" gibi. Hayır, çünkü bilinçli olarak hep kısaltma olarak veriliyor. Akademiyi de baz alırsak, zaten Türkiye kaynaklı akademik kaynaklarda bu tür organizasyonlar literatüre girdiği anda yayınlarda veya haberlerde otomatik sansür yiyen Kürdistan kelimesinin geçtiği yapılar. Bu yüzden bu bizi yanılgıya düşürmesin.
Aynı tartışma sayfasında @Pragdon'un, "Ansiklopedideyiz. İnsanlar, "yav bu HPG ismini hep duyuyoruz neymiş bu acaba" diyerek mevcut BTK sansürünü aşıp girdiği ve bilgi almaya çalıştığı bir yerdeyiz. .. Bir basılı ansiklopediden örnek verecek olursam, hepimizin "en büyük", "en iyi" olarak gördüğü basılı ansiklopedi olan Britannica'da PKK maddesine bakalım." şeklinde durumu açıklamış, bu yoruma cümlesi cümlesine katılıyorum. Biz açıklayıcı olacakken, 3-4 harfle yine Türkiye basınıymış gibi davranıyoruz. Sebep de zaten onların kullandığı kullanımları kullanmak. Madde adı özelinde Vikipedi'deki ansiklopedik dil özgünlüğünün, siyasal yazar diline dönüşmesine izin vermemeliyiz.
VP:ADK'deki Açık yazılımı kısaltmalara yeğleyin kuralı açık net, isim gizlemeye gerek yok.
Ayrıca katkıları da bu noktada incelemeye tabi tutulmalıdır. Hatta "tutulmalıdır" değil, tartışmaya erken müdahale edilmesi ve ucunun kaçırılmaması için derhal incelenmesi gerek.--Ahmet Turhan (mesaj) 12:01, 12 Haziran 2017 (UTC)
    • İyice kabak tadı verdi şu ideolojik çekişmeleriniz. İki kamp var ve farklı maddelerde bu iki kamptan aynı kullanıcılar aynı şeyleri anlatıp anlatıp duruyorlar. Her ay da bir taraftan kullanıcı maddenin tartışma sayfasındaki gidişat umduğu gibi olmadığında gelip köy çeşmesinde karşı tarafı şikayet ediyor. Hiç birbirinizi suçlayıp durmayın, hepinizin de ideolojik saiklerle birbirine diş geçirmeye çalıştığı (Her ne hikmetse aynı kullanıcılar sürekli aynı konu üzerine farklı maddelerin tartışmalarında denk geliyorlar fakat bu kullanıcıları Tartışma:Osmanlı vilayetleri listesi, Tartışma:Wedaustadion gibi farklı sayfalara ilgi gösterirken çok nadir görüyoruz.) yorumların yüksek perdeden yapılmasından görülüyor. Hele hele geçenlerde Şırnak maddesi üzerine bir tartışma vardı, ben de tartışmaya katılma talihsizliğini yaşadım. Orada bir kullanıcı nasıl bir hırsa büründüyse en sonunda karşı tarafı zenofobik olmakla suçladığında arkama bakmadan kaçtım zaten. Velhasılıkelam madem birbirinizin ideolojik hareket ettiğinden bu kadar eminsiniz bunun yeri köy çeşmesi değil Vikipedi:Şikâyet. Orada argümanlarınızı dile getirin, Vikipedi işleyişini ideolojik içgüdüleriyle tıkayan kullanıcılar artık her kimse onlara karşı gerekli aksiyon alınsın. --Cobija (mesaj) 12:35, 12 Haziran 2017 (UTC)