Roma imparatorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste, Roma İmparatorluğu'nda tahta çıkan ya da imparatorluğun tamamında ya da bir kısmında imparatorluklarını ilan eden imparatorların listesidir ve Batı Roma İmparatorluğu'nun sona erdiği 476 yılına ya da son Latince konuşan imparator olan I. Justinian'ın öldüğü 565 yılına kadar olan süreyi kapsar.

Jül Sezar bu listede bulunmaz çünkü tarihçiler tarafından genellike Roma Cumhuriyeti'nin bir diktatörü olarak dikkate alınır.

İmparatora verilen ya da imparator tarafından üzerine alınan ünvanlar, İmparatorluk adı ve notlar sütunlarında gösterilmiştir:

Kodlar
italik yazılar: İmparatorluk talebi dikkate alınmayan ya da imparatorluğun sadece bir kısmına hakim olmuş olanlar
koyu yazı: genellikle yaygın olarak bilinen adı
koyu ve italik yazı: Genellikler yaygın olarak bilinen takma adı (bir talep olmaksızın)

Saltanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Julio-Claudian hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı & doğum yeri Resmi Kişisel Adı ve Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
16 Ocak 27 - M.S. 19 Ağustos 14 Augustus 100px GAIVS OCTAVIVS

GAIVS IVLIVS CAESAR OCTAVIANVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS AVGVSTVS MÖ 12: Pontifex Maximus
19 Ağustos 14 - 16 Mart 37 Tiberius Tiberius palermo.jpg TIBERIVS CLAVDIVS NERO

TIBERIVS IVLIVS CAESAR
TIBERIVS CAESAR AVGVSTVS 15: Pontifex Maximus
18 Mart 37 - 24 Ocak 41 Caligula Gaius Caligula Head.jpg GAIVS IVLIVS CAESAR GERMANICVS

GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS CALIGVLA
GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS Takma adı Caligula, (Küçük çizmeler); 37: Pontifex Maximus, Pater Patriae;
Suikast sonucu öldü.
24 Ocak 41 - 13 Ekim 54 Claudius TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS

TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS NERO GERMANICVS
TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS PONTIFEX MAXIMVS 42: Pater Patriae;
Muhtemelen zehirlenerek öldürüldü.
Ekim 54 - 11 Haziran 68 Nero Nero Glyptothek Munich 321.jpg LVCIVS DOMITIVS AHENOBARBVS

NERO CLAVDIVS CAESAR DRVSVS GERMANICVS

NERO CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS 55: Pontifex Maximus; sonra Pater Patriae;
Suikast sonucu öldü.
(66 yazından itibaren):-
İMPERATOR NERO CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS

Dört imparator yılı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı & Doğum yeri Resmi Kişisel Adı ve Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
8 Haziran 68 - 15 Ocak 69 Galba 017 Galba.jpg SERVIVS SVLPICIVS GALBA SERVIVS GALBA IMPERATOR CAESAR AVGVSTVS Otho tarafından öldürüldü;
Bkz: Dört İmparator Yılı
15 Ocak 69 - 16 Nisan 69 'Otho OthoDen.jpg MARCVS SALVIVS OTHO IMPERATOR MARCVS OTHO CAESAR AVGVSTVS tecavüz sonucu öldü;
Bkz: Dört İmparator Yılı
17 Nisan 69 - 20 Aralık 69 Vitellius Vittelius monnaie ag1.JPG AVLVS VITELLIVS AVLVS VITELLIVS GERMANICVS IMPERATOR AVGVSTVS Ortak İmparator gelenek gereği tecavüz etmiş; Roma Forum'unda ölmüştür;
Bkz: Dört İmparator Yılı

Flavius Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı & Doğum yeri Resmi Kişisel Adı ve Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
1 Temmuz 69 - 24 Haziran 79 Vespasian Vespasian 01.jpg TITVS FLAVIVS VESPASIANVS IMPERATOR VESPASIANVS CAESAR AVGVSTVS 70: Pontifex Maximus, Pater Patriae
Ortak İmparator;
Bkz: Dört İmparator Yılı
24 Haziran 79 - 13 Eylül 81 Titus Titus Bust.jpg TITVS FLAVIVS VESPASIANVS

TITVS CAESAR VESPASIANVS
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS 70: Pontifex Maximus, Pater Patriae
69 Ağustos'undan itibaren
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS
14 Eylül 81 - 18 Eylül 96 Domitian Domitien.jpg TITVS FLAVIVS DOMITIANVS
CAESAR DOMITIANVS
IMPERATOR CAESAR DOMITIANVS AVGVSTVS, PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE Geç 83: Germanicus;
Suikast sonucu öldü.

Beş İyi İmparator[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı & Doğum yeri Resmi Kişisel Adı ve Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
18 Eylül 96 - 27 Ocak 98 Nerva Nerva Tivoli Massimo.jpg MARCVS COCCEIVS NERVA IMPERATOR NERVA CAESAR AVGVSTVS, PATER PATRIAE  
28 Ocak 98 - 7 Ağustos 117 Trajan Trajan-Xanten.JPG MARCVS VLPIVS TRAIANVS

MARCVS VLPIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS
IMPERATOR CAESAR DIVI NERVAE FILIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS AVGVSTVS 98: Pater Patriae; 102: Dacicus; 114: Parthicus; Ağs/Eyl 114: Optimus
11 Ağustos 117 - 10 Temmuz 138 Hadrian Hadrien-ven.JPG PVBLIVS AELIVS HADRIANVS

PVBLIVS AELIVS TRAIANVS HADRIANVS
IMPERATOR CAESAR TRAIANVS HADRIANVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS  
10 Temmuz 138 - 7 Mart 161 Antoninus Pius Antoninus Pius Glyptothek Munich 337.jpg TITVS AVRELIVS FVLVVS BOIONIVS ARRIVS ANTONINVS

IMPERATOR TITVS AELIVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR TITVS AELIVS HADRIANVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS post7 Mart 161: Pius; 139: Pater Patriae
143 İkinci defa İmparatorluğunu ilan etti.
7 Mart 161 - 17 Mart 180 Marcus Aurelius Marcus Aurelius Glyptothek Munich.jpg MARCVS ANNIVS VERVS
AVRELIVS CAESAR AVGVSTI PII FILIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS Mart 169'a kadar Lucius Verus'la ortak imparator; 164: Armeniacus Medicus Parthicus Maximus; 166: Pater Patriae; 172: Germanicus; 175: Sarmaticus
7 Mart 161 - Mart 169 Lucius Verus Lucius Verus - MET - L.2007.26.jpg LVCIVS CEIONIVS COMMODVS

LVCIVS AELIVS AVRELIVS COMMODVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS VERVS AVGVSTVS Marcus Aurelius'la ortak imparator164: Armeniacus; 165: Parthicus Maximus; 166: Medicus, Pater Patriae
175 Avidius Cassius GAIVS AVIDIVS CASSIVS   İsyancı; İmparatorluğunu ilan etti: Mısır ve Suriye'de hüküm sürdü; Bir centurion tarafından Öldürüldü.
177 - 31 Aralık 192 Commodus Commodus Musei Capitolini MC1120.jpg LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS

LVCIVS AVRELIVS COMMODVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS AVGVSTVS PATER PATRIAE 17 Mart 180'e kadar Marcus Aurelius ile ortak imparator
180'den itibaren IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE Tek başına İmparator. Bir güreşçi tarafından boğularak öldürüldü.

Severus hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı & Doğum yeri Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
1 Ocak 193 - 28 Mart 193 Pertinax PertinaxSest.jpg PVBLIVS HELVIVS PERTINAX IMPERATOR CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS Septimius Severus tarafından imparator olarak tanındı; Palatine tepesinde askerler tarafından öldürüldü.
28 Mart 193 - 1 Haziran 193 Didius Julianus Dupondius-Didius Julianus-RIC 0012.png MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS Senato ölüme mahkûm etti; Palatine tepesinde öldürüldü
9 Nisan 193 - 4 Şubat 211 Septimius Severus Septimius Severus busto-Musei Capitolini.jpg LVCIVS SEPTIMIVS SEVERVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS SEPTIMVS SEVERVS PERTINAX AVGVSTVS PROCONSVL 9 Haziran 193: Pontifex Maximus; geç193: Pater Patriae; 195: Divi Marci Pii filius Divi Commodi Frater; Pius; Arabicus, Adiabenicus; 198: Parthicus Maximus; 209/210: Britannicus Maximus
193 - 194/195 Pescennius Niger Denarius-Pescennius Niger-RIC 0015var.jpg GAIVS PESCENNIVS NIGER   Suriyede imparatorluğunu ilan etti.
193/195 to 197 Clodius Albinus Aureus-Clodius Albinus-RIC 0009b.jpg DECIMVS CLODIVS SEPTIMIVS ALBINVS   Britanya'da imparatorluğunu ilan etti.
198 - 4 Nisan 217 Caracalla LVCIVS SEPTIMIVS BASSIANVS
CARACALLA
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ANTONINVS PIVS AVGVSTVS 199: Pater Patriae; 200: Pius Felix; 209/210: Britannicus Maximus
4 Şubat 211 - 8 Şubat 217 IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PATER PATRIAE BRITANNICVS MAXIMVS PROCONSVL 213: Germanicus Maximus;
Macrinus tarafından öldürüldü
209 - 4 Şubat 211 Geta Geta.jpg PVBLIVS SEPTIMVS GETA   Caracalla tarafından öldürüldü
4 Şubat 211 - Aralık 211 IMPERATOR CAESAR PVBLIVS SEPTIMIVS GETA AVGVSTVS
11 Nisan 217 - Haziran 218 Macrinus Aureus Macrinus-RIC 0079.jpg MARCVS OPELLIVS MACRINVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS SEVERVS MACRINVS AVGVSTVS PIVS FELIX PROCONSVL ? Haziran 217: Pater Patriae; Pontifex Maximus;
İdam edildi.
Mayıs 217 - Haziran 218 Diadumenianus Aureus Macrinus-RIC 0079.jpg MARCVS OPELLIVS DIADVMENIANVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS ANTONINVS DIADVMENIANVS CAESAR SEVERVS İdam edildi.
June 218 - 222 Elagabalus Elagabalo (203 o 204-222 d.C) - Musei capitolini - Foto Giovanni Dall'Orto - 15-08-2000.jpg VARIVS AVITVS BASSIANVS

MARCVS AVRELIVS ANTONINVS
ELAGABALVS
IMPERATOR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS PIVS FELIX AVGVSTVS PROCONSVL Temmuz 218: Pater Patriae, Pontifex Maximus; 220: Sacerdos Amplissimus Dei Invicti Solis Elagabali
Suikast sonucu öldü
13 Mart 222 - ?Mart 235 Alexander Severus Alexander severus.jpg BASSIANVS ALEXIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ALEXANDER PIVS FELIX AVGVSTVS Pontifex Maximus
Suikast sonucu öldü

3. Yüzyıl Krizleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Krizlerin ortasından İmparatorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kışla İmparatorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
Şubat/Mart 235 - Mart/Nisan 238 Maximinus Thrax Max thrax.jpg GAIVS IVLIVS VERVS MAXIMINVS THRAX IMPERATOR CAESAR GAIVS JVLIVS VERVS MAXIMINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Birlikleri tarafından öldürüldü.
Erken Ocak/Mart 238 - geç Ocak/Nisan 238 Gordian I Sestertius Gordian I-s2385.jpg MARCVS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS Suikast sonucu öldü
Erken Ocak/Mart 238 - Geç Ocak/Nisan 238 Gordian II Sestertius Gordian II-RIC 0008.jpg MARCVS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS Savaşta öldü.
Erken Şubat 238 - Erken Mayıs 238 Pupienus Maximus Pupienus.jpg MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS AVGVSTVS Praetorianlar tarafından öldürüldü
Erken Şubat 238 - Erken Mayıs 238 Balbinus 070 Balbinus 30 mm ext.jpg DECIMVS CAELIVS ANTONIVS BALBINVS

DECIMVS CAELIVS CALVINVS BALBINVS
  Praetorianlar tarafından öldürüldü
Mayıs 238 - Şubat 244 Gordian III Gordian iii.jpg MARCVS ANTONIVS GORDIANVS

MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Öldürüldü
240 Sabinianus     Kendi kendini imparator ilan etti; savaşta öldürüldü
Şubat 244 - Eylül/Ekim 249 Arap Philip 074 Philippus I.jpg MARCVS IVLIVS PHILLIPVS IMPERATOR CAESAR MARCVS IVLIVS PHILLIPVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Decius tarafından savaşta öldürüldü
248 Pacatianus Antoninianus-Pacatianus-1001-RIC 0006cf.jpg TIBERIVS CLAVDIVS MARINVS PACATIANVS   Kendi kendini imparator ilan etti; kendi askerleri tarafından öldürüldü
248 Iotapianus Antoninianus-Jotapian-RIC 0002a,var.jpg MARCVS FVLVIVS RVFVS IOTAPIANVS   Kendi kendini imparator ilan etti; kendi askerleri tarafından öldürüldü
248 Silbannacus     İsyancı ; ölüm nedeni bilinmiyor
249 - Haziran 251 Decius Emperor Traianus Decius (Mary Harrsch).jpg GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Savaşta öldü
249 - 252 Priscus GAIVS IVLIVS PRISCVS   Doğu eyaletlerinde imparatorluğunu ilan etti; öldürüldü
250 Licinianus IVLIVS VALENS LICINIANVS   Kendi kendini imparator ilan etti; öldürüldü
Erken 251 - 1 Temmuz 251 Herennius Etruscus Sestertius Herennius Etruscus-s2749.jpg QVINTVS HERENNIVS ETRVSCVS MESSIVS DECIVS IMPERATOR CAESAR QVINTVS HERENNIVS ETRVSCVS MESSIVS DECIVS AVGVSTVS savaşta öldü
251 Hostilian Sestertius Hostilian-s2771.jpg CAIVS VALENS HOSTILIANVS MESSIVS QVINTVS IMPERATOR CAESAR CAIVS VALENS HOSTILIANVS MESSIVS QVINTVS AVGVSTVS Gallus'ile ortak imparator, vebadan öldü
Haziran 251 - Ağustos 253 Trebonianus Gallus Antoninianus Trebonianus Gallus-s2777.jpg GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Kendi askerleri tarafından öldürüldü
Temmuz 251 - Ağustos253 Volusianus Volusian1.jpg GAIVS VIBIVS VOLVSIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS AFINIVS GALLVS VELDVMNIANVS VOLVSIANVS AVGVSTVS Trebonianus Gallus'un oğlu ve ortak İmparatoru. Kendi askerleri tarafından öldürüldü
Ağustos 253 - Ekim 253 Aemilianus 085 Aemilianus.jpg MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Kendi askerleri tarafından öldürüldü
253 - Haziran 260 Valerian Aureus Valerian-RIC 0034.jpg PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Gallienus ile ortak imparator; Persler'e esir düştü: Esareti sırasında öldü
253 - Eylül 268 Gallienus Gallienus bust.jpg PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 253 - 260 arası Valerian ile ortak imparator; öldürüldü.
260 Saloninus 093 Saloninus.jpg PVBLIVS LICINIVS CORNELIVS SALONINVS IMPERATOR CAESAR CORNELIVS LICINIVS SALONINVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Gallienus ile ortak imparator; öldürüldü
258 ya da Haziran 260 Ingenuus     Kendi kendini imparator ilan etti; savaşta öldürüldü
260 Regalianus Antoninianus-Dryantilla-RIC 0002.jpg PVBLIVS C[AIVS] REGALIANVS   Kendi kendini imparator ilan etti; kendi adamları tarafından öldürüldü
260 - 261 Yaşlı Macrianus FVLVIVS MACRIANVS   Kendi kendini imparator ilan etti; savaşta öldürüldü
260 - 261 Genç Macrianus Antoninianus-Macrianus-RIC 0011.jpg TITVS FVLVIVS IVNIVS MACRIANVS   Kendi kendini imparator ilan etti; savaşta öldürüldü
260 - 261 Quietus Antoninianus-Quietus-RIC 0009.jpg TITVS FVLVIVS IVNIVS QVIETVS   Kendi kendini imparator ilan etti; öldürüldü
261 - 261 ya da 262 Mussius Aemilianus LVCIVS MVSSIVS AEMILIANVS   Kendi kendini imparator ilan etti; esir alındığında boğularak öldürüldü
268 to 268 Aureolus MANIVS ACILIVS AVREOLVS   Kendi kendini imparator ilan etti; Claudius II'ye teslim oldu; Praetorian Muhafızlar tarafından öldürüldü.

Galya İmparatorluğu (260-274)[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
260 - 269 Postumus Postumus1.jpg MARCVS CASSIANIVS LATINIVS POSTVMVS Postumus|IMPERATOR CAESAR MARCVS CASSIANVS LATINIVS POSTVMVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS
269 Laelianus Aureus Laelius-RIC 0001.jpg VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Kendini Galya İmparatoru ilan etti.
269 Marius Marius4.jpg MARCVS AVRELIVS MARIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS MARIVS PIVS FELIX AVGVSTVS  
269 - 271 Victorinus Victorinus.jpg MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  
270 - 271 Domitianus   IMPERATOR CAESAR DOMITIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Kendini Galya İmparatoru ilan etti.
271 - 274 Tetricus I Tetricus coin.jpg CAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS IMPERATOR CAESAR GAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  

İlliryalı İmparatorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
268 - Ağustos 270 Claudius II Gothicus Antoninianus Claudius II-RIC 0137.jpg MARCVS AVRELIVS VALERIVS CLAVDIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Veba'dan öldü
August 270 - Eylül 270 Quintillus Antoninianus Quintillus-s3243.jpg MARCVS AVRELIVS QVINTILLVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS QVINTILLVS INVICTVS PIVS FELIX AVGVSTVS Kısa bir süre için Aurelian ile ortak imparator; Suikast sonucu öldü
Ağustos 270 - 275 Aurelian Busto di Claudio II il Gotico, Brescia, Santa Giulia.jpg LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Praetorian Muhafızlar tarafından öldürüldü
271 Septimius     Dalmaçya'da imparatorluğunu ilan etti; kendi askerleri tarafından öldürüldü
Kasım/Aralık 275 - Temmuz 276 Tacitus Antoninianus Tacitus-s3315-light.jpg MARCVS CLAVDIVS TACITVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLAVDIVS TACITVS PIVS FELIX AVGVSTVS Öldürüldü
Temmuz 276 - Eylül 276 Florianus Antoninianus Florianus-unpub ant hercules.jpg MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Öldürüldü
Temmuz 276 - Geç Eylül 282 Probus ProbusCoin.jpg MARCVS AVRELIVS EQVITIVS PROBVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS PROBVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Kendi askerleri tarafından öldürüldü
280 Saturninus IVLIVS SATVRNINVS   Kendi askerleri tarafından imparatorluğunu ilan etmeye zorlandı; kendi askerleri tarafından öldürüldü
280 Proculus     Lugdunum halkının ricası üzerine imparatorluğunu ilan etti; Probus tarafından öldürüldü
280 Bonosus GALLVS QVINTVS BONOSVS   Kendini imparator ilan etti; Probus tarafından bozguna uğratıldı ve suikast sonucu öldü
Eylül 282 - Temmuz/Ağustos 283 Carus Carus.jpg MARCVS AVRELIVS NVMERIVS CARVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Kesin olmamakla birlikte ölüm nedeni olarak; hastalık, yıldırım düşmesi sonucu yaralanma, Hunlar'la yaptığı bir savaşta aldığı yara ya da Praetorian Muhafızlar tarafından öldürülmesi ileri sürülür.
283 Baharı - 285 Yazı Carinus CarinusAureus.jpg MARCVS AVRELIVS CARINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Numerian ile ortak imparatorluk; öldürüldü
Temmuz/Ağustos 283 - Kasım 284 Numerian 100px MARCVS AVRELIVS NVMERIVS NVMERIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS NVMERIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Carinus ile ortak imparator

Hakimiyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Tetrarşi ve Konstantin Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
20 Kasım 284 - 1 Mayıs 305 Diokletian Istanbul - Museo archeol. - Diocleziano (284-305 d.C.) - Foto G. Dall'Orto 28-5-2006.jpg DIOCLES
(tam adı bilinmiyor)

GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS IOVIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL Maximian ile ortak imparator; 285: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 286: Iovius; 287: Germanicus Maximus; 295: Persicus Maximus; 297: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 298: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus
Tahttan feragat etti
1 Nisan 286 - 1 Mayıs 305 Maximian Maximian.jpg MAXIMIANVS
(tam adı bilinmiyor)

MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Diokletian ile ortak imparator; 286: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 287: Iovius; 288: Germanicus Maximus; 294: Persicus Maximus; 298: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 299: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus;
Tahttan feregat etmeye zorlandı
1 Mayıs 305 - 25 Temmuz 306 Constantius I Chlorus 121 Constantius Chlorus.jpg FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS

CHLORVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS  
1 Mayıs 305 - Mayıs 311 Galerius Galerius.jpg CAIVS GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Severus II ile ortak imparator
Ağustos 306 - 16 Eylül 307 Severus II Follis-Flavius Valerius Severus-trier RIC 650a.jpg FLAVIVS VALERIVS SEVERVS IMPERATOR SEVERVS PIVS FELIX AVGVSTVS Galerius ile ortak imparatorluk
28 Ekim 306 - 28 Ekim 312 Maxentius Emperor Maxentius Louvre Ma3522bis.jpg MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS I. Constantinus'un emriyle boğuldu
307 - 308 Maximian Maximian.jpg MAXIMIANVS
(full name not known)

MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS HERCVLIVS GERMANICVS MAXIMVS SARMATICVS MAXIMVS IOVIVS GERMANICVS MAXIMVS PERSICVS MAXIMVS BRITANNICVS MAXIMVS CARPICVS MAXIMVS ARMENICVS MAXIMVS MEDICVS MAXIMVS ADIABENICVS MAXIMVS Tahttan çekildi
307 - 22 Mayıs 337 I. Constantinus Constantine Musei Capitolini.jpg GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CONSTANTINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL 307: Germanicus Maximus; 312: Maximus; 323: Sarmaticus Maximus; 324: Victor vekil tayin edilmiş Invictus; 328: Gothicus Maximus; 336:Dacicus Maximus
308 Domitius Alexander Follis-Domitius Alexander-carthage RIC 68.jpg LVCIVS DOMITIVS ALEXANDER   İmparatorluğunu ilan etti
11 Kasım 308 - 18 Eylül 324 Licinius Licinius1.jpg VALERIVS LICINIANVS LICINIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VALERIVS LICINIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Ortak imparator; tahtı terk etmek zorunda kaldı; 325 yılı başlarında idam edildi
1 Mayıs 310 - Temmuz/Ağustos 313 Maximinus Daia Maximinus2.jpg DAIA

MAXIMINVS GAIVS GALERIVS VALERIVS
IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMINVS PIVS FELIX AVGVSTVS Ortak İmparator; suikast sonucu öldü
Aralık 316 - 1 Mart 317 Valerius Valens AVRELIVS VALERIVS VALENS IMPERATOR CAESAR AVRELIVS VALERIVS VALENS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Licinius ile ortak imparator; I. Constantinus tarafından idam ettirildi
Temmuz - 18 Eylül 324 Martinianus Martinian - Follis cyzicus RIC 016.jpg SEXTVS MARCIVS MARTINIANVS IMPERATOR CAESAR SEXTVS MARCIVS MARTINIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Licinius ile ortak imparator; 325 yılı başlarından idam edildi
337 - 340 II. Konstantin Constantine II.jpg FLAVIVS CLAVDIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS AVGVSTVS ortak imparator; savaşta öldü
337 - 361 II. Constantius Constantius II - solidus - antioch RIC viii 025.jpg FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS Ortak imparator
337 to 350 Constans Emperor Constans Louvre Ma1021.jpg FLAVIVS IVLIVS CONSTANS Constans|IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANS AVGVSTVS Ortak imparator; Magnentius tarafından öldürüldü
Ocak 350 - 11 Ağustos 353 Magnentius Double Centenionalis Magnentius-XR-s4017.jpg FLAVIVS MAGNVS MAGNENTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS MAGNVS MAGENTIVS AVGVSTVS İsyancı; suikast sonucu öldü
c. 350 Vetranio Maiorina-Vetranio-siscia RIC 281.jpg bilinmiyor   Magnentius'a karşı imparatorluğunu ilan etti, Constantius II tarafından tanındı.
350 civarı Nepotianus Centenionalis-Nepotianus-rome RIC 200.2.jpg     Magnentius'a karşı imparatorluğunu ilan etti.
Kasım 361 - Haziran 363 Julian Julian.jpg FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS Dönek Julian|IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS AVGVSTVS Savaşta öldü
363 - 17 Şubat 364 Jovian Jovian1.jpg FLAVIVS IOVIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IOVIANVS AVGVSTVS Kaza sonucu öldü

Britanya İmparatorluğu (286-297)[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
286 - 293 Carausius Antoninianus Carausius leg4-RIC 0069v.jpg MARCVS AVRELIVS MAVSAEVS IMPERATOR CAESAR CARAVSIVS PIVS FELIX AVGVSTVS  
293 - 297 Allectus Quinarius Allectus galley-RIC 0128.2.jpg bilinmiyor IMPERATOR CAESAR ALLECTVS PIVS FELIX AVGVSTVS  

Valentinianus Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
26 Şubat 364 - 17 Kasım 375 I. Valentinianus ValentinianI.jpg FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Batı'da imparator.
28 Mart 364 - 9 Ağustos 378 Valens Valens1.jpg FLAVIVS IVLIVS VALENS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS VALENS PIVS FELIX AVGVSTVS Doğu'da imparator. Savaşta öldü
Eylül 365 - 27 Mayıs 366 Procopius 157 Procopius.jpg     İsyancı; Valenler tarafından öldürüldü
24 Ağustos 367 - 383 Gratian 158 Gratianus.jpg FLAVIVS GRATIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS GRATIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Suikast sonucu öldü
375 - 392 II. Valentinianus Statue of emperor Valentinian II.JPG FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Azledildi; şüpheli bir şekilde öldü
383 - 388 Magnus Maximus Solidus Magnus Maximus-constantinople Dep 38-7.jpg MAGNVS MAXIMVS   Batıda isyancı; önceleri Theodosius I tarafından tanındıysa da, sonra azledilerek ve idam edildi
386 civarı - 388 Flavius Victor As Flavius Victor- aquileia RIC 055b1.jpg FLAVIVS VICTOR   Magnus Maximus'un oğlu, Theodosius I'in emri ile öldürüldü
392 - 394 Eugenius Siliqua Eugenius- trier RIC 0106d.jpg FLAVIVS EVGENIVS   Batıda isyancı; savaşta öldü

Theodosius Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı ve Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
379 - 17 Ocak 395 I. Theodosius Theodosius.jpg FLAVIVS THEODOSIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS THEODOSIVS PIVS FELIX AVGVSTVS Ortak imparator; 379'dan itibaren Doğu imparatoru
383 - Ocak 395 Arcadius Arcadius.jpg FLAVIVS ARCADIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS ARCADIVS PIVS FELIX AVGVSTVS 395'den itibaren Doğu imparatoru
23 Ocak 393 - 395 Honorius Honorius steel engraving.jpg FLAVIVS HONORIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS HONORIVS PIVS FELIX AVGVSTVS Batı İmparatoru

Batı Roma İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
395 - 15 Ağustos 423 Honorius Honorius steel engraving.jpg FLAVIVS HONORIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS HONORIVS PIVS FELIX AVGVSTVS III. Constantius ile ortak imparator (421)
407 - 411 III. Constantinus Siliqua Constantine III-RIC 1355.jpg FLAVIVS CLAVDIVS CONSTANTINVS   İmparatorluk iddiasında bulundu
409 - 411 II. Constans Siliqua Constantine III-RIC 1355.jpg     İmparatorluk iddiasında bulundu, III. Constantinus ile ortak impartor
409 to 411 Maximus     İmparatorluk iddiasında bulundu, Hispanya'da hüküm sürdü
409 to 410 Priscus Attalus Priscus attalus.jpg   IMPERATOR CAESAR PRISCVS ATTALVS PIVS FELIX AVGVSTVS Vizigotlar tarafından imparator ilan edildi
411 - 413 Jovinus Siliqua Jovinus-RSC 0004.jpg     İmparatorluk iddiasında bulundu
412 - 413 Sebastianus     İmparatorluk iddiasında bulundu, Jovinus ile ortak imparator
414 - 415 Priscus Attalus Priscus attalus.jpg   IMPERATOR CAESAR PRISCVS ATTALVS PIVS FELIX AVGVSTVS Vizigotlar tarafından imparator ilan edildi
421 III. Constantius Solidus Constantius III-RIC 1325.jpg FLAVIVS CONSTANTIVS   Honorius ile ortak imparator
423 to 425 Joannes Solidus Johannes-s4283.jpg IOHANNES   İmparatorluk iddiasında bulundu
425 - 16 Mart 455 III. Valentinianus Galla Placidia (rechts) und ihre Kinder.jpg FLAVIVS PLACIDVS VALENTINIANVS    
17 Mart 455 - 31 Mayıs 455 Petronius Maximus Solidus Petronius Maximus-RIC 2201.jpg FLAVIVS PETRONIVS MAXIMVS    
Haziran 455 - 17 Ekim 456 Avitus Tremissis Avitus-RIC 2402.jpg MARCVS MAECILIVS FLAVIVS EPARCHIVS AVITVS    
457 - 2 Ağustos 461 Majorian As Majorian-RIC 2646v.jpg IVLIVS VALERIVS MAIORIANVS   Tahttan feragat etti
461 - 465 Libius Severus As Libius Severus-Ricimer MonogramRIC 2716.jpg LIBIVS SEVERVS    
12 Nisan 467 - 11 Temmuz 472 Anthemius Tremissis Anthemius-RIC 2842.jpg PROCOPIVS ANTHEMIVS   İdam edildi
Temmuz 472 - 2 Kasım 472 Olybrius 100px ANICIVS OLYBRIVS    
5 Mart 473 - Haziran 474 Glycerius     Tahttan feragat etti
Haziran 474 - 25 Nisan 480 Julius Nepos Tremissis Julius Nepos-RIC 3221.jpg     475 yılına kadar Batı imparatoru, Orestes tarafından azledildi; kaçtı; 476 yılında Odoacer tarafından tanındı; 480'de öldürüldü
31 Kasım 475 - 4 Eylül 476 Romulus Augustus

Romulus Augustulus
RomulusAugustus.jpg FLAVIVS ROMVLVS

ROMVLVS AVGVSTVS
  Odoacer tarafından azledildi; Akıbeti bilinmiyor

Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Saltanatı Yaygın Adı Resmi Kişisel Adı & Ünvanı
Doğumda verilen/
Taht öncesi
İmparatorluk Adı Notlar
395 1 Mayıs 408 Arcadius Arcadius.jpg FLAVIVS ARCADIVS
408 - 28 Temmuz 450 II. Theodosius Theodosius ii.jpg FLAVIVS THEODOSIVS
450 - 457 Markianos Solidus Marcian RIC 0509.jpg FLAVIVS MARCIANIVS
457 - 474 I. Leo Leo I Louvre Ma1012.jpg FLAVIVS VALERIVS LEO
474 - 474 II. Leo Leo (474)-coin.jpg TARASICODISSEVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS LEO AVGVSTVS
474 - 475 ve 476 (restorasyon) - 491 Zeno Tremissis-Zeno-RIC 0914.jpg IMPERATOR CAESAR FLAVIVS ZENO AVGVSTVS
475 - 476 Basiliscus FLAVIVS BASILISCVS
491 - 518 I. Anastasius Semissis-Anastasius I-sb0007.jpg IMPERATOR CAESAR FLAVIVS ANASTASIVS AVGVSTVS
518 - 527 I. Justin Tremissis-Justin I-sb0058.jpg IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVSTINVS AVGVSTVS
527 - 565 Justinian Meister von San Vitale in Ravenna.jpg FLAVIVS PETRVS SABBATIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVSTINIANVS AVGVSTVS Batı Roma topraklarının büyük bir bölümünü yeniden fethetti.

İçsel kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chris Scarre, Chronicle of the Roman Emperors (Roma imparatorlarının saltanat kayıtları) , Thames & Hudson, 1995, Tekrar basım 2001, ISBN 0-500-05077-5
  • Tacitus, The Annals of Imperial Rome, (İmparatorluk Roma'sının yıllıkları) Penguin Classics, Michael Grant Publications Ltd, 1971, Tekrar Basım 1985, ISBN 0-14-044060-7
  • Martha Ross, Rulers and Governments of the World, Vol.1 Earliest Times to 1491, (Dünyanın hükümdarları ve hükümetleri, 1.cilt En erken dönemden 1491'e kadar) Bowker, 1978, ISBN 0-85935-021-5
  • Clive Carpenter, The Guinness Book of Kings Rulers & Statesmen, (Hükümdar, Kral ve Devlet adamlarının Guinness Kitabı), Guinness Superlatives Ltd, 1978, ISBN 0-900424-46-X
  • R.F.Tapsell, Monarchs Rulers Dynasties and Kingdoms of The World, (Monarşiler, Hükümdarlar, Hanedanlar ve Dünyanın Krallıkları), Thames & Hudson, 1981, Tekrar Basım 1987, ISBN 0-500-27337-5

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
Roma imparatorları listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.