Didius Julianus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Didius Julianus
20. Roma İmparatoru
Hüküm süresi28 Mart - 1 Haziran 193
Önce gelenPertinax
Sonra gelenSeptimius Severus
Doğum30 Ocak 133 (Cassius Dio)
2 Şubat 137 (Historia Augusta)
Milano
Ölüm1 Haziran 193 (56 veya 60 yaşında)
Roma
Eş(ler)iManlia Scantilla
Çocuk(lar)ıDidia Clara
Tam adı
Marcus Didius Salvius Julianus Severus
BabasıQuintus Petronius Didius Severus
AnnesiAemilia Clara

Marcus Didius Salvius Julianus Severus (d. 30 Ocak 133 ya da 2 Şubat 137 – ö. 1 Haziran 193). Roma İmparatoru. (28 Mart 193-1 Haziran 193 tarihleri arası)

Öldürttüğü selefi Pertinax'tan sonra, tahtı Praetorian muhafızlarından satın alarak İmparator oldu. Bu, 193–197 yılları arası süren Roma İç Savaşı'nın sebebi oldu. Julianus, halefi Septimius Severus tarafından görevinden alınarak ölüme mahkûm edildi.

Julianus Quintus Petronius Didius Severus ve Aemilia Clara'nın oğlu olarak doğdu. Babası Milano'nun önde gelen ailelerinden birinden, annesi ise Roma soyundan Afrikalı bir kadındı. Clara Konsül mevkiinden bir ailedendi. Kardeşlerinin adları Didius Proculus ve Didius Nummius Albinus'tur. Doğum tarihi Cassius Dio tarafından 30 Ocak 133 olarak verilirken, Historia Augusta'ta da 2 Şubat 137'dir. Didius Julianus Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un annesi Domitia Lucilla tarafından yetiştirildi. Evlendiği Manlia Scantilla isimli Romalı kadından 153 yılında tek çocuğu ve kızı Didia Clara doğdu.

175'te Konsül olmuştur. Selefi Pertinax'ın katlinden sonra tahtı, Praetorian Muhafızlarından açık artırma ile satıldı. Didius Julianus, öldürülen selefi Pertinax'ın eşinin şehir valisi babası Titus Flavius Sulpicianus'un 20.000 sestertius'luk teklifini her asker için 25.000 sestertius'a çıkararak geçti. Ordu tarafından tehdit edilen Roma Senatosu, onu İmparator ilan etti. Eşi ve kızına Augusta unvanı verildi.

Mezat fazlasıyla beğenilmemişti ve İmparatorluğun değişik yerlerinde üç general, (Pescennius Niger Suriye'de, Clodius Albinus Büyük Britanya'da ve Septimius Severus Pannonia'da) isyan başlattı. Gittikçe umutsuz bir hal alan askeri durum yüzünden Julianus, Senato'dan Septimius Severus'un ortak imparator olmasını istedi. Ancak Severus Roma önlerindeydi ve gücü paylaşmaya ihtiyacı yoktu. Roma'ya girdi ve Julianus (1 Haziran 193)'de görevden alındı. Senato'da kabul edilen bir önerge ile Julianus ölüme mahkûm edildi ve (önerge) Pertinax'ın kutsal onuruna hediye edildi. Severus Julianus'un boynunu vurdurdu. Praetorian muhafızlarını lağvetti ve Petinax'ı öldüren askerleri de idam ettirdi. Cassius Dio'ya göre, Julianus'un son sözleri; "Ama ne kötülük yaptım? Kimi öldürdüm?" oldu. Naaşı eşi ve kızına teslim edildi ve Via Labicana'da beşinci mil taşı yanında büyük dedesinin mezarında yakıldı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Petinax

Roma İmparatoru

193
Sonra gelen:
Septimius Severus