Osmanlı eyaletleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Osmanlı Eyaletleri ve Osmanlı beylerbeylikleri listesi, Osmanlı Devletinde 250'den fazla eyalet vardır. 5 tane özerk bölge vardır. 1864'te kabul edilen Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile tüm eyaletler vilayete çevrilmiştir.

Harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

14. yüzyıldan 16. yüzyıl'a kadar Osmanlı eyaletleri, Bir yeni beylerbeyliği Karaman Eyaleti'ni de kapsar.

1609'dan önce[değiştir | kaynağı değiştir]

1609'dan sonra yıkılan ve 1609'den önce kurulan eyaletler burada belirtilmiştir.

Eyaletin adı Osmanlıca ve Türkçe adı Kalma süresi
Abhazya Eyaleti Abhaz  ? yıl (1578–?) also called Sohumkale or Gürcistan and included Megrelya and Imeretia as well as modern Abhazya – nominally annexed but never fully conquered
Ahıska Paşalığı Ahıska  ? yıl (1603–?) either split from or coextensive with Samtskhe
Dağıstan Eyaleti Dağıstan  ? yıl (1578–?) also called Demirkapı – assigned a serdar [chief] rather than a beylerbeyi
Dmanisi Tumanis  ? yıl (1584–?)
Ganja Gence 16 yıl (1588–1604)
Gori Gori  ? yıl (1588–?) Muhtemelen 1587'de eyaletin adı Tiflis olarak değiştirildi.
Győr Yanık 4 yıl (1594–1598)
Kakheti Kaheti  ? yıl (1578–?) Kakhetian king was appointed hereditary bey
Lazistan  ? yıl (1574–?)
Lorri Lori  ? yıl (1584–?)
Moldovya Boğdan 1 yıl (sadece 1595) Boğdan prensliği yeniden otonom özerk prenslik yapıldı.
Nahçivan Eyaleti Nahçıvan/Nahcivan 1 yıl (sadece 1603) possibly never separate from Yerevan
Poti Faş  ? yıl (1579–?) Trabzon Eyaletine katıldı.
Sana Eyaleti San'a 2 yıl (1567–1569) 1569 yılında Yemen Eyaletine katıldı.
Şamahı Şamahı 1 yıl (sadece 1583) Diğer adı Şirvan
Zigetvar Zigetvar 04 yıl (1596–1600) Daha sonra Kanije eyaletine bağlandı
Şirvan Eyaleti Şirvan 26 yıl (1578–1604) overseen by a serdar [chief] rather than a beylerbeyi
Tebriz Eyaleti Tebriz 18 yıl (1585–1603)
Tiflis Eyaleti Tiflis 08 yıl (1578–1586) Muhtemelen 1586'da Gori'nin yerini aldı.
Eflak Prensliği Eflak 01 yıl (sadece 1595) Bir Osmanlı devleti vasalıdır.
Revan Eyaleti Erivan 21 yıl (1583–1604) Daha sonra Van Eyaletine dahil edildi.
Zebid Eyaleti Zebit 02 yıl (1567–1569) Yemen Eyaletine dahil edildi.

1609 yılındaki Eyaletler[değiştir | kaynağı değiştir]

1609 yılında Osmanlı devletinde 42 eyalet bulunmaktadır.

Eyaletin adı Osmanlıca ve Türkçe adı Kalma süresi
Habeş Eyaleti Habeş 313 yıl (1554–1867) Kızıldenizin güneyindeki eyalet. Mekke ve Medineyi kısmen kapsamaktadır. 1867'den itibaren Mısır Hidivliğine verildi.
Adana Eyaleti آضنه Ażana (Adana) 257 yıl (1608–1865)
Cezayir-i Bahr-i Sefid Eyaleti Cezayir-i Bahr-i Sefid 329 yıl (1535–1864) Domain of the Kapudan Pasha (Lord Admiral); Also called Denizi or Denizli, later Takimadalar Vilayeti
Halep Eyaleti حلب Ḥaleb (Halep) 330 yıl (1534–1864)
Cezayir Eyaleti جزاير غرب Cezâyîr-i Ġarb (Cezayir Garp) 313 yıl (1517–1830)
Anadolu Eyaleti Anadolu 434 yıl (1393–1827)
Bağdat Eyaleti بغداد Baġdâd (Bağdat) 326 yıl (1535–1861)
Basra Eyaleti بصره Baṣra (Basra) 326 yıl (1538-1864)
Bosna Eyaleti Bosna 344 yıl (1520–1864)
Budin Eyaleti Budin 145 yıl (1541–1686)
Kıbrıs قبرص Ḳıbrıṣ (Kıbrıs) 092 yıl (1571-1660; 1745-1748)
Diyâr-ı Bekr Eyaleti دياربكر Diyârbekir (Diyarbakır) 352 yıl (1515–1867)
Eğri Eyaleti اكر Egir (Eğri) 065 yıl (1596–1661)
Mısır Eyaleti مصر Mıṣır (Mısır) 350 yıl (1517–1867)
Erzurum Eyaleti Erzurum 350 yıl (1514–1864)
Al-Hasa Eyaleti Lahsa 112 yıl (1551–1663) Seldom directly ruled
Kefe (Theodosia) Kefe 206 yıl (1568–1774)
Kanije Eyaleti Kanije 088 yıl (1600–1688)
Karaman Eyaleti Karaman 381 yıl (1483–1864)
Kars Eyaleti Kars 024 yıl (1580–1604) Merged with Samtskhe in 1604. Finally bounded to *Erzurum Eyalet in 1845.
Dulkadir Eyaleti Maraş, Dulkadır 343 yıl (1521–1864)
Musul Eyaleti Musul 347 yıl (1517–1864)
Rakka Eyaleti Rakka 270 yıl (1594–1864)
Rumeli Eyaleti Rumeli 464 yıl (1362–1826) Anadolu'dan sonra büyük eyalettir. Rumeli'de bulunmaktadır.
Çıldır Eyaleti Çıldır 267 yıl (1578–18475) Çıldır'ın ele geçirilmesiyle kurulmuştur. Çıldır Eyaleti'nin başkenti Çıldır'dır. Çıldır, paşa sancağıdır. Ahıska 1829 yılında Rusya'nın eline geçmiş, başkenti Çıldır'da kalmaya devam etmiştir..
Şehrizor Şehrizor -308 yıl (1554–1862) 1541'de Irak seferiyle ele geçirilmesiyle kurulmuştur. 1862 yılında Bağdat Eyaletine dahil edilmiştir..
Silistre Eyaleti sonra Özü Eyaleti Silistre 145 yıl (1541–1686) Later sometimes called Ochakiv (Özi); İlk beylerbeyi Kırım Hanıdır.
Rum Eyaleti Sivas 466 yıl (1398–1864)
Şam Şam 348 yıl (1516–1864)
Temeşvar Eyaleti Tımışvar (Temeşvar) 164 yıl (1552–1716)
Trabzon Eyaleti, Lazistan Trabzon 403 yıl (1461–1864)
Trablusşam Eyaleti (Doğu Trablus) Trablus-ı Şam (Trablusşam) 294 yıl (1570–1864)
Trablusgarp Eyaleti (Batı Trablus) Trablus-ı Garb (Trablusgarp) 313 yıl (1551-1864)
Tunus Eyaleti Tunus 340 yıl (1524–1864)
Van Eyaleti Van 316 yıl (1548–1864)
Yemen Eyaleti Yemen 152 yıl (1517–1635; 1830–1864)

Kaynaklar:

  • Colin Imber. The Ottoman Empire, 1300-1650: The structure of Power. (Houndmills, Basingstoke, Hampshire, UK: Palgrave Macmillan, 2002.)
  • Halil Inalcik. The Ottoman Empire: The Classical Age 1300–1600. Trans. Norman Itzkowitz and Colin Imber. (London: Weidenfeld & Nicolson, 1973.)
  • Donald Edgar Pitcher. An Historical Geography of the Ottoman Empire (Leiden, Netherlands: E.J.Brill,1972.)

Kurulanlar 1609–1683[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyalet adı Osmanlı döneminde adı Kalma süresi
Girit Eyaleti Girit 198 yıl (1669–1867)
Mora Mora 181 yıl (1620–1687) ve (1715–1829) Başlangıçta Ege Adaları Eyaletinin bir parçasıydı.
Podolia Podolya 027 yıl (1672–1699) overseen be several serdars [chiefs] rather than a beylerbeyi
Sidon Sayda 181 yıl (1660–1841)
Uyvar Eyaleti Uyvar 022 yıl (1663–1685)
Varat Eyaleti Varat 031 yıl (1661–1692)

Kurulanlar 1683-1864[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyaletin adı Osmanlı döneminde adı Kalma süresi
Edirne Eyaleti Edirne 38 yıl (1826–1864)
Manastır Eyaleti Manastır 38 yıl (1826-1864)
Selanik Eyaleti Selanik 38 yıl (1826-1864)
Aydın Eyaleti Aydın 38 yıl (1826-1864)
Ankara Eyaleti Ankara 37 yıl (1827-1864)
Kastamonu Eyaleti Kastamonu 37 yıl (1827-1864)
Hersek Eyaleti Hersek 18 yıl (1833–1851)
Hüdavendigâr Eyaleti Hüdavendigâr 26 yıl (1841-1867)
Karesi Eyaleti Karesi 02 yıl (1845-1847)
Niş Eyaleti Niş 18 yıl (1846–1864)
Vidin Eyaleti Vidin 18 yıl (1846–1864)

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]