The Ghost Monument

Vikipedi, özgür ansiklopedi
278 – "The Ghost Monument"
Doctor Who bölümü
Ekip
Yol arkadaşları
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristChris Chibnall
YönetmenMark Tonderai
DramaturgFiona McAllister
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
  • Sam Hoyle
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri11. sezon
Süre50 dakika
Tarih2018
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"The Woman Who Fell to Earth"
"Rosa"

"The Ghost Monument", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on birinci sezonunun ikinci bölümü. 14 Ekim 2018 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Baş yazar ve yürütücü yapımcı Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Mark Tonderai üstlenmiştir.

"The Woman Who Fell to Earth" bölümünden sonra Doktor (Jodie Whittaker) ve yeni yol arkadaşları Graham O'Brien (Bradley Walsh), Ryan Sinclair (Tosin Cole) ve Yasmin Khan (Mandip Gill) kendilerini iki pilot tarafından ayrı ayrı kurtarılırken bulur. İki pilot tehlikeli bir gezegende son bir olayla sonuçlanan büyük ölçekli bir yarışta yer almaktadır ve bitişte Doktor'un kaybettiği TARDIS bulunmaktadır. Bu bölümde ilk kez açılış jeneriğinde Whittaker'ın adı yer almıştır ve On Üçüncü Doktor'un TARDIS'i tanıtılmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzay boşluğuna ışınlanan Doktor ve yeni arkadaşları, galaksilerarası büyük bir yarışta yer alan iki insansı pilot Angstrom ve Epzo tarafından kurtarılır. Daha sonra yer çekimi alanından hafifçe uzaklaşmakta olan Son Gezegen adlı ölü ve düşman bir gezegene ulaşırlar ve pilotlara katılıp yarışı organize eden Ilin ile tanışırlar. Ilin yarışın önceki kazananıdır ve bir hologram olarak gezegende bulunmaktadır. İki pilot da, yarışta tek bir rotasyon tamamlanmadan önce Hayalet Abide olarak adlandırılan bir cisme ulaşmaları gereken bir yarışın daha olduğunu öğrenir.

Doktor, yarış hakkında cevap aramaktadır ve Ilin'in verisinden Hayalet Abide'nin kendi TARDIS'i olduğunu öğrenir. Doktor ve yol arkadaşları, yarıştaki piltlara katılır ve Doktor, arkadaşlarına bitişe ulaşıp onları evlerine ulaştırma sözü verir. Birbirlerinin yardımıyla grup, güneş enerjili bir gemi bulur ve onu tamir eder. Şimdi sibernetik askerlerin yaşadığı eski bir uygarlığın kalıntılarına ulaşmak için gemiyi kullanır. Doktor, kendilerine tehdit olarak gelen bu asker robotları durdurmak için elektromanyetik darbe kullanır ve onları etkisiz hâle getirir. Bitiş çizgisine kestirmeden gidilebilecek bir dizi tünel bulurlar. Bu süre içerisinde Doktor; Angstrom'un Stenza işgalindeki ailesini kurtarmak için zafer aradığını, Epzo'nun ise çocukken annesinin kimseye güvenmemesi gerektiğini söylemesinden sonra kendini kanıtlamak için yarışmanın ödülünü istediğini öğrenir.

Gezegenin tarihini açığa çıkartan grup, Stenza'nın gezegende yaşayanlara zorla kitle imha silahı kullandırdıklarını ve gezegeni çorak hâle getirttiklerini öğrenir. Kumaştan yaratıkları geride bırakan Kalıntılar yaralıları temizlemek için korku kullanarak herhangi bir hedefi öldürmektedir. Bu yaratıkları aşan grup, bitişte bulunan Ilin'in çadırına varır. Doktor, Angstrom ve Epzo'yu beraber zafer kazanmalarına teşvik eder. Ilin, ilk başta isteksiz olsa da Angstrom ve Epzo'nun kendisini tehdit etmesi nedeniyle bu zaferi kabul eder ve ikisine de ödül olarak vadettiği gezegene ışınlar. Bu arada Doktor ve arkadaşları şaşkınlıklar içinde ortada kalır. Doktor, sözünü tutamadığı için onlardan özür diler. Ancak aniden sürpriz bir şekilde TARDIS ortaya çıkar ve Doktor, sonik tornavidasıyla TARDIS'i tamamen cisimleştirir. Doktor, yol arkadaşlarıyla TARDIS'e girer ve söz verdiği gibi onları eve götürmek üzere içeriden ve dışarıdan yenilenen TARDIS'i çalıştırır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 2008'de Shaun Dooley'nin sezonda görüneceği söylenmiştir.[1] "The Woman Who Fell to Earth" bölümü yayınlandıktan sonra Susan Lynch ve Art Malik'in de konuk oyuncu olarak sezonda bulunacağı açıklanmıştır.[2][3]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler, Ocak 2018'de Güney Afrika'da başladı. Sıcak hava nedeniyle Tosin Cole'un sıcak çarpması geçirdiği ve kuraklığın iki dakikalık duş sınırı demek olduğu oyuncular tarafından söylenmişti. Bölümdeki bazı iç sahneler (Art Malik'in Ilin karakteri dahil) Cardiff'in Roath Lock Stüdyolarında çekildi.[4]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonel değerlendirmeler
Eleştiri dereceleri
Kaynak Derece
Rotten Tomatoes (Tomatometer) %95[5]
Rotten Tomatoes (Ortalama Skor) 7.71[5]
Entertainment Weekly B+[6]
Daily Mirror 4/5 yıldız
New York Magazine 3/5 yıldız
Radio Times 4/5 yıldız[7]
The A.V. Club B-
The Independent 4/5 yıldız[8]
TV Fanatic 4.7/5 yıldız[9]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezonun ilk bölümü olan "The Woman Who Fell to Earth"te yeni açılış jeneriği gösterilmemişti. Yeni jenerik ikinci bölümde gösterildi.[10]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı gece 7,11 milyon seyirci tarafından izlenerek %33,4'lük bir reyting payı elde etti ve haftanın en çok izlenen üçüncü programı oldu.[11] Toplam 9,00 milyon seyirciye ulaştı ve bölümün Appreciation Index skoru 82 olarak belirlendi.[12]

Amerika Birleşik Devletleri'nde BBC America'da yayınlandığı gece 1,12 milyon izleyiciye ulaştı.[13]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm Rotten Tomatoes'den %95'lik bir skor elde etmiş ve ortalama 7,71 puan almıştır. Siteye göre "Eski bir arkadaşın ve yeni bir kabus uyandıran canavarın dönüşünün "The Ghost Monument" bölümünü ileriye doğru güçlü bir adım attırmış ve geçen senenin Doktor'una eğlenceli bir dönüş yapılmıştır."[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fullerton, Huw (19 Temmuz 2018). "Has Doctor Who just revealed a surprise new guest star?". 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  2. ^ Fullerton, Huw (7 Ekim 2018). "Doctor Who casts Mark Addy, Chris Noth and Julie Hesmondhalgh in mysterious new roles". 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2018. 
  3. ^ Graham, Alison. "Doctor Who – Series 11 – Episode 2 The Ghost Monument". Radio Times. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  4. ^ "Where was Doctor Who: The Ghost Monument filmed?". Radio Times. 14 Ekim 2018. Erişim tarihi: 16 Ekim 2018. 
  5. ^ a b c "Doctor Who – Season 11, Episode 2". Rotten Tomatoes. 2 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  6. ^ "'Doctor Who' recap: A happy reunion". EW.com (İngilizce). 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  7. ^ "Doctor Who: The Ghost Monument review: "a clearly told adventure, realised with pace and panache"". Radio Times. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  8. ^ "Doctor Who episode 2 review: The Ghost Monument is a dystopian rhapsody with phasers set to stunning". The Independent. 15 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  9. ^ "Doctor Who Season 11 Episode 2 Review: The Ghost Monument". TV Fanatic. 16 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2018. 
  10. ^ Kelly, Stephen (8 Ekim 2018). "13 questions (and some answers) we have about Jodie Whittaker's Doctor Who debut". Radio Times. 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  11. ^ "The Ghost Monument - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 15 Ekim 2018. 23 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 
  12. ^ "The Ghost Monument - Official Ratings". Doctor Who News. 22 Ekim 2018. 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 
  13. ^ "UPDATED: SHOWBUZZDAILY's Top 150 Sunday Cable Originals & Network Finals: 10.14.2018". Showbuzz Daily. 16 Ekim 2018. 16 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]