Elektromanyetik darbe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Elektromanyetik darbe (İngilizce: Electromagnetic pulse, EMP), bazen geçici bir elektromanyetik bozulma olarak da adlandırılır. Kısa bir elektromanyetik enerji patlamasıdır. Böyle bir darbenin kaynağı doğal bir olay veya insan yapımı olabilir ve kaynağa bağlı olarak yayılan elektromanyetik alan, manyetik alan veya iletilen bir elektrik akımı olarak oluşabilir.

EMP en temel halinde geniş bantlı, yüksek yoğunluklu elektromanyetik radyasyonun ani patlamasıdır. Nükleer fizyon veya füzyon bombası ile oluşan yüksek enerjili Gama ışınlarının radyal olarak yayılması sırasında atmosfer ile reaksiyona girerek atmosferdeki Compton elektronlarını hareketlendirmesi, hareketlenen elektronların dünyanın manyetik alanı tarafından hızla çekilmesi ile yeryüzünde elektromanyetik etki oluşturması şeklinde gerçekleşir.[1]

EMP paraziti genellikle elektronik eşyalara zarar verir. Daha yüksek enerji seviyelerinde, yıldırım çarpması gibi güçlü bir EMP olayı, binalar ve uçak yapıları gibi fiziksel nesnelere zarar verebilir. EMP etkilerinin yönetimi, elektromanyetik uyumluluk mühendisliğinin önemli bir dalıdır.

Silahlar, yüksek enerjili EMP'nin zarar verici etkilerinden faydalanmak için geliştirilmiştir.

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Elektromanyetik darbe, kısa bir elektromanyetik enerji dalgalanmasıdır. Kısa süresi, bir dizi frekansa yayılacağı anlamına gelir. Dalgalar tipik olarak şu şekilde karakterize edilir:

  • Enerji türü (yayılan, elektrik, manyetik veya iletilen).
  • Mevcut frekansların aralığı veya spektrumu.
  • Darbe dalga formu: şekil, süre ve genlik.

Bunların son ikisi, frekans spektrumu ve darbe dalga formu, Fourier dönüşümü yoluyla birbiriyle ilişkilidir ve aynı darbeyi tanımlamanın iki yolu olarak görülebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Elektromanyetik Darbe ( EMP )". Dr. Aysam Akses. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021.