It Takes You Away

Vikipedi, özgür ansiklopedi
285 – "It Takes You Away"
Doctor Who bölümü
Ekip
Yol arkadaşları
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristEd Hime
YönetmenJamie Childs
DramaturgNina Metivier
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri11. sezon
Süre49 dakika
Tarih2018
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"The Witchfinders"
"The Battle of Ranskoor Av Kolos"

"It Takes You Away", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on birinci sezonunun dokuzuncu bölümü. 2 Aralık 2018 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Ed Hime'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Jamie Childs üstlenmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor ve yol arkadaşları, günümüzün Norveç'ine, bir kulübenin yanına iner. Kulübede kör genç bir kız olan Hanne ile tanışırlar ve babası Erik ile beraber annesi Trine'nın ölümünün ardından kulübeye taşındığını öğrenirler. Babası kaybolduğundan beri Hanne, kulübenin etrafında yaratık sesleri duyduğu için babasını arayamamaktadır. Üst kattaki yatak odasında grup, yansımalarının olmadığı bir ayna bulur ve bunun bir portal olduğunu öğrenirler. Doktor, Graham ve Yasmin portaldan içeri girer. Ryan, Hanne ile kaldıktan sonra Hanne'nin içeride kalması için evin etrafında yaratık seslerinin olduğu hoparlörler bulur. Hanne, bunu reddederek Ryan'a vurur ve portala girer. Doktor ve diğerleri kendilerini Katastrofik hasarı önlemek için evrenler arasında bir tampon bir boşluk olan Antizon'da bulur.

Ekip, mağara gibi görünen mekân içerisinde Ribbons ile karşılaşır. Doktor'un sonik tornavidasına karşılık onlara yardım eden Ribbons, et yiyen güveler tarafından yakalanır. Ekip oradan kaçar ve başka bir portaldan içeri girdiklerinde kendilerini paralel bir evrende bulur. Portalın olduğu aynada yansımaları bulunmaktadır. Trine ile konuşan Erik'le karşılaşırlar. Ayrıca Graham de Grace'i görür. Her ne kadar grup ikisinin de öldüğünü bilse de, her iki erkek de yaşadıkları kayıp hakkında zor bir konuşma yaşarlar. Doktor, arkadaşlık isteyen, gerçek olanla bağdaşmayan ve sürgünden kurtulan duyarlı bir evren olan Solitract'la karşılaştıklarını çabucak anlar. Bu arada Hanne de gelir ve Trine'ın bir yanılsama olduğunu kabul eder. Solitract'ın varlığını bilen Doktor, serbest kalmaları için Graham'in onun yanılsama olduğunu kabul etmesini ister. Bunu kabul eden Graham portaldan dışarı atılır.

Erik, Doktor'un bu teklifini reddedince Doktor, burada kalacağını ve Solitract'a evrendeki seyahati hakkında tüm tecrübelerini aktaracağını söyler. Bunu duyan Solitract, Doktor'un teklifini kabul eder ve Erik'i evrene geri gönderir. Doktor, Solitract'ın konuşan kurbağa şeklini aldığı beyaz bir alana götürülür. Doktor, onunla etkileşimden etkilenmesine rağmen kalamayacağını ve Solitract'ın ilginç kalmasını istediğini açıklar. Daha sonra, evrenin yıkılışı için portal kapanmadan Antizon'dan geri döner. Bu maceradan sonra Erik, Hanne ile kalıp Oslo'ya dönmeye karar verir ve Ryan, Graham'in Grace ile olan konuşmasına ilgi duyar ve onunla bağ kurar.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümde Yasmin, Doktor'a "kutupları ters çevirme" önerisi sunmuştur. Bu replik, Üçüncü Doktor'un klasik serideki repliğine göndermedir.[1]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"It Takes You Away", yayınlandığı gece 5,07 milyon seyirci tarafından izlenerek toplam %25,1'lik bir reyting payı aldı. Yayınlandığı gece en çok beşinci izlenmeye sahip olan bölüm, tüm İngiliz kanalları arasında haftada en çok izlenen 27. program oldu.[2] Tüm BK kanallarında 6,42 milyon izlenmeye ulaşan bölüm, haftada en çok izlenen 22. program oldu. Bölümün Appreciation Index skoru 80 olarak belirlendi.[3]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Rotten Tomatoes'den %100'lük bir skor elde etmiş ve 26 yorum içinde 7,51/10 puan almıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Did you spot the sneaky scientific Jon Pertwee reference in Doctor Who: It Takes You Away?". Radio Times. 2 Aralık 2018. 4 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2018. 
  2. ^ Marcus (3 Aralık 2018). "It Takes You Away – Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2018. 
  3. ^ "It Takes You Away". Doctor Who News. 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  4. ^ "Doctor Who – Season 11, Episode 9". Rotten Tomatoes. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]