The Tsuranga Conundrum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
281 – "The Tsuranga Conundrum"
Doctor Who bölümü
Ekip
Yol arkadaşları
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristChris Chibnall
YönetmenJennifer Perrott
DramaturgFiona McAllister
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
  • Sam Hoyle
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri11. sezon
Süre50 dakika
Tarih2018
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Arachnids in the UK"
"Demons of the Punjab"

"The Tsuranga Conundrum", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on birinci sezonunun beşinci bölümü. 4 Kasım 2018 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Baş yazar ve yürütücü yapımcı Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Jennifer Perrott üstlenmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzaylı bir hurdalık gezegende toplanan Doktor, Graham, Yasmin ve Ryan; sonik mayına yakalanır. Tıbbî uzay istasyonuna giden bir gemi olan Tsuranga'da uyanırlar. Gemiyi keşfeden Doktor, yolculuk sırasında bazı hastalarla tanışır. Ünlü bir general olan Eve Cicero, generalin kardeşi Durkas; Eve'in hizmet eden robotu Ronan ve hamile bir adam olan Yoss ile tanışırlar. Baş hemşire Astos ile beraber geminin sistemlerine eriştikten sonra Doktor, gemiye doğru bir şeyin geldiğini fark eder. Bunun, gemiye erişen ve kaçış bölmelerine zarar vermeye başlayan bir yaratık olduğunu anlarlar. Astos, bir tanesini teftiş ederken tuzağa düşer ve kapsül uzaya fırlatılıp patlatıldığında ölür.

Astos'un iş arkadaşı Mabli'nin yardımıyla Doktor, Pting adındaki bu yaratığın kimliğini öğrenir. Pting, organik olmayan malzemeleri yiyen ve yüksek düzeyde tehlikeli bir yaratıktır. Uzay istasyonu eğer gemideki bu yaratığı tespit ederse geminin uzaktan patlatılacağını da öğrenir ve Doktor bunu engellemek istemektedir. Yasmin ve Ronan, Pting'e karşı geminin küç kaynağını savunurken; Ryan ve Graham, Yoss'un doğumu için Mabli'ye yardım etmektedir. Bu arada Doktor, Eve ve Ronan, geminin manuel kontrolünü kazanmaya odaklanır. Bu süre içinde Doktor, Eve'in tehlikeli bir kalp hastalığı olduğunu ve eğer gemiyi kontrol ederse ölebileceğini öğrenir. Buna rağmen Eve, gemideki herkesi korumak için kendini feda eder ve ölmeden önce Durkas'a devredene kadar gemiyi korur.

Doktor, aniden Pting'in yemek olarak enerji kaynaklarını sömürdüğünü fark eder. Bu nedenle Doktor, geminin güç kaynağına geri döner. Orada yerleşik arızalı bir bomba bulunmaktadır. Doktor, bu cihazın geri sayımını başlatır ve Pting'e yem olarak kullanır. Pting'e bolca enerji verip onu uzaya fırlatır. Durkas, Tsuranga'yı uzay istasyonuna güvenle indirirken; Ryan ve Graham, Yoss'un sağlıklı bir bebek doğurmasına yardımcı olur. TARDIS'i diğerleriyle birlikte kurtarmak için ayrılmadan önce Doktor, Mabli'ye ve hastaları korumak için cesaretinden ötürü Eve'in ölümünü onurlandırmaya katılır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pting (P'Ting) adlı yaratık, dizinin başlangıcında hikâye odasında çalışan senarist Tim price tarafından tasarlanmış ve adlandırılmıştır.[1] Chibnall, Doctor Who Magazine'den Marcus Hearn'e bu adın bir uzaylı için mükemmel ve sıra dışı isim olarak sevildiğini söylemiştir.[1]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk bölüm "The Woman Who Fell to Earth" yayınlandıktan sonra sezonda konuk oyuncu olarak Brett Goldstein, Lois Chimimba ve Ben Bailey-Smith'in görüneceği açıklanmıştır.[2] Bu oyuncular sırayla Astos, Mabli ve Durkas Cicero rollerini oynamıştır. Ayrıca "The Tsuranga Conundrum" bölümünde konuk oyuncu olarak Eve Cicero rolüyle Suzanne Packer, Ronan rolüyle David Shields ve Yoss Inkl rolüyle Jack Shalloo yer almıştır.[3]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralyalı yönetmen Jennifer Perrott, "Kerblam!" gibi "The Tsuranga Conundrum" adlı bölümde de Birleşik Krallık'taki çekimlerde yer almıştır.[1]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Tsuranga Conundrum", yayınlandığı gece 6,12 milyon seyirci tarafından izlenerek toplam %29,5'lik bir reyting payı aldı. Yayınlandığı gece en çok ikinci izlenmeye sahip olan bölüm, tüm İngiliz kanalları arasında haftada en çok izlenen altıncı program oldu.[4] Bölümün Appreciation Index skoru 79 olarak belirlendi.[5] Tüm BK kanallarında 7,76 milyon izlenmeye ulaşan bölüm, haftada en çok izlenen 6. program oldu.[6]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, karışık yorumlarla karşılaşmıştır. Rotten Tomatoes'den %87'lik bir skor elde etmiş ve 15 yorum içinde 5,67/10 puan almıştır. "Tsuranga Conundrum"daki ekip, zor duygular, yeni bir güven ve yaklaşan kargaşa ile başa çıkarken, gerçek renklerin yüzeye çıktığı söylenmiştir.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Hearn, Marcus (Aralık 2018). "Episode previews – The Tsuranga Conundrum". Doctor Who Magazine, 531. s. 26. 
  2. ^ Fullerton, Huw (7 Ekim 2018). "Doctor Who casts Mark Addy, Chris Noth and Julie Hesmondhalgh in mysterious new roles". Radio Times. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018. 
  3. ^ Ling, Thomas (4 Kasım 2018). "Doctor Who series 11 episode 5: meet the guest cast of The Tsuranga Conundrum". Radio Times. 5 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018. 
  4. ^ Marcus (5 Kasım 2018). "The Tsuranga Conundrum – Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 5 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018. 
  5. ^ "The Tsuranga Conundrum". Doctor Who News. 7 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2018. 
  6. ^ "The Tsuranga Conundrum - Official Viewing Figures". Doctor Who News. 13 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018. 
  7. ^ "Doctor Who – Season 11, Episode 5". Rotten Tomatoes. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]