Kerblam!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
283 – "Kerblam!"
Doctor Who bölümü
Ekip
Yol arkadaşları
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristPete McTighe
YönetmenJennifer Perrott
DramaturgFiona McAllister
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
  • Sam Hoyle
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri11. sezon
Süre50 dakika
Tarih2018
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Demons of the Punjab"
"The Witchfinders"

"Kerblam!", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on birinci sezonunun yedinci bölümü. 18 Kasım 2018 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Pete McTighe'nın yazdığı bölümün yönetmenliğini Jennifer Perrott üstlenmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor ve yol arkadaşları, otomatik depolardan oluşan bir galaksi çapında çevrimiçi alışveriş hizmetinin verildiği ve "TeamMates" olarak bilinen robotsik işgücünün olduğu Kerblam! gezegenine gider. Gezegenden gelen yardım çağrısı için gelen grup yeni çalışan gibi görünerek mesajın sahibini araştırır. Çalışanlardan Dan Cooper, şirketinde posterinde yer alırken; Kira Arlo, gönderi ekibinin bir üyesidir. Charlie Duffy ise Kira'yı seven temizlik işçisidir. Son aylarda çalışanların kaybolduğu ve şirketin yoğun bir iş kültürü üretkenliği yaptığı görülmektedir. Dan bir siariş verirken kaybolunca Doktor, şirketin yapay zeka ve otomatik işgücü ile ilgili bazı şeylerin yanlış gittiğini düşünür.

İnsan kaynakları müdürü Judy Maddox ve Jarva Slade, kaybolmalarla yüzyüze geldiğinde bunu hemen reddeder. Kira kaçırılınca Doktor, tamamen otomatik olan paketleme ve dağıtım katını izler ve grubun aşağıda erişim kazanmasını sağlar. Kayıp işgücünün kalıntılarını ve TeamMates paketlerinin bir ordusunu bulduktan sonra Doktor, Kerblam'ın yapay zekasıyla konuşmak için TeamMate'in ilk modelini kullanır. İşgücüyle ilgili bir şeyden şüphelendikten sonra Doktor, doğrudan yardım için çağrıda bulunulduğunu öğrenir. Yasmin, Ryan ve Charlie, kabarcıklı sargı ile oynarken Kira'ya olanları görünce Doktor, Kerblam'ın müşterileri için kullanılmak üzere birisinin robotları silahlandırdığını keşfeder.

Charlie, hemen kendisinin suçlu olduğunu itiraf eder ve Kira'nın ölümünün planının bir parçası olmadığını açıklar. Bunu yapmasının nedenin otomasyonun yaygınlaşmasını önlemek ve teknolojik işsizliği engellemek olduğunu söyler. Doktor, TeamMates'in silahını kendilerine karşı kullanıp kabarcıkları patlatmaları için yeniden programlar. Patlama sırasında robotlar imha olurken diğerleri kaçar, ancak orada kalan Charlie de patlamada ölür. Olayın ardından Maddox ve Slade, Kerblam'ı çoğunlukla insan işgücüyle yeniden inşa edeceğine söz verir.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün sonuna doğru Doktor, Slade'i etkisiz hâle getirmek için "Venüslü Aikido" tekniğini kullanmıştır. Daha önce "The Ghost Monument" bölümünde Epzo'yu etkisiz hâle getirmek için de aynı yöntemi kullanırken, Venüslü Aikidosunu daha önce Üçüncü Doktor ve On İkinci Doktor da kullanmıştır.[1]

Doktor'un "Ah, eşek arısı demişken, sana hiç ben ve Agatha Christie'den bahsetmiş miydim?" repliği ile "The Unicorn and the Wasp" bölümünde Onuncu Doktor'un yazarla tanışmasına göndermede bulunulmuş ve o bölümde dev bir yaban arısına benzeyen Vespiform adlı uzaylıdan söz edilmiştir.[2]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kerblam!" bölümünün iç ve dış sahneleri İngiltere'de yapıldı ve bölüm, beşinci bölüm "The Tsuranga Conundrum"u da yöneten Avustralyalı yönetmen Jennifer Perrott tarafından yönetildi.[3]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlanmakta olan bölümden önce, açılış sahnesinin bir önizlemesi 16 Kasım 2018 tarihinde Children in Need teletonunda gösterildi.[4]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kerblam!", yayınlandığı gece 5,93 milyon seyirci tarafından izlenerek toplam %28,5'luk bir reyting payı aldı. Yayınlandığı gece en çok dördüncü izlenmeye sahip olan bölüm, tüm İngiliz kanalları arasında haftada en çok izlenen onuncu program oldu.[5] Tüm BK kanallarında 7,46 milyon izlenmeye ulaşan bölüm, haftada en çok izlenen 9. program oldu. Bölümün Appreciation Index skoru 81 olarak belirlendi.[6]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Rotten Tomatoes'den %90'lık bir skor elde etmiş ve 21 yorum içinde 7,57/10 puan almıştır.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Joest, Mick. "3 Ways Doctor Who's "Kerblam!" Referenced 4 Previous Doctors". cinemablend.com. 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2019. 
  2. ^ "There were some brilliant Matt Smith and David Tennant callbacks in Doctor Who episode Kerblam!". Radio Times. 
  3. ^ Hearn, Marcus (Aralık 2018). "Episode previews – The Tsuranga Conundrum". Doctor Who Magazine, 531. s. 26. 
  4. ^ "Kerblam: The Sneak Peek!". Digital Spy. 16 Kasım 2018. 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2018. 
  5. ^ Hilton, Marcus (19 Kasım 2018). "Kerblam! – Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2018. 
  6. ^ "Kerblam!". Doctor Who News. 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 
  7. ^ "Doctor Who – Season 11, Episode 7". Rotten Tomatoes. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]