Samuel Goldwyn

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Samuel Goldwyn
Samuel Goldwyn, 1919
DoğumSzmuel Gelbfisz
27 Ağustos 1882
Varşova, Polonya Kongre Krallığı Rus İmparatorluğu
Ölüm31 Ocak 1974 (91 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya, ABD
Defin yeriForest Lawn Hatıra Parkı, Glendale, Kaliforniya, ABD
Diğer ad(lar)ıSamuel Goldfish
Mister Malaprop
MeslekFilm yapımcısı
Etkin yıllar1917-53
Evlilik
Blanche Lasky
(e. 1910; b. 1915)

Frances Howard
(e. 1925; ö. 1974)

Samuel Goldwyn (doğum adı Szmuel Gelbfisz; Yidiş: שמואל געלבפֿיש; y. 27 Ağustos 1882 – 31 Ocak 1974) veya bilinen diğer adıyla Samuel Goldfish,[1] Hollywood sinema yapımcısı ve bazı film stüdyolarının kurucularındandır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Polonyalı Yahudi bir ailede, Szmuel Gelbfisz olarak doğdu. Oldukça genç yaşta Varşova'yı meteliksiz olarak terk etti. Bir süre Birmingham, İngiltere'de isminin İngilizce hali olan Samuel Goldfish olarak yaşadı. 1898'de ABD'ye göç etti ama geri çevrilmekten korktuğu için gemiden Yeni İskoçya'da inip New York'a Ocak 1899'da vardı. Yukarı New York eyaletinde, gelişmekte olan kıyafet endüstrisinde iş buldu. Pazarlama yeteneği kısa sürede onu iyi bir satış elemanı yaptı. Dört yıl sonra satış müdürü olarak New York'a geri döndü.

Paramount[değiştir | kaynağı değiştir]

1902 yılında, Samuel Goldfish Amerikan vatandaşı oldu. O sıralarda film endüstrisi oldukça canlı bir dönem yaşıyordu ve Goldfish'de mümkün olduğu kadar çok film görmeye çalışıyordu. Kısa sürede Vodvil oyuncusu Jesse L. Lasky ve o sıralar kaynı olan, tiyatro sahibi Adolph Zukor ile işin içine girdi. Üçü birlikte, genç ve hırslı yönetmen Cecil B. DeMille ile ilk filmlerini yaptılar. Aralarında anlaşmazlıklar çıktı ve bir süre sonra Goldfish ayrıldı; ama şirketleri daha sonra Paramount Pictures olarak devam etti. Bu ilk filminden kısa süre sonra ilk eşinden, kızı Ruth'un annesi, boşandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Samuel Goldwyn | American filmmaker and producer". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2019.