Albert R. Broccoli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Albert R. Broccoli
"Cubby" Broccoli, 1976
DoğumAlbert Romolo Broccoli
5 Nisan 1909(1909-04-05)
New York, U.S.
Ölüm27 Haziran 1996 (87 yaşında)
Beverly Hills, California, U.S.
Defin yeriForest Lawn Memorial Park, Hollywood Hills
MeslekFilm yapımcısı
Etkin yıllar1953-1996
Önemli eser(ler)James Bond film serisi
Evlilik
Çocuk(lar)3, Barbara dahil
Akraba(lar)

Albert Romolo Broccoli[1] (5 Nisan 1909 - 27 Haziran 1996), takma adı " Cubby " olan Amerikalı bir film yapımcısıydı. Kariyeri boyunca 40 sinema filmi yaptı. Filmlerin çoğu Birleşik Krallık'ta yapıldı ve çoğunlukla Pinewood Stüdyolarında çekildi. Danjaq, LLC ve Eon Productions'ın kurucu ortağı olan Broccoli, birçok filminin yapımcısı olarak dikkat çekti. O ve Harry Saltzman, filmlerin nispeten düşük bütçeli kökenlerden büyük bütçeli, yüksek hasılat yapan fantezilere doğru geliştiğini gördüler ve Broccoli'nin mirasçıları yeni Bond filmleri yapmaya devam ediyor.

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Broccoli, New York City'nin Queens ilçesinde, İtalya'nın Calabria bölgesinden gelen göçmenlerin Giovanni Broccoli ve Kristina Vence adlı iki çocuğundan en küçüğü olarak dünyaya geldi.[2] Bir ağabeyi vardı[3] Takma adını, kuzeni gangster Pat DiCicco'nun, benzer adlı bir çizgi film karakterinden sonra ona "Kabibble" demeye başlamasından sonra aldı. Bu, sonunda "Kubbie" olarak kısaltıldı ve Broccoli tarafından "Cubby" olarak benimsendi.[2] Aile daha sonra Long Island'daki Smithtown, New York'ta,[4] akrabaları DiCiccos'un yakınında bir çiftlik satın aldı[5]

Aile Florida'ya taşındı ve babası Giovanni'nin ölümü üzerine Broccoli, büyükannesiyle birlikte New York City'deki Astoria, Queens'e taşındı. Tabut yapımcılığı da dahil olmak üzere birçok işte çalışan Broccoli, daha sonra film endüstrisine dahil oldu Jane Russell'ın başrol oynadığı Howard Hughes'un The Outlaw (1941) filminde en alttan işe başladı. Burada, ömür boyu arkadaşı Howard Hughes ile ilk kez tanıştı; Hughes, yönetmen Howard Hawks'un kovulmasının ardından filmin yapımını yönetiyordu. ABD İkinci Dünya Savaşı'na girdiğinde Broccoli hızla yönetmen yardımcısı seviyesine yükseldi.

Ted Healy olayı[değiştir | kaynağı değiştir]

Broccoli'nin komedyen ve Three Stooges'un yaratıcısı Ted Healy ile Trocadero gece kulübünün önünde, Healy'nin 1937'deki ölümünden hemen önce bir tartışmaya karıştığı iddia ediliyor. Bir kaynak, aktör Wallace Beery, Broccoli ve film yapımcısı Pat DiCicco'nun Healy'yi o kadar kötü dövdüğünü ve onun komaya girip öldüğünü iddia etti.[6] Eş zamanlı haberlerde Beery ya da DiCicco'nun orada olduğuna dair hiçbir belge yok; iddiaya göre soruşturma ve sonraki gazete haberlerinin MGM stüdyosu tamircileri Eddie Mannix ve Howard Strickling tarafından rutin olarak bir kenara bırakılması (Mannix daha sonra yapımcı ve yönetici olacaktı) MGM), çünkü Wallace Beery, MGM'nin en yüksek maaşlı ve önemli oyuncularından biriydi. Beery, hikâye sona erene kadar hemen Avrupa'da uzun bir tatile gönderildi.[6] Broccoli, Trocadero'da Healy ile gerçekten yumruk yumruğa bir kavgaya karıştığını itiraf etti.[7] Daha sonra hikâyesini değiştirerek aşırı derecede sarhoş olan Healy'nin kendisiyle kavga ettiğini, ikilinin kısa süreliğine kavga ettiğini, ardından el sıkışıp yollarını ayırdığını belirtti.[8] Diğer raporlarda Broccoli, Healy'yi ittiğini ancak ona vurmadığını itiraf etti[9]

Healy'nin kavga sonucu mu yoksa meşhur alkolizmi nedeniyle mi öldüğü konusunda anlaşmazlık var. Yetkililerin Healy'nin ölümünü araştırmaya ilgisizliği nedeniyle, Healy'nin cesedi mumyalanana kadar otopsi yapılmadı; bu da, muayeneyi yapan kişinin Healy'nin organlarının "alkole batırılmış" olduğuna dair notunun ölüm nedenini belirlemede işe yaramaz hale gelmesine neden oldu.

Otopsinin ardından Los Angeles bölge adli tabibi, Healy'nin akut ve kronik alkolizme bağlı akut toksik nefritten öldüğünü bildirdi. Polis, raporda şahsın ölümünün fiziksel saldırıdan kaynaklandığına dair bir belirti olmaması nedeniyle soruşturmayı kapattı.[9]

Birleşik Krallık sübvansiyonu ve Bond'un kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1950'lerin başında Broccoli bir kez daha Londra'ya taşındı; burada İngiliz hükümeti, İngiliz oyuncular ve ekiplerle Birleşik Krallık'ta yapılan film yapımlarına sübvansiyon sağladı. Broccoli, Irving Allen ile birlikte Columbia Pictures için verimli ve başarılı bir film serisine imza atan Warwick Films'i kurdu.

Broccoli, Ian Fleming'in James Bond karakterini uzun metrajlı filmlere taşımakla ilgilenmeye başladığında, hakların zaten uzun zamandır sinemaya girmek isteyen ve sadece birkaç tiyatro oyunu ve film yapan Kanadalı yapımcı Harry Saltzman'a ait olduğunu keşfetti İkili ortak arkadaşları senarist Wolf Mankowitz tarafından tanıştırıldığında Saltzman hakları satmayı reddetti ancak Broccoli ile ortak olmayı ve filmlerin ortak yapımcılığını üstlenmeyi kabul etti, bu da yapım şirketi EON Productions'ın ve onun ana şirketinin (holding) kurulmasına yol açtı.

Saltzman ve Broccoli, 1962'de ilk Bond filmi Dr. No'nun yapımcılığını üstlendi İkinci filmi Rusya'dan Sevgilerle büyük bir başarı elde etti ve o andan itibaren filmlerin maliyeti, aksiyonu ve tutkusu arttı. Daha büyük kadrolar, daha zor akrobasi gösterileri ve özel efektler ve egzotik mekanlara olan bağımlılığın devam etmesiyle, franchise aslında tam zamanlı bir iş haline geldi. Broccoli, 1968'de Ian Fleming'in Chitty-Chitty-Bang-Bang uyarlaması olan Bond dışı bir film için kayda değer bir girişimde bulundu ve hikâye öğelerinin hakları konusundaki yasal çekişmeler nedeniyle Thunderball'ın yapımcı kredisini Kevin McClory'ye devretti. Bununla birlikte, 1960'ların ortalarına gelindiğinde Broccoli neredeyse tüm enerjisinin tamamını Bond serisine vermişti Saltzman'ın ilgi alanları dizi dışında değişmeye devam etti; Saltzman ve Broccoli'nin, Saltzman'ın dış taahhütleri konusunda farklılıkları vardı; ancak sonuçta bir dizi mali aksiliğin ardından Danjaq ve EON'dan çekilen kişi Saltzman oldu Saltzman'ın ayrılması franchise'ı kurumsal kontrole bir adım daha yaklaştırırken, Broccoli pazarlıkta nispeten az bağımsızlık veya prestij kaybetti O andan itibaren ölümüne kadar her EON Bond filminin müstehcen jeneriği dizisi "Albert R. Broccoli Sunar" sözleriyle başlayacaktı Ancak 1970'lerden itibaren filmlerin tonu daha hafif ve konusu daha gevşek hale geldi ve zaman zaman eleştirmenler tarafından daha az başarılı oldu, ancak dizi üretim değerlerinde öne çıktı ve izleyicilerin ilgisini çekmeye devam etti.

1966'da Broccoli, diğer yapımcılarla birlikte bir sonraki James Bond filmi You Only Live Twice'ı çekmek için yer araştırırken Japonya'daydı. BOAC 911 sefer sayılı uçağına bir bilet ayırmıştı ve o gün bir ninja gösterisini izleyebilmek için biletini iptal etti 911 sefer sayılı uçuş açık hava türbülansı nedeniyle düştü ve uçaktaki herkes öldü.[10][11]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Broccoli, 1996 yılında 87 yaşındayken Beverly Hills'teki evinde kalp yetmezliğinden öldü. O yılın başlarında üçlü kalp bypass'ı geçirmişti. Beverly Hills'teki Good Shepherd Kilisesi'ndeki cenaze töreninin ardından Los Angeles'taki Forest Lawn - Hollywood Hills Mezarlığı'nın açık hava Anma Mahkemeleri bölümünde süslü bir lahit içine defnedildi.[12]

Broccoli'nin, EON tarafından üretilen her James Bond filminin açılış jeneriğinde karakterin yaratıcısı Ian Fleming'in adını taşıması gerektiği yönündeki ısrarını dikkate alarak (filmin, baş karakter dışında hiçbir Fleming romanıyla gerçek bir bağlantısı bulunmasa bile), Hayatta kalan ailesi, sonraki tüm Bond filmlerinin Broccoli'nin adını taşımasına karar verdi. Bu nedenle Tomorrow Never Dies'tan bu yana tüm Bond filmleri "Albert R. Broccoli'nin EON Productions sunar" dizesiyle açıldı.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımcı Harry Saltzman'la birlikte[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetici yapımcı ve Harry Saltzman[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Thunderball (1965) (yapımcılığını Kevin McClory üstlendi)

Yapımcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımcı ve Michael G. Wilson[değiştir | kaynağı değiştir]

Danışman yapımcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük rollerde yer aldığı filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aşağıda Ateş (1957) - Uyuşturucu kaçakçısı
  • Moonraker (1979) - Eşi Dana Broccoli ile Venedik'te turist

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Say How? A Pronunciation Guide to Names of Public Figures: B. 7 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The National Library Service for the Blind and Print Disabled website. Library of Congress. November 2019. Retrieved 15 March 2021.
  2. ^ a b Jackson, Kenneth T. (2000). The Scribner Encyclopedia of American Lives, Volume 4. Charles Scribner's Sons. s. 44. ISBN 978-0-684-80644-0. Erişim tarihi: 1 Kasım 2012. 
  3. ^ "Broccoli, Albert Romolo ("Cubby") | Encyclopedia.com". www.encyclopedia.com. 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  4. ^ Broccoli, Albert R.; Zec, Donald (1999). When the Snow Melts: The Autobiography of Cubby Broccoli. Trans-Atlantic Publications. s. 21. ISBN 978-0-7522-1162-6. 
  5. ^ Donati, William (2011). The Life and Death of Thelma Todd. McFarland & Company. s. 70. ISBN 978-0-7864-6518-7. Erişim tarihi: 1 Kasım 2012. 
  6. ^ a b Fleming, E.J. (2004). The Fixers: Eddie Mannix, Howard Strickling, and the MGM Publicity Machine. McFarland. ss. 174-177. ISBN 978-0-7864-2027-8. 
  7. ^ "Wealthy Sportsman Confesses Fight with Ted Healy". The Oxnard Daily Courier. 23 Aralık 1937. s. 1. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 
  8. ^ Cassara, Bill (2014). Nobody's Stooge: Ted Healy. BearManor Media. ISBN 978-1593937683. 
  9. ^ a b "Ted Healy Died of Toxic Nephritis". Lewiston Evening Journal. 23 Aralık 1937. s. 8. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 
  10. ^ Hendrix, Grady (26 Haziran 2007). "The state of the ninja". Slate Magazine. 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2023. 
  11. ^ 'Inside You Only Live Twice: An Original Documentary,' 2000, MGM Home Entertainment Inc.
  12. ^ "James Bond movie producer Broccoli dies – UPI Archives". Upi.com. 28 Haziran 1996. 1 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]