Ragusa Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ragusa
Respublica Ragusina (la)
Dubrovačka Republika (hr)
Repubblica di Ragusa (it)
Ragusa Cumhuriyeti
1358-1808
Ragusa bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Slogan
Latince: Non bene pro toto libertas venditur auro
İngilizce: Liberty is not well sold for all the gold
Hırvatça: Sloboda vrijedi više od zlata
İtalyanca: La libertà non si vende nemmeno per tutto l'oro del mondo
1426 yılında Ragusa Cumhuriyeti
1426 yılında Ragusa Cumhuriyeti
BaşkentDubrovnik
Yaygın dil(ler)Latince resmi,
(early) Hırvatça ve Dalmaçça diğer konuşulan diller
HükûmetAristokrat cumhuriyet
Knez ("Prens"), veya Rektör seçilir 
Tarihçe 
• Kuruluşu
1358
• Dördüncü Haçlı Seferi
    (Venedik istilası)
 
1205
27 Haziran 1358
• Osmanlı'ya bağlanması
1458
1684
• Dağılışı
1808
Yüzölçümü
• Toplam
1500 km2
Nüfus
• Sayılan
30000
Para birimiRagusa Perpera
Öncüller
Ardıllar
Bizans İmparatorluğu
Venedik Cumhuriyeti
Fransa İmparatorluğu

Ragusa Cumhuriyeti. 14. yüzyılın başlarında bugünkü Hırvatistan'ın Dalmaçya kıyısındaki Dubrovnik şehrinde kurulmuş ve 1808 yılında I. Napolyon döneminde Fransız ordularınca zaptedilinceye dek Osmanlı Devleti'nin himayesinde varlığını sürdüren şehir devleti. Tamamen ticaretle uğraşan bu devlet dönem dönem Adriyatik Denizi'nde ve Akdeniz'de Venedik Cumhuriyeti ile rekabete girecek ölçüde gelişmiş, ancak Akdeniz ticaretinin 16. yüzyıldan itibaren Atlantik ticareti karşısında gerilemeye başlamasıyla zenginliğini ve önemini yitirmeye başlamıştır.

Osmanlı egemenliği[değiştir | kaynağı değiştir]

1678 yılında Ragusa Cumhuriyeti'nin sınırları

1365 yılında I. Murat devrinde Balkanlarda hızla ilerleyen Osmanlı orduları karşısında bağımsızlığını koruyamayacağını anlayan Ragusa, Osmanlı himayesini kabul etmiş ve 500 duka haraç vermeye başlamıştır ancak Varna muharebesinde haçlılara kadırga sağlamasından dolayı bu haraç 1444 yılında bin dukaya çıkarılmıştır.[1] Ragusa Cumhuriyeti ise vergi vermesi ve Osmanlı himayesine girmesine karşılık çeşitli imtiyazlardan faydalanarak, Türk topraklarında serbestçe ticaret yapma, yabancı ülkelerde ise tüccarlarının ve ticaret gemilerinin haklarının Osmanlı Devleti tarafından himaye edilmesi haklarını iktisap etmiştir. Bu haklar mucibince, Ragusa Osmanlı Devleti'ne tabiyette tereddüt etmemiş, bunun karşılığında devletin topraklarında Osmanlı garnizonu bulundurulmamıştır. Ragusa devleti 1509 da Hindistan'ın batı kıyılarında yer alan Diu şehrinin kuşatılması sırasında Osmanlı birlikleri ile birlikte Portekizlilere karşı savaşmıştır.

Osmanlı Devleti, ayrıca, Adriyatik ve Akdeniz'de Venedik'in faaliyetlerini ve gücünü dengelemek adına Ragusa'yı ilhak etmeden faaliyetlerini serbestçe sürdürmesini daha yararlı bir yol olarak görmüş ve bu muamelat şehir 1808 yılında I. Napolyon tarafından ele geçirilinceye dek sürdürülmüştür.

Bu cumhuriyetin yıllık cizyesi, II. Mehmet devrinde tanzim edilen 1478 tarihli ahidname uyarınca 12.500 altın idi. Bundan başka, 2.500 kuruşu gümrük bedeli ve 2.000 kuruş da sadrazama kalemiye olarak resim ve caize verirlerdi.[2] Devlet, bu vergileri üç yılda bir İstanbul'a gönderirdi.

1729 yılında Bosna Eyaleti'nin Ragusa'ya rakip olarak kurduğu Nova ve Resne iskelelerinin kaldırılması, 1752 yılında Ragusa ve Venedik arasında çıkan ihtilafta Ragusa'nın haklarının Bosna Valisi tarafından muhafaza ettirilmesi Osmanlı Devleti'nin her koşulda Ragusa Cumhuriyeti'nin haklarını korumaya özen gösterdiğine işaret etmektedir.

Fransız işgali ve Avusturya'nın ilhakı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir 1808 yılında, 1797'de Venedik'e de son vermiş olan Fransa İmparatoru I. Napolyon tarafından ele geçirildi. Napolyon Savaşları sonrasında Avrupa siyasetini düzenleyen 1815 tarihli Viyana Kongresi'nde ise Avusturya İmparatorluğu'na verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İsmail Hakkı Uzun Çarşılı Osmanlı tarihi 1. Cilt 5. Basım syf 222-223
  2. ^ Uzunçarşılı, İ. Hakkı, "Büyük Osmanlı Tarihi, Cilt 6" Türk Tarih Kurumu, Ankara, 1978 s. 116

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]