Lombardlar Krallığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kingdom of the Lombards
Regnum Langobardorum


Regnum totius Italiae

568–774
Location of Italy
Lombard Krallığı (mavi) Kral Aistulf (749–756) döneminde en geniş sınırlarına ulaşırken
Başkent Pavia
Diller Halk Latincesi
Din Paganizm

Hristiyanlık Aryanizm
Katolik

Yönetim Monarchy
Tarihsel dönem Orta Çağ
 •  Lombard göçü 568
 •  Haziran 774
Para Birimi

Tremissis
Öncelleri Ardılları
Bizans İmparatorluğu

Benevento Prensliği Papalık

İtalya Krallığı (Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu)
Image missing

Lombardlar Krallığı (LatinceRegnum Langobardorum) olarak da bilinen Lombard Krallığı; daha sonra İtalya (bütün) Krallığı (LatinceRegnum totius Italiae), 6. yüzyılın sonlarında İtalyan Yarımadasında Germen dilini konuşan bir halk olan Lombardlar tarafından kurulan erken Orta Çağ devletiydi. Kral, kalıcı bir hanedan kurma girişimlerinin başarısız olması nedeniyle, geleneksel olarak en üst sıralarda yer alan aristokratlar, dükler tarafından seçildi. Krallık, belediye düzeyinde Gastaldlar tarafından yönetilen yarı özerk dükalıklara bölünmüştür. Krallığın başkenti ve siyasi yaşamının merkezi modern Kuzey İtalya'nın Lombardiya bölgesinde Pavia'ydı.

Lombardların İtalya istilası karşı 8. yüzyılın ortalarına kadar yarımadanın çoğunun kontrolünü elinde tutan Bizans imparatorluğuna karşı çıktı. Krallık tarihinin çoğunda, Büyük Langobardia bölgesinde genellikle kuzey Lombard dükalıkları olarak adlandırılan eskiden Bizans egemenliği altındaki Ravenna vilayeti ve Roma Dükalığı, Küçük Langobardia bölgesinde yer alan Spoleto ve Benevento gibi iki büyük güney dükalığından ayrı tutuldu. Bu bölünme nedeniyle, güney dükalıkları, küçük kuzey dükalıklarına göre oldukça daha fazla özerk idi.

Zamanla, Lombardlar yavaş yavaş Roma unvanlarını, isimlerini ve geleneklerini benimsediler. Paulus Diaconus'un 8. yüzyılın sonlarında yazdığı Langobartça, elbiseleri ve saç stilleri ortadan kalkmıştı. Başlangıçta Lombardlar, Aryanizm Hristiyanı oldukları için Papalık ile hem dini hem de siyasi olarak ters düştü. Ancak 7. yüzyılın sonuna gelindiğinde, tam olarak Katoliğe dönüşleri tamamlanmıştı.Yine de, Papalık ile olan çatışmaları sürdü ve yaşadıkları güç kaybından dolayı 774'te krallığı fetheden Franklar karşısında varlık gösteremediler. Frankların kralı Şarlman, "Lombardlar Kralı" unvanına sahip olmasına rağmen, en güneydeki Lombard dükalığı olan Benevento'yu kontrolü altına alamadı.

Lombardların bir mirası olan Regnum Italiae, yüzyıllar boyunca Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun kurucu krallıklarından biri olarak varlığını sürdürdü. Lombardiya'nın Demir Tacı olarak adlandırılan ve Hristiyanlığın en eski kraliyet amblemi olan Lombardiya, Lombard İtalyasında 7. yüzyılda ortaya çıkmış ve 19. yüzyılın başlarında Napoleon Bonaparte'ye kadar İtalyanın Kralları için taçlandırılmaya devam etmiştir.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'daki Lombard himayesi:
Lombard Krallığı (Neustria, Avusturya ve Tuscia) ve Lombard Dükalıkları Spoleto ile Benevento

En erken Lombard yasası olan Edictum Rothari, mühür yüzüklerinin kullanılmış olduğunu üstü kapalı söylese de Ratchis dönemiyle birlikte kraliyet yönetiminin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Dükalıklarla ilgili kullandıklarına dair tek kanıt Benevento Dükalığından gelen, iki özel sözleşmenin bu mühür ile onaylanmasının istenmesi. Mühür yüzüklerinin varlığı "Roma hükümet geleneklerinin azimliğine tanıklık eder".