Valide sultanlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Osmanlı padişahlarının anneleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara
Adı Oğlu olan Padişah Eşi olan Padişah Asıl Adı Etnik Aslı Valide Sultanlık Süresi
Nilüfer Hatun I. Murat I. Orhan Horofira Rum  ?
Gülçiçek Hatun I. Bayezid I. Murat (?)[1] Rum  ?
Devlet Hatun I. Mehmet I. Bayezid Devlet Türk - Kütahya, Germiyanoğulları Beyliği (Not 1)
Emine Hatun II. Murat I. Mehmet Emine Türk - Elbistan - Kahramanmaraş, Dulkadiroğulları Beyliği 1421-1449
Hüma Hatun II. Mehmed II. Murat Hatice Âlime Türk - Devrekani - Kastamonu, Candaroğulları Beyliği 1444-1446
Emine Gül-Bahar Vâlide Hatûn (Not 2) II. Bayezid II. Mehmed Emine (?)[2] 1481-1492
II. Gülbahar Hatun I. Selim II. Bayezid Külbahar Rum(?)[3] (Not 3)
Ayşe Hafsa (A’işa Hâfize) Vâlide Sultân I. Süleyman I. Selim (?) Trabzon / Lehistan Krallığı / Türk - Tatar - Kırım Hanlığı 1520-1534
Afife Nûrbânu Vâlide Sultân III. Murat II. Selim (?)[4][5]] Páros, Kiklad Adaları(?) 1574-1583
Sâfiye Vâlide Sultân III. Mehmed III. Murat (?)[6] (?)[7] 1595-1603
Handan Vâlide Sultân I. Ahmet III. Mehmed (?)[8] (?)[8] 1603-1605
Fûl-Dâne Vâlide Sultân (Not 2) I. Mustafa III. Mehmed (?)[9] Abaza(?)[10] 1617-1618
1622-1623
Mâh-Firûze Hatice Vâlide Sultân II. Osman I. Ahmet (?)[11] Rum(?) 1618-1620
Meh-Peyker Kösem Vâlide Sultân IV. Murat
I. İbrahim
I. Ahmet (?)[12] Bosnalı veya Yunan 1623-1648
Turhan Hatice Vâlide Sultân IV. Mehmet I. İbrahim (?)[13] Ukraynalı[14] veya Çerkes[13] 1648-1682
Saliha Dil-Âşûb Vâlide Sultân II. Süleyman I. İbrahim (?)[15] (?)[15] 1687-1689
Emetullah Rabia Gülnuş Sultan II. Mustafa
III. Ahmet
IV. Mehmet (?)[16] Resmo(?) - Girit, Venedik Cumhuriyeti 1695-1715
Salihâ Sebkati Vâlide Sultân I. Mahmut II. Mustafa (?)[17] (?)[18] 1730-1739
Şâh-Süvar Vâlide Sultân III. Osman II. Mustafa (?)[19] (?)[20] 1754-1756
Emine Mihr-î-Şâh İkinci Kadın Efendi III. Mustafa III. Ahmet (?)[21] (?)[22] 1757-1762[23]
Mihr-î-Şah Vâlide Sultân III. Selim III. Mustafa (?)[24] Gürcü[25] 1789-1805
Ayşe Seniyeperver (Sina-Pervar) Vâlide Sultân IV. Mustafa I. Abdülhamit (?)[26] [27] 1807-1808
Nakş-î-Dil Haseki Vâlide Sultân (Not 2) II. Mahmut I. Abdülhamit (?)[28] (?)[29] 1808-1817
Bezm-î-Alem Vâlide Sultân Abdülmecit II. Mahmut (?)[30] Gürcü(?)[31] 1839-1853
Pertav-Nihâl (Pertevniyal) Vâlide Sultân Abdülaziz II. Mahmut (?) Çerkes(?)[32] 1853-1876
Şevk-Efzâ Vâlide Sultân V. Murat Abdülmecit (?)[33] Çerkes[34] 1876-1876
Rahîme Piristû Vâlide Sultân (Not 2) II. Abdülhamit Abdülmecit Râhime Osmanlı Çerkes -Ubuhlar Kabilesi 1876-1904

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Not 1: Öz annesidir, ya oğlu padişah olmadan önce vefat etmiştir, veyahutta bir başka nedenle Vâlide Sultân olamamıştır.
  • Not 2: Öz annesi değildir ama onu büyütmüştür ya da mânevî annesi olarak Vâlide Sultân olmuştur.
  • Not 3: Öz ve mânevî anneleri farklı kaynaklarda farklı olarak bertilmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 49-50
  2. ^ TDV, İslam Ansiklopedisi, cilt: 14, sayfa: 230
  3. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 135-136
  4. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt: 33, Sayfa: 250
  5. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı 2011, Sayfa: 193
  6. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 35; sayfa: 472
  7. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, Sayfa: 204
  8. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, Sayfa: 219
  9. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, Sayfa: 237
  10. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Sultanları, 12. baskı, s. 232
  11. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, Sayfa: 223
  12. ^ TDV, İslam Ansiklopedisi, cilt: 26, sayfa: 273
  13. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 245
  14. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt: 41, s. 423
  15. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları. s. 253
  16. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 266
  17. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 286
  18. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. Baskı, s. 286
  19. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 288
  20. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 288
  21. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 302-303
  22. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 302-303
  23. ^ Sakaoğlu, Necdet (2008). Bu mülkün kadın sultanları: Vâlide sultanlar, hâtunlar, hasekiler, kadınefendiler, sultanefendiler. Oğlak Yayıncılık. ss. 303. ISBN 978-9-753-29623-6. https://books.google.com.tr/books?redir_esc=y&hl=tr&id=6WUMAQAAMAAJ&dq=havatin+hatun&focus=searchwithinvolume&q=III%3A+Mustafa%27n%C4%B1n+annesi. 
  24. ^ https://tr.wikipedia.org/wiki/Mihri%C5%9Fah_Valide_Sultan
  25. ^ İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Enver Ziya Karal, Osmanlı tarihi: cilt. Karal, E.Z. Nizam-ı Cedit ve Tanzimat devirleri, 1789-1856 (1957), Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1961, pp. 13, 16.
  26. ^ Sakaoğlu, Necdet, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 354
  27. ^ Sakaoğlu, Necdet, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 354
  28. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 32, sayfa: 343
  29. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 356
  30. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 383
  31. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 6, sayfa: 108
  32. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 34, sayfa: 239
  33. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 421
  34. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, sayfa: 421