Osmanlı hanedan reisleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Hanedan Reisi, saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğulları ailesinin başkanlarının kullandığı unvandır.

Hanedan reisinin ismi Riyaset dönemi Defin yeri
Abdülmecid Efendi 1924 - 1944 Medine
Ahmed Nihad Osmanoğlu 1944 - 1954 Şam
Osman Fuat Osmanoğlu 1954 - 1973 Paris
Mehmed Abdülaziz Osmanoğlu 1973 - 1977 Nice
Ali Vâsıb Osmanoğlu 1977 - 1983 İskenderiye
Mehmed Orhan Osmanoğlu 1983 - 1994 Nice
Ertuğrul Osman Osmanoğlu 1994 - 2009 İstanbul
Osman Bayezid Osmanoğlu 2009 - 2017 New York
Dündar Osmanoğlu 2017 -

Şehzadelik[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Şehzade

Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahın erkek çocuklarına verilen unvandır. Aynı şekilde şehzadelerin de çocukları bu unvanı alırlar ve kendi erkek çocuklarına da geçirirlerdi. Yani Osmanlı hanedanına mensup padişah dışındaki tüm erkekler bu unvanı taşırlardı. Avrupa ülkelerinde kullanılan prens unvanına karşılık gelir. Şehzadeler, klasik devirde bu unvandan sonra sultan, sonra da kendi isimlerini kullanırlardı. Örneğin, Şehzade Mustafa veya Şehzade Bayezid.

Ekberiyet uygulamasına kadar okuma çağında yanlarına verilen lala ile eğitme başlayan ve sancağa çıkan şehzadeler yıllar süren zorlu bir taht mücadelesi sonrası tahta çıkıp padişah olurlar ya da çıkamayıp ya tutsak hayatı yaşarlar ya da öldürülürlerdi (Fiili olarak öldürülürlerdi.). Bu nedenle taht mücadelesi çok önem sarf ettiğinden mücadeleyi en iyi kazanır bu da padişahın en iyi olmasını sağlardı.

2009'dan 2017'ye dek Hanedan Reisi unvanıyla ailenin başkanı olan Şehzade Osman Bayezid Osmanoğlu Efendi (1924-2017) New York'ta yaşamaktaydı. Sultan Abdülmecit'in tahta çıkmayan oğlu Şehzade Mehmet Burhanettin Efendi'nin torunuduydu. Hanedanın şu anki reisi Dündar Osmanoğlu'dur (d. 1930).

Klasik dünya tarihinde sınırlar çizip hükümdarlıkta bulunmuş soyların erkek nesillerinin tümüne batıda Prens, Ortadoğu'da Şehzade unvanı verilmiştir. Şehzade unvanı sadece Osmanlı Hanedanında kullanılmamakla beraber, Türk ve İslam medeniyetlerinin kurmuş olduğu Devlet ve Beyliklerin Hükümdarlarının erkek çocukları ve ondan devam eden soylarına da verilen bir unvandır. Tarihçilerin eserlerine ve belgelere bakıldığında da bu durumun çok net ifade edildiği gözlenmektedir. Orta Asya'da, Anadolu'da ve Orta Doğu'da kurulan Timur Devleti, Akkoyunlu Devleti, Karakoyunlu Devleti, Dulkadiroğlu Devleti ve İlhanlı Devleti Hükümdarlarının erkek çocuklarının da Şehzade unvanı kullandığı bilinmektedir.

Bu bakımdan Şehzade ifadesi kullanılırken Osmanlı Şehzadesi, Timurlu Şehzadesi ve Dulkadirli Şehzadesi gibi ön hanedan mensubiyetleri de belirtilmektedir.

Osmanoğullarının hayattaki erkek fertleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim - Doğum yılı - Soy bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Dündar Osmanoğlu (1930) (II. Abdülhamit)

2. Harun Osmanoğlu (1932) (II. Abdülhamit)

3. Osman Selahaddin Osmanoğlu (1940) (V. Murat)

4. Ömer Abdülmecid Osmanoğlu (1941) (V. Mehmet)

5. Mehmed Ziyaeddin (1947) (V. Mehmet)

6. Roland Selim Kadir (1949) (II. Abdülhamit)

7. Selim Cem (1955) (I. Abdülmecid)

8. Orhan İbrahim Süleyman Saadeddin (1959) (Abdülaziz)

9. Orhan Osmanoğlu (1963) (II. Abdülhamit)

10. Eric Mehmed Ziyaeddin Nazım (1966) (V. Mehmet)

11. Orhan Murad Osmanoğlu (1972) (V. Murat)

12. Mahmud Francis Osmanoğlu (1975) (V. Mehmet)

13. René Osman Abdul Kadir (1975) (II. Abdülhamit)

14. Daniel Adrian Hamid Kadir (1977) (II. Abdülhamit)

15. Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu (1979) (II. Abdülhamit)

16. Selim Süleyman Osmanoğlu (1979) (V. Murat)

17. Nazım Osmanoğlu (1985) (V. Mehmet)

18. Yavuz Selim Osmanoğlu (1989) (II. Abdülhamit)

19. Turan Cem Osmanoğlu (2004) (V. Murat)

20. Tamer Nihad Osmanoğlu (2006) (V. Murat)

21. Muhammed Harun Osmanoğlu (2007) (II. Abdülhamit)

22. Batu Bayezid Osmanoğlu (2008) (V. Murat)

23. Ziya Reşad Osmanoğlu (2012) (V. Mehmet)

24. Cem Ömer Osmanoğlu (2015) (V. Mehmet)

25. Abdülaziz Osmanoğlu (2016) (II. Abdülhamit)