Okuryazarlık oranına göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Ülkelere göre okuryazarlık oranları, harita

Birleşmiş Milletler 2005 Yılı Gelişme Programı Raporu'na göre ülkelere göre okuryazarlık oranları listesi.

Okuryazarlıktan kastedilen ülkeden ülkeye değişebildiği ve okuryazarlık oranlarıyla ilgili veri toplama yolları da yine ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiği için, aşağıdaki çizelgede yer alan bilgilerin tam bir kesinlik taşımayabileceği gerçeği dikkate alınmalıdır.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Okuryazarlık Oranı
Birleşmiş Milletler Dünya 84.1%
ABD Virjin Adaları ABD Virjin Adaları 90-95% tahmini
Afganistan Afganistan 28.1%
Almanya Almanya 99.0%
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 99.0%
Amerikan Samoası Amerikan Samoası 97.0%
Andorra Andorra 100.0%
Angola Angola 71.1%
Anguilla Anguilla 95.0%
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 99.0%
Arjantin Arjantin 97.9%
Arnavutluk Arnavutluk 96.8%
Aruba Aruba 96.8%
Avustralya Avustralya 96.0%
Avusturya Avusturya 98.0%
Azerbaycan Azerbaycan 99.8%
Cezayir Cezayir 86.0%
Ermenistan Ermenistan 99.6%
Bahamalar Bahamalar 95.6%
Bahreyn Bahreyn 94.6%
Bangladeş Bangladeş 57.7%
Barbados Barbados 99.7%
Beyaz Rusya Beyaz Rusya 99.6%
Belçika Belçika 99.0%
Belize Belize 79.7%
Benin Benin 42.4%
Bermuda Bermuda 98.0%
Bhutan Bhutan 64.9%
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 77.9%
Birleşik Krallık Birleşik Krallık 99.0%
Bolivya Bolivya 95.7%
Bosna-Hersek Bosna-Hersek 99.4%
Botsvana Botsvana 88.5%
Brezilya Brezilya 91.3%
Britanya Virjin Adaları Britanya Virjin Adaları 97.8%
Brunei Brunei 95.4%
Bulgaristan Bulgaristan 98.4%
Burkina Faso Burkina Faso 36.0%
Burma Burma 93.1%
Burundi Burundi 85.6%
Kamboçya Kamboçya 77.2%
Kamerun Kamerun 75.0%
Kanada Kanada 99.0%
Yeşil Burun Adaları Cape Verde 87.6%
Cayman Adaları Cayman Adaları 98.9%
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti 56.6%
Çad Çad 35.4%
Şili Şili 98.6%
Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti 95.1%
KolombiyaKolombiya 94.7%
Komorlar Komorlar 75.5%
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti 66.8%
Kongo Cumhuriyeti Kongo 83.8%
Cook Adaları Cook Adaları 95.0%
Kosta Rika Kosta Rika 97.8%
Hırvatistan Hırvatistan 99.2%
Küba Küba 99.8%
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti 98.7%
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 99.0%
Danimarka Danimarka 99.0%
Cibuti Cibuti 70.0%
Dominika Dominika 94.0%
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti 91.8%
Ekvador Ekvador 94.5%
Mısır Mısır 73.8%
El Salvador El Salvador 88.0%
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi 95.3%
Eritre Eritre 80.0%
Estonya Estonya 99.8%
Etiyopya Etiyopya 49.1%
Fiji Fiji 93.7%
Finlandiya Finlandiya 100.0%
Fransa Fransa 99.0%
Fransız Polinezyası Fransız Polinezyası 98.0%
Gabon Gabon 88.4%
Gambiya Gambiya 50.0%
Gazze Şeridi Gazze Şeridi 96.4%
Gürcistan Gürcistan 99.8%
Gana Gana 76.6%
Cebelitarık Cebelitarık 80.0%
Yunanistan Yunanistan 98.9%
Grönland Grönland 100.0%
Grenada Grenada 96.0%
Guam Guam 99.0%
Guatemala Guatemala 83.4%
Gine Gine 41.0%
Gine-Bissau Gine-Bissau 59.9%
Guyana Guyana 91.8%
Haiti Haiti 52.9%
Honduras Honduras 88.5%
Hong Kong Hong Kong 93.5%
Macaristan Macaristan 99.0%
İzlanda İzlanda 99.0%
Hindistan Hindistan 74.4%
Endonezya Endonezya 92.8%
İran İran 86.8%
Irak Irak 80.2%
İrlanda İrlanda 99.0%
İsrail İsrail 97.8%
İtalya İtalya 99.0%
Fildişi Sahili Fildişi Sahili 56.2%
Jamaika Jamaika 88.7%
Japonya Japonya 99.0%
Ürdün Ürdün 93.4%
Kazakistan Kazakistan 99.5%
Kenya Kenya 87.4%
Kuzey Kore Kuzey Kore 100.0%
Güney Kore Güney Kore 97.9%
Kosova Kosova 91.9%
Kuveyt Kuveyt 94.0%
Kırgızistan Kırgızistan 98.7%
Laos Laos 79.9%
Letonya Letonya 99.9%
Lübnan Lübnan 93.9%
Lesotho Lesotho 89.6%
Liberya Liberya 60.8%
Libya Libya 94.2%
Lihtenştayn Lihtenştayn 100.0%
Litvanya Litvanya 99.8%
Lüksemburg Lüksemburg 100.0%
Makao Makau 91.3%
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya 97.3%
Madagaskar Madagaskar 64.7%
Malavi Malawi 74.8%
Malezya Malezya 93.1%
Maldivler Maldivler 99.0%
Mali Mali 27.7%
Malta Malta 92.8%
Marshall Adaları Marshall Adaları 93.7%
Moritanya Moritanya 52.1%
Mauritius Mauritius 89.8%
Meksika Meksika 95.1%
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya 890%
Moldova Moldova 98.5%
Monako Monako 99.0%
Moğolistan Moğolistan 97.4%
Karadağ Karadağ 98.4%
Montserrat Montserrat 97.0%
Fas Fas 72.0%
Mozambik Mozambik 58.8%
Namibya Namibya 88.8%
Nepal Nepal 66.0%
Hollanda Hollanda 99.0%
Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya 96.2%
Yeni Zelanda Yeni Zelanda 99.0%
Nikaragua Nikaragua 82.8%
Nijer Nijer 28.7%
Nijerya Nijerya 61.3%
Niue Niue 95.0%
Norfolk Adası Norfolk Adası 100.0%
Kuzey Mariana Adaları Kuzey Mariana Adaları 97.0%
Norveç Norveç 100.0%
Umman Umman 81.4%
Pakistan Pakistan 55.0%
Palau Palau 92.0%
Filistin Devleti Filistin 95.6%
Panama Panama 95.0%
Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine 64.2%
Paraguay Paraguay 94.0%
Peru Peru 94.5%
Filipinler Filipinler 96.3%
Polonya Polonya 99.7%
Portekiz Portekiz 95.4%
Porto Riko Porto Riko 94.1%
Katar Katar 96.3%
Romanya Romanya 97.7%
Rusya Rusya 99.7%
Ruanda Ruanda 71.1%
Saint Helena Saint Helena 97.0%
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis 97.8%
Saint Lucia Saint Lucia 90.1%
Saint Pierre ve Miquelon Saint Pierre ve Miquelon 99.0%
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadines 96.0%
Samoa Samoa 99.7%
San Marino San Marino 96.0%
São Tomé ve Príncipe Sao Tome ve Principe 84.9%
Suudi Arabistan Suudi Arabistan 86.6%
Senegal Senegal 39.3%
Sırbistan Sırbistan 98.0%
Seyşeller Seyşeller 91.8%
Sierra Leone Sierra Leone 35.1%
Singapur Singapur 95.9%
Slovakya Slovakya 99.6%
Slovenya Slovenya 99.7%
Solomon Adaları Solomon Adaları 84.1%
Somali Somali Bilgi yok
Güney Afrika Güney Afrika 94.3%
Güney Sudan Güney Sudan 27.0%
İspanya İspanya 97.7%
Sri Lanka Sri Lanka 98.1%
Sudan Sudan 75.9%
Surinam Surinam 95.6%
Svaziland Svaziland 87.5%
İsveç İsveç 99.0%
İsviçre İsviçre 99.0%
Suriye Suriye 79.6%
Çin Cumhuriyeti Tayvan 98.3%
Tacikistan Tacikistan 99.7%
Tanzanya Tanzanya 70.6%
Tayland Tayland 96.7%
Doğu Timor Doğu Timor 67.5%
Togo Togo 60.9%
Tonga Tonga 98.9%
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago 98.6%
Tunus Tunus 88.3%
Türkiye Türkiye 95.4%
Türkmenistan Türkmenistan 98.8%
Turks ve Caicos Adaları Turks ve Caicos Adaları 98.0%
Uganda Uganda 78.4%
Ukrayna Ukrayna 99.7%
Uruguay Uruguay 98.5%
Özbekistan Özbekistan 99.3%
Vanuatu Vanuatu 85.2%
Vatikan Vatikan 99.0%
Venezuela Venezuela 95.5%
Vietnam Vietnam 94.0%
Batı Sahra Batı Sahra Bilgi yok
Yemen Yemen 63.9%
Zambiya Zambiya 80.6%
Zimbabve Zimbabve 90.7%

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]