Jenson Button

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jenson Button
0
Kişisel bilgi
Ülke Birleşik Krallık
Formula 1 Dünya Şampiyonası kariyeri
Katıldığı Yarış311 (306 başlama)
Yarış dışı75
Şampiyonlukları1 (2009)
Yarış Birincilikleri15
Podyum50
Pol pozisyonu8
Kariyer Puanı1.235
En hızlı tur8
Toplam tur16.271
Lider tur762
Toplam km80.863
Lider km3.886
İlkler ve sonlar
İlk yarış2000 Avustralya Grand Prix
İlk birincilik2006 Macaristan Grand Prix
Son birincilik2012 Brezilya Grand Prix
Son yarış2017 Monako Grand Prix

Jenson Alexander Lyons Button (d.19 Ocak 1980; Frome, Somerset, İngiltere) İngiliz Formula 1 pilotu.

2000 sezonunda Williams takımı ile Formula 1'e adım atan Button, ilk zaferini start aldığı 113. yarışta, 6 Ağustos 2006 tarihinde Hungaroring pistinde koşulan yağmur altındaki Macaristan Grand Prix'inde elde etmiştir. 2009 sezonunda Avustralya Grand Prix, Malezya Grand Prix, Bahreyn Grand Prix, İspanya Grand Prix, Monako Grand Prix ve Türkiye Grand Prix'ini kazanarak; "ilk 7 yarışın 6'sını kazanma" başarısını gösteren üç pilottan biri oldu. Bu başarıyı daha önce Jim Clark bir kez (1965 sezonu), Michael Schumacher de iki kez (1994 ve 2004 sezonları) gerçekleştirmişti.

Jenson Button, 2009 Formula 1 Dünya Şampiyonudur. 169 Grand Prix sonrasında kazandığı şampiyonluk, tüm zamanların en geç kazanılmış ikinci şampiyonluğu oldu. Bu konuda rekor, 1992 Macaristan Grand Prix ertesinde yarıştığı 176 Grand Prix'den sonra şampiyonluğu elde eden bir başka İngiliz pilot Nigel Mansell'e ait.

19 Kasım 2009'da "Şampiyonluk Yılım" adındaki kitabı piyasaya çıktı. Doğum yeri Frome'da bir caddenin adı "Jenson Avenue", Frome nehri üzerindeki köprünün adı "Jenson Button Köprüsü" olarak değiştirildi.

İlk Yılları ve Özel Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

John Button (Rallikros pilotu)
John Button
Louise Griffiths

Jenson Button, İngiltere'nin Somerset bölgesinin Frome kentinde doğdu. Selwood Ortaokulu ve Frome Koleji'nde eğitim hayatını sürdürdü. Simone Lyones ve eski Rallikrosçu John Button'ın tek erkek çocuğudur. John Button, 1970'lerde kullandığı Jensen marka arabadan etkilenerek oğlunun ismine Jenson koymuştur. Oğlunun tüm yarışlarına gelir. Eski bir rallici ve hareketli mizacı nedeniyle Formula 1 camiasının en tanınan simalarındandır. Jenson, 2003 senesinde F1 Racing dergisindeki röportajında "onunla baba oğuldan ziyade kanka gibiyiz" diyerek, babasıyla arasının ne kadar iyi olduğunu açıklamıştır.

Annesi ve babası boşanan Button'ın, Tania Katrina (d.1967), Samantha Chantal (d.1970) ve Natasha Michelle (d.1973) isimli üç ablası vardır.

Jenson Button İngiliz pop müzik şarkıcısı ve aktris Louise Griffiths ile 2 sene nişanlı kaldı. Nisan 2005'te, düğünlerine üç ay kala ilişkilerini bitirdiklerini açıkladılar. Şu anda Jessica Michibata ile birlikte. Birçok Formula 1 pilotu gibi, Button da, Monako'da yaşamakta. Ayrıca İngiltere ve Bahreyn'de de ikamet ediyor. Hobileri; dağ bisikleti ve sörf. 1956 model Volkswagen Campervan ve bir Honda S600'ü bulunmakta.

Yarış Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Karting[değiştir | kaynağı değiştir]

Button'ın yarış dünyasına girişi, 8.yaşgününde babasının aldığı hediye karting arabasıyla başladı. 11 yaşındayken, 1991 Britanya Cadet Karting Şampiyonası'ndaki 34 yarışın tamamını kazanarak müthiş bir başlangıç yapan Button'un bu başarısını, 3 Britanya Açık Karting Şampiyonluğu takip etti. Button1997 yılında Avrupa Süper A Şampiyonası'nı kazanan en genç pilot ve Ayrton Senna Hatıra Kupası'nı kazanma başarılarını gösterdi, ertesinde açık araba kariyerine başladı.

Formula Ford[değiştir | kaynağı değiştir]

1998 yılında, 18 yaşındayken adım attığı Avrupa Formula Ford Şampiyonası'nı 9 yarış birinciliği ile kazanmayı başardı. Ayrıca aynı sene içinde Brands Hatch pistindeki Formula Ford Festivali'nde daha sonra Indianapolis 500 yarışını kazanacak olan Dan Wheldon'ı geçmeyi başardı. Yılın sonuna gelindiğinde, BRDC (Britanya Yarış Pilotları Derneği) Genç Pilot Ödülü'nü kazandı. Bu ödül aynı zamanda, 1999 yılı sonu için, ona McLaren ile bir test sürüşü yapma şansını da getirdi.

Formula 3[değiştir | kaynağı değiştir]

Button 1999 yılında Promatecme takımı ile, Formula 1'in bir alt kategorisi olan (o zamanki adıyla) Formula 3'te yarıştı. Thruxton, Pembrey ve Silverstone pistlerindeki yarışları kazanarak sezonu en iyi sırada bitiren çaylak pilot oldu. Şampiyonayı Marc Haynes ve Luciano Burti'nin ardından üçüncü sırada bitirmeyi başardı.

Formula 1[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılının sonunda Silverstone'da McLaren ve daha sonra Prost takımı için test seanslarına katıldı. Bu sırada Williams takımında bekleneni veremeyen Alex Zanardi, takım sahibi Frank Williams tarafından kovulunca, bu takımda bir boş koltuk oldu. Bruno Junqueira ile Jenson Button arasında kalan Frank Williams, tercihini Button'dan yana kullandı ve Williams takımı 2000 yılında Ralf Schumacher-Jenson Button ikilisiyle yarışacağını açıkladı.

2000: Williams-BMW[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyerinin ve sezonun 2. yarışı olan Brezilya Grand Prix'inde, 20 yaş 67 günlükken 6. sırayı alarak 1 puan aldı ve "bir Formula 1 yarışında puan alan en genç pilot" rekorunu kırdı. Sezon boyunca dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Button, Spa pistinde koşulan Belçika Grand Prix'ini yarışta sıralamada 3., yarışta da 4. olarak sezonun en iyi başarısını gösterdi. Buna rağmen sezon boyunca birçok kez çaylak hatası da yaptı, özellikle Monza pistindeki İtalya Grand Prix'inde Güvenlik Aracı periyodunda kaza yaparak yarış dışında kalması, hanesine eksi puan olarak yazıldı.

Sezonu 12 puanla 8.sırada bitirdi. Takım bir sonraki sezon için Juan Pablo Montoya ile anlaşırken, Button da Benetton Formula takımına kiralandı.

Button, Benetton Formula'sıyla (2001)

2001: Benetton[değiştir | kaynağı değiştir]

Giancarlo Fisichella ile takım arkadaşı olan Button, kayıp bir sezon geçirdi. Araç, tüm sezon boyunca olan bir türlü hızlı olamadı. Tek başarı, Almanya Grand Prix'inde elde edilen 5. lik oldu.

Sezonu 2 puanla 17.sırada tamamladı.

2002: Renault[değiştir | kaynağı değiştir]

Benetton Formula takımını satın alan Renault, uzun bir sürenin ardından Formula 1'e geri döndü. Takım arkadaşı Jarno Trulli'ye sıralama turlarında düzenli olarak geçilen Button, yarışta daha iyi performanslar sergiledi. Malezya Grand Prix'inde Michael Schumacher'i geçişi oldukça fantastikti, ancak araç süspansiyon arızası verince kariyerinin ilk podyumunu kaçırarak 4. oldu. Bir diğer 4.lüğü Brezilya Grand Prix'inde elde etti.

Sezonu 14 puanla 7. sırada bitirdi. Şampiyonayı takım arkadaşı Jarno Trulli'nin önünde bitirmesine rağmen, takımın sahibi Flavio Briatore, takımın test pilotu Fernando Alonso ile yerini değiştirdi ve Button bir sonraki sezon için BAR takımı ile anlaştı.

2003-2005: BAR-Honda[değiştir | kaynağı değiştir]

2003[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 Formula 1 Dünya Şampiyonu Jacques Villeneuve ile takım arkadaşı olan Button, iyi performanslar sergilemeye devam etti. Sezonun en iyi derecesi Avusturya Grand Prix'indeki 4.lüktü. Monako Grand Prix'i cumartesi anteman turlarında çok ciddi kaza geçiren Button, o yarışı kaçırdı. Birleşik Devletler Grand Prix'ine kariyerinde ilk defa liderlik etti.

Sezonu 17 puanla 9.sırada bitirdi.

Button 2004 Birleşik Devletler Grand Prix'inde
2004[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım 2004 yılı için oldukça büyük bir atılım gerçekleştirdi ve Formula 1 Markalar Şampiyonası'nı Ferrari'nin ardından ikinci sırada bitirdi. Button, kariyerinin ilk podyum finişini Malezya Grand Prix'inde elde ettiği 3.lükle gerçekleştirdi. Bunu, sezon boyunca 9 podyum finişi takip etti.

San Marino Grand Prix'inde kariyerinin ilk pol pozisyonunu elde eden Button, yarışı 2. sırada bitirdi.

Sezonu 85 puanla 3. sırada tamamladı.

2005[değiştir | kaynağı değiştir]
Button 2005 Kanada Grand Prix'inde pol pozisyonunu kazanıyor

5 Ağustos 2004 tarihinde Williams takımıyla anlaşma imzalayan Button'ı oldukça sancılı bir dönem bekliyordu. BAR takımı patronu David Richards ile Williams takımı sahibi Frank Williams arasında bazı itilaflar ortaya çıktı ve konu Sözleşme Anlaşmazlık Kurulu'na gitti. 16 Ekim 2004'te Jenson Button'ın BAR takımı ile yarışmaya devam etmesi kararı verildi.

San Marino Grand Prix'inde illegal yakıt sistemi nedeniyle diskalifiye edilen takım, daha sonra toparlanma sürecine girdi. Kanada Grand Prix'inde kariyerinin 2. pol pozisyonunu kazanan Button, 46. turda 3. sırada iken kaza yaparak yarışdışı kaldı. Bir sonraki yarış Birleşik Devletler Grand Prix'ini Michelin lastiği kullanan takımların çekilmesi nedeniyle kaçıran Button, kendi evi Silverstone'da pol pozisyonunu kazandı, ancak yarışı 5. bitirebildi.

Bu sırada Frank Williams'ın itirazları devam etmekteydi. Button, haklı bulunan Williams takımına 30 milyon dolar civarında bir meblağ tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Sezonu 37 puanla 9.sırada tamamladı.

2006-2008: Honda[değiştir | kaynağı değiştir]

Button, 2006 Kanada Grand Prix'inde
2006[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu seneye kadar BAR takımı için motor tedarikçisi olan Honda, takımı satın aldı. Ferrari'den ayrılan Rubens Barrichello ile takım arkadaşı olan Button, sezonun ilk yarısında pek bir varlık gösteremezken, sezonun ikinci yarısı ile beraber müthiş bir çıkış yakaladı. Kariyerinin ilk galibiyetini, Formula 1 kariyerinin 113. yarışında, 12. sırada start aldığı değişken hava koşullarının etkisindeki Macaristan Grand Prix'inde kazanan Button, bir sonraki yarış olan Türkiye Grand Prix'inde de 4. oldu. İtalya Grand Prix, Çin Grand Prix ve Japonya Grand Prix'lerini de 4. ve 5. sıralarda bitiren Button, sezonun son 7 yarışı baz alındığında, bu yarışlardan 40 puan toplamayı başardı.

Sezonu da, 56 puanla 6. sırada tamamladı.

Button, 2007 İngiltere Grand Prix'inde
2007[değiştir | kaynağı değiştir]

Honda, bu sene içinde aracını geliştiremedi. Aerodinamik paketin "tam bir felaket" olduğunu belirten Button, sezon boyunca pek bir varlık gösteremedi. İngiltere Grand Prix'inin ertesinde 2008 aracına odaklandıklarını açıkladı.

Sezonu 6 puanla 15. sırada bitirdi.

Button, Honda'sı ile 2008 Çin Grand Prix'inde
2008[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük umutlarla beklenen 2008 sezonu, BAR zamanları da dahil olmak üzere, takımın en kötü performansını gösterdiği sezon oldu. Sezonun daha 4. yarışında 2008 aracını geliştirmeyi bırakan Honda, kaynaklarının neredeyse tamamını 2009 aracının tasarımına ayırdı.

Sadece 3 puan alabilen Button, sezonu 18. sırada tamamladı.

Honda takımı, küresel ekonomik kriz nedeniyle takımı satışa çıkardı.

2009: Brawn GP[değiştir | kaynağı değiştir]

Formula 1'den çekilen Honda'nın adının, 5 Mart 2009'da Brawn GP olarak değiştirildiği açıklandı. Takım hemen Barselona'da yapılan testlere katıldı, Button burada seansların en hızlı tur zamanlarını elde etti. Herkes, takımın sponsor bulabilmek için boş depolarla tur attıklarını sanırken, Brawn GP ve Button'ın çok ciddi olduğu, sezonun ilk yarışı Avustralya Grand Prix'inde ortaya çıktı. Sıralama turlarında pol pozisyonunu elde eden Button, yarışı kazanmayı başardı. Button aynı başarıyı bir sonraki yarış olan Malezya Grand Prix'inde de gösterdi. 3. yarış olan yağmurlu Çin Grand Prix'ini 3. sırada tamamlayan Button, 4. yarış Bahreyn Grand Prix'ini de kazanarak sezona çok güçlü bir başlangıç yaptı.

Button, 2009 Türkiye Grand Prix'inde zafere gidiyor

"Avrupa sezonu" tabir edilen kısmın ilk iki yarışı olan İspanya Grand Prix ve Monako Grand Prix'inde de pol pozisyonunda başlayan Button, yarışları oldukça rahat kazandı. Sezonun 7. yarışı Türkiye Grand Prix'ine 2. sırada başlayan Button, pol pozisyonundan kalkan Sebastian Vettel'i ilk turda geçti ve yarışın sonuna kadar rahat bir sürüş sergileyerek yarışı kazanmayı başardı. Bu sonuçla birlikte, 2009 sezonunun ilk 7 yarışın 6'sını kazanarak,"bir sezona en iyi başlama" başarısını gösteren tarihteki 3. pilot oldu.

İngiltere Grand Prix'ine de galibiyet parolası ile başlayan Button, yarış hafta sonu boyunca aracından ve lastiklerinden istediği verimi alamadı. Antrenmanlarda gerilerde kalan Button, sıralama turlarında üçüncü bölüme kalabildi ancak yarışa 6. sırada başlama hakkını elde edebildi. Yarışta 9. sıraya kadar düşse de son pitstopunu geç yapmasının da verdiği avantajla 6.sırada yarışı bitirmeyi başardı.

Almanya Grand Prix'sine 3. sıradan başlayan Button kötü bir start alarak 7. sıraya kadar düştü, daha sonra 3 pit-stop stratejisiyle yükselerek yarışı 5. sırada bitirdi. Macaristan Grand Prix'inde bu seneki en kötü grid pozisyonu olan 8. sıradan kalkan Button, yarışta da pek bir varlık gösteremedi ve 7. sırada yarışı tamamladı. İspanya'nın Valencia kentindeki cadde pistinde koşulan Avrupa Grand Prix'ine 5. sırada başlamasına rağmen sönük bir performansla yarışı 7. sırada tamamlayarak puan alma geleneğini sürdürdü. Bu yarışı takım arkadaşı Rubens Barrichello kazandı. Bir sonraki yarış olan Belçika Grand Prix'i hafta sonunda deyim yerindeyse kabusu yaşayan Button, sıralamalarda ilk kez üçüncü bölüme kalamadı ve 14. sırada kaldı. Yarışta nispeten iyi bir start almasına rağmen ilk tur içinde meydana gelen kazaya karışarak yarış dışı kaldı.

5 yarış boyunca gösterdiği bu kötü performans sırasında şampiyonada kendini takip eden pilotların da almış olduğu zayıf sonuçlar, sezonun ilk bölümünde yarattığı fark ile son yarışlara hatırı sayılır bir farkla pilotlar şampiyonasına liderlik etmeyi başardı.

Avrupa sezonunun son yarışı olan İtalya Grand Prix'ine 6. sırada başlayan Button, işleyen strateji ile yarışı 2. sırada tamamlayarak uzun bir süre sonra podyumla tanıştı. Rubens Barrichello'nun yarışı kazanmasıyla da, iki takım arkadaşı pilotlar şampiyonası mücadelesinde baş başa kaldı.

Singapur Grand Prix'ini takım arkadaşı Barrichello'nun hemen önünde 5. sırada bitiren Button, Japonya Grand Prix'inde bir sıra gerisinde 8. sırada yarışı tamamlayarak istikrarlı bir şekilde puan almayı sürdürdü. Bu iki yarışta Vettel 15 puan toplayınca Brezilya Grand Prix'ine gelindiğinde matematiksel olarak bu üç pilot arasında devam ediyordu.

Brezilya Grand Prix'ine pol pozisyonunda başlayan Barrichello yarışı ancak 8. sırada bitirebilirken, 15. başlayan Vettel 4., 14. başlayan Button ise 5. sırada bitirdi. Böylece Button sezonun son yarışına girilirken şampiyonluğunu ilan etti.

Sezonun son yarışı Abu Dabi Grand Prix'ini 3. sırada bitiren Button, toplamda 95 puan, 6 birincilik, 7 pol pozisyonu ile 2009 Formula 1 Dünya Şampiyonu oldu.

2010: McLaren Mercedes[değiştir | kaynağı değiştir]

Button 2010 Bahreyn Grand Prix'sinde.

Şampiyonluğu kazanmasının üzerinden çok geçmeden, 18 Kasım 2009'da, McLaren takımı ile 3 sezon için toplam 18 milyon sterlin (40 milyon lira) değerinde sözleşme imzaladı. 1988'de McLaren-Honda takımında yarışan Ayrton Senna - Alain Prost ikilisinden beri ilk kez iki şampiyon pilot; 1967'de Lotus takımında yarışan Jim Clark - Graham Hill ikilisinden beri ilk kez iki Britanyalı şampiyon pilot; ve tarihte ilk kez arka arkaya, 2008 ve 2009 şampiyonları Lewis Hamilton ve Jenson Button, 2010 senesinde bir takımda yarışıyorlar.

Sezonun ilk yarışı Bahreyn Grand Prix'sini 7. sırada tamamlayan Button, ikinci yarış Avustralya Grand Prix'sinde harika bir strateji belirleyerek yağmurlu havada başlayan yarışta ilk olarak kuru zemin lastiğine geçen pilot oldu ve 51 tur boyunca bu lastiklerle yarışarak yarışı kazandı. Üçüncü yarış Malezya Grand Prix'sine 17. sıradan başlayarak 8. oldu ve puan almayı başardı. Dördüncü yarış Çin Grand Prix'inde kuru zemin lastiği ile 5. sırada başlayan Button, yağan hafif yağmura rağmen pit stop yapmadı ve kuru zemin lastiğinde kalarak önce 2. sıraya, daha sonra da ilk sıraya yükselerek yarışı kazandı.daha sonraki yarış İspanyada 5. olabilen Button Monaco GP'sinde yarış dışı kalarak 2 yarışta 10 puan alırken,Mark Webber'in iki yarışı da kazanması şampiyona liderliğini ona kaybettirdi.Bu yarıştan sonra Türkiye GP'sinde Vettel ve Webber liderlik mücadelesi verirken kaza yapmışlar Hamilton 1. Button 2. olmuş ve duble yapmışlardı ama takım Hamilton'a yakıt tasarrufu yap dediğinde Hamilton yakıt tasarrufu yaparsam Button beni geçecekmi sorusuna hayır Lewis,hayır cevabı verilmiştir.Bu sırada Button,Hamilton'u geçmiştirki bir dahaki virajda yerini geri vermiştir.Bu da akıllara takım emrini getirmiştir.Daha sonraki yarışlar Kanada ve Avrupa'da 2. lik ve 3. lük alan Button kendi evi İngiltere'de 4. Almanya'da 5. olup Macaristan'da berbat bir yarış sergileyip 8. olmuştur. Button 2010 sezonunda şampiyonluk mücadelesinde gösterilen 5 pilottan bir tanesi olup sezonu 5. sırada bitirmiştir.

İstatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyer Görünümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Seri Takım Yarış Pol Poz. Zafer Hız.Tur Podyum Puan Konum
1998 Britanya Formula Ford Şampiyonası Haywood Racing Birleşik Krallık 15 7 9 7 12 133 1.
Formula Ford Festival Haywood Racing Birleşik Krallık 1 1 0 0 1 - 1.
1999 Britanya Formula 3 Şampiyonası Promatecme Birleşik Krallık 16 3 4 4 7 168 3.
Macau Grand Prix Makao 1 0 0 0 1 - 2.
Masters of Formula 3 1 0 0 0 0 - 5.
Kore Super Prix Güney Kore 1 0 0 0 1 - 2.
Belçika Procar Belçika Petrofina Team Rafanelli Birleşik Krallık 1 0 0 0 0 0 YD
2000 Formula 1 Williams Birleşik Krallık 17 0 0 0 0 12 8.
2001 Formula 1 Benetton Formula Birleşik Krallık 17 0 0 0 0 2 17.
2002 Formula 1 Renault Fransa 17 0 0 0 0 14 7.
2003 Formula 1 BAR Birleşik Krallık 15 0 0 0 0 17 9.
2004 Formula 1 BAR Birleşik Krallık 18 0 1 0 10 85 3.
2005 Formula 1 BAR Birleşik Krallık 16 0 1 0 2 37 9.
2006 Formula 1 Honda Japonya 18 1 1 0 3 56 6.
2007 Formula 1 Honda Japonya 17 0 0 0 0 6 15.
2008 Formula 1 Honda Japonya 18 0 0 0 0 3 18.
2009 Formula 1 Brawn Birleşik Krallık 17 6 4 2 9 95 1.
2010 Formula 1 McLaren Mercedes Birleşik Krallık 19 2 0 1 7 214 5.
2011 Formula 1 McLaren Mercedes Birleşik Krallık 19 3 0 3 12 270 2.
2012 Formula 1 McLaren Mercedes Birleşik Krallık 20 3 1 2 6 188 5.
2013 Formula 1 McLaren Mercedes Birleşik Krallık 5 0 0 0 0 17* 10.

Formula 1 Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

(koyu pol pozisyonunu, italik en hızlı turu gösterir. YD: Yarış Dışı, DİS: Diskalifiye)

Sezon Takım Şasi Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Konum Puan
2000 BMW Williams F1 Team Williams FW22 BMW E41 3.0 V10 Avustralya
YD
Brezilya
6
San Marino
YD
Birleşik Krallık
5
İspanya
17
Avrupa Birliği
10
Monako
YD
Kanada
11
Fransa
8
Avusturya
5
Almanya
4
Macaristan
9
Belçika
5
İtalya
YD
Amerika Birleşik Devletleri
YD
Japonya
5
Malezya
YD
8. 12
2001 Mild Seven Benetton Renault Benetton B201 Renault RS21 3.0 V10 Avustralya
YD
Malezya
11
Brezilya
10
San Marino
12
İspanya
15
Avusturya
YD
Monako
7
Kanada
YD
Avrupa Birliği
13
Fransa
16
Birleşik Krallık
15
Almanya
5
Macaristan
YD
Belçika
YD
İtalya
YD
Amerika Birleşik Devletleri
9
Japonya
7
17. 2
2002 Mild Seven Renault F1 Team Renault R202 Renault RS22 3.0 V10 Avustralya
YD
Malezya
4
Brezilya
4
San Marino
5
İspanya
12
Avusturya
7
Monako
YD
Kanada
15
Avrupa Birliği
5
Birleşik Krallık
12
Fransa
6
Almanya
YD
Macaristan
YD
Belçika
YD
İtalya
5
Amerika Birleşik Devletleri
8
Japonya
6
7. 14
2003 Lucky Strike BAR Honda BAR 005 Honda RA003E 3.0 V10 Avustralya
10
Malezya
7
Brezilya
YD
San Marino
8
İspanya
9
Avusturya
4
Monako
-
Kanada
YD
Avrupa Birliği
7
Fransa
YD
Birleşik Krallık
8
Almanya
8
Macaristan
10
İtalya
YD
Amerika Birleşik Devletleri
YD
Japonya
4
9. 17
2004 Lucky Strike BAR Honda BAR 006 Honda RA004E 3.0 V10 Avustralya
6
Malezya
3
Bahreyn
3
San Marino
2
İspanya
8
Monako
2
Avrupa Birliği
3
Kanada
3
Amerika Birleşik Devletleri
YD
Fransa
5
Birleşik Krallık
4
Almanya
2
Macaristan
5
Belçika
YD
İtalya
3
Çin
2
Japonya
3
Brezilya
YD
3. 85
2005 Lucky Strike BAR Honda BAR 007 Honda RA005E 3.0 V10 Avustralya
11
Malezya
YD
Bahreyn
YD
San Marino
DİS
İspanya
-
Monako
-
Avrupa Birliği
10
Kanada
YD
Amerika Birleşik Devletleri
-
Fransa
4
Birleşik Krallık
5
Almanya
3
Macaristan
5
Türkiye
5
İtalya
8
Belçika
3
Brezilya
7
Japonya
5
Çin
8
9. 37
2006 Lucky Strike Honda Racing F1 Team Honda RA106 Honda RA806E 2.4 V8 Bahreyn
4
Malezya
3
Avustralya
10
San Marino
7
Avrupa Birliği
YD
İspanya
6
Monako
11
Birleşik Krallık
YD
Kanada
9
Amerika Birleşik Devletleri
YD
Fransa
YD
Almanya
4
Macaristan
1
Türkiye
4
İtalya
5
Çin
4
Japonya
4
Brezilya
3
6. 56
2007 Honda Racing F1 Team Honda RA107 Honda RA807E 2.4 V8 Avustralya
15
Malezya
12
Bahreyn
YD
İspanya
12
Monako
11
Kanada
YD
Amerika Birleşik Devletleri
12
Fransa
8
Birleşik Krallık
10
Avrupa Birliği
YD
Macaristan
YD
Türkiye
13
İtalya
8
Belçika
YD
Japonya
11
Çin
5
Brezilya
YD
15. 6
2008 Honda Racing F1 Team Honda RA108 Honda RA808E 2.4 V8 Avustralya
YD
Malezya
10
Bahreyn
YD
İspanya
6
Türkiye
11
Monako
11
Kanada
11
Fransa
YD
Birleşik Krallık
YD
Almanya
17
Macaristan
12
Avrupa Birliği
13
Belçika
15
İtalya
15
Singapur
9
Japonya
14
Çin
16
Brezilya
13
18. 3
2009 Brawn GP F1 Team Brawn BGP 001 Mercedes FO108W 2.4 V8 Avustralya
1
Malezya
1(#)
Çin
3
Bahreyn
1
İspanya
1
Monako
1
Türkiye
1
Birleşik Krallık
6
Almanya
5
Macaristan
7
Avrupa Birliği
7
Belçika
YD
İtalya
2
Singapur
5
Japonya
8
Brezilya
5
Birleşik Arap Emirlikleri
3
1. 95
2010 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-25 Mercedes FO 108X 2.4 V8 Bahreyn
7
Avustralya
1
Malezya
8
Çin
1
İspanya
5
Monako
YD
Türkiye
2
Kanada
3
Avrupa Birliği
3
Birleşik Krallık
4
Almanya
5
Macaristan
8
Belçika
YD
İtalya
2
Singapur
4
Japonya
4
Güney Kore
12
Brezilya
5
Birleşik Arap Emirlikleri
3
5. 214
2011 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-26 Mercedes FO 108Y 2.4 V8 Avustralya
6
Malezya
2
Çin
4
Türkiye
6
İspanya
3
Monako
3
Kanada
1
Avrupa Birliği
6
Birleşik Krallık
YD
Almanya
YD
Macaristan
1
Belçika
3
İtalya
2
Singapur
2
Japonya
1
Güney Kore
4
Hindistan
2
Birleşik Arap Emirlikleri
3
Brezilya
3
2. 270
2012 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-27 Mercedes FO 108Z 2.4 V8 Avustralya
1
Malezya
14
Çin
2
Bahreyn
18
İspanya
9
Monako
16
Kanada
16
Avrupa Birliği
8
Birleşik Krallık
10
Almanya
2
Macaristan
6
Belçika
1
İtalya
YD
Singapur
2
Japonya
4
Güney Kore
YD
Hindistan
5
Birleşik Arap Emirlikleri
4
Amerika Birleşik Devletleri
5
Brezilya
1
5th 188
2013 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-28 Mercedes FO 108Z 2.4 V8 Avustralya
9
Malezya
17
Çin
5
Bahreyn
10
İspanya
8
Monako
6
Kanada
12
Birleşik Krallık
13
Almanya
6
Macaristan
7
Belçika
6
İtalya
10
Singapur
7
Güney Kore
8
Japonya
9
Hindistan
14
Birleşik Arap Emirlikleri
12
Amerika Birleşik Devletleri
10
Brezilya
4
9. 73
2014 McLaren Mercedes McLaren MP4-29 Mercedes PU106A Hybrid 1.6 V6 t Avustralya
3
Malezya
6
Bahreyn
17
Çin
11
İspanya
11
Monako
6
Kanada
4
Avusturya
11
Birleşik Krallık
4
Almanya
8
Macaristan
10
Belçika
6
8. 68

# Yarışın %75'inden azı tamamlanabildiği için, pilotlara yarım puan verilmiştir.

Yarışın %90'ını tamamlamıştır

*

Genel Görünüm (2010 Çin GP ertesinde)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon 11
Start 176
Podyum 26
Zafer 9
Pol 7
En Hızlı Tur 2
Puan 387
Şampiyonluk 1