McLaren MP4-27

Vikipedi, özgür ansiklopedi
McLaren MP4-27
KategoriFormula One
ÜreticiMcLaren
Tasarımcı(lar)Paddy Lowe (Teknik Direktör)
Tim Goss (Mühendislik Müdürü)
Neil Oatley (Tasarım ve Geliştirme Direktörü)
Doug McKiernan (Baş Aerodinamikçi)
SelefiMcLaren MP4-26
HalefiMcLaren MP4-28
ŞasiÖn ve yan darbe yapılarını içeren kalıplanmış karbon fiber kompozit monokok
Teknik Özellikler
MotorMercedes-Benz FO 108Z
Kapasite24 L (1.465 cu in)
Şanzıman7 vites + 1 geri vites
Ağırlık640 kg (1.411 lb) (sürücüyle beraber)[1]
YakıtExxonMobil High Performance Unleaded (5.75% bio fuel)
Mobil Synergy Fuel System
Mobil 1 lubrication
LastikPirelli P Zero (kuru zemin), Cinturato (ıslak zemin)[2]
Enkei lastikleri (ön ve arka)
İlk çıkış2012 Avustralya Grand Prix
Sürücüler3. Birleşik Krallık Jenson Button[3]
4. Birleşik Krallık Lewis Hamilton[4]

McLaren MP4-27, Vodafone McLaren Mercedes tarafından 2012 Formula 1 sezonu için tasarlanmış bir Formula 1 yarış arabasıdır. Bu araba Dünya Şampiyonu unvanını kazanan Jenson Button ve Lewis Hamilton tarafından kullanıldı. 1 Şubat'ta Jerez de la Frontera'daki ilk kış testi seanslarından önce Woking'in Surrey şehrindeki McLaren Takım Üssü'nde tasarımına başlandı. Lewis Hamilton'ın Mercedes-AMG F1 takımı'na geçmeden önce sürdüğü son McLaren arabası buydu. Jenson Button'ın 2012 Brezilya Grand Prix'si galibiyeti, McLaren'in Mercedes gücü ile kazandığı son yarış oldu.

McLaren bu otomobil ile 7 galibiyet alarak ve sıralama turlarında 8 defa birincilik sahibi olarak 378 puan kazandı ve takımlar şampiyonasının üçüncüsü oldu.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

MP4-27 'ornitorenk burnu' diye tabir edilen bir tasarıma sahip olmayan üç otomobilden biriydi. Bunun yerine araba için kademeli bir şekilde eğilen bir burun tercih edildi. Marussia MR01 ve HRT F112'nin de buna benzer eğimli bir burnu vardı.

MP4-27 (sağ) ve F2012 (sol)

Verim[değiştir | kaynağı değiştir]

McLaren'ın 2009 ve 2011 sezonlarında yaşadığı gelişim sıkıntılarından sonra MP4-27, sezon öncesi testlerinde büyük umut vadetti. Sezonun ilk yarışı olan Avustralya'da Lewis Hamilton ve Jenson Button, sıralama turlarında ilk iki sırayı aldığı zaman bu durum kesinleşti. Yarışı Button kazandı ve takımın patronu olan Martin Whitmarsh'ın takımın Button'ın yakıt yükünü hesaplarken bir hata yaptığını kabul etmesine rağmen Hamilton üçüncü oldu. Bu durum 2009'un şampiyon olan pilotu Button'ı yarışın sekizinci turunda 'ciddi yakıt tasarrufu modu' na girmeye zorlamıştı.

MP4-27'nin en verimli olduğu yarış Malezya Grand Prix'si oldu. Araç, sıralama turlarında yine Hamilton pol pozisyonundayken ilk iki sırayı aldı. Fakat yağmurlu hava koşulları tahmin edilmesi zor sonuçları da beraberinde getirdi. Yarış erkenden durdurulana kadar iki otomobil de ilk iki sırayı koruyabildi. Yarış yeniden başlatıldığında ise Button ön kanadını kırarak puan barajının altında kaldı ve Hamilton yarışı üçüncü bitirdi.

2012 sezonunun Çin yarışında Mercedes AMG F1 Takımı tempoyu artırdı ve bunun sonucunda Nico Rosberg, kariyerinin ilk pol pozisyonunu ve galibiyetini elde etmiş oldu. Button beşinci başladı ve yarışı ikinci olarak bitirdi. Sıralama turlarında Hamilton ikinciliği almıştı fakat otomobilinin vites kutusu değiştiği için yedinciliğe düştü. O da yarışı üçüncü bitirdi. Üst üste üç defa üçüncü bitirdikten sonra Hamilton sürücü şampiyonasının lideri oldu, Button da Hamilton'ın iki puan gerisinde olarak ikinci sıraya yükseldi.

Otomobilin sezon başında sahip olduğu performans üstünlüğü gittikçe kayboluyor gibi görünüyordu, McLaren takımı ve özellikle Button için sonraki üç yarış berbattı. Hamilton Bahreyn yarışını sekizinci sırada bitirirken Button yedinci sıradaydı ve daha sonra yarış dışı kaldı. Bunun sonucunda McLaren, 2012 takımlar şampiyonasında ilk kez Red Bull'a yenildi. Sebastian Vettel Bahreyn yarışını kazandı ve sürücü sıralamasında Hamilton'ı geçerek liderlik koltuğuna oturdu.

Arabası pite doğru girerken yakıtı bittiği için pol pozisyonundan gridin arka taraflarına yollanıp canı pahasına savaşmak zorunda kalmasına rağmen Hamilton, İspanya yarışını sekizinci bitirdi ve Button dokuzuncu oldu. Mark Webber Monako yarışını kazanırken Hamilton üçüncü sırada başladığı yarışı çok az bir fark ile beşinci bitirdi. Button yarışa on ikinci olarak başladı ve yarış dışı kalmadan önce yarışın büyük bir kısmı boyunca on dördüncü olarak devam etti. Monako yarışından sonra arabaya daha yüksek bir ön kanat takıldı.

2012 Kanada Grand Prix'sinde sıralama turları ve yarış sonuçları McLaren için çok karmaşık oldu. Sıralama turlarında Hamilton ikinci olurken Button lastik stratejisinde yapılan bir hatadan dolayı onuncu oldu. Yarışı birinci bitirdikten sonra Lewis Hamilton, yedi farklı pistte düzenlenen yarışı kazanan yedinci sürücü oldu ve aynı zamanda 2012 Çin yarışından sonra ilk kez podyuma çıktı. Geçen yılın yarışını kazandığı pistte Button, büyük bir hız eksikliğine yol açan lastik sorunlarıyla uğraşırken on altıncı sırada bitirerek sıkıntılı formunu sürdürdü.

2012 sezonunun Avrupa ve Britanya yarışları McLaren'ı bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Lewis Hamilton Valencia'da sıralama turlarında ikinciliği almasına rağmen yarışta Vettel ile Alonso'nun hızına yetişemedi ve pite ikinci girişinde ön krikosunda bir hata meydana geldi, bu da pit stopunun daha uzun sürmesine neden oldu. Üstelik üçüncü sıra için mücadele ederken Pastor Maldonado ile kaza yaptı ve duvara çarptı, bu da podyumda bulunma şansına bir son verdi. Jenson Button yarışa dokuzuncu başladıktan sonra, yine lastik sorunlarından dolayı, sekizinci bitirebildi. Britanya yarışı takım için tam anlamıyla bir kâbustu. Sıralama turlarında Hamilton sekizinci sırayı alırken Button on sekizinci oldu fakat Sauber sürücüsü Kamui Kobayashi ve Toro Rosso sürücüsü Jean-Eric Vergne ceza aldığı için on altıncı sıraya yükseldi. Yarışın sonunda Hamilton sekizinci ve Button onuncu oldu. Yakın zamanda elde ettikleri kötü sonuçları telafi edebilmek ve zafer günlerine geri dönebilmek için arabanın 2012 Almanya yarışından önce önemli güncellemelere ihtiyaç duyabileceği kesinleşti.

Yapılan geliştirmelere rağmen yağışlı hava nedeniyle aracın yol tutuşu zayıflaştı. Jenson Button Almanya Grand Prix'sinin sıralama turlarında yedinci bitirerek 2012 sezonunda ilk defa Hamilton'ın önüne geçti. (Hamilton sekizinciliği aldı) Ancak Mark Webber'ın arabasında yapılan vites kutusu değişikliği onu beş sıra geriye düşürdüğü için iki sürücü sırasıyla altıncı ve yedinci oldu. Pitten ikinci çıkışında Button yarışı ikinci olarak götürüyordu fakat lastik aşınması nedeniyle Alonso ve Vettel'ın temposunu yakalayabilme konusunda sorun yaşadı. Yarışın sondan bir önceki turunda Button, altıncı virajda Vettel tarafından geçildi. Ancak Vettel'ın Button'ı geçme şekli dört tekerlek de pistin dışında kaldığı için kural dışı olarak belirlendi. Vettel'a zaman cezası verildi ve Button ikinci sıraya yükseldi. Hamilton'ın yüzüncü Formula 1 yarışı şanssızlıkla doluydu. Yarışa kötü bir şekilde başladıktan sonra sıralamada geriye düştü ve daha sonra üçüncü turda lastiklerinden biri patladı, bu da takım için puan getirecek bir sonuç alma şansına el koydu. Fakat Vettel'ı geçip yarışından ödün vererek yemiş olduğu turları sıfıra indirdi. Daha sonra arabasındaki mekanik bir arıza sonucu elli altıncı turda yarışa veda etti.

2012 Macaristan Grand Prix'sinin sıralama turları kuru zeminde yer aldığı için otomobil üzerinde uygulanan geliştirmeler sonunda kendini gösterdi. Almanya yarışındaki hayal kırıklığından sonra Lewis Hamilton eski formunu yakaladı - antrenman ve sıralama turlarına adını altın harflerle yazdırarak McLaren'ın yüz ellinci pol pozisyonunu elde etti. Button dördüncü olan isim oldu. Hamilton yarışı kazanırken Button takım için bir hayal kırıklığı olan altıncı sıranın sahibi oldu. Bu yarıştan sonra McLaren, dayanıklılık sorununun getirdiği zorluklarla beraber istikrarlı sonuçlar elde etmek için büyük çaba sarf eder oldu. Hamilton Singapur, Abu Dabi ve Brezilya'nın sıralama turlarında pol pozisyonunu elde etti fakat Abu Dabi ve Singapur'da arabasının başına gelen mekanik arızalar ve Hamilton'ın McLaren ile beraber olan son yarışı Brezilya'da Nico Hülkenberg ile olan kazası, onları zafere dönüştürmesini engelledi. Bunların hepsi Hamilton yarışın lideriyken oldu. Ayrıca takımlar şampiyonasında ikinciliği Ferrari'ye kaptırdılar. Ama yine de Hamilton sezonun sonundan bir önceki yarışı olan yeni Circuit of the Americas pistinde McLaren için son bir kez kazanmayı başardı ve Button'ın sezona son veren Brezilya'da aksiyon dolu bir yarışta kazanması, onlar için karmaşık bir sezonda neler yapabileceklerini gösterdi.

Sezon Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

(Kalın: Pol pozisyonundan başlama, Eğik: En hızlı tur, YD: Yarış dışı)

Yıl Takım Motor Lastik Tedarikçisi Sürücüler 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Puan TŞM
2012 Vodafone McLaren Mercedes Mercedes-Benz
FO 108Z
P AUS MAL ÇİN BAH İSP MON KAN EUR İNG ALM MAC BEL İTA SİN JAP KOR HİN ABU ABD BRE 378 3.
Jenson Button 1 14 2 18 9 16 16 8 10 2 6 1 YD 2 4 YD 5 4 5 1
Lewis Hamilton 3 3 3 8 8 5 1 19 8 YD 1 YD 1 YD 5 10 4 YD 1 YD

Sürücü yarışı tamamlayamadı ancak yarış mesafesinin %90'ından fazlasını katettiği için tamamlamış olarak sınıflandırıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ FIA Formula 1 Technical Regulations, 19 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 6 Ağustos 2020 
  2. ^ Noble, Jonathan (25 Ocak 2012). "Pirelli tweaks tyre markings for 2012 F1 season". Autosport.com. Haymarket Publications. 5 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2012. 
  3. ^ Elizalde, Pablo (5 Ekim 2011). "Button secures new multi-year contract at McLaren". Autosport. Haymarket Publications. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2011. 
  4. ^ "Lewis extends McLaren stay until 2012". Manipe F1. 18 Ocak 2008. 11 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2008.