Gelir dağılımına göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu madde Gini katsayısı gibi gelir eşitsizliği ölçütlerini içeren bir listedir. Gini katsayısı, 0'ın herkesin eşit bir gelire sahip olduğu, 1'in ise tüm gelirin bir kişide toplandığı ve diğer kişilerde hiç gelirin olmadığını gösterdiği, 0 ile 1 arasında bulunan bir sayıdır. Gelir dağılımı, servet dağılımından farklı bir kavramdan ve bir ülkede iki değer birbirlerinden çok farklı değerlere sahip olabilir. Karaborsadan elde edilen gelirler bu metriklere dahil edilmemiştir.

BM, Dünya Bankası ve CIA verileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Z/F 10%, en yüksek ortalama gelire sahip en zengin %10'un, en düşük ortalama gelire sahip en düşük %10'a oranıdır. Aynı şekilde Z/F 20% en yüksek ortalama gelire sahip en zengin %20'nin, en düşük ortalama gelire sahip en düşük %20'ye oranıdır. Gini bir ulusun Lorenz eğrisinin katsayı cinsinden temsilidir. BM kısmı Birleşmiş Milletler verilerini, Dünya Bankası kısmı Dünya bankası verilerini, CIA kısmı ise Central Intelligence Agency'nin The World Factbook'da yayımlanmış verilerini içermektedir. Bu liste alfabetik, sayısal veya oransal değerlere göre sıralanabilir şekilde oluşturulmuştur.





Ülke
BM Z/F Dünya Bankası Gini[1] CIA Z/F[2] CIA Gini[3]
10%[4] 20%[5] % Yıl 10% Yıl % Yıl

 Afganistan
 Arnavutluk 7.2 4.2 33.2 2017 7.2 2004 26.9 2012 est.
 Cezayir 9.6 4.0 27.6 2011 9.6 1995 35.3 1995
 Angola 9.0 51.3 2018
 Arjantin 31.6 8.8 41.4 2018 35.0 2007 Jan.–Mar. 41.7 2017
 Ermenistan 8.0 5.0 34.4 2018 25.8 2004 30.3 2012
 Avustralya 12.5 6.3 34.4 2014 12.7 1994 30.3 2008
 Avusturya 6.9 4.9 29.7 2017 6.8 2004 26.3 2007
 Azerbaycan 9.7 26.6 2005 9.5 2001 33.7 2008
 Bahreyn
 Bangladeş 7.5 4.8 32.4 2016 7.5 2000 est. 32.1 2010
 Beyaz Rusya 6.9 3.6 25.2 2018 6.9 2002 26.5 2011
 Belçika 8.2 4.2 27.4 2017 8.3 2000 25.9 2013 est.
 Belize 28.8 53.3 1999 19.9 2013 49.8 2014
 Benin 9.4 16.3 47.8 2015 9.4 2003 36.5 2003
 Bhutan 6.6 37.4 2017 38.7 2012
 Bolivya 93.9 11.8 42.2 2018 157.3 2002 46.6 2012
 Bosna-Hersek 5.4 5.4 33.0 2011 5.5 2001 36.2 2007
 Botsvana 43.0 15.0 53.3 2015 63.0 1993
 Brezilya 13.5 18.1 53.9 2018 13.3 2013 47.5 2013
 Bulgaristan 7.0 7.3 40.4 2017 8.8 2005 35.4 2012
 Burkina Faso 11.6 5.3 35.3 2014 11.5 2003 39.5 2007
 Burundi 19.3 6.7 38.6 2013 19.3 1998 42.4 1998
 Kamboçya 12.2 12.0 2004 37.9 2008 est.
 Kamerun 15.7 11.5 46.6 2014 15.4 2001 44.6 2001
 Kanada 9.4 6.2 33.8 2013 9.5 2000 32.1 2005
 Yeşil Burun Adaları 10.7 47.2 2007
 Orta Afrika Cumhuriyeti 69.2 18.5 56.2 2008 68.1 1993 61.3 1993
 Çad 10.0 43.3 2011 43.3 2011 est.
 Şili 26.2 11.2 44.4 2017 32.1 2003 52.1 2009
 Çin 21.6 10.2 38.5 2016 21.8 2004 46.5 2016
 Kolombiya 60.4 13.4 50.4 2018 56.3 2008 53.5 2012
 Komorlar 11.2 45.3 2014
 DR Congo 8.8 42.1 2012
 Kongo Cumhuriyeti 12.8 48.9 2011
 Kosta Rika 23.4 12.3 48.0 2018 37.3 2003 50.3 2009
 Fildişi Sahili 16.6 8.4 41.5 2015 17.0 2002 41.5 2008
 Hırvatistan 7.3 5.3 30.4 2017 7.2 2003 est. 32.0 2010
 Küba
 Kıbrıs Cumhuriyeti 5.3 31.4 2017 32.4 2013 est.
 Çekya 5.2 3.7 24.9 2017 5.2 1996 24.9 2012
 Danimarka 8.1 4.0 28.7 2017 12.0 2000 est. 24.8 2011 est.
 Cibuti 8.8 44.6 2017 40.9 2002
 Dominik Cumhuriyeti 25.3 10.5 43.7 2018 18.8 2012 45.7 2012 est.
 Ekvador 35.2 10.7 45.4 2018 17.5 2006 Oct.[6] 48.5 2013 Dec.[6]
 Mısır 8.0 4.6 31.5 2017 8.0 2000 30.8 2008
 El Salvador 38.6 7.0 38.6 2018 55.4 2002 46.9 2007
 Ekvator Ginesi
 Estonya 10.8 5.4 30.4 2017 11.0 2003 32.9 2013
 Esvatini 25.1 14.2 54.6 2016 25.4 2001 50.4 2001
 Etiyopya 6.6 7.1 35.0 2015 6.5 2000 33.0 2011
 Avrupa Birliği 8.6 2015 est. 30.6 2012 est.
 Fiji 6.0 36.7 2013
 Finlandiya 5.6 3.9 27.4 2017 5.7 2000 26.8 2008
 Fransa 9.1 5.2 31.6 2017 8.3 2004 30.1 2013
 Gabon 7.4 38.0 2017
 Gambiya 20.2 5.9 35.9 2015 20.6 1998 50.2 1998
 Gürcistan 15.4 7.1 36.4 2018 15.2 2003 46.0 2011
 Almanya 6.9 5.1 31.9 2016 6.9 2000 27.0 2006
 Gana 14.1 10.3 43.5 2016 13.7 1999 42.3 2012–2013
 Yunanistan 10.2 7.1 34.4 2017 10.4 2000 est. 34.4 2013 est.
 Guatemala 33.9 11.9 48.3 2014 48.2 2002 55.1 2007
 Gine 10.5 5.5 33.7 2012 21.6 2006 39.4 2007
 Gine-Bissau 19.0 12.6 50.7 2010 84.8 1991
 Guyana 44.6 1998 26.0 1999 44.6 2007
 Haiti 54.4 8.6 41.1 2012 68.1 2001 59.2 2001
 Honduras 59.4 17.1 52.1 2018 35.2 2003 57.7 2007
 Hong Kong 17.8 53.7 2011
 Macaristan 5.5 4.9 30.6 2017 5.6 2002 24.7 2009
 İzlanda 4.0 26.8 2015 28.0 2006
 Hindistan 8.6 5.5 37.8 2011 8.6 2004 35.1 2011
 Endonezya 7.8 6.6 39.0 2018 7.9 2002 38.8 2018
 İran 17.2 7.7 40.8 2017 16.9 1998 44.5 2006
 Irak 4.4 29.5 2012
 İrlanda 9.4 5.0 32.8 2016 9.4 2000 33.9 2010
 İsrail 13.4 8.5 39.0 2016 11.8 2005 37.6 2012
 İtalya 11.6 7.0 35.9 2017 11.7 2000 31.9 2012 est.
 Jamaika 17.3 45.5 2004 17.0 2004 45.5 2004
 Japonya 4.5 5.4 32.9 2013 4.5 1993 37.9 2011
 Ürdün 11.3 5.2 33.7 2010 11.3 2003 39.7 2007
 Kazakistan 8.5 3.8 27.5 2017 8.0 2004 est. 28.9 2011
 Kenya 13.6 7.7 40.8 2015 18.6 2000 42.5 2008 est.
 Kuzey Kore
 Güney Kore 7.8 5.3 31.6 2012 5.9 2011 34.1 2015
 Kosova 29.0 2017
 Kuveyt
 Kırgızistan 6.4 3.8 27.7 2018 6.4 2003 33.4 2007
 Laos 8.3 5.9 36.4 2012 8.4 2002 36.7 2008
 Letonya 11.6 5.8 35.6 2017 11.6 2003 35.2 2010
 Lübnan 5.1 31.8 2011
 Lesotho 39.8 20.8 44.9 2017 48.2 2002 est. 63.2 1995
 Liberya 12.8 5.9 35.3 2016
 Libya
 Litvanya 10.4 7.2 37.3 2017 10.3 2003 35.5 2009
 Lüksemburg 5.7 34.9 2017 6.8 2000 30.4 2013 est.
 Makao 35 2013
 Kuzey Makedonya 12.5 7.3 34.2 2017 12.3 2003 43.6 2013
 Madagaskar 19.2 8.7 42.6 2012 19.3 2001 47.5 2001
 Malavi 10.9 8.1 44.7 2016 11.0 2004 39.0 2004
 Malezya 22.1 8.2 41.0 2015 28.0 2003 est. 46.2 2009
 Maldivler 7.0 31.3 2016 37.4 2004 est.
 Mali 12.5 5.2 33.0 2009 12.6 2001 40.1 2001
 Malta 4.5 29.2 2017 27.9 2013
 Moritanya 12.0 5.4 32.6 2014 11.8 2000 39.0 2000
 Mauritius 5.9 36.8 2017 35.9 2012 est.
 Meksika 21.6 8.8 45.4 2018 24.6 2004 48.3 2008
 Mikronezya Federal Devletleri 8.4 40.1 2013
 Moldova 8.2 3.6 25.7 2018 8.3 2003 33.0 2010
 Moğolistan 8.2 5.1 32.7 2018 8.2 2002 36.5 2008
 Karadağ 4.8 39.0 2015 26.2 2013 est.
 Fas 11.7 7.0 39.5 2013 11.9 1999 40.9 2007 est.
 Mozambik 18.8 14.2 54.0 2014 18.8 2002 45.6 2008
 Myanmar 6.3 30.7 2017 11.6 1998
 Namibya 106.6 22.8 59.1 2015 129.0 2003 59.7 2010
   Nepal 15.8 5.0 32.8 2010 15.6 2004 32.8 2010
 Hollanda 9.2 4.2 28.5 2017 9.2 1999 25.1 2013
 Yeni Zelanda 12.4 36.2 1997
 Nikaragua 31.0 10.2 46.2 2014 15.4 2001 40.5 2010
 Nijer 46.0 5.4 34.3 2014 44.3 1995 34.0 2007
 Nijerya 17.8 9.1 43.0 2009 17.5 2003 43.7 2003
 Norveç 6.1 4.1 27.0 2017 6.0 2000 26.8 2010
 Umman
 Pakistan 6.5 4.8 33.5 2015 6.6 2002 29.6 2011 FY
 Panama 49.9 15.9 49.2 2018 61.4 2003 51.9 2010 est.
 Papua Yeni Gine 23.8 9.3 41.9 2009 23.8 1996 50.9 1996
 Paraguay 38.8 11.7 46.2 2018 65.9 2003 53.2 2009
 Peru 26.1 10.3 42.8 2018 31.5 2003 45.3 2012
 Filipinler 15.5 7.2 44.4 2015 15.5 2003 46.0 2012
 Polonya 8.8 4.6 29.7 2017 8.7 2002 34.1 2009
 Portekiz 15.0 6.4 33.8 2017 9.2 1995 est. 34.2 2013 est.
 Katar
 Romanya 7.5 8.0 36.0 2017 7.4 2003 27.3 2012
 Rusya 12.7 6.6 37.5 2018 12.8 2002 42 2012
 Ruanda 18.6 8.5 43.7 2016 18.2 2000 46.8 2000
 São Tomé ve Príncipe 4.7 56.3 2017
 Suudi Arabistan
 Senegal 12.3 7.7 40.3 2011 12.4 2001 40.3 2011
 Sırbistan 4.2 36.2 2017 38.7 2014 est.
 Seyşeller 9.8 46.8 2013
 Sierra Leone 87.2 5.4 35.7 2018 87.2 1989 62.9 1989
 Singapur 17.7 17.3 1998 46.4 2014
 Slovakya 6.7 4.1 25.2 2016 6.7 1996 25.3 2012
 Slovenya 5.9 3.7 24.2 2017 5.9 1998 23.7 2012
 Somali
 Güney Afrika 33.1 28.4 63.0 2014 31.9 2000 62.5 2013 est.
 Güney Sudan 13.0 46.3 2009 46.0 2010 est.
 İspanya 10.3 7.3 34.7 2017 10.2 2000 34.0 2011
 Sri Lanka 11.1 6.8 39.8 2016 36.1 2003/04 FY 49.0 2010
 Saint Lucia 6.8 51.2 2016
 Sudan 6.2 35.4 2009
 Surinam 57.6 1999
 İsveç 6.2 4.6 28.8 2017 6.2 2000 24.9 2013
  İsviçre 9.0 5.2 32.7 2017 8.9 2000 28.7 2012 est.
 Suriye 35.8 2004
 Tayvan 6.1 2002 est. 33.8 2012
 Tacikistan 7.8 5.6 34.0 2015 7.8 2003 32.6 2006
 Tanzanya 9.2 6.2 40.5 2017 9.3 2000 37.6 2007
 Tayland 12.6 6.0 36.4 2018 12.4 2002 39.4 2010
 Doğu Timor 4.1 28.7 2014 31.9 2007 est.
 Togo 9.7 43.1 2015
 Trinidad ve Tobago 12.9 40.3 1992
 Tunus 13.4 5.2 32.8 2015 13.7 2000 40.0 2005 est.
 Türkiye 6.6 8.5 41.9 2018 17.1 2003 40.2 2010
 Türkmenistan 12.3 40.8 1999 12.2 1998 40.8 1998
 Uganda 16.6 8.2 42.8 2016 16.4 2002 39.5 2013
 Ukrayna 5.9 3.5 26.1 2018 7.6 2006 28.2 2009
 Birleşik Arap Emirlikleri 32.5 2014
 Birleşik Krallık 13.8 5.4 34.8 2016 13.6 1999 32.4 2012
 ABD 18.5 9.4 41.4 2016 14.0 2014 est. 47.0 2014
 Uruguay 11.8 7.8 39.7 2018 17.9 2003 45.3 2010
 Özbekistan 10.6 35.3 2003 10.6 2003 36.8 2003
 Venezuela 18.8 15.8 46.9 2006 50.3 2003 39.0 2011
 Vietnam 6.9 6.2 35.7 2018 10.0 2004 37.6 2008
 Filistin 5.6 33.7 2016
 Yemen 8.6 6.1 36.7 2014 8.6 2003 37.7 2005
 Zambiya 21.1 57.1 2015 57.5 2010
 Zimbabve 8.6 44.3 2017 50.1 2006
 Dünya 12.0 2002 est. 38.0 2007

EU27 ülkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği üyesi devletlerin Gini katsayıları[7]


Üye devlet
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

 Avusturya 27.4 27.6 27.0 27.6 27.2 27.2 27.9 26.8 27.5
 Belçika 26.3 26.5 25.9 25.9 26.2 26.3 26.0 25.6
 Bulgaristan 35.0 33.6 35.4 35.4 37.0 37.7 40.2 39.6 40.8
 Hırvatistan 31.2 30.9 30.9 30.2 30.4 29.8 29.9 29.7
 Kıbrıs Cumhuriyeti 29.2 31.0 32.4 34.8 33.6 32.1 30.8 29.1
 Çekya 25.2 24.9 24.6 25.1 25.0 25.1 24.5 24.0
 Danimarka 26.6 26.5 26.8 27.7 27.4 27.7 27.6 27.8 27.5
 Estonya 31.9 32.5 32.9 35.6 34.8 32.7 31.6 30.6
 Finlandiya 25.8 25.9 25.4 25.6 25.2 25.4 25.3 25.9 26.2
 Fransa 30.8 30.5 30.1 29.2 29.2 29.3 29.3 28.5
 Almanya 29.0 28.3 29.7 30.7 30.1 29.5 29.1 31.1
 Yunanistan 33.5 34.3 34.4 34.5 34.2 34.3 33.4 32.3
 Macaristan 26.9 27.2 28.3 28.6 28.2 28.2 28.1 28.7 28.0
 İrlanda 29.8 30.5 30.7 31.1 29.8 29.5 30.6 28.9
 İtalya 32.5 32.4 32.8 32.4 32.4 33.1 32.7 33.4
 Letonya 35.1 35.7 35.2 35.5 35.4 34.5 34.5 35.6 35.2
 Litvanya 33.0 32.0 34.6 35.0 37.9 37.0 37.6 36.9
 Lüksemburg 27.2 28.0 30.4 28.7 28.5 31.0 30.9 33.2
 Malta 27.2 27.1 27.9 27.7 28.1 28.5 28.3 28.7 28.0
 Hollanda 25.8 25.4 25.1 26.2 26.7 26.9 27.1 27.0
 Polonya 31.1 30.9 30.7 30.8 30.6 29.8 29.2 27.8 28.5
 Portekiz 34.2 34.5 34.2 34.5 34.0 33.9 33.5 32.1
 Romanya 33.5 34.0 34.6 35.0 37.4 34.7 33.1 35.1 34.8
 Slovakya 25.7 25.3 24.2 26.1 23.7 24.3 23.2 20.9
 Slovenya 23.8 23.7 24.4 25.0 24.5 24.4 23.7 23.4
 İspanya 34.0 34.2 33.7 34.7 34.6 34.5 34.1 33.2
 İsveç 26.0 26.0 26.0 26.9 26.7 27.6 28.0 27.0
 Sırbistan[n 1] 38.0 38.6 38.2 38.6 37.8 35.6
 Karadağ[n 2][8] 38.5 36.5 36.5 36.5 36.7
 Avrupa Birliği 30.5 30.4 30.6 30.9 30.8 30.6 30.3 30.4
Eurozone (EA19) 30.6 30.5 30.7 31.0 30.7 30.7 30.4 30.6

OECD ülkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gini Katsayısı (vergisiz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Gini Katsayısı, vergiler ve aktarımlardan önce[9]








Ülkeler 1970'lerin
ortaları
1980'lerin
ortaları
1990'ların
başları
1990'ların
ortaları
2000'lerin
başları
2000'lerin
ortaları
2000'lerin
sonları
Amerika Birleşik Devletleri ABD 0.406 0.436 0.450 0.477 0.476 0.486 0.486
Almanya Almanya 0.439 0.429 0.459 0.471 0.499 0.504
Avustralya Avustralya 0.467 0.476 0.465 0.468
Avusturya Avusturya 0.433 0.472
Belçika Belçika 0.449 0.472 0.464 0.494 0.469
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 0.442 0.472 0.474 0.444
DanimarkaDanimarka 0.373 0.396 0.417 0.415 0.417 0.416
EstonyaEstonya 0.504 0.458
Finlandiya Finlandiya 0.343 0.387 0.479 0.478 0.483 0.465
Fransa Fransa 0.380 0.370 0.473 0.490 0.485 0.483
Güney Kore Güney Kore 0.331 0.344
Hollanda Hollanda 0.426 0.473 0.474 0.484 0.424 0.426 0.426
Birleşik Krallık İngiltere 0.338 0.419 0.439 0.453 0.458 0.445 0.456
İrlanda İrlanda
İspanya İspanya 0.461
İsrail İsrail 0.472 0.476 0.494 0.504 0.513 0.498
İsveç İsveç 0.389 0.404 0.408 0.438 0.446 0.432 0.426
İsviçre İsviçre 0.409
İtalya İtalya 0.420 0.437 0.508 0.516 0.557 0.534
İzlanda İzlanda 0.365 0.382
Japonya Japonya 0.345 0.403 0.432 0.443 0.462
Kanada Kanada 0.385 0.395 0.403 0.430 0.440 0.436 0.441
Lüksemburg Lüksemburg 0.383 0.427 0.421 0.454 0.482
MacaristanMacaristan 0.452 0.496 0.463 0.497 0.466
Meksika Meksika 0.453 0.532 0.517 0.491 0.494
Norveç Norveç 0.351 0.404 0.426 0.447 0.410
Polonya Polonya 0.542 0.470
Portekiz Portekiz 0.457 0.436 0.490 0.479 0.542 0.521
Slovakya Slovakya 0.458 0.416
SlovenyaSlovenya 0.452 0.423
Şili Şili 0.541 0.511 0.526
Türkiye Türkiye 0.470
Yeni Zelanda Yeni Zelanda 0.408 0.468 0.488 0.484 0.473 0.455
Yunanistan Yunanistan 0.448 0.426 0.446 0.466 0.454 0.436

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sırbistan AB üyeliğine aday bir ülkedir.
  2. ^ Karadağ AB üyeliğine aday bir ülkedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GINI index (World Bank estimate)". data.worldbank.org. World Bank. 2 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2020. 
  2. ^ Data show the ratio of the household income or consumption share of the richest group to that of the poorest. Household income or consumption by percentage share (%) 11 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The World Factbook, CIA, updated on January 24, 2008. Note: To calculate the value given in the table for this article, the highest 10% value was divided by the lowest 10% value.
  3. ^ Distribution of family income – Gini index 16 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The World Factbook, CIA, accessed on November 24, 2011.
  4. ^ Data show the ratio of the income or expenditure share of the richest group to that of the poorest. Human Development Report 2009 8 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., UNDP, accessed on July 30, 2011.
  5. ^ "Human Development Reports". hdr.undp.org. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  6. ^ a b Data for urban households only.
  7. ^ "Gini coefficient of equivalised disposable income – EU-SILC survey". ec.europa.eu/eurostat. Eurostat. 8 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  8. ^ "GINI Index for Montenegro". 18 Ocak 2018. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020. 
  9. ^ "Income distribution - Inequality — OECD Stats". 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2012.