Gün Sazak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gün Sazak
Doğum1932
Sazak, Mihalıçcık, Eskişehir
Ölüm27 Mayıs 1980
Ankara
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
MeslekSiyasetçi

Gün Sazak (1932, Sazak, Mihalıççık, Eskişehir - 27 Mayıs 1980, Ankara), Türk siyasetçidir.

12 Eylül öncesi Gümrük ve Tekel Bakanıdır. Süleyman Demirel'in Başbakan olduğu 27 Mayıs 1980 tarihinde eşi ile gittiği bir ziyaret dönüşünde arabadan eşyalarını indirirken Marksist-Leninist Dev-Sol tarafından çapraz ateşe alınarak öldürülmüştür. Öldürüldüğü tarihte MHP Genel Başkan Yardımcısı olan Sazak, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sazak köyünde toprağa verildi.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sazak köyünde doğan Gün Sazak, Emin Sazak'ın oğludur. İlk ve orta tahsilini Eskişehir'de, yüksek tahsilini de ABD'de yapmıştır.

İş yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sazaklar Eskişehir'de geniş topraklara sahip çiftçilik yapan bir ailedir. Bu yüzden Gün Sazak Amerika'ya ziraat okumaya gönderilir. Yüksek tahsilini tamamlayıp yurda dönen Gün Sazak toprak işlerine girer, modern teknoloji ile işlerini geliştirir, verimi arttırır. Diğer taraftan da inşaat müteahhitliğine başlar.

Politika yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

MHP genel başkan yardımcısı iken 21 Temmuz 1977'de kurulan ikinci Milliyetçi Cephe hükûmetinde milletvekili olmadığı halde dışarıdan Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev aldı. Güneş Motel vakasıyla 11 Adalet Partili milletvekilinin AP'den istifa edip CHP'ye geçmesiyle II. Milliyetçi Cephe hükûmeti düşürüldü. 11 milletvekilinin hepsine de bakanlık verilince Gün Sazak'tan boşalan Gümrük ve Tekel Bakanlığını Tuncay Mataracı aldı.

Tuncay Mataracı'nın yolsuzluklara karıştığı iddiası Milliyet Gazetesi başyazarı Abdi İpekçi tarafından sert bir dille eleştirildi. Uğur Mumcu'ya göre Abdi İpekçi, kaçakçılık konusunda açıkça MHP'li Gün Sazak'ı desteklemektedir. Oysa siyasal görüşleri Gün Sazak'ınkiyle taban tabana zıttır. Fakat İpekçi Mataracı'nın kaçakçılık konusundaki tutumunu saptamış ve bu yüzden siyasal görüşüne katılmadığı Sazak'ı, desteklemeyi uygun görmüştür.[1]

Ayrıca CHP'nin sol kanadından İzmir Milletvekili Süleyman Genç "Ben inceledim, cumhuriyet kurulduktan bu yana gümrüklerdeki soygunu, fikri ve felsefesi benimle yüzde yüz ters olan Gün Sazak önlemiştir" diye konuşur.[2] Milliyetçi Cephe Dönemi'nde 5,5 ay bakanlık yaptı.

Fenerbahçe eski başkanlarından (1993-1994) Güven Sazak ve Atletizm Federasyonu eski başkanlarından Yılmaz Sazak'ın (ölüm: 15 Temmuz 2000) kardeşidir. Oğlu Süleyman Servet Sazak da MHP den bir dönem (TBMM 21. dönem, 1999 seçimleri) Eskişehir Milletvekilliği yapmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Uğur Mumcu, Papa, Mafya, Ağca, pg.55
  2. ^ Aksiyon, Bir bakan, bir cinayet, bir ihtilal, pg.181
Siyasi görevi
Önce gelen:
Mehmet Can
Türkiye Gümrük ve Tekel Bakanı
21 Temmuz 1977 - 5 Ocak 1978
Sonra gelen:
Tuncay Mataracı